Nootvrije gevulde speculaas gemaakt van tijgernotenmeel

Nootvrije gevulde speculaas gemaakt van tijgernotenmeel
0
(0)

Geen Sinterklaasfeest zonder kruidnoten, taaitaai én gevulde speculaas. Extra lastig voor de mensen met een notenallergie. Ik heb daarom op verzoek een recept ontwikkeld zonder noten maar met een zelfde structuur als de Old School glutenvrije gevulde speculaas. Gevulde speculaas maar dan nootvrij het kan dus echt!

Ik kreeg een vraag via de mail of ik toevallig een glutenvrij, vegan én nootvrij recept had voor een gevulde speculaas. Daar moest ik toch even over nadenken. Op dat moment zat ik nog in mijn boekenbubbel en experimenteerde ik er op los met mijn geliefde tijgernotenmeel dat zo verdomd veel lijkt qua structuur op amandelmeel. Ik wist het zeker, hier wilde ik een nootvrij spijs van maken! Na een aantal experimenten bleek dit recept uiteindelijk het beste. Speciaal voor de mensen met een notenallergie die wel willen genieten van een stukje gevulde speculaas tijdens het Sinterklaasfeest!

Tijgernotenmeel is een fijne smaakmaker in dit recept!

Nog altijd ben ik ontzettend blij dat ik veel ben gaan experimenteren met tijgernotenmeel.  Enorm jammer dat dit meel nog niet zo bekend is, ik zie het als mijn persoonlijke missie om het meel wereldberoemd te maken. Tijgernotenmeel, een vermalen resultaat van tijgernoten (nee, niet de borrelnootjes), is namelijk enorm voedzaam en wordt al eeuwenlang gebruikt. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn tijgernoten geen noten maar een knolgewas. Het meel smaakt naar amandelen en tamme kastanjes. Het is een ideale vervanger voor notenmeel en dus fijn voor mensen met een notenallergie. Daarnaast is het meel ook nog eens allergeenvrij, bevat het magnesium, ijzer, zink, koper, fosfor, mangaan en kalium. Als klap op de vuurpijl is tijgernotenmeel ook nog eens rijk aan vitamine E en bevat het veel vezels.

Tijgernotenmeel is van nature zoet, waardoor je in dit recept ook geen extra zoetmiddel hoeft toe te voegen, hoe fijn is dat? Ik gebruikte de extra fijne versie. Dit meel bestaat uit gemalen chufa’s en is meermalen gezeefd voor het meest fijne bakresultaat. Heb je het meel niet in huis? Vervang het door amandel-, hazelnootmeel of kastanjemeel voor eenzelfde resultaat uiteraard zal de smaak net iets anders zijn.

Tip! Durf te variëren met de ingrediënten, proef het deeg en het spijs en maak er jouw eigen recept van!

Zit je er klaar voor? Ga dan snel aan de slag met het recept! Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig genieten is een feest voor iedereen!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Mengkom
 • Spatel
 • Huishoudfolie
 • Bakplaat
 • Bakpapier

Ingrediënten:

Voor nootvrij spijs:

 • 100 g tijgernotenmeel extra fijn
 • rasp van een halve biologische citroen
 • 1 tl citroensap
 • 1 el kokosolie
 • 25 g honing of ahornsiroop
 • 4 el water

Voor de het speculaasdeeg:

 • 200 g glutenvrij havermeel
 • 75 g kokosolie
 • 50 g honing of ahornsiroop
 • Snufje zeezout
 • 2 el speculaaskruiden
 • Snufje kaneel
 • 100 ml havermelk

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 2. Maak de ingrediënten voor het nootvrije spijs fijn met een keukenmachine zodat er een plakkerig deeg zal ontstaan. Wikkel het spijs in huishoudfolie en plaat dit voor zo’n 30 minuten in de koelkast. Een nachtje in de koelkast maak het spijs nog lekkerder.
 3. Kneed de ingrediënten voor het deeg van het speculaas door elkaar tot een mooie samenhangende bal. Wikkel het deeg in huishoudfolie en plaats dit voor zo’n 30 minuten in de koelkast. Zo komen de speculaaskruiden nog meer tot hun recht.
 4. Rol het speculaasdeeg uit op het bakpapier tot een rechthoekige plak die overal even dik is. Verdeel de amandelspijs als een rol over het speculaas deeg. Het lijkt nu net een opengevouwen sigaret. Rol het speculaasdeeg dicht met behulp van het bakpapier en zorg ervoor dat alle kieren zijn gedicht. Druk de randen aan en wrijf de bovenkant licht in met een klein beetje havermelk.
 5. Bak de nootvrije speculaas goudbruin in zo’n 25 a 30 minuten.

Ga je deze nootvrije glutenvrije gevulde speculaas maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts