Hoe schrijf je een bakboek? (deel 1)

0
(0)

Het is alweer even geleden dat ik jullie vertelde over mijn nieuwe bakboek ‘Bakken Zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten’. Nog een maand en dan komen de boeken van de drukker en kun jij met een glimlach het boek bekijken én dan kun je ein-de-lijk aan de bak in de keuken om alle recepten te maken natuurlijk. Via Instagram en Facebook kreeg ik veel vragen over ‘The making of‘ van mijn boek. De komende weken zal ik iedere week een blog delen waarin ik de meest gestelde vragen zal beantwoorden.

“Marike, hoe ben je gestart met het schrijven van een bakboek?”

Het schrijven van een (bak)boek doe je niet zomaar. Er is een heleboel liefde, passie, enthousiasme en doorzettingsvermogen voor nodig. Daar waar mijn eerste bakboek OH MY PIE! spontaan is ontstaan zonder vooropgezet plan, dit kun je HIER nog eens terug lezen, heb ik nu samengewerkt met een team. Dít heeft mij vleugels gegeven, dat meen ik oprecht!

Ik weet het nog goed, het was oktober 2017 dat ik met Daniëlle ontmoette. Een spontane en enthousiaste dame met een passie voor boeken én bakken. Samen met Richard heeft zij de uitgeverij BjörnBooks opgericht. We deelden onze ideeën over recepten, taarten, broodjes, snackrepen en álles wat daarbij komt kijken. Ik voelde meteen een klik, wat was dit leuk! BjörnBooks durfde met mij het avontuur aan te gaan om een bakboek te schrijven. Echt waar! Hoe tof is dit?!

De gedachte alleen al aan het feit dat ik mijn tweede bakboek in september in mijn handen zou hebben deed mij stralen!

Na heel wat gesprekken en mailtjes kwamen we er op uit om een bakboek te maken met de (nog voor jou) nog onbekendere meelsoorten. Een boek buiten mijn comfortzone, niet enkel gericht op taarten, ik ben uiteindelijk meer dan alleen een crazy pie lady. In Het eindeloos experimenteren, proeven en proberen kon beginnen. We maakten een planning en er ontstonden deadlines. De gedachte alleen al aan het feit dat ik mijn tweede bakboek in september in mijn handen zou hebben deed mij stralen! Energie voor tien en duizend-en-een ideeën die door mijn hoofd circuleerden. Ik droomde alleen nog maar over taarten, broodjes en snackrepen. Eenvoudige recepten die door iedereen te maken zijn, dat was het doel.

Een roerige periode stond mij te wachten, maar de wetenschap dat er veel mensen om mij heen waren die er voor mij waren heeft mij enorm gesteund.

Een roerige maar spannende periode stond mij te wachten. Laat het nou net zo zijn dat ik juist die periode besloot om mijn vaste baan in het onderwijs vaarwel te zeggen en mij in een nieuw avontuur te storten. Lees meer over mijn nieuwe avontuur Het roer om!

Het schrijven van een bakboek én het starten van dit nieuwe avontuur vond ik ontzettend spannend. Waar te beginnen? Hoe pak ik alles aan? Ben ik wel op de goede weg? Al deze vragen spookten door mijn hoofd. Ik besloot om eerst de tijd te nemen om mij te verdiepen in de verschillende melen. Ik bestelde via Bol.com de nodige literatuur en ik sloot mij zelf op in de keuken om eindeloos te experimenteren met verschillende creaties, smaken en structuren. De bakwereld is in het buitenland verder ontwikkeld dan in Nederland, daardoor was het veelal Engelse literatuur. Heerlijk vond ik dit! Theorie en praktijk kwamen samen, ik leefde compleet in mijn eigen wereld en dacht enkel in smaken en structuren. Zeker toen de eerste glutenvrije broodrecepten smaakvol uit de oven rolde deed ik spontaan een vreugdedansje. Na weken van experimenteren zag ik het boek in mijn hoofd al helemaal voor mij, het boek had een gezicht gekregen. In mijn notitieboekje noteerde ik trouw de dingen die ik wilde maken. Met de uitgever nam ik de structuur en de hoofdstukken door voor het boek, de basis was gelegd!

Mijn notitieboekje waar ik trouw alles in noteerde.

Verschillende meelsoorten

Waar wil jij je nog verder in ontwikkelen op bakgebied?”, vroeg een vriendin mij een tijd geleden. Vrijwel alle soorten cheesecake, ontbijttaarten, cakes en koeken heb ik al gemaakt. De vraag van Myrthe zette mij aan het denken. Ik wilde mij graag verder ontwikkelen in het gebruiken van verschillende meelsoorten. Vaak zie ik de combinatie van havermout, amandelmeel of boekweitmeel terugkomen. Super handig, makkelijk en lekker maar hierdoor lijken de structuren en smaken al snel op elkaar. Het is tijd voor meer diepgang, next level bakken voor iedereen maar dan niet te moeilijk! Uiteindelijk heb ik gekozen voor de volgende melen: kokosmeel, tijgernotenmeel, bakbananenmeel, lupinemeel, kikkererwtenmeel én hazelnootmeel. Heb je de meelsoorten niet in huis? Geen probleem! Ik leg jou op een luchtige manier uit hoe je deze kunt vervangen. Easy peasy!

De melen zullen in een pakket worden aangeboden via De Notenshop, zodat jij meteen aan de slag kan gaan met de fantastische recepten!

Experimenteren, bakken én proeven!

Op 1 januari 2018, het moment dat de champagne rijkelijk vloeide, wist ik dat het echte werk begonnen was. Vanaf dit moment ging ik officieel van start met het boek. Het thema ontbijttaartjes was als eerste aan de beurt. De recepten uitgedacht, voldoende variatie, voor ieder wat wils én een feest om te maken. In mijn bakweekend maakte ik alle creaties, vervolgens zette Kalkidan van Staveren ook wel bekend van het bedrijf FoodSlices de baksels weer prachtig op de foto. Deze talentvolle dame heeft de food fotografie van mijn vorige boek ook gedaan. Wanneer wij samenwerken dan gaat dit zo goed! Met z’n tweeën hebben we meer dan 80 recepten op de gevoelige plaat gezet. Meer dan 80? Yes, je leest het goed! Zoveel recepten kun je in dit nieuwe bakboek verwachten!

Experimenteren, bakken en proeven. Broodjes overal!

Al snel zaten we helemaal in de flow, de ene na de andere creatie klopte en was al snel vastgelegd. Het was hard werken en regelmatig ploeterde ik door in de avonduren. Het proces gaf mij energie hoe spannend ik het ook vond. De ingrediënten waren niet aan te slepen, kilo’s meel, eieren, ei vervangers, dadels en fruit. Cakes, taartjes, brood en snackrepen waar ik een weeshuis mee zou kunnen voeden. Geen enkele creatie ging zonder goede bestemming de deur uit. Alle baksels deelde ik met familie of nam ik mee naar The Body Studio, waar mijn favoriete test panel de creaties kritisch beoordeelde. Niets meer dan lof!

Stiekem alvast een sneak preview van één van mijn favoriete taarten. Check deze aardbeien sensatie! Hier wil je toch in bijten?

Volgende week…

Deel 2 zal ik volgende week met jou delen. Ik heb nog zoveel te vertellen over dit bijzondere boek! Volgende week deel ik meer over de mensen die mij hebben geholpen, SOPR het PR-bureau dat mij hielp bij het uitzettend van de lijntjes, Yasmin Dikkeboom de unieke Creative Copywriter die mij hielp met de juiste tone of voice én ik zal een foto delen van mijn huis na een intensieve baksessie, oftewel ontploft! Heb jij een vraag stel hem! Wie weet neem ik deze mee in de volgende update!

Wil jij mijn nieuwe boek als eerste ontvangen? Bestel deze dan NU met korting! Dat kan HIER

Liefs, Marike

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts