Speculaas cakerol met zelfgemaakte amandelspijs

Speculaas Cakerol gevuld met amandelspijs
3.7
(3)

Een speculaas cakerol gevuld met amandelspijs, het klinkt te mooi om waar te zijn. Weer eens wat anders dan de wel bekende gevulde speculaas. Het houdt maar niet op met de Sinterklaasrecepten, maar zoals je gewend bent van mij, altijd net even anders.

Ik maakte een eenvoudige cakerol waarin de speculaaskruiden de hoofdrol spelen. Dit gecombineerd met een zelfgemaakte amandelspijs is gewoon niet te beschrijven zo lekker! Een feestje voor de smaakpapillen.

Speculaas cakerol waar je altijd van kan genieten!

Normaalgesproken is amandelspijs een bommetje pure suiker met slechts een accent van amandelen maar vooral veel amandelaroma en een aantal andere duistere ingrediënten. Met slechts enkele ingrediënten maak jij de lekkerste amandelspijs.

Cakerol met of zonder ei!

De cakerol gemaakt met eiwit stond al snel in de oven. Toch wilde ik ook een plantaardige variant maken. Aangezien ik de laatste tijd steeds meer plantaardig eet vanwege dierbewustzijn wilde ik ook een ei vrije versie creëren. In mijn zoektocht naar een plantaardige variant kwam ik een bijzondere vervanger tegen, namelijk Aquafaba. Wauw, dit spul is echt grandioos!

Aqua wattes?

Juist, aquafaba! Laatst ontdekte ik iets over kikkererwten, of eigenlijk over kikkererwtenwater, en ik kon het haast niet geloven. Als je er nog niet van gehoord hebt, dan lijkt het wel een 1 aprilgrap!

Je laat je kikkererwten uitlekken, zoals gebruikelijk, maar je vangt het vocht op in een kom. Dan heb je een dik, eiwitachtig spul en – het woord zegt het al – dat is een eiwitvervanger die je overal voor kunt gebruiken: van cocktails tot cakes en van mayonaise tot schuimgebak. Echt! Schuimgebak van kikkererwtenwater, het is heerlijk.

Bij het woord kikkererwtenwater alleen al trekt menig mens een vies gezicht. Maar hey, het is gewoon puur natuur. En weet je niet wat je met de kikkererwten kan doen? Dan bieden de recepten uit mijn boek de oplossing. Of misschien een smaakvolle hummus, roerbak of salade. De mogelijkheden zijn eindeloos!

De oplettende beeldbuiskijker zag via Instagram het onderstaande filmpje voorbijkomen.

Video 09-03-17 20 55 58

Wat is aquafaba?

Volgens de officiële aquafaba website kun je het gebruiken als vervanger van eiwit in allerlei zoete en hartige recepten. Tijdens het koken van de kikkererwten ontstaat er in het kookvocht een unieke combinatie van zetmeel, proteïnen en andere oplosbare plantaardige stoffen. En dat geeft aquafaba een heel scala aan eigenschappen: het kan emulgeren, schuimen, binden, geleren en verdikken. Multifunctioneel kun je wel stellen!

Hoewel aquafaba geen speciaal effect op je gezondheid heeft, bestaat het toch vooral uit zetmeel en proteïnen en is het dus niet slecht voor je. Nog een reden het eens te proberen.

Hoe tof is dit? Ik noem het toveren! Het recept heb ik natuurlijk voor jou op papier gezet!

Gluten-, lactosevrij, zonder geraffineerde suikers en ook nog eens plantaardig!

Recept

Wat heb je nodig?

Ingredienten:

Cakebeslag:

 • 4 eieren*
 • 60 gr amandelmeel
 • 1 el agavesiroop,  ahornsiroop OF erythritol
 • 1 el kokosolie
 • 1 el cacao
 • 1 el speculaaskruiden
 • 2 tl bakpoeder

Amandelspijs:

 • 100 g amandelmeel
 • 100 g Medjoul dadels of Syrup gold
 • rasp van een citroen
 • sap van een citroen
 • 2 tl vanille-extract
 • Optioneel: 1 el honing, ahornsiroop of agavesiroop

Garnering:

 • 1 el cacao
 • 1 el amandelschaafsel

*Eivrij of plantaardig? Vervang de eiwitten door 120 ml Aquafaba oftewel kikkererwtenvocht en het eigeel door een rijpe banaan.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
 2. Begin met het maken van de amandelspijs. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal tot er een korrelige massa ontstaat. Indien het erg droog is voeg je wat water of een eetlepel honing toe. Door de honing blijft het beter plakken. Maak vervolgens een grote bal van de amandelspijs en plaats deze even in de koelkast.
 3. Pak de eieren bij de hand en scheid de eierdooiers van de eiwitten.
 4. Klop de eiwitten of kikkererwtenvocht stijf samen met het zoetmiddel en de vanille.
 5. Doe het amandelmeel, snufje zout, gesmolten kokosolie, bakpoeder, speculaaskruiden, cacao en de eierdooiers (indien plantaardig de rijpe banaan) in een mengkom.
 6. Spatel hier voorzichtig de opgeklopte eiwitten OF aquafaba doorheen.
 7. Verdeel het beslag op de bakplaat in een rechthoekige vorm. Schuif de bakplaat de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 12 minuten.
 8. Laat de plaatcake vervolgens buiten de oven afkoelen.
 9. Leg twee stukken doorzichtig folie op het aanrechtblad. Plaats de cake op een stuk folie. Bedek de cake met het overige stuk folie. Rol de cake voorzichtig op zo strak mogelijk maar let op dat de cake niet scheurt.
 10. Plaats de cakerol in de koelkast voor zo’n 30 minuten.
 11. Haal het spijs uit de koelkast en druk het spijs uit zo groot als de cakerol op een bakpapiertje.
 12. Haal de cakerol uit de koelkast en rol deze voorzichtig uit. Keer het bakpiertje met spijs om op de cakerol zodat het spijs de oppervlakte van de cakerol bedekt.
 13. Rol de cake nu voorzichtig op. Plaats deze nog even in de koelkast zodat deze op kan stijven.
 14. Haal de cakerol uit de koelkast, snijd aan beide zijkanten eventueel een klein stukje af zodat de lagen mooi tot hun recht komen.
 15. Om het helemaal af te maken kun je met een (thee) zeefje wat cacao over de cakerol verspreiden samen met wat amandelschaafsel.
 16. Geniet ervan met volle teugen! Het is je gegund!

Ga je deze waanzinnige Sinterklaaslekkernij maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.7 / 5. Reacties: 3

Geef als eerste je mening!

19 comments
 1. Hoi Marike, bij punt 4 staat dat je de vanulle toe kunt voegen, maar bij het cakebeslag staat geen vanille, wel bij amandelspijs. Ik ben het nu aan het maken en zal het wel op de ‘proef’ doen ;-)
  Groetjes van Marieke

   1. Hij was super gelukt, heerlijk! Ik heb wel iets meer ahornsiroop gebruikt ;-). Wat ontzettend leuk dat ik nu ook zo’ n rol kan maken, dat ziet er zo professioneel uit haha. Bedankt voor heerljke recept!

   2. Hoi Marike, Ik zie dat het nog niet is aangepast. Ik weet nu niet weet of ik nu wel of niet vanille in de cake mix moet doen, ik ga gewoon wat proberen. Heb wel 2 tl vanille in de spijs gedaan. Misschien zie je nog kans om het alsnog aan te passen voor wellicht een volgende keer. Ben erg benieuwd naar het resultaat. IGroetjes Marja.

 2. Ik heb hem nu in de koelkast. Helaas wel gescheurd. Eerste keer rollen niet. Maar met de spijs erin wel. Ach het blijft nog wel lekker

 3. Wat een heerlijk recept! Deze ga ik straks maken, perfect voor bij een Sinterklaasavondje. Is het mogelijk om (een deel van) het amandelmeel voor het cake gedeelte te vervangen voor haver- of boekweitmeel? Of gaat dat echt ten koste van de smaak/structuur?

   1. Hi Marike,

    Wat een leuk recept !
    Helaas cakerol wel gescheurd, het lijkt mij handig wanneer er staat beschreven hoe dik de cakerol zou moeten zijn.
    Gr,
    Joy

  1. Is ook erg dik geworden en speculaas wat droog wat heb ik verkeerd gedaan alles volgens recept alleen geen vanille bij eiwitten gedaan en geen zoetmiddel, spijs is ook iets donkerder maar wel lekker

   1. Beste Wilma,

    Ohjee, wat jammer zeg! Het kan zijn dat de oven van jou iets lager qua temperatuur mag worden ingesteld en dat de cake iets korter in de oven mag. Verspreid het cakebeslag goed zodat de cake niet te dik zal worden.

    Liefs,
    Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts