Glutenvrij bakken: Bijzondere meelsoorten koop je hier!

5
(1)

Een boek vol met prachtige recepten waarin bijzondere meelsoorten de hoofdrol hebben gekregen. Allemaal leuk en aardig, maar waar koop je dit zevental meelsoorten? In deze blog vertel ik je alle ins en outs over de melen en kun je zien waar je de melen kunt kopen!

Tijgernotenmeel, bakbananenmeel, kokosmeel, lupinemeel, kastanjemeel, hazelnootmeel en kikkererwtenmeel. Wellicht heb je de namen wel eens voorbij zien komen maar wat is het nou precies en wat kun je ermee? Ik schreef er een bakboek over; Bakken zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten! Ontdek nieuwe smaken, structuren verpakt in eenvoudig recepten. Met dit boek wil je aan de slag! Maare, Mariek allemaal leuk en aardig maar waar koop je die melen nou eigenlijk? 

Met de speciale kortingscode: OHMYPIEBOEK ontvang je bij jouw bestelling 5% korting op jouw bestelling bij De Notenshop

Speciaal voor jou heb ik alle informatie op een rijtje gezet zodat je niet langer hoeft te zoeken. Van Toko, supermarkt, webshop of DOITYOURSELF. Een open blog zonder sponsoring. Vul gerust mijn tips aan zodat we met elkaar een volledig overzicht creëren.

Hazelnootmeel

Hazelnootmeel heeft mijn hart veroverd. Als het aan mij lag, bakte ik álle zoete baksels met dit luxe goed. Het bevat weinig koolhydraten, en is rijk aan voedingsvezels en eiwitten. Daarnaast is hazelnootmeel voedzaam en geeft het ook een rijke, zoete, nootachtige smaak en een smeuïge maar stevige structuur aan de baksels die je ermee maakt. Hazelnootmeel wordt meestal gemaakt van geroosterde hazelnoten die vervolgens worden fijngemalen. Dit kun je dus ook easy peasy zelf maken! Koop een zak hazelnoten die in de aanbieding zijn. Lidl, Notenshop of een andere winkel waar je toevallig voorbij reed, rooster de hazelnoten kort in de oven op 180 graden en blend deze tot meel. 

Bakken met hazelnootmeel

Hazelnootmeel kun je hetzelfde inzetten als amandelmeel, alleen heeft hazelnootmeel een vollere smaak. Omdat hazelnootmeel veel vet bevat, heb je hiervan weinig nodig in het recept. Ik maak zelf graag koekjes, repen en taarten van dit rijke meel.

Waar kun je het kopen?

Lupinemeel

Een voedzame en een nog redelijk onbekende meelsoort is toch wel lupinemeel, gemaakt van de bonen van de lupineplant. Lupinemeel bevat, net als bijvoorbeeld amandelmeel, veel eiwitten, weinig koolhydraten en geen gluten. Het is daarnaast ook nog eens ontzettend rijk aan eiwitten (30-40%) en bevat alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Een ander leuk weetje is dat lupinemeel ook nog eens ontzettend veel vezels bevat, wel 42 gram per 100 gram (je darmen zullen je dankbaar zijn). Doordat lupinemeel niet van noten is gemaakt maar van bonen, bevat het meel veel minder vet, en is ook nog eens vele malen voordeliger dan andere glutenvrije meelsoorten. Belangrijk om te weten is dat als je niet tegen soja kunt, je lupine vaak ook niet kunt verdragen, voorzichtig proberen dus.

Mijn meest favoriete lupinemeelrecept aller tijden: voedzaam ontbijten met de Blackberrylicious ontbijttaart!

Bakken met lupinemeel

Lupinemeel heeft iets minder makkelijke bakkwaliteiten dan veel andere glutenvrije meelsoorten. Doordat het erg veel vezels bevat, neemt lupinemeel meer vocht op en kan een baksel erg compact worden. Door lupinemeel te combineren met een andere meelsoort ontstaan de meest smaakvolle en voedzame combinaties.

Waar kun je het kopen?

Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten en is rijk aan eiwitten en vezels. Het heeft een geelachtige kleur, een fijne textuur en is enorm veelzijdig. Kikkererwtenmeel is van nature glutenvrij en ik vind het een enorm goede aanvulling voor ieder keukenkastje.  Je kunt het zowel in hartige als in zoete baksels gebruiken, hoe fijn is dat?!

Bakken met kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is echt goud! Je kunt er eieren mee vervangen, sauzen mee binden maar ook een smeuïge cake, brood of pannenkoek mee bakken. Persoonlijk vind ik kikkererwtenmeel het fijnste werken wanneer je het combineert met een ander meelsoort, maar dat is niet per sé noodzakelijk. Houd er rekening mee dat kikkererwtenmeel veel vocht opneemt. Laat het deeg of beslag daarom een half uurtje staan om te kijken of het nog meer vocht nodig heeft. Zo voorkom je een te droge structuur.

 De farinata met groene asperges is erg geliefd, maar heb je de pestocrackers en het boekweit- & kikkererwtenbrood al geprobeerd?

Maak het zelf!

Maal 200 gram gedroogde kikkererwten fijn met een foodprocessor, ik gebruik hiervoor de blender Bianco di Puro.  Een wereld blender waar ik werkelijk alles mee maak! Zeef vervolgens de grove stukjes uit het meel en klaar is jouw huisgemaakte kikkererwtenmeel!

Waar kun je het kopen?

Kikkererwtenmeel is tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar. Bij de plaatselijke Toko hebben ze het vaak in een grot verpakking zodat je meteen bent voorzien voor de komende tijd van dit gouden goedje. De supermarkten als de AH XL en de Jumbo hebben het tegenwoordig ook.

Kastanjemeel

Het afgelopen jaar heb ik veel geëxperimenteerd met dit wonderlijke meel. Kastanjemeel is een natuurlijk meel, gemaakt van gedroogde en gemalen kastanjes. De smaak van kastanjemeel is nootachtig met een zoet accent, waardoor het heel goed te gebruiken is in zoete baksels. Kinderen zijn er vaak dol op! Het meel is licht en toch stevig, omdat het van nature geen gluten bevat. Kastanjemeel is het lekkerste als je het combineert met minimaal één andere meelsoort. Van kastanjemeel maak ik zelf de lekkerste muffins, broodjes, taarten en koekjes (al zeg ik het zelf).

Heb je dit overheerlijke brood al geprobeerd? Wedden dat je verkocht bent!

Waar kun je het kopen?

Kokosmeel

Mijn haat-liefdeverhouding met kokosmeel is groot, heel groot. Hoe vaak heb ik niet enorm uitgekeken naar heerlijke koekjes of een cake, maar het eindresultaat bleek uiteindelijk gortdroog te zijn. Hallo, tegenvaller!

Maar er is hoop! Want als je kokosmeel eenmaal goed begrijpt, is het een supermeel om mee te bakken. Het is vezelrijk (super voor de spijsvertering, een te hoog cholesterol, en het bestrijden van hart- en vaatziekten), zacht van structuur (wat het een prima bakvriend maakt) en een rijke bron aan laurinezuur; een verzadigd vetzuur dat het immuunsysteem en schildklier ondersteunt én ook nog eens zorgt voor een mooie huid. Klinkt als een win-winsituatie.

Bakken met kokosmeel

Doordat kokosmeel glutenvrij en zacht van smaak is, is het een geliefde meelsoort in de zoete (glutenvrije) keuken. Maar wel eentje met een gebruiksaanwijzing, omdat het ontzettend veel vocht opneemt. Ik gebruik zelf graag kokosmeel in no-bake recepten, zoals de kruidige pompoenfudge; één van mijn favorieten. Daarnaast zal je ook in de broodrecepten regelmatig kokosmeel voorbij zien komen, vooral de borrelbroodjes zijn verslavend lekker.

Waar kun je het kopen?

Bakbananenmeel

Op mijn zoektocht naar wat exotischere meelsoorten sprong bakbanenmeel er voor mij toch wel echt het meest uit. Want; juist ja, meel gemaakt van onrijpe bananen. Ik ben gelijk met het meel aan de slag gegaan en wat bleek, het is een prachtig basismeel in de keuken met geweldige gezondheidsvoordelen.

Bakbananenmeel heeft een hoog koolhydraatgehalte, de meeste van deze koolhydraten kunnen niet worden afgebroken door spijsverteringsenzymen. De koolhydraten komen onverteerd in je dikke darm terecht, waardoor de goede bacteriën toe nemen in de darmen, de stoelgang verbetert en korte keten vetzuren worden aangemaakt die de darmen beschermen.

Alsof dit al niet wonderbaarlijk genoeg is, is dit bananenmeel ook nog eens: glutenvrij, lactosevrij, FODMAP-arm, vegan, vrij van noten, zaden én ei.

Deze fijne meelsoort koop ik via Femke’s Foodies!

Tijgernotenmeel

Een fijne ontdekking vind ik het nog altijd het wat onbekende tijgernotenmeel. Enorm jammer dat dit meel nog niet zo bekend is, ik zie het als mijn persoonlijke missie om het meel wereldberoemd te maken. Tijgernotenmeel, een vermalen resultaat van tijgernoten (nee, niet de borrelnootjes), is namelijk enorm voedzaam en wordt al eeuwenlang gebruikt. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn tijgernoten geen noten maar een knolgewas. Het meel smaakt naar amandelen en tamme kastanjes. Het is een ideale vervanger voor notenmeel en dus fijn voor mensen met een notenallergie. Daarnaast is het meel ook nog eens allergeenvrij, bevat het magnesium, ijzer, zink, koper, fosfor, mangaan en kalium. Als klap op de vuurpijl is tijgernotenmeel ook nog eens rijk aan vitamine E en bevat het veel vezels.

Tip! Let er op dat jouw tijgernotenmeel extra fijn is, anders kan jouw baksel een zanderige structuur krijgen. Is het meel dat je koopt niet extra fijn? Maal het dan even met een blender of koffiebonenmaler.

Waar kun je het kopen?

Heb je nog vragen? Tips of suggesties? Deel deze gerust! Ik lees mee en wellicht verschijnt er nog een nieuwe blog!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

11 comments
  1. Hi Ivon,

   Wat leuk, Teffmeel! Daar kun je heel veel mee maken. Het is super voedzaam, ideaal om te combineren met andere meelsoorten voor de beste smaak en structuur. Je kunt er brood van maken, koekjes, cake of een taartbodem. Als in een recept havermeel of boekweitmeel staat omschreven kun je Teffmeel prima inzetten als vervanger. 🙂

   Ik zal eens kijken of ik er een stukje over kan schrijven met een leuk recept!

   Liefs,
   Marike

 1. heel intressant dit over meel , zelf gebruik ik ook pas het kikkererwtenmeel en vind dit echt lekker
  Marike ben jij zelf ook glutenvrij? en zijn de recepten in jou nieuwe boek allemaal glutenvrij zo ja dan wil ik die
  mvg Riny

  1. Hi Tessa,

   Dat hangt er vanaf waar je het voor zou willen gebruiken. Op zich zou dit kunnen. Lupine werkt wel beter in combinatie met een andere meelsoort vanwege de structuur en smaak.

   Liefs,
   Marike

   1. Hallo,
    kun je lupinemeel ook consumeren zonder te gaten. Maw zou je het kunnen gebruiken icm havermout, voor je overnight oats?
    Groeten, Jaap

 2. Wat een fantastisch boek! Wel gebakken met kastanjemeel, kikkererwtenmeel(heerlijk voor pannenkoekjes samen Met boekweitmeel))enz.
  Heel benieuwd naar tijgernotenmeel, bananenmeel en lupinemeel! Kun je bananenmeel ook zelf maken denk je met bakbananen uit de toko?
  En hoe lang zijn al die meelsoorten eigenlijk te bewaren? Ik verheug me er al op om al die heerlijkheden uit je boek te gaan bakken!! Hartelijke groet, Jildou Anna

  1. Hey Anna,

   Dankjewel voor de leuke reactie! Heel veel bakplezier! Ik koop Bakbananenmeel altijd via Femkes Foodies, dat is anders dan bananenmeel. De meelsoorten kun je lang bewaren in een weckpot of afgesloten bakje.

   Heel veel bakplezier!

   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts