Gezond glutenvrij mueslibrood met tijgernotenmeel

gezond glutenvrij mueslibrood met tijgernotenmeel
5
(3)

Mueslibrood en krentenbolletjes, je kunt mij er voor wakker maken. Vroeger at ik deze het liefste met oude kaas of appelstroop. Een zelfgemaakt mueslibrood is toch wel het allerlekkerste. Dit gezonde glutenvrije mueslibrood met tijgernotenmeel heeft mijn hart veroverd! Met dit recept en handige tips tover jij in een handomdraai deze kleurrijke creatie op tafel!

In mijn nieuwe boek Bakken Zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten, heb ik oneindig veel geëxperimenteerd met recepten en meelsoorten. Dit mueslibrood ontstond spontaan op het moment dat ik aan het experimenteren was met tijgernotenmeel, maar heeft z’n plek in het boek helaas moeten afstaan aan een ander recept dat ik meer in het geheel vond passen. Keuzes maken blijft lastig. Toch deel ik het recept graag met jou, zodat jij alvast de smaak van het bakken met nieuwe meelsoorten kunt proeven!

Gezond glutenvrij mueslibrood geliefd bij iedereen!

Ondertussen maak ik dit recept wekelijk, al dan niet dagelijks op bestelling en afgelopen weekend ook voor de lieve Charlie ook wel bekend van Charlie’s Kitchen. Zij trakteerde de deelnemers van haar programma op een overheerlijke koek of plak mueslibrood. Ook deze viel in de smaak! Allergie, intolerantie of niet, dit recept is geliefd bij iedereen.

Tijgernotenmeel is een fijne smaakmaker in dit recept!

Nog altijd ben ik ontzettend blij dat ik veel ben gaan experimenteren met tijgernotenmeel.  Enorm jammer dat dit meel nog niet zo bekend is, ik zie het als mijn persoonlijke missie om het meel wereldberoemd te maken. Tijgernotenmeel, een vermalen resultaat van tijgernoten (nee, niet de borrelnootjes), is namelijk enorm voedzaam en wordt al eeuwenlang gebruikt. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn tijgernoten geen noten maar een knolgewas. Het meel smaakt naar amandelen en tamme kastanjes. Het is een ideale vervanger voor notenmeel en dus fijn voor mensen met een notenallergie. Daarnaast is het meel ook nog eens allergeenvrij, bevat het magnesium, ijzer, zink, koper, fosfor, mangaan en kalium. Als klap op de vuurpijl is tijgernotenmeel ook nog eens rijk aan vitamine E en bevat het veel vezels.

Tijgernotenmeel is van nature zoet, waardoor je in dit recept ook geen extra zoetmiddel hoeft toe te voegen, hoe fijn is dat? Ik gebruikte de extra fijne versie. Dit meel bestaat uit gemalen chufa’s en is meermalen gezeefd voor het meest fijne bakresultaat. Heb je het meel niet in huis? Vervang het door amandel-, hazelnootmeel of kastanjemeel voor eenzelfde resultaat uiteraard zal de smaak net iets anders zijn.

Tip! Durf te variëren met de ingrediënten, proef het beslag en maak er jouw eigen recept van!

Zit je er klaar voor? Ga dan snel aan de slag met het recept! Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig genieten is een feest voor iedereen!

Recept:

Dit gezonde mueslibrood is:

#Benodigdheden:

 • Mengkom
 • Spatel
 • Cakevorm 21 cm
 • Bakpapier
 • Oven

Ingrediënten:

 • 100 g glutenvrije havermout + 2 el extra voor de topping
 • 100 g glutenvrij havermeel
 • 50 g tijgernotenmeel-extra fijn*
 • 300 ml amandelmelk
 • 1 ei*
 • 60 g rozijnen
 • 50 g noten (ik koos voor droog geroosterde pecannoten)
 • 50 g gedroogde abrikozen
 • 2 tl bakpoeder
 • Snufje zeezout
 • 2 tl Ceylon kaneel

*Heb je geen tijgernotenmeel in huis? Vervang dit door amandelmeel of kastanjemeel.

**Eivrij of vegan? Vervang het ei door 1 el gebroken lijnzaad + 3 el water. Laat dit 15 minuten staan zodat er een gelei ontstaat en voeg dit toe aan het beslag.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met kokosolie.
 2. Doe het havermeel, havermout en de tijgernotenmeel in een mengkom. Schenk de amandelmelk hier overheen en roer de ingrediënten door elkaar. Laat dit zo’n 30 minuten staan.
 3. Hak de noten ondertussen grof en snijd de abrikozen in stukjes.
 4. Voeg de overige ingrediënten toe aan het beslag en spatel dit deze goed door elkaar.
 5. Schenk het beslag in de bakvorm en top het gezonde glutenvrije mueslibrood met wat extra glutenvrije havermout en eventueel wat gebroken noten.
 6. Schuif het gezonde glutenvrije mueslibrood de oven in voor bruiningskuurtje van zo’n 35 a 40 minuten.
 7. Laat deze smaakvolle rakker afkoelen buiten de oven en geniet!

Ga je gezonde glutenvrije mueslibrood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 3

Geef als eerste je mening!

10 comments
 1. Heeyy ik heb hem gemaakt! Super lekker maar ik vroeg me af hoe ik dit het beste kan bewaren aangezien ik alleen ben en er dus zeker een aantal dagen mee doe. In een afgesloten peperkoektrommel buiten de koelkast of in de koelkast? Of misschien de vriezer?

  1. Hi Elles,

   Wat leuk om te lezen! Je kunt het brood prima 5 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten trommel. Of je kunt het brood invriezen per plak dan blijft het ook lekker vers!

   Liefs,
   Marike

 2. Hoi, leuke website heb je. Ik las wat recepten in het tijdschrift landidee kerst en kwam zo op jouw website. Vraagje. Ik verdraag ook geen havermout. Heb jij enig idee waardoor ik dat kan vervangen?

  Groetjes liset

  1. Hi Liset,

   Wat leuk om te lezen! Havermout kun je heel goed vervangen door boekweitvlokken of quinoavlokken. Prima alternatief en net zo voedzaam!
   Liefs,
   Marike

 3. Vandaag het mueslibrood gebakken. Ging ik weer te snel aan het werk waardoor ik het ei vergeten ben. Maar blijkbaar is dit niet echt nodig, want het brood is heerlijk!!!

 4. Hi, ik heb hem net gemaakt,wel met amandelmeel omdat t tijgernotenmeel niet op voorraad was. De cakevorm was iets groter dus daardoor het brood wat platter denk ik. Ook misschien klein beetje nat, waar zou dat aan kunnen liggen? Verder smaakt hij lekker, volgende keer kleinere vorm gebruiken denk ik…

 5. Hi Marike, ok dank je ga ik proberen… heb aantal stukken wel al in in de vriezer gedaan. Maar we zullen het zien morgen.
  Wil morgen de pindakaasrepen proberen te maken, ben benieuwd!

 6. hoi Marike heb je boek net binnen, bakken zonder tarwe, ben mijn levensstijl totaal aan het omgooien, resistent zetmeel.noten zaden. alles biologisch, geen suiker. géén pakjes en zakjes voorbewerkt voedsel meer. etc etc. Ben ook helemaal gek op de Chufa aardamandelen (meel) vanuit Valencia. Horchata van gemaakt, stop het vervolgens in de ochtend teff pap voor de vezels etc. ga jou brood snel maken ! ziet er zo goed uit. en snel nog wat kopen kopen van jou. we moeten met z’n alle echt anders gaan eten !! groet Yvette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts