Gezonde appelcake met een frisse cheesecakevulling

Gezonde appelcake met een frisse cheesecakevulling
4
(16)

Een gezonde appelcake met een frisse cheesecakevulling, dit klinkt toch waanzinnig? ! Vandaag ruilen we het bekende bananenbrood in voor een decadente glutenvrije smaaksensatie. Met slechts enkele ingrediënten tover jij deze parel op tafel. Dit wil je!

De appels geven een smeuïge structuur aan de voedzame cake en de cheesecakevulling zorgt voor een fris accent!

Wekelijks krijg ik een mand vol rijp fruit van de lokale groenteboer. De groenteboer waar ik dagelijks mijn verse producten met zorg uitkies om mee te bakken en te koken, heeft ondertussen wel door dat ik niet bang ben voor een beurs plekje. Het fruit dat we krijgen heeft vaak een plekje en is niet meer geschikt voor de verkoop. Ik vind het iedere week weer een feestje om juist mooie dingen te maken met deze buitenbeentjes. Met een mand appels voor mijn neus dook ik de keuken in om een gezonde appelcake te maken. Glutenvrij, voedzaam én ook nog eens heel makkelijk om te maken. Winnaarscombinatie!

Een gezonde glutenvrije appelcake waar je zelfs mee kunt ontbijten!

Een cake waar je mee kunt ontbijten maar ook kan serveren bij de thee of als luxe paardje om de show mee te stelen. De smaak van deze parel is zo bijzonder. Eerlijk waar, ik teken ervoor! De basis is eenvoudig, combineer appels, havermeel, smaakvolle specerijen en een aantal blije eitjes met elkaar en er ontstaat een geweldig fundament voor een overheerlijke cake. De cheesecakevulling van stevige kokosyoghurt of Griekse yoghurt geeft een fris accent aan de smeuïge cake en de swingende pecanoot zorgt voor een bite. Oke, ben je overtuigd? Wacht dan niet langer, het recept staat voor jou klaar!

Glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij genieten voor iedereen!

Recept

Voor 10 personen

Wat heb je nodig?

 • Springvorm 20 cm
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Spatel
 • Keukenmachine

Ingrediënten:

Voor het basisbeslag:

 • 2 a 3 appels (ongeveer 350 gram zonder klokhuis)*
 • 4 eieren
 • 30 g ahornsiroop
 • Scheutje citroensap
 • 2 tl Ceylon kaneel
 • 2 tl speculaaskruiden
 • Snufje zeezout
 • 200 g glutenvrij havermeel
 • 2 tl bakpoeder

*Ik koos voor Elstar appels, deze vind ik lekker fris maar toch ook zoet.

Voor de vulling: 

 • 1 appel
 • 50 g rozijnen
 • 200 g kokosyoghurt (of Griekse yoghurt indien niet lactosevrij)
 • Scheutje sinaasappelsap
 • 30 g pecannoten

Aan de slag!

 1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
 2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
 3. Snijd de appels voor het basisbeslag in stukken en ontdoe deze van het klokhuis.
 4. Maal de appels voor het basisbeslag tot moes met een keukenmachine, voeg de eieren, zoetmiddel, het citroensap en de specerijen toe en blend het appelmengsel nogmaals tot een mooi beslag.
 5. Doe het havermeel, zout en het bakpoeder in een mengkom en spatel hier het appelmengsel doorheen.
 6. Schenk de helft van het beslag in de springvorm.
 7. Snijd de appel voor de vulling in stukjes en verdeel de helft van de stukjes samen met de rozijnen over het beslag.
 8. Roer de sinaasappelsap door de kokosyoghurt, hierdoor wordt deze lekker fris!
 9. Verdeel hier met een kleine lepel enkele schepjes van de stevige yoghurt overheen. Dek dit af met het overige beslag.
 10. Top de cake met de overige appelstukjes, stevige yoghurt en de pecannoten.
 11. Schuif de cake de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 60 minuten. De cake is goed wanneer een satéprikker hier droog uitkomt.
 12. Laat de cake afkoelen buiten de oven en zet de cake in de koelkast voor een uur zodat de cheesecakevulling goed op kan stijven.
 13. Ik kan je beloven dat het de moeite waard is! Geniet ervan!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week!

Liefs, Marike

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 16

Geef als eerste je mening!

38 comments
 1. Wat ziet dit er weer heeerlijk uit zeg! Ik heb alleen wel een vraagje: welk merk kokosyoghurt gebruik jij in je recepten? Ik zie deze yoghurtvariant namelijk vaak naar voren komen in de ingrediëntenlijst, maar zelf heb ik niet zoveel ervaring met deze soort yoghurt. Ik ben dus erg benieuwd welk merk jij mij aanraadt en waar dit te koop is. Hopelijk kan ook ik dan zo snel mogelijk deze heerlijke taart op tafel toveren!

  1. Hi Lot,

   Dankjewel voor de reactie! Ik gebruik zelf de yoghurt van Abbot Kinney’s of de kokosyoghurt van Plantly. Bij de AH hebben ze tegenwoordig ook kokosyoghurt!
   Je kunt uiteraard ook kiezen voor een yoghurt of kwark naar keuze die jij graag gebruikt.

   Liefs,
   Marike

 2. Je hebt inderdaad wat geduld nodig (ik had van te voren niet helemaal gelezen dat het na de oven nog een uurtje in de koelkast moest;)) maar… het is het wachten waard want wat is dit lekker!! Had de helft van de ingrediënten genomen (wel wat meer appel/pecannoten in de vulling) en het in 2 kleine vormpjes gemaakt van 11cm. De sinaasappelsap was ik vergeten maar heb er op het laatst nog een beetje citroensap overheen gedaan. Voor 2 dagen een heerlijk ontbijt! Ik ga dit zeker vaker maken! Dank je wel voor het receptje!

 3. Hoi Marieke, wat een heerlijk recept.
  Ik was alleen benieuwd waar de sinaasappelsap nu in gebruikt is.
  Grtjes Mina

  1. Hey Lara,
   Dankjewel voor de reactie! Je kunt de kokosyoghurt weglaten of vervangen door een stevige yoghurt of kwark. Dat werkt ook top! Het is een aanvulling geen must.

   Liefs,
   Marike

  1. Hey Renate,
   Ik zou 3 el gebroken lijnzaad geweekt in 9 el water toevoegen. Als laatste voeg je 1/2 tl bakingsoda + 1 el citroensap toe zodat de cake ook luchtig zal worden. Verleng de baktijd met 10 minuten.
   Dit kun jij! Liefs, Marike

  2. Kan ik de ahornsiroop ook vervangen door banaan (zoja hoeveel dan) of is er nog een ander natuurlijke zoetmiddel? (Ben niet zo van de stevia poeders ed)

 4. De cake heeft 60-70 min in de oven gestaan en was voldoende gebakken. Ik liet hem een uurtje afkoelen en plaatste hem vervolgens in de ijskast. Toen ik hem ‘s avonds wou aansnijden (2 tal uur) leek hij een beetje ‘ingezakt’. Het is dus geen volle hoge cake, volle cake geworden maar eerder een taart met de structuur van broodpudding. Liet ik hem te lang in de ijskast staan? Of plaatste ik hem te vroeg in de ijskast?
  Verder wou ik ook nog graag weten of je de rest van de cake beter kan bewaren in de ijskast of in een aluminiumfolie op kamertemperatuur. Bedankt alvast! In tussentijd probeer ik een ander receptje uit …

  1. Hi Darlyn,
   Hmm wat jammer zeg! De cake hoort inderdaad een hogere cake te zijn met een smeuïge structuur maar geen broodpudding structuur. Het kan zijn dat de cake iets te nat was of dat de cake nog iets langer in de oven mocht blijven staan om goed te garen (ovens verschillen nog wel eens). Verder heb je top gehandeld!

   Je kunt de restjes het beste in de koelkast bewaren. Haal de cake er 10 minuten uit voordat je deze wil eten zodat deze op kamertemperatuur komt en geniet!

   Liefs,
   Marike

 5. Goedemorgen,

  Kan ik de ahornsiroop weglaten uit dit recept?
  Zelf gebruik ik graag gedroogde abrikozen als zoetmiddel,
  zou dat ook in dit recept kunnen?

  groetjes Janneke

 6. Mijn taartje was ook een beetje ingezakt .. heb naar 50 min uit oven gehaald maar was toch iets te droog.. grote oven he😂😂
  Meer bakpoeder gebruiken?

  1. Hi Christa,

   Ohh nee wat jammer! Niet meer bakpoeder gebruiken, iets minder vocht of appel als basis voor het beslag dan zal deze minder snel instorten.

   Liefs,
   Marike

 7. Vanavond gemaakt en hij lijkt goed gelukt! Net een klein stukje geproefd en mis nog een zoetje. Had de siroop vervangen door een medjool dadel. Volgende x iets meer dus. En qua structuur doet ie me ook denken aan een bananenbrood die ik vaak maak. Probeer m volgende keer ook met normale meel en suiker voor een wat meer krokante bodem.

 8. De taart staat nu af te koelen en men wat ruikt het heerlijk naar kaneel. Ik heb een kleine wijziging aangebracht; kokosmeel in plaats van havermeel. Van kokosmeel stijgt mijn suikerwaardes niet dus past beter bij mij. Ik ben zo benieuwd maar ik moet nog even geduld hebben want hij moet ook nog in de koelkast. Ik hoop dat dit lukt. ;)

  1. Hi Karina,

   Wat tof dat je deze hebt gemaakt! Het is zo’n heerlijke cake! Ik ben benieuwd hoe de kokosmeel heeft uitgepakt. Welke verhoudingen heb je gebruikt? Geniet ervan!

   Liefs,
   Marike

 9. Oh hoe heerlijk….hij komt hier net uit de oven ….hier in Panama hebben wij een gasoven dit is wel heel andera dan een electrische oven🙄 erg aanbrand gevoelig…. zo blij met dit recept …havermeel hebben wij genoeg hier 😍

 10. Hoi Marike,
  ik heb de cake gemaakt met Servero 100% Appelmoes original – 350 g, maar ik begreep ook niet wat er met het scheutje sinaasappelsap moest gebeuren. stom, ik had even de reacties moeten lezen! morgen gaat hij op tafel ;-0 ik denk dat het lekker zal zijn!

 11. Ik zie een hoop reacties maar helaas weinig achteraf.. Hoe smaakte hij..??
  Hij staat nu bij mij in de oven en ik ben zo benieuwd. Ipv kokosyoghurt heb ik gewone Griekse yoghurt gebruikt en daaraan kokossnippers toegevoegd. Ik hoop zo dat het een geweldig taartje is.

 12. Ik wil deze taart voor mijn verjaardag maken deze week. Wat kunnen de hoeveelheden zijn voor een springvorm van 24 of 28 cm?
  Het ziet er heerlijk uit!

 13. Hoi ik wilde vragen wat je onder een scheutje sinaasappelsap verstaat. 2-3 el? Ben bang dat ik het mss te dun zou maken🙂

 14. Kan ik de ahornsiroop ook vervangen door banaan (zoja hoeveel dan) of is er nog een ander natuurlijke zoetmiddel? (Ben niet zo van de stevia poeders ed)

 15. Dank je wel voor dit recept. Wij hoeven niet glutenvrij te bakken maar wel zonder roomboter ivm cholesterol verlagend dieet. Nu kan ik mijn man ook iets lekkers maar vooral gezonds bij de thee of koffie serveren 😃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts