Lemoncurd Cheesecake + Review: PUUR ZOET van Mariette van Tuyl

Lemoncurd cheesecake uit PUUR ZOET
0
(0)

De combinatie van lemoncurd en cheesecake klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn! Deze gezondere glutenvrije parel komt rechtstreeks uit het boek PUUR ZOET gewandeld. Een waanzinnige smaaksensatie die je gewoon een keer moet maken! Ben jij benieuwd naar het recept én de review van PUUR ZOET? Ik vertel jou hier alles over!

PUUR ZOET, het is niet alleen een fantastische woorden combinatie maar ook de titel van één van mijn favoriete kookboeken op dit moment. Mariette van Tuyl, ook wel bekend van de fantastische website Zoetrecepten, is de auteur van dit bakboek en heeft maar liefst meer dan 80, je leest het goed 80 van haar favoriete glutenvrije én lactosevrije recepten gebundeld in een kleurrijk bakboek. Daarvan zijn ook nog eens 60 recepten vegan te maken. De lemon curd cheesecake kon ik niet uit mijn hoofd zetten dus heb ik deze geweldige taart gemaakt en met succes!

Het is alweer even geleden dat ik aanwezig mocht zijn bij de boekpresentatie van Mariette en haar boek PUUR ZOET. Doordat ik op dat moment zelf net begonnen was aan mijn tweede boek, hebben jullie even moeten wachten op deze review. Ik wilde het niet afraffelen maar juist de aandacht geven dat het boek heeft verdiend! 

Tijdens de boekpresentatie heb ik allerlei hapjes uit het boek mogen proeven, waaronder de raw lemon mango bars én de verrassende wittebonen-kokosblondies. De smaken zijn uniek én de recepten zijn ook nog eens heel easy peasy te maken als ik Mariette mag geloven. Gewoon gezond genieten, met of zonder allergie!

Haar aanstekelijke enthousiasme is vanaf bladzijde één voelbaar, waardoor zelfs de mensen met twee linker bakhanden niet kunnen wachten om aan de slag te gaan in de keuken.

Heel fijn om te weten, is dat het boek naast de fijne recepten ook handige tips en informatie bevat. Je leest alles over de ingrediënten die Mariette gebruikt. Achtergrondinformatie over meelsoorten,  vetten en bijvoorbeeld het vervangen van suiker. De basisrecepten als lemoncurd, kokosslagroom en amandelspijs zijn ware winnaars! De recepten zijn na de basis ingedeeld in de volgende hoofdstukken: ontbijt, tussendoor, koek, taart, feest en toetjes. Ik zou hier iedere dag wel uit kunnen bakken. Ongelofelijk wat heeft Mariette hard gewerkt om deze parel te maken. 

Het boek heeft een hard-cover, de indeling is overzichtelijk en de recepten zijn duidelijk en aantrekkelijk. De food fotografie heeft Mariette zelf gedaan. Grote complimenten van mijn kant, want dit is lang niet zo makkelijk als het lijkt. 

Mariette laat met het boek PUUR ZOET zien dat gezond, gemak én genieten prima samen gaan! 

Ongelofelijk trots ben ik op Mariette. Wat heeft zij hard gewerkt om handzame recepten te maken waar iedereen van kan genieten. Zij maakt glutenvrije én lactosevrije recepten minder stoffig. Geen geitenwollensokken imago maar kleurrijk en smaakvol. De Foodblog Award voor Foodblog van het jaar heeft zij meer dan verdiend! Lieve Mariette, ga vooral zo door, mijn support heb je! 

Je kan het boek aanschaffen via bol.com voor 24,99, dit prachtige boek moet je gewoon op de boekenplank hebben staan. Neem dat maar van mij aan!

Uitgeverij: Forte Culinair  |  Aantal pagina’s: 192  |  Hardcover  |  Verkrijgbaar sinds: maart 2018

Recept voor een waanzinnige lemoncurd cheesecake!

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Bakpapier
 • Springvorm 24 cm
 • Mengkom
 • Mixer
 • Spatel
 • Pannetje

Ingrediënten:

Voor het deeg: 

 • 125 g glutenvrij havermeel
 • 25 g amandelmeel
 • 1 el speculaaskruiden
 • 1 tl bakpoeder
 • 4 el kokosolie
 • 4 el dadelstroop
 • 1 el amandelmelk

Voor de vulling: 

 • 1 citroen
 • 300 g roomkaas (lactosevrij)
 • 300 g kwark (lactosevrij)
 • 50 g ahornsiroop
 • 1 tl vanille-extract
 • 2 eieren 

Voor de lemon curd:

 • 2 citroenen
 • 100 ml kokosmelk
 • 90 g ahornsiroop of honing
 • 2 eieren

Aan de slag!

Voor de lemon curd:

 1. Rasp de schil van de citroenen, zonder dat je het wit meeneemt. Pers het sap uit. 
 2. Meng de kokosmelk, het citroensap en -rasp en het zoetmiddel met een garde door elkaar. 
 3. Verwarm dit 1-2 minuten au bain-marie en laat afkoelen. Roer vervolgens met een garde de eieren er doorheen. 
 4. Plaats het geheel weer au bain-marie terug op laag vuur en laat 15 minuten zacht koken, terwijl je continu blijft roeren met een spatel. Je wil dat het ongeveer zo dik wordt als vla. 
 5. Haal het pannetje van het vuur en haal de curd eventueel door een vergiet als je de schil niet wil proeven. Laat het mengsel afkoelen zodat het verder opstijft, maar het blijft enigszins vloeibaar. 

Voor de cheesecake:

 1. Bekleed de springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. 
 2. Meng alle droge ingrediënten voor het deeg door elkaar, met een flinke mespunt zeezout. Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie, dadelstroop en de amandelmelk toe en meng dit samen tot een samenhangend deeg.
 3. Bekleed de bodem en de randen van de bakvorm met het deeg en prik met een vork een aantal gaatjes in het deeg en bak dit in zo’n 15 minuten af in de oven. Laat de bodem afkoelen. 
 4. Verlaag de temperatuur van de oven naar 140 graden. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. 
 5. Neem een beslagkom en mix de roomkaas zacht en romig. Voeg dan de kwark, het zoetmiddel, vanille-extract en citroensap en -rasp toe en mix nog een minuut goed door. Zet de mixer weg en spatel één voor één de eieren er doorheen. 
 6. Giet het mengsel in de bakvorm en bak de taart in 60 minuten gaar. Zet een klein vuurvast bakje met kokendheet water onder de cheesecake in de oven. Het water verdampt tijdens het bakken en voorkomt scheuren. 
 7. Wanneer de taart klaar is zet je de oven uit en de deur op een kier. Haal de cheesecake na een uur uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje. Laat volledig afkoelen.
 8. Besmeer de taart met een laagje lemon curd en schuif deze de koelkast in voor zo’n 4 uur om op te stijven. 
 9. Snijd de taart in punten en serveer deze met liefde. Dit proef je gegarandeerd terug! 

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

3 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts