Glutenvrije Speculaas Madeleines

0
(0)

Het is weer tijd voor speculaas! Dit keer verdwenen de speculaaskruiden in een overheerlijk recept voor madeleines. Een smeuïg cakeje met een warm karakter! Geheel glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers ook te veganizen!

Ze stonden al heel lang op mijn verlanglijstje, deze elegante madeleines. Het aanschaffen van de bakvorm hield mij tegen. Heel toevallig kreeg ik de madeleine bakvorm cadeau tijdens mijn boeklancering van de lieve Femke van Femkes Foodies. Het duurde niet lang of ik ging aan de keuken met één missie: glutenvrije madeleines!

“De uitstraling van deze typisch Franse cakejes intrigeerde mij. Madeleines zijn kleine schelpvormige cakejes afkomstig uit Commercy in Lotharingen. Het deeg wordt gebakken in en bakblik in de vorm van een sint-jakobsschelp. In Nederland zijn de Franse madeleines heel populair iets wat absoluut niet gek is ze zijn licht, luchtig en eigenlijk de perfecte lekkernij voor bij de thee.”

Glutenvrije madeleines met speculaaskruiden zijn een hit!

Ik maakte een beslag van hazelnootmeel, gecombineerd met eiwitten, speculaaskruiden en kokosolie. Het bakbanaanmeel geeft de Madeleine iets meer body. Heb je dit nou niet in huis? Gebruik dan 3 eetlepels glutenvrije havermeel, amandelmeel, rijstmeel of 1 eetlepel kokosmeel. Het hazelnootmeel geeft de madeleines een notige smaak en een luchtige structuur. Dit gaat geweldig samen met de speculaaskruiden waardoor er een overheerlijke smaaksensatie ontstaat!

Eivrij of vegan? Gebruik aquafaba!

Yes, dan heb ik de oplossing voor jou om de 3 eiwitten te vervangen. Gebruik 90 ml kikkererwtenvocht, oftewel aquafaba. Aqua-watte? Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (=aqua) en ‘bonen’ (=faba). Het gaat hier dus om het vocht waar bonen in zitten. Je hoeft voor dit product dus niet speciaal naar de natuurwinkel, maar bewaar gewoon het vocht van bonen, met name van kikkererwten, om deze vervolgens te gebruiken voor lekkere recepten.

Het grote voordeel is dat mensen met een ei-eiwit allergie dit product kunnen gebruiken ter vervanging van eieren en voor veganisten is dit natuurlijk ook een fijn alternatief! Je kunt Aquafaba bijvoorbeeld gebruiken om op te kloppen tot merengues of verwerken in een recept van veganistische marshmallows.

Het recept heb ik voor jou uitgewerkt, zodat je nu koninklijk kunt genieten van deze glutenvrije speculaas madeleines! 

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Madeleine bakvorm
 • Mengkom
 • Mixer
 • Spatel

Ingrediënten:

Voor het beslag van 18 stuks

 • 100 g hazelnootmeel*
 • 100 g kokosolie
 • 50 g ahornsiroop
 • 3 eiwitten OF 90 ml aquafaba voor een eivrije versie
 • 2 el bakbananenmeel**
 • Snufje zeezout
 • 2 tl speculaaskruiden
 • 2 el grof gehakte hazelnoten

*Geen hazelnootmeel in huis? Gebruik amandelmeel of tijgernotemeel.

**Geen bakbananenmeel in huis? Vervang dit door 4 el glutenvrij havermeel, boekweitmeel of 1 el kokosmeel.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de madeleine bakvorm in met wat kokosolie.
 2. Mix de eiwitten OF de aquafaba tot een schuimige witte massa.
 3. Doe de andere ingrediënten in een andere mengkom en roer deze door elkaar.
 4. Spatel de eiwitten OF aquafaba voorzichtig door het beslag, met de nadruk op voorzichtig.
 5. Zodra het beslag egaal is kun je de madeleine bakvorm vullen. Ik heb hier een spuitzak voor gebruik omdat ik het netjes wilde doen.
 6. Bak de glutenvrije speculaas madeleines in zo’n 15 minuten goudbruin.
 7. Laat de glutenvrije speculaas madeleines afkoelen buiten de oven. Haal deze overheerlijke cakejes uit de vorm en geniet met volle teugen.
 8. Je kunt de glutenvrije speculaas madeleines zo’n 5 dagen bewaren in een afgesloten doosje. Wedden dat ze voor die tijd al lang en breed op zijn. ;)

Ga je deze glutenvrije speculaas madeleines maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts