Hoe schrijf je een bakboek? (deel 2)

0
(0)

Exclusief kijkje achter de schermen!

In de eerste blog over ‘Hoe schrijf je een bakboek? (deel 1)’ liet ik zien hoe het idee voor mijn tweede bakboek is ontstaan. Gaf ik jou een kijkje achter de schermen en deelde ik mijn bakexperimenten. Vandaag is het tijd voor deel 2, laat ik jou zien wat ik in mijn gebloemde pak deed hartje Amsterdam, vertel ik jou alles over de fotografie en de indeling van het boek! Zit je er klaar voor?

Foodstyling

Er komt ontzettend veel kijken bij het maken van een bakboek. Een goede voorbereiding is het halve werk, heb ik tijdens het maken van mijn eerste bakboek ervaren. Nadat ik per hoofdstuk alle recepten had uitgewerkt en in Excel had georganiseerd, konden de recepten worden vastgelegd op beeld. Net als de vorige keer bij het maken van mijn eerste boek, ging ik aan de slag met Kalkidan van Staveren (ook wel bekend van FoodSlices). Samen met Kallie wilde ik dit avontuur aangaan. De foto’s voor mijn recepten op de site, Instagram en Facebook maak ik zelf, maar het maken van foto’s voor een boek dat is van een ander niveau. Kalkidan heeft hier veel ervaring mee en samen vormden we weer een team. De foodstyling deden we samen, het is heel belangrijk om met iemand samen te werken waarmee je op één lijn zit.

Voor een goede voorbereiding maakte ik eerst op Pinterest moodboards zodat we op één lijn zaten om de juiste sfeer te creëren. Vervolgens zochten we servies en tools bij elkaar die Kalkidan op de foto zette. Het servies en de extra accessoires kochten we op verschillende plekken. Van Xenos, Hema, Dille & Kamille tot onze favoriet: de lokale kringloopwinkel! Het was maar net wat we tegen kwamen. We hadden al twee houten planken die we als achtergrond konden gebruiken. Stijgerhoutenplanken aan beide kanten beschilderd met een neutrale kleur. Ik huppelde nog even naar de Gamma voor een grote vloertegel waar ik helemaal gelukkig van werd! Ideaal als achtergrond voor een food foto kan ik je wel vertellen. Deze tegel zal je dan regelmatig tegenkomen in het boek als achtergrond!

Al het servies uitgestald, Kalkidan maakte er alvast wat mooie foto’s van om de juiste sfeer te creëren.
Vorkjes uit oma’s besteklade, dat zijn toch wel de mooiste vondsten!

En dan…fotograferen!

Voor ieder hoofdstuk hadden we een bakdag en fotografiedag ingepland. Dat was echt een feest om te kunnen en te mogen doen! Van te voren maakte ik een boodschappenlijst met de ingrediënten die ik nodig had voor de bakdag. Tassen vol met verse producten, iedere bakdag was het weer feest! Op zo’n bakdag bakte ik zo’n 12 recepten. Altijd weer spannend of het allemaal zou lukken. Een misbaksel zou direct invloed hebben op mijn verdere planning en veel speelruimte had ik niet. De tijdsdruk vond ik het meest spannend. Het was altijd weer de vraag of het goed zou gaan. Oi-oi-oi, wat gaf het een kick als het allemaal lukte! Met z’n tweeën waren we een team tijdens de fotografiedagen. De foto’s zijn gemaakt met ondersteuning van daglichtlampen. Doordat we in het hele boek dezelfde belichting wilde hebben, zorgden de lampen voor een constant lichtniveau. De details zullen hierdoor ook mooier naar voren komen.

Boodschappen doen, bakken, fotograferen en proeven. Soms zeggen beelden meer dan 1000 woorden.

Check de dadeltaart met pecannoten? Die wil je toch proeven!

Deze foto’s laten zien hoe het er achter de schermen aan toe ging. Ik bakte er op los, soms midden in de nacht om hét perfecte recept op tafel te toveren. Heb je de stroopwafels al gespot? Ook deze rakkers staan in het boek! Glutenvrij, tarwevrij, zonder geraffineerde suikers én lactosevrij! Ik meen het, die wil je niet missen! Ook de dadeltaart met pecannoten is niet te weerstaan. Het heeft even geduurd voordat de beste toverspreuk op papier stond, maar eerlijk waar het was de moeite waard. De bestellingen bij De Notenshop waren ook niet aan te slepen. De pakketjes bezorger kon mijn naam wel dromen, haha. Kilo’s ingrediënten zijn er doorheen gegaan de afgelopen maanden. Soms dacht ik wel eens, in mijn volgende leven kom ik tevoorschijn als taart. Medjoul dadels, chocolade drops, noten en melen, De Notenshop heeft het gelukkig allemaal en ook nog eens voordelig geprijsd. Love it!

Portretfotografie

Een boek maken is leuk, heel leuk. Alleen het maken van portretfoto’s is toch wel een dingetje. Het liefste fotografeer ik eten, dat vind ik fantastisch, maar foto’s van mijzelf daar sta ik toch niet om te springen. Ook voor deze foto’s maakte is samen met mijn lieve vriendinnetje Myrthe een Pinterest moodboard. Super handig om een idee te krijgen welke sfeer je wilt uitstralen en welke poses je kunt waarderen. Dit keer was Anne Eigenraam weer van de partij. Zij maakte ook de portretfoto’s van mijn eerste boek. Bij haar voel ik mij op mijn gemak en dat is in dit geval erg belangrijk. Ik besloot een keer uit mijn comfortzone te stappen. Kleding waar je je goed in voelt is erg belangrijk, thnx to SOPR die mij hielpen met het stylen van de juiste kleding, waardoor ik mij meteen vrolijk voelde. Dit mega toffe pak van M&S maakte mijn dag! Vooral in combinatie met deze fijne HERO sweater van La Sisters.

Overal waar ik kwam in Amsterdam strooide ik de melen uit die in het boek de hoofdrol spelen. Dit tafereel zorgde voor verwonderde blikken van voorbijgangers, want tja wat zal er echt in de pot zitten? Is het wel meel? In Amsterdam kan alles, dus waarom dit niet! Zie hieronder alvast een kleine sneak preview van enkele foto’s uit het boek!

Indeling en vormgeving

In de periode van januari tot en met eind mei heb ik niet alleen heel hard gewerkt om alle recepten op beeld te krijgen maar ook om de recepten tot in de detail uit te werken én de achtergrondinformatie op een luchtige manier te schrijven. De hulp van Yasmin Dikkeboom kwam als geroepen. De talentvolle freelance copywriter voelde feilloos aan welke tone of voice ik in het boek neer wilde zetten. Alle puzzelstukjes vielen op z’n plek. Op 31 mei was het dan zover, alle foto’s en teksten waren klaar om te worden verzonden. Met een druk op de knop belandde alle de hele bups in het postvak van Vivian. Zij heeft de teksten geredigeerd. De uitgever heeft het boek vervolgens vorm gegeven in de stijl die bij mij zou passen. Ik kan jullie vertellen, de vormgeving is niet alleen mooi, het is FAN-TAS-TISCH! Ik kan niet wachten om dit aan jullie te laten zien! Hieronder kun je alvast een kleine sneak preview zien van de baksels die je onder andere kunt verwachten!

Bestel het boek Bakken Zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten NU met korting! Voor 15 euro heb jij het boek eind september al in huis! 

Volgende week een nieuwe update over the making of! Heb je een vraag? Stel deze gerust! Dat vind ik leuk!

Liefs, Marike

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

3 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts