Glutenvrije Galette met blauwe bessen en chocolade

glutenvrije galette met chocolade en blauwe bessen
5
(1)

Een zomerse traktatie gemaakt met het fruit van het seizoen. Ik kon het niet laten om deze glutenvrije galette te combineren met een vleugje chocolade. Wanneer je deze koninklijke rakker warm serveert met een bolletje ijs, dan is het net alsof er ‘een engeltje over je tong piest’!

Een kleurrijke traktatie met een verhaal.”

Een galette is van oorsprong een Franse taart die zonder bakvorm wordt gebakken. Wist je trouwens dat de galette het oudste gebakje uit de geschiedenis is? Ik zie je nu bedenkelijk kijken met fronsende wenkbrauwen. Ja echt! De Fransen ontwikkelde uit nood deze fantastische traktatie. Van oorsprong wordt deze lekkernij gemaakt van boekweit. Boekweit heeft Bretagne en Normandië in de 15e eeuw veroverd en is sindsdien een belangrijk element in de dagelijkse voeding. Doordat de grond in Frankrijk op dat moment onvruchtbaar was en er een brood tax was ingevoerd doordat brood gemaakt was van granen, ontstond er een nieuw fenomeen, namelijk de galette! Men dacht in die tijd namelijk dat je van boekweit geen brood kon bakken, vandaar dat het erg goedkoop was.

Van tijdelijke oplossing naar traditionele lekkernij!

De galette, uit nood geboren maar door de eeuwen heen nog altijd geliefd. In allerlei variaties zijn ze verkrijgbaar. Meestal hartig, maar tegenwoordig zie ze ook in een zoete verschijning voorbij komen. In Normandië en Bretagne worden de recepten van moeder op dochter doorgegeven, een echte familietraditie dus!

Een cadeautje om te krijgen, een pareltje om te zien en unieke beleving voor de smaakpapillen!

Het traditionele recept voor de galette toverde ik om in een glutenvrije-, lactosevrij en plantaardige variant zodat iedereen kan genieten. Smaak en beleving staat voor op! Een voedzaam deegje met een aromatische verlangen van chocolade, gevuld met pecannootjes en blauwe bessen, that’s it! Je rolt het deeg uit, doet de vulling in het midden en vouwt de randen naar binnen toe. Een kind kan de was doen! Zoals je kan zien hebben deze juweeltjes mijn hart veroverd. Ik deelde ze met demensen in The Body Studio om hen te verrassen met deze heerlijke traktatie, boordevol voedzame ingrediënten. Geluk kun je tenslotte enkel vermenigvuldigen door het met elkaar te delen!

Gluten-, lactosevrij én plantaardig genieten is een feest voor iedereen!

Recept

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

Voor het basisdeeg:

 • 100 g amandelmeel
 • 100 g boekweitmeel óf glutenvrij havermeel
 • 3 el kokosolie
 • 60 ml (ijskoud) water
 • 2 el kokosbloesemsuiker
 • 3 Medjoul dadels (of 60 g zachte dadels)
 • 2 el cacao
 • snufje (zee)zout

Voor de vulling:

 • 200 gr blauwe bessen (of ander rood fruit naar keuze)
 • Handje pecannoten
 • 1 el kokosbloesemsuiker
 • 2 el (plantaardige) melk (om te besmeren)

Aan de slag!

 1. Ontpit de Medjoul dadels en doe alle ingrediënten voor het basisdeeg in een mengkom. Kneed deze tot een egale deegbal. Zijn jouw dadels hard? Laat deze weken in een kom warm water en pureer deze vervolgens met een keukenmachine tot een plakkerige massa.
 2. Is het deeg te plakkerig? Het is handig om er dan een beetje meel aan toe te voegen. Is het deeg te droog? Kies er dan voor om een klein scheutje ijskoud water aan het deeg toe te voegen.
 3. Verpak het deeg in huishoudfolie en plaats de deegbal voor een halfuurtje in de koelkast.
 4. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 5. Verdeel de deegbal in 3 kleinere bollen.
 6. Rol de bolletje uit tot 3 kleine rondjes of maak één grote galette.
 7. Hak de nootjes fijn en verdeel deze over het midden van de deegrondjes. Verdeel hier het fruit overheen samen met het zoetmiddel.
 8. Snijd de deegrand die je vrij hebt gelaten in met een mes. Vouw het deeg naar binnen en de randen over elkaar. Druk goed aan zodat het deeg op elkaar aansluit en er geen vocht van het fruit uit de galette kan lopen.
 9. Besmeer het deeg met de plantaardige melk.
 10. Zet de galette(s) 25 minuten in de oven en laat ze goed afkoelen. Ik strooide er nog wat cacaopoeder overheen met een zeefje voor een feestelijk effect.
 11. Serveer ze met een dot kokosyoghurt of (kokos) slagroom en geniet! Ook lekker met een bolletje ijs als dessert.

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

 

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts