Glutenvrije Lemon & Poppyseed Cake

5
(1)

Niet eerder had ik er aan gedacht om citroen en maanzaad met elkaar te combineren. Totdat ik een waanzinnig lekkere muffin at waarin het gele goud omringd was door zwarte knapperige spikkeltjes. Door lupine- en amandelmeel te combineren ontstond de perfecte basis voor deze Lemon & Poppyseed Cake met als spreekwoordelijke kers op de taart een frisse topping! Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig te maken.

Ik herinner mij het moment nog goed dat ik deze cake voor het eerst proefde!

Eigenlijk had de Lemon & Popeyseed Cake een prominente plek moeten krijgen in het boek Bakken zonder Tarwe. Laat het nou net zo zijn dat ik deze parel over het hoofd heb gezien. Oeps! Ik weet nog goed dat ik de cake voor het eerst proefde. Een smakenbommetje waar je u tegen zegt! Schatgraven voor beginners, voor de liefhebbers die van smeuïg, fris én verrassend houden zijn op de juiste pagina beland. Een voedzame cake die je ook prima in kunt zetten als ontbijtcake of als voedzaam tussendoortje. Het lijkt wel lente met deze cake op tafel! Als basis heb ik amandel- en lupinemeel gebruikt. Super leuk om hiermee te experimenteren. Lupinemeel zal je denken? Yes, lees maar mee!

Bakken met lupinemeel!

Een voedzame en een nog redelijk onbekende meelsoort is toch wel lupinemeel, gemaakt van de bonen van de lupineplant. Lupinemeel bevat, net als bijvoorbeeld amandelmeel, veel eiwitten, weinig koolhydraten en geen gluten. Het is daarnaast ook nog eens ontzettend rijk aan eiwitten (30-40%) en bevat alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Een ander leuk weetje is dat lupinemeel ook nog eens ontzettend veel vezels bevat, wel 42 gram per 100 gram (je darmen zullen je dankbaar zijn). Doordat lupinemeel niet van noten is gemaakt maar van bonen, bevat het meel veel minder vet, en is ook nog eens vele malen voordeliger dan andere glutenvrije meelsoorten. Belangrijk om te weten is dat als je niet tegen soja kunt, je lupine vaak ook niet kunt verdragen, voorzichtig proberen dus.

Lupinemeel vervangen? Heb je geen lupinemeel in huis? Gebruik dan amandel-, tijgernoten- of hazelnotenmeel.

Zet de oven maar aan! Tover de ingrediënten tevoorschijn, hier komt het recept!

Recept

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 5 minuten

Baktijd: 50 minuten

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

Voor 6 à 8 personen

Kokosolie om in te vetten

Basisbeslag:

 • 50 g lupinemeel OF 50 amandelmeel
 • 100 g amandelmeel
 • 20 g maanzaad
 • Snufje zeezout
 • 50 g ahornsiroop
 • 50 g kokosolie
 • 3 eieren*
 • 100 ml glutenvrije havermelk
 • Sap van een ½ citroen
 • 1 el citroenrasp
 • 1  tl vanille-extract
 • 1 tl baking soda + scheutje appelazijn

*Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 3 el gebroken lijnzaad 15 minuten geweekt in 9 el warm water.

Topping:

 • 100 g lactosevrije roomkaas**
 • 1 el citroensap
 • 1 el ahornsiroop
 • 1 tl citroenrasp

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in met kokosolie.
  Doe de meelsoorten, maanzaad, zeezout en ahornsiroop in een kom en roer alles goed door elkaar.
 2. Smelt de kokosolie in een pannetje, en giet het in een mengkom. Voeg hieraan de eieren of eivervanger, plantaardige melk, citroensap,  citroenrasp en het vanille-extract toe. Klop alles door elkaar met een garde.
 3. Doe de baking soda in een kommetje en voeg de appelazijn toe. Het mengsel begint te bruisen, dat is goed! Voeg dit toe aan jouw beslag.
 4. Spatel het beslag door het meelmengsel. Schenk het beslag in de bakvorm en bak de cake in zo’n 50 minuten goudbruin. Spatel de ingrediënten voor de topping door elkaar. Verdeel dit over de afgekoelde cake en geniet!

Ga je deze glutenvrije Lemon & Popeyseed Cake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

7 comments
 1. Lekker!!! Vandaag gemaakt en het is voor herhaling vatbaar ! Mmmmmm.. ik had ipv de ahornsiroop 30ml rijststroop gebruikt, ook lekker:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts