Koffie Cheesecake met een Swirl van Amandelschuim

koffie cheesescake met amandelschuim zonder geraffineerde suikers
0
(0)

Cheesecake George Clooney: What else? Deze overheerlijke cheesecake is een droom voor elke koffie fanaat!

Mijn liefde voor een echte goede kop koffie steek ik liet onder stoelen of banken. Het liefste drink ik koffie met veel melkschuim of een zelfgemaakte frappuccino. Dan neem ik het lawaai van de blender, bij het maken van een frappuccino voor lief.

Samen met vriendinnen bijkletsen op een terras of in een cafeetje onder het genot van een luxe variant, dat zijn toch wel geniet momenten. Waarbij je jezelf soms afvraagt of je je nou zo had verheugd op het weerzien met de vriendinnen of dat eigenlijk het vooruitzicht van het drinken van een heerlijke koffie zorgde voor een vrolijk ‘huppel-momentje’. Wie herkent dit nou niet? Vele vrouwen met mij zijn verzot op luxe koffie variaties. Zal dit komen door onze George?

Al jaren lang vormt George Clooney het boegbeeld van Nespresso. Je kunt geen avondje televisiekijken zonder dat je deze “Gorgeous George”, zoals de Amerikanen hem ook wel noemen, charmant dansend en een zwoele blik met een kopje koffie voorbij ziet komen in een reclame. De omzet van koffie schijnt serieus enorm te zijn toegenomen sinds hij zich presenteert als ‘The Godfather’ van de koffie.

Het schijnt trouwens zo te zijn dat vrouwen hun voorkeur geven aan koffie met melk. Mannen zijn echter meer van een sterke bak, waar vrouwen eerder kiezen voor een luxere, mildere variant.
Ook daar weet George prachtig op in te spelen door te wijzen op de diverse mogelijkheden van ‘zijn’ koffie. Ja dames, we moeten nu allemaal het andere apparaat kopen met meerdere mogelijkheden. Het is nu dus naast Heel Holland Bakt ook “Heel-Holland-drinkt-milky-koffie-met-George”. Kennelijk heeft deze koffietovenaar de X-factor waarmee hij alle vrouwen om zijn vinger weet te winden. Daar moet ik iets mee doen bedacht ik mijzelf meteen!

Koffie en cheesecake in één, wie wil dat nou niet?! 

Zo kreeg ik spontaan het idee om mijn liefde voor cheesecake en koffie met elkaar te verbinden: Latte Macchiato en cheesecake, ik zeg top! Aangezien naast de smaak ook het uiterlijk echt geweldig is, is dit de George Clooney onder de cheesecakes! Wauw, menig vrouw (uhh en man) zal jaloers zijn op dit verleidelijke pareltje!

De smeuïge cakebodem die iedereen kan maken en die ook door iedereen wordt gewaardeerd, past fantastisch bij de luchtige vanille vulling waarop een tapijtje van mijn favoriete Bocca koffie siert afgetopt met een Swirl van amandelschuim en stukjes pure chocolade. Dit geniale brouwsel zorgt letterlijk voor een bijzondere sensatie in de mond. Hier gaat mijn cheesecake hart toch wel sneller van kloppen!

Oftewel, de George Clooney onder de Cheesecakes is geboren!

Dan te bedenken dat George helemaal niet van koffie houdt. Deze cheesecake kan hij vast niet laten staan. Ik heb zijn tekst voor zijn nieuwe commercial al gevonden hoor!

“Oh My Pie!: what else?”

Gluten-, lactosevrij én voor de liefhebbers met een plantaardige optie!

Recept

Wil je weten hoe je dit bijzondere recept kunt maken? Stroop de mouwen op en ga ermee aan de slag!

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 18 cm

Ingrediënten

Voor de bodem:

 • 100 g amandelmeel
 • 2 eieren*
 • 30 g ahornsiroop of erythritol (ik gebruikte deze)
 • 1 el speculaaskruiden

*Eivrij of vegan? Vervang de eieren door een gepureerde banaan of 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 5 el water. Voeg als laatste een mespuntje bakingsoda toe met een scheutje citroensap zodat het een echte cakebodem zal worden!

Voor de vulling:

De vanille laag:

 • 700 g (lactosevrije) yoghurt of kwark
 • 7 blaadjes gelatine of 3 gr agar agar
 • 35 g ahornsiroop of erythritol (ik gebruikte deze)
 • 1 tl vanille-extract of de merg van een vanille stokje

De koffie laag:

Amandelschuim:

 • 150 ml amandelmelk
 • zoetmiddel naar wens
 • 1 tl tapiocameel, maïzena of arrowroot
 • 1 tl vanille-extract of het merg van een vanille stokje

Garnering:

 • 50 g pure chocolade geraspt

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier. 
 3. Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom en mix dit alles door elkaar.
 4. Proef of jouw beslag op smaak is. Schenk het beslag in de springvorm.
 5. Schuif de springvorm de oven in voor zo’n 12 a 15 minuten. Laat de Bolide afkoelen buiten de oven.

De vanille laag:

 1. Doe de yoghurt samen met het zoetmiddel en de vanille in een mengkom en klop dit door elkaar. 
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het yoghurtmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 4. Schenk vervolgens het mengsel in de taartvorm.
 5. Zet de cheesecake in de koelkast voor zo’n 2 a 3 uur om op te stijven.

De koffie laag:

 1. Roer de koffie en het zoetmiddel door elkaar.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels koffie en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje de koffie toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 3.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels koffie door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de overige koffie bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
 4. Schenk het mengsel over de vanille laag, wanneer deze stijf genoeg is.
 5. Zet de cheesecake weer even in de koelkast.

De amandelschuim laag:

 1. Verwarm de amandelmelk even kort of klop de amandelmelk op met een melkopschuimer (de laatste optie gebruikte ik voor een luchtig schuim) en voeg vervolgens voorzichtig het zoetmiddel en het bindmiddel toe.
 2. Blijf goed roeren zodat het mengsel niet aan zal koeken en het goedje in kan dikken.
 3. Als de taart stijf genoeg is kun je deze amandellaag met een lepel over de taart draperen.  
 4. Top de taart als laatste af met geschaafde pure chocolade.

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

1 comment
 1. Ik ben deze taart voor morgen aan het maken.
  Kan ik de amandelschuim er al op doen of moet dit op laatste moment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts