Feestelijke brownie met roze kokosslagroom (glutenvrij én vegan)

Brownie met roze kokosslagroom
0
(0)

Een smeuïge brownie gemaakt van pure ingrediënten bedekt met een betoverende luchtige topping en verse aardbeien. Bijna te mooi om op te eten! Door de dadels krijgen de brownie een karamelachtige smaak, hier droom je toch van? Met minimale inspanningen tover jij deze feestelijke brownie met roze kokosslagroom op tafel. Glutenvrij, vegan én zonder geraffineerde suikers! 

Het is bijna feest! Over iets meer dan een week ben ik jarig! Dat moet gevierd worden, om mijn vriendinnen alvast een voorproefje te geven maakte ik weer eens deze feestelijke brownie met roze kokosslagroom en aardbeien. Dat had ik ze namelijk beloofd, nadat zij deze prachtige parel eerder voorbij zagen komen als babyshowertaart voor het feestje van Daisy van I Love Health. Speciaal voor de liefhebbers heb ik het recept alvast op papier gezet zodat ook jij kan genieten van een spektakelstuk! Noem het een:  verjaardagstaart, babyshowertaart, verrassing voor Valentijnsdag, dan nog niet gesproken over Moederdag, Kerst óf als joker mét sterretjes tijdens de jaarwisseling. Ik reken het allemaal goed! 

Met deze kokosslagroom on top smaakt alles nóg beter!

De basis is gemaakt van zoete aardappel, heel voedzaam én smeuïg. De topping is niet gemaakt van gewone slagroom maar van kokosslagroom. Slagroom maken van kokosmelk klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Het is supermakkelijk om te maken, en ja, het is zo heerlijk als het klinkt. Het enige wat je nodig hebt zijn vier ingrediënten; kokosmelk, vanille, ahornsiroop en een dosis geduld! Met deze kokosslagroom on top smaakt alles nóg beter! Ik voegde een vleugje natuurlijke roze kleurstof toe waardoor er een kleurrijke creatie ontstond. Dus zet het blikje kokosmelk alvast maar in de koelkast, hier komt het recept!

Geheel glutenvrij, plantaardig én zonder geraffineerde suikers! 

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Oven
 • Springvorm 20 cm
 • Bakpapier
 • Foodprocessor
 • Spatel

Ingrediënten:

Voor de brownie: 

 • 400 g zoete aardappelen
 • 8 medjouldadels
 • 100 g pecannoten*
 • 30 g kokosmeel
 • 100 ml amandelmelk
 • 4 el rauwe cacao
 • 40 g ahornsiroop
 • 2 tl bakpoeder
 • Snufje zeezout
 • 50 g pure chocolade

Voor de topping:

 • 400 ml volle kokosmelk
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 el ahornsiroop
 • 2 tl Pink Pitaya**

*Ruil de pecannoten gerust in voor andere noten. Durf te variëren!

**Geen Pink Pitaya in huis? Gebruik 3 el frambozensap of bietensap. 

Voor de garnering: 

 • 200 g aardbeien 
 • gevriesdroogde aardbeien 
 • Optioneel: madeliefjes 

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Schil de zoete aardappelen en kook deze in ongeveer 15 minuten boterzacht. Ontpit alvast de dadels.
 2. Blend de pecannoten tot meel met een foodprocessor, maar bewaar een aantal pecannoten voor de garnering. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en maak deze fijn zodat er een glad beslag ontstaat. Proef het beslag, en voeg naar smaak eventueel wat extra ahornsiroop toe.
 3. Doe het beslag in de bakvorm. Strijk het oppervlak glad en bestrooi de bovenkant met het zeezout en de pecannoten. Schuif de brownie zo’n 30 minuten de oven in. 
 4. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de topping.
 5. Haal het blikje kokosmelk uit de koelkast. Zorg ervoor dat deze niet teveel beweegt. Schep de kokosroom uit het blik en doe dit in de mengkom. Klop de room tot een luchtige slagroom samen met de vanille, ahornsiroop en het de roze natuurlijke kleurstof.
 6. Verdeel de kokosslagroom over de afgekoelde brownie. Halveer de aardbeien en maak er een hartje van. Verdeel de aardbeien over de brownie en verkruimel het gevriesdroogde fruit over de topping. 
 7. Wil je er echt een feest van maken? Verspreid dan Madeliefjes of eetbare bloemen over de topping. 

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

4 comments
 1. Ik weet niet hoe maar ik heb ook de brownies geprobeerd uit je nieuwste boek. Echter waren ze erg mislukt. Ze bleven namelijk heel nat en werden niet stevig. Nu durf ik het eigenlijk niet zo goed meer aan om te bakken met zoete aardappel. Wat kan ik fout hebben gedaan?

  Groetjes!

 2. Hey Roos,

  Wat jammer om te lezen dat de brownies niet gelukt zijn! Heb je de zoete aardappelblokjes goed afgegoten? Het kan zijn dat er kookvocht in het beslag is gekomen waardoor ze te nat zijn geworden. Daarnaast kunnen de oventijden afwijken doordat iedere oven anders is. Het kan zijn dat de brownie in jouw oven wat langer moet bakken om te garen. Stuur mij anders even een mailtje dan help ik jou op weg!

  Liefs, Marike

 3. Hoi,

  Ik heb nog nooit gebakken met zoete aardappel. :) Maar dit ziet er te gek uit.
  Moet je de zoete aardappels van te voren koken? Of doe je hem rauw klein maken tot meel?

  Groetjes, Anita

  1. Hey Anita,

   Echt een aanrader! De zoete aardappel moet je eerst zo’n 10 minuten koken, totdat ze boterzacht zijn. Vervolgens kun je ze pureren.
   Ze geven een smeuïge structuur aan de brownie én een volle smaak. Ik ben er dol op! Succes!
   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts