Glutenvrij kerstbrood met amandelspijs

Glutenvrij kerstbrood met amandelspijs
3.2
(5)

Kerstbrood met amandelspijs, daar kan ik zo ontzettend van genieten. Ieder jaar staat hier wel een kerstbrood op de ontbijttafel. Vandaag deel ik mijn favoriete recept voor een glutenvrij kerstbrood met zelfgemaakt amandelspijs. Dit wil je proeven! Zonder al teveel moeite tover jij deze creatie op tafel! 

Tegenwoordig zijn er in heel wat supermarkten glutenvrije kerstbroden verkrijgbaar. Op zich best oké maar een zelfgemaakt kerstbrood met amandelspijs is toch wel het aller lekkerste. Vaak zitten de glutenvrije kerstbroden boordevol onnodige toevoegingen en bevatten ze behoorlijk wat suikers. Ik wilde graag een voedzaam glutenvrij kerstbrood maken met zelfgemaakt amandelspijs. Aangezien zijn glutenvrije mueslibroodje met tijgernotenmeel zo’n succesnummer is, heb ik dit recept als basis aangehouden. Na een aantal experimenten rolde er spontaan een overheerlijk ambachtelijk glutenvrij kerstbrood met zelfgemaakt amandelspijs uit de oven. 

Tijgernotenmeel is een fijne smaakmaker in dit recept!

Nog altijd ben ik ontzettend blij dat ik veel ben gaan experimenteren met tijgernotenmeel.  Enorm jammer dat dit meel nog niet zo bekend is, ik zie het als mijn persoonlijke missie om het meel wereldberoemd te maken. Tijgernotenmeel, een vermalen resultaat van tijgernoten (nee, niet de borrelnootjes), is namelijk enorm voedzaam en wordt al eeuwenlang gebruikt. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn tijgernoten geen noten maar een knolgewas. Het meel smaakt naar amandelen en tamme kastanjes. Het is een ideale vervanger voor notenmeel en dus fijn voor mensen met een notenallergie. Daarnaast is het meel ook nog eens allergeenvrij, bevat het magnesium, ijzer, zink, koper, fosfor, mangaan en kalium. Als klap op de vuurpijl is tijgernotenmeel ook nog eens rijk aan vitamine E en bevat het veel vezels.

Tijgernotenmeel is van nature zoet, waardoor je in dit recept ook geen extra zoetmiddel hoeft toe te voegen, hoe fijn is dat? Ik gebruikte de extra fijne versie. Dit meel bestaat uit gemalen chufa’s en is meermalen gezeefd voor het meest fijne bakresultaat. Heb je het meel niet in huis? Vervang het door amandel-, hazelnootmeel of kastanjemeel voor eenzelfde resultaat uiteraard zal de smaak net iets anders zijn. Heb je een notenallergie? Dan zijn de amandel- en hazelnootmelen geen goede vervanging

Tip! Durf te variëren met de ingrediënten, proef het beslag en maak er jouw eigen recept van!

Zit je er klaar voor? Ga dan snel aan de slag met het recept! Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig genieten is een feest voor iedereen!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Mengkom
 • Spatel
 • Bakpapier
 • Cakevorm #20 cm

Ingrediënten:

Voor het amandelspijs:

 • 100 g amandelmeel
 • 2 tl rasp van een citroen
 • 65 g ahornsiroop 

Voor het deeg:

 • 100 g glutenvrije havermout
 • 100 g glutenvrij havermeel
 • 50 g tijgernotenmeel-extra fijn*
 • 300 ml amandelmelk
 • 1 el gebroken lijnzaad + 3 el water
 • 60 g rozijnen
 • 2 gedroogde vijgen
 • 50 g noten (naar keuze)
 • 1 tl bakpoeder
 • Snufje zeezout
 • 2 tl Ceylon kaneel
 • 1/2 tl baking soda + scheutje citroensap 

Garnering:

 • 20 g amandelschaafsel

*Heb je dit niet in huis? Gebruik dan hazelnootmeel, kastanjemeel of amandelmeel. 

Aan de slag!

 1. Maak als eerste het amandelspijs. Doe de ingrediënten in een mengkom en kneed dit door elkaar, vorm hier een bal van en wikkel het amandelspijs in huishoudfolie. Plaats de deegbal in de koelkast en laat het amandelspijs minimaal 2 uur liggen zodat de smaken goed in het spijs kunnen trekken.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met kokosolie.
 3. Doe het havermeel, havermout en de tijgernotenmeel in een mengkom. Schenk de amandelmelk hier overheen en roer de ingrediënten door elkaar. Laat dit zo’n 30 minuten staan.
 4. Hak de noten ondertussen grof en snijd de vijgen in stukjes.
 5. Voeg de overige ingrediënten toe aan het beslag en spatel dit deze goed door elkaar.
 6. Schenk de helft van het beslag in de bakvorm.
 7. Haal het amandelspijs tevoorschijn en maak hier een rol van iets kleiner dan de lengte van de bakvorm. Duw deze rol amandelspijs in het beslag. Schenk hier het overige beslag overheen en top dit af met het amandelschaafsel.
 8. Schuif het glutenvrije kerstbrood met amandelspijs de oven in voor bruiningskuurtje van zo’n 35 a 40 minuten.
 9. Laat deze smaakvolle rakker afkoelen buiten de oven en geniet!

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.2 / 5. Reacties: 5

Geef als eerste je mening!

6 comments
 1. Ik heb het kerstbrood gemaakt deze kerst en het was erg lekker!! Enige was dat de structuur bij mij meer cake achtig was dan brood, ik had eigenlijk meer een kerstcake/koek dan een kerstbrood🙈. Maar dit was dus niet hinderlijk; volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen!🤗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts