Gezonde glutenvrije gevulde speculaas

Gezonde glutenvrije gevulde speculaas
0
(0)

Deze gezonde glutenvrije gevulde speculaas kwam met vlag en wimpel door de smaaktest heen. De krokante speculaas combineert feilloos met het zelfgemaakte smeuïge  amandelspijs. Een duo dat absoluut niet mag ontbreken op 5 december. Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers ook nog eens vegan te maken!

Wanneer je deze spectaculaire speculaasstaaf de oven in schuift zal het hele huis de geur van speculaaskruiden omarmen.

Mijn liefde voor gevulde speculaas is groot. Naast de glutenvrije kruidnoten, pepernoten cake én het Sint Spektakel staat er ieder jaar een gevulde speculaas op tafel begin december. Geen Sinterklaasfeest zonder gevulde speculaas, is dan ook mijn motto. Een tijdje geleden stelde ik de vraag op Facebook en Instagram welke Sinterklaasrecepten jullie graag zouden willen zien. Heel veel vraag was er naar gevulde speculaas maar dan zonder dadels. Zonder mijn geliefde smeuïge zoetmaker, ging ik aan de slag in de keuken om het ultieme recept voor een gezonde glutenvrije gevulde speculaas te maken. Na meerdere varianten te hebben geprobeerd kwam deze rakker als winnaar uit de bus. Het was een waar feestje in huize Oh My Pie! de hele familie smikkelde mee van verschillende soorten gezonde glutenvrije gevulde speculaas. Iedereen is fan!

Amandelspijs zonder geraffineerde suikers én zonder dadels

De amandelspijs dat je in de winkel koopt zit vol met suiker. Waarom zou je het kopen als je het ook zelf kunt maken. Het is alleen amandelmeel, honing en een klein beetje citroenrasp en de smaak is zoveel smaakvoller. Ik maak deze amandelspijs onder andere voor gevulde speculaas, gevulde koeken en voor kerstbrood. Een week van te voren maak ik het dan al en zet het zolang in de koelkast om de smaak beter tot hun recht te laten komen. Een feestje voor de smaakpapillen!

Zit je er klaar voor? Stroop de mouwen maar op! Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers vegan genieten is een feest!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Mengkom
 • Spatel
 • Huishoudfolie
 • Bakpapier
 • Bakplaat

Ingrediënten:

Voor één gevulde speculaasstaaf

Voor het amandelspijs:

 • 100 g amandelmeel
 • 60 g honing of rijststroop
 • 2 tl citroenrasp

Voor het speculaasdeeg:

 • 100 g glutenvrij havermeel
 • 25 g amandelmeel
 • 2 el speculaaskruiden
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl bakpoeder
 • Snufje zeezout
 • 60 g kokosolie
 • 40 g ahornsiroop of honing
 • 1 ei OF een scheutje plantaardige melk

Garnering:

 • 25 g amandelschaafsel

Aan de slag!

 1. Ga als eerste aan de slag met het spijs. Spatel alle ingrediënten door elkaar zodat er een egaal mengsel ontstaat. Rol het spijs in een stuk verhoudfolie en plaats dit in de koelkast. Het allerlekkerste is toch wel om het spijs een dag (of twee) van te voren te maken. De smaak zal dan nog frisser en smaakvoller zijn. 
 2. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 3. Zeef de havermeel boven een kom. Doe hier de amandelmeel, speculaaskruiden, vanille, zeezout en bakpoeder bij en meng de ingrediënten elkaar.
 4. Smelt de kokosolie in een pannetje. Spatel dit samen met de ahornsiroop en amandelmelk door de droge ingrediënten.
 5. Scheid de eierdooier van het eiwit. Voeg het eiwit toe aan de ingrediënten en kneed totdat er een soepel deeg ontstaat. Vegan of eivrij? Voeg 3 el plantaardige melk toe. Maak hier een bal van en rol deze uit op het bakpapier in rechthoekige vorm.
 6. Leg het amandelspijs in het midden van het speculaasdeeg en rol de gevulde speculaasstaaf dicht met behulp van het bakpapier zodat er geen kieren meer zichtbaar zijn.
 7. Bestrijk de gevulde speculaas met de eierdooier of wat plantaardige melk en bestrooi deze met het amandelschaafsel. Schuif deze robuuste rakker de oven en bak jouw creatie in zo’n 25 a 30 minuten goudbruin.

Ga je deze gezonde glutenvrije gevulde speculaas maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

18 comments
 1. Hoi, wil dit graag gaan maken, maar hoeveel amandelmelk moet ik gebruiken, staat niet bij de ingrediënten vermeld. Groetjes Tanya

  1. Het is weliswaar allang geen Sinterklaas meer, maar ik ben hier zó’n fan van, dat ik het zie als een echte traktatie 😉
   En aan dit recept vind ik het erg fijn dat er voor de helft havermeel in zit in plaats van amandelmeel. Aangezien dat een stuk goedkoper is. Erg blij mee!

   1. Hai Marike, De spijs zit in de koelkast. Morgen verder met de speculaas. Vraagje, want het is nog wel onduidelijk bij stap 4 en 5. Is dit scheutje amandelmelk ipv het eiwit of daarvoor ook al een klein scheutje bij de ahornsiroop en de kokosolie? Dank je wel. Groet, Femke

 2. Vandaag gebakken. Zonder ei en daarvoor in de plaats 3 eetlepels amandelmelk. Stap 4 en 5 vond ik daardoor ook wat ingewikkeld qua hoeveelheid. Helaas is hij erg droog en brokkelig. Hoe zou ik dit de volgende keer kunnen verbeteren?

 3. Hallo Marike,

  Wat een fijn recept weer. Ik ben zo blij dat ik jouw boek en recepten heb ontdekt, omdat het nu toch mogelijk is om met alle intoleranties lekker te eten. Ik vervang het amandelmeel door chufameel en havermeel door boekweitmeel. Omdat ik daar beter tegen kan. Ik vind het geheel nu wel wat droog. Heb je een tip wat ik daar aan kan doen?

  Groeten,
  Marieke

 4. Deze gevulde speculaas is een groot succes. Gisteren de eerste gebakken en opgegeten met het gezin van onze zoon en vanmorgen nummer twee gebakken en deze nemen we mee naar het gezin van onze dochter! Helemaal top, onze beide kleinzoons van 13 en 16 vonden het ook heel erg lekker!

  1. Hi Karin,

   Wat leuk dat je reageert! Dat kan ermee te maken hebben dat de oven iets warmer bakt. Je kan de baktijd verkorten of de temperatuur iets verlagen. Iedere oven is anders en dat wil nou net nog wel eens het verschil maken.

   Liefs,’
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts