Gezondere glutenvrije appeltaart

Oh My Apple Pie! Deze torenhoren gezondere glutenvrije appeltaart is één van de juweeltjes uit mijn eerste boek. Je maakt de glutenvrije appeltaart in een handomdraai. Wist je trouwens dat deze appeltaart ook nog eens vegan is én gemaakt is zonder geraffineerde suikers? Jeugdsentiment maar dan met een eigentijdse twist!
Gezondere glutenvrije appeltaart zonder lactose
3
(6)

Glutenvrije appeltaart oftewel Oh My Apple Pie! Deze torenhoge gezondere glutenvrije appeltaart is één van de juweeltjes uit mijn eerste boek. Je maakt de glutenvrije appeltaart in een handomdraai. Wist je trouwens dat deze appeltaart ook nog eens vegan is én gemaakt is zonder geraffineerde suikers? Jeugdsentiment maar dan met een eigentijdse twist! 

Appeltaart à la Oh My Pie!

Mijn liefde voor het bakken van taarten heb ik toch wel overgenomen van mijn moeder. Als kleine Marike stond ik vaak naast haar in de keuken en keek ik op jonge leeftijd al het kunstje af van haar. Voor mij was zij een koningin in het maken van een hoge appeltaart en ook de cakes rezen bijna letterlijk de bakvorm uit. Wat een feestje was het als je dan de zelf geklopte slagroom als een dakje mocht draperen boven deze hoge bakwolkenkrabbers. En dan na afloop van het stagroom kloppen natuurlijk de kloppers van de machine met de vingers en de meest gelukzalige kinderglimlach aflikken.

Glutenvrije appeltaart om van te houden!

Maanden lang heb ik gezocht naar een perfect recept voor het maken van een smaakvolle appeltaart maar dan met een verantwoord karakter zonder die bijtende gluten- en lactosemonsters. Iedere keer was mijn testpanel de pineut en paste ik na hun kritische feedback mijn recept aan. Uiteindelijk sprak mijn moeder de legendarische woorden uit: ,,Marike, ik zou deze op sterk water zetten!” Op dat moment wist ik dat het goed was. Appeltaart à la Oh My Pie! met krokante maar aromatische korst, waarvan de bodem bedekt is met een tapijtje van appelspijs waarop een fruitmengsel omhuld door specerijen de salsa danst toegedekt door een heerlijke krokante crumble! Degelijk, verantwoord, zonder poespas maar absoluut niet van echt te onderscheiden. ,,Oh My Apple Pie… douze points!”, zou het worden als ik voor Nederland zou deelnemen aan het eerste Eurovisie Bakfestival.

Recept

Wat heb je nodig?

 • Mengkom
 • Spatel
 • Springvorm 18 cm

Voor het deeg:

 • 100 g amandelmeel
 • 100 g boekweitmeel
 • 100 g (glutenvrije) havermout
 • 1 tl bakpoeder
 • 7 Medjoul dadels (ontpit)
 • 200 g yoghurt naar keuze*
 • 2 el kokosolie
 • 1 el kaneel of speculaaskruiden
 • snufje zout

*Lactosevrij of vegan? Gebruik kokosyoghurt of een plantaardige variant.

Appelspijs:

 • 1/2 appel
 • 2 grote ontpitte Medjoul dadels
 • 0,5 tl vanillepoeder of 1 tl vanille-extract
 • 1 el Johannesbroodpitmeel of arrowroot
 • 40 g amandelmeel
 • snufje kaneel

Voor de vulling:

 • 4 grote appels
 • 50 g rozijnen, moerbeien of vijgen
 • 2 el kokosbloesemsuiker
 • 1 el kaneel of speculaaskruiden

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed ondertussen de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met kokosolie.
 2. Doe het meel en de helft van de hoeveelheid havermout in een mengkom. Roer dit samen met het bakpoeder, het zout en de specerijen door elkaar. Voeg hier de yoghurt, de ontpitte dadels en de kokosolie aan toe.
 3. Kneed het deeg met je handen en maak er een bal van. Wanneer het deeg te droog blijft, kun je eventueel een klein beetje water toevoegen (een eetlepel per keer).
 4. Wikkel het deeg voor een half uur in folie en leg dit even in de koelkast. Hierdoor trekken de smaken goed in het deeg en zal het deeg minder snel plakken.
 5. Snijd ondertussen de appels in blokjes. Voeg hier de overige ingrediënten voor de vulling aan toe. Roer deze door elkaar.
 6. Haal vervolgens het deeg uit de koelkast en gebruik 3/4 van het deeg om de bodem en de rand van de springvorm te bekleden.
 7. Doe de ingrediënten voor het appelspijs in een keukenmachine en mix deze tot een stevige substantie.
 8. Ik verdeelde wat appelspijs over de bodem voor een extra smaaksensatie en om te voorkomen dat het deeg te nat zou worden. Laat je de appelspijs liever achterwege? Besprenkel de bodem dan met wat kokosmeel of havermout.
 9. Vul de springvorm met het smakelijke appelmengsel.
 10. Doe de overgebleven havervlokken in de kom en kneed deze door het overgebleven deeg heen zodat er een zalig kruimeldeeg ontstaat.
 11. Strooi dit smakelijke mengsel over de appeltjes heen. Top eventueel af met noten naar wens voor een aantrekkelijke look én smaakvolle bite!
 12. Bak jouw pareltje  in circa 40 a 50 minuten goudbruin. Houd de taart goed in de gaten, want elke oven is net weer even anders.
 13. Laat de prachtige taart afkoelen buiten de oven. Geniet ervan!

TIP! Strooi eens wat bosvruchten of pruimenstukjes over het appelmengsel, voor een verrassend en speciaal effect. Zet jouw smaakpapillen maar eens voor een verrassing. Wil je zorgen voor een verrassend effect? Vervang deze appels dan eens voor peren voor een heuse Oh My Pear pie!

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Wees dan snel én bestel het boek Bakken Zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten NU met korting! Voor 15 euro heb jij het boek eind september al in huis! 

 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3 / 5. Reacties: 6

Geef als eerste je mening!

20 comments
 1. De appeltaart staat in de oven. Ik ben heel benieuwd hoe hij gaat smaken straks! Het deeg plakte ontzettend, ook nadat het een uur in de koelkast had gestaan. Hoe kan ik dat de volgende keer tegengaan?

  1. Hey Nicole, wat spannend! Ik ben benieuwd! Je kunt het plakken tegen gaan door een klein beetje meel over jouw handen te strooien, net zo lang totdat het deeg niet meer plakt. Ik gebruik vaak 1 el kokosmeel en dan is het plakken snel voorbij! Liefs, Marike

 2. Dag Marike, bij mijn bestelling vd Notenshop zat een receptenkaart van jouw appeltaart. Wat een aangename verrassing en wat is ie lekker! Niet van echt te onderscheiden schrijf je en dat klopt, heel blij mee. De meeste verantwoorde baksels met havermout zijn niet luchtig en nogal bonkig qua structuur, deze taart komt dus in de categorie blijvertjes. Ik ga experimenteren met kleine bakvormen om er een twee persoonstaartje van te maken. Ik blijf je volgen, dank voor je inspiratie!

  1. Hey Esther,

   Heb je wel eens tijgernotenmeel gebruikt? Dit is iets zoeter maar geeft dezelfde smeuïge structuur. Kastanjemeel is in dit geval ook fijn of mocht je tegen noten kunnen, zou hazelnootmeel ook een hele goede vervanger zijn in dit geval.

   Liefs,
   Marike

 3. Je moet 7 medjouldadels in je bodem doen. Ik veronderstel dzt je dat dan toch in de keukenmachine moet mixen allemaal? Want in je recept staat gewoon mengen in een mengkom, maar dan zijn je medjouldadels toch nog heel?

 4. Hoi! Wat een super leuk recept. Ik kan niet wachten om het te proberen! Heb je misschien een idee waar ik haver mee kan vervangen? Ik mag namelijk geen haver 🙂

  Xx

 5. Kokosbloemsuiker is net zo slecht voor je als gewone suiker.. Dat er meer voedingsstoffen in zitten, is waar maar dat is maar een heeeeeeeeeeeeel klein beetje, dus daar heb je echt niks aan. De lagere glycemische index is omstreden en zou ik dus niet voor waar aannemen. Gebruik liever erythritol, dat is natuurlijk en heeft geen koolhydraten. Het verlaat je lichaam helemaal. En smaakt net zo lekker als suiker.

  1. Ieder z’n ding, erythritol werkt ook prima! Ik zou dan gaan voor de Brown van Greensweet Stevia bijvoorbeeld. Deze geeft de taart net dat beetje extra! Bakse!

   Liefs,
   Marike

 6. De appeltaart staat in de oven .
  Het is de tweede keer dat ik het maak in een korte tijd 🤭
  Mijn zoon van 14 was helemaal happy over de verassende smaak combinatie.
  Ik heb de 100 gr speltmeel vervangen door 50 gr havermout meel en 50 Amandelmeel .
  Het is een blijvertje 😍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts