Hartig Bloemkoolbrood van amandelmeel, glutenvrij en koolhydraatarm

Hartig bloemkoolbrood
4.3
(15)

Een hartig bloemkoolbrood met een accent van knoflook, smeuïg van binnen en een knapperig korstje van sesamzaad en Parmezaanse kaas. Oh yes, ik weet het zeker, dit heerlijke hartige bloemkoolbrood is een blijvertje!  Ik kan bijna niet geloven dat het glutenvrij is. Voor de mensen die ook koolhydraatarm eten is dit een perfect alternatief aangezien het hartige brood gemaakt van bloemkool nauwelijks koolhydraten bevat!

Een hartig bloemkoolbrood om je vingers bij af te likken!

Tussen de middag eet ik graag een vers soepje of een salade met een plak brood. Aangezien ik een haat-liefde verhouding heb met de kant-en-klare glutenvrije boterhammen uit de supermarkt maak ik mijn brood zelf. Eerder maakte ik al het hartige courgettebrood en DEZE broodjes.  In mijn groentelade vond ik nog een verstekeling, een bloemkool die hunkerde naar een hoofdrol in één van mijn bakavontuurtjes. Zo gezegd zo gedaan, de bloemkool verdween zonder blikken of blozen in het beslag voor een wel heel erg lekker brood. De structuur doet mij aan cake denken, toch heeft dit hartige bloemkoolbrood de smaak van een knoflookbroodje. Ideaal om te serveren bij de soep of een salade. Ik ben fan!

Eenvoudig om te maken en je kunt volop variëren!

Zet het recept naar jouw eigen hand en durf te variëren. Wanneer je de bloemkool kort kookt, afgiet en vervolgens uitwringt in een theedoek zal je zien dat de structuur nog zachter wordt in het brood. De bloemkoolsmaak is niet overheersend, mocht je de bloemkool echt niet kunnen waarderen? Vervang deze dan door geraspte courgette, dit is een prima vervanger!

Parmezaanse kaas is een lactosevrije kaas, kun je hier niet tegen? Spatel dan 1 a 2 eetlepels pesto door het beslag voor een extra beleving!

Ben jij benieuwd naar het recept? Stroop de mouwen maar op en zet de oven maar aan, dan gaan we aan de slag!

Recept

Wat heb je nodig?

 • Cakevorm of broodvorm a 21 cm
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Spatel

Ingrediënten

 • 400 g bloemkool(rijst)
 • 6 eieren
 • 100 g amandelmeel
 • 30 g gebroken lijnzaad
 • 1 kleine el bakpoeder
 • 1 tl zeezout
 • 50 g kokosolie
 • 4 teentjes knoflook
 • Verse tijm
 • 30 g sesamzaad
 • Parmezaanse kaas als garnering

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
 2. Klop de eieren zo’n 5 a 10 minuten tot een lobbige massa.
 3. Doe ondertussen de bloemkool, amandelmeel, gebroken lijnzaad, bakpoeder, zeezout en de gesmolten kokosolie in een mengkom. Roer alles door elkaar en spatel vervolgens voorzichtig de eiermassa door de ingrediënten.
 4. Hak de knoflook en de tijm fijn en voeg deze toe. Durf te variëren met de kruiden!
 5. Doe het beslag in de bakvorm en strooi hier het sesamzaad en de Parmezaanse kaas overheen.
 6. Schuif het brood de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 50 minuten. Laat het brood afkoelen buiten de oven.
 7. Snijd het brood in plakken en geniet!

Ga je dit broodje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.3 / 5. Reacties: 15

Geef als eerste je mening!

76 comments
  1. Ik heb het brood net gemaakt en verschillende gedroogde kruiden onder gedaan ( had geen verse ) dille basilicum en guacamole ondergedaan ruikt heerlijk. De eieren heb ik gesplitst en apart geklopt en dan pas erbij gedaan ook nog wat zonnebloempitten voor een lekkere bite. Heerlijk

    1. Ik doe altijd onder in de vorm een dikke laag keukenpapier en daarover bakpapier waar ik kleine gaatjes in heb gemaakt. Perfecte oplossing voor de meeste baksels, vooral groentetaarten

  1. Ik heb m ook gemaakt HEERLIJK, alleen toch volgende keer 3 teentjes knoflook en misschien nog wat kaas door de bloemkoolheen. Ga m zeker vaker maken. Dankjewel voor het recept!

 1. Hi, dit recept wil ik wel eens proberen, maar waar ik momenteel veel tegen aanloop is dat er veel gebruik gemaakt wordt van kokos (meel en olie) ik ben hier allergisch voor. Wat is in dit recept een goede vervanger voor de kokosolie, met het oog op een koolhydraatarm dieet?
  Bedankt!

 2. Dit lijkt mij nou een lekker recept om vandaag te maken. Maar hoe lang kan je het brood bewaren en kan het ook in de vriezer? Ik ben benieuwd of het dan niet te plakkerig wordt.

 3. Misschien een domme vraag maar begrijp ik het goed dat bloemkool gewoon gekookt moet worden en dan kleinsnijden, zoals rijst er ongeveer uitziet…?

 4. Hoi Marike,
  Ik ben nu dit brood aan het maken maar loop er tegen aan wat ik met de bloemkool moet doen? Fijn snijden en dan mixen met de rest van de ingrediënten?
  Ik hoor graag even!
  Dank!
  Alexandra

 5. Je schrijft dat wanneer je niet tegen Parmezaanse kaas kan, je deze kan vervangen door pesto, maar in pesto zit ook parmezaansse kaas.

 6. Ik hetb het brood vanavond gemaakt en het is verrukkelijk. Ik heb het recept ietwat aangepast. Zo had ik geen verse tijm in huis dus ik heb gedroogde tijm en ook nog wat gedroogde Italiaanse kruiden gebruikt. Ook heb ik wat gedroogde tomaten uit een potje fijngehakt en door het beslag gedaan. De sesamzaadjes heb ik achterwege gelaten.

 7. Zoals vaak bij de recepten zit er amandelmeel in. Waardoor kan je dat vervangen als je wel glutenvrij en liefst koolhydraatarm wilt?

  1. Hi Mary-Lou,

   Je kunt amandelmeel goed vervangen door een ander soort notenmeel om dezelfde structuur te behouden. Daarnaast werkt lupinemeel ook erg fijn!

   Kun je hier iets mee?
   Liefs,
   Marike

 8. Goedemiddag Marike
  Kan ik het lijnzaad ergens mee vervangen? Ik mag dit nl niet ivm een lage bloeddruk,ik zat zelf te denken aan psylliumvezels?
  Alvast bedankt Gr Yvonne

 9. Hoi Marike, dit recept lijkt me heel lekker. Jammer genoeg moet ik zonder eieren bakken. Denk je dat dit voor dit recept haalbaar is en zo ja, welke van jouw opties zou je dan kiezen?

  Ik heb je bakboek en ben er heel blij mee, en ik vind het heel inspirerend.

  groetjes Meria

  1. Hi Meria,

   Dankjewel voor de reactie. Ik zou er dan voor kiezen om de eieren te vervangen door 100 g extra amandelmeel + 1/2 tl baking soda + 1 el appelazijn. Dan moet het goed gaan!
   Liefs,
   Marike

 10. Ik weet sinds kort dat ik een tarwe allergie heb en ben blij deze site gevonden te hebben! Ik ga zeker eens experimenteren. Nu lijkt dit bloemkoolbroodje me wel wat, maar ik lees dat er een kleine el bakpoeder ingaat. Echt waar? Zoveel? Een eetlepel???

  1. Hey Monique,

   Wat fijn om te lezen zeg! Mijn nieuwste boek is ook helemaal tarwevrij, aanradertje!
   Een kleine el klopt. Je kunt er ook voor kiezen om een tl te gebruiken.

   Liefs,
   Marike

 11. Hoi Marike,

  Zou je in plaats van amandelmeel ook kokosmeel kunnen gebruiken? Dit omdat daar minder calorieën in zitten ☺️

  Groeten, Rozemarijn

  1. Hi Rozemarijn,

   Ik heb het nog niet met kokosmeel geprobeerd. Als je kokosmeel gebruikt, gebruik dan 1/3 van de hoeveelheid die staat aangegeven voor het amandelmeel.

   Liefs,
   Marike

 12. Vandaag het recept uitgeprobeerd. De smaak is echt heerlijk! Alleen is het wel erg klef.

  Ik heb alles gedaan zoals omschreven.. wat kan ik de volgendekeer anders doen om dit te voorkomen ?

 13. Lijkt me heerlijk! Ik heb alleen geen amandelmeel in huis. Wel bananenmeel, kikkererwtenmeel en havermeel. Welke kan ik hiervoor gebruiken en hoeveel?

 14. Vandaag gemaakt met een 50 gr geraspte kaas erdoor, rozemarijn en oregano toegevoegd, erg lekker! Dankjewel voor het delen van het recept!

 15. Dag Marike,
  Ik heb vanmiddag de hartige taart gebakken volgens zoals het recept en het was heerlijk. Volgende keer zal ik ook wat meer experimenteren met de kruiden. Dank voor het delen.

  1. Hi Kristine,

   Wat leuk om te lezen zeg! Blijf er vooral van genieten! Kcal vallen heel erg mee. Het broodje bestaat voornamelijk uit ei en bloemkool. De hoeveelheid amandelmeel is te verwaarlozen tav het hele brood.

   Liefs,
   Marike

 16. Goeienavond Marike,
  Ik heb het broodje deze middag gemaakt! Het is me gelukt, maar ik vind het wat te vochtig binnenin, heb ik iets verkeerds gedaan, te kort in de oven of te veel kokosolie, ik weet het niet! Van smaak picco bello, en ik heb een mengeling van zaden gebruik voor erboven op!! Ik maakt het in ieder geval nog, en misschien met de courgette ook eens! lieve groetjes

  1. Hi Veerle,

   Wat leuk om te lezen dat je het broodje hebt gemaakt! Heb je de bloemkool goed uitgeknepen? Het kan zijn dat er teveel vocht is meegekomen. Je zou het broodje iets langer kunnen bakken de volgende keer.

   Liefs,
   Marike

  2. Hey,
   Ik heb het gister ook gemaakt. Super lekker. Structuur ook perfect. Ik heb de bloemkoolrijst 1’ gekookt en dan drooggemaakt in theedoek…
   gr Isa

 17. Ik heb het brood vandaag voor het eerst gemaakt gemaakt; het is heel lekker, maar de volgende keer doe ik er meer kruiden in, ik ben te voorzichtig daarmee geweest.
  Ik vind het brood wel heel zompig. Kan ik er de volgende keer minder eieren en/of olie er in doen?

 18. Hoi!
  Hmmmm, wat ziet dit er heerlijk uit. Laat ik nu net nog heel wat zakjes zelfgemaakte bloemkool rijst in de diepvries hebben liggen! Zou ideaal zijn als ik die hiervoor kan gebruiken!
  Dussss, mijn vraag is. Kan ik voor dit recept bevroren bloemkool rijst gebruiken en zo ja, zou je het in dat geval ook even kort koken, of beter rauw verwerken?

  En hoe zit het dan met de houdbaarheid?
  Hoor het graag :).
  Groetjes!

 19. Ik heb hem net voor de derde keer gemaakt (staat nu in de oven), alleen zag ik bij het opruimen dat ik de kokosolie ben vergeten 🙈.
  Geen idee of het wat wordt, maar het is nu toch te laat… Over 30 minuten weet ik het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts