Glutenvrij bakken zonder eieren!

“Wow, lactose- én glutenvrij! Maar kan het ook zonder eieren?” Als ik toch eens een cent kreeg voor iedere keer dat iemand me dat vroeg! Mijn antwoord is volmondig “ja”, en met deze handige weetjes word jij vanzelf een expert in vegan bakken. Glutenvrij bakken zonder eieren kun jij ook!
4.8
(50)

Glutenvrij bakken zonder eieren

Welke eiervervanger je kunt inzetten is sterk afhankelijk van de functie van de eieren in het recept. Is het voor de binding? Voor stevigheid? De kleur? Om het recept luchtig te maken?

Mijn tip is dan ook: kijk het recept goed na om uit te vinden wat voor functie de eieren in het recept hebben.

Vervolgens kun je de juiste vervanger inzetten. En niet getreurd als je liever, om welke reden dan ook, geen eieren eet: er zijn genoeg vegan eiervervangers die deze eigenschappen prima kunnen nabootsen. Na het lezen en toepassen van deze tips & tricks heb je helemaal geen ei meer nodig!

Krokante havermout koeken zonder ei en banaan

Verdikken en binden

Lijnzaad

Een papje van 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 3 eetlepels warm water vervangen 1 ei. Je kunt het prima inzetten bij een broodrecept omdat het een nootachtige smaak heeft. Daarnaast is het lijnzaad-ei ideaal om te gebruiken in een cake of taartbodem.

Chiazaad

Meng 1 eetlepel chiazaad met 5 eetlepels water en laat het mengsel zo’n 15 minuten staan. Goed om te gebruiken in zoete baksels.

Kikkererwtenmeel

Roer 3 eetlepels kikkererwtenmeel door drie eetlepels water, en je kunt 1 ei vervangen. Perfect voor hartige bakrecepten zoals quiche en brood.

Gepureerd fruit

Met 50 gram gepureerd fruit kun je prima een ei vervangen. Denk aan een halve banaan, appelmoes of perenmoes. Ideaal voor het maken van taartbodems, cakes, koekjes of pannenkoeken. Het gepureerde fruit geeft wel een andere smaak aan de recepten, dan weet je dat.

Xanthaangom

Xanthaangom is eigenlijk een wondermiddel. Naast de geweldige eigenschappen dat het een bindende factor is in brood, en een cheesecake meer volume kan geven, kun je xanthaangom prima inzetten als eiervervanger. Gebruik slechts 2 gram xanthaangom samen met 50 ml vocht om 1 ei te vervangen. Xanthaangom is een echte kameleon, want het neemt de smaak over van het recept. Dit ingrediënt wil je in huis hebben.

Noten- of zadenpasta

Door 3 eetlepels notenpasta toe te voegen kun je een ei vervangen. Denk aan pindakaas, amandelpasta, hazelnootpasta of tahin. Ideaal als bindmiddel wanneer je koekjes maakt!

Wolken Wondersmet een basis van aquafaba.

Luchtigheid

Aquafaba

Het klinkt vreemd, maar aquafaba is simpelweg het stroperige vocht van bonen in pot en blik (aqua = water, faba = boon). Wil je aquafaba gebruiken als een vervanger van eiwit kies dan voor kikkererwten of witte bonen. Andere bonen zijn niet neutraal genoeg van smaak. Klop het op met een mixer. Ideaal om eiwit in een baksel te vervangen.

Baking soda en azijn

Een theelepel baking soda gemengd met 1 eetlepel appelazijn of citroensap vervangen 1 ei en maken jouw creatie luchtig. Zodra je de appelazijn of het citroensap op de baking soda schenkt zal dit direct gaan reageren, schrik daar niet van, maar roer dit direct door het beslag en schuif jouw baksel de oven in. Dit zal het rijzen ten goede komen!

Glansmiddel

Abrikozenjam

Wist je dat je abrikozenjam in kunt zetten als glansmiddel? Ideaal om een glanslaagje aan te brengen op koekjes of op een zelfgebakken appeltaart.

Plantaardige melk

Besmeer jouw baksel eens met jouw favoriete plantaardige melk en een lepel agavesiroop om een glanslaagje aan te brengen.

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.8 / 5. Reacties: 50

Geef als eerste je mening!

7 comments
  1. Ik heb tarwe allergie en kan ook geen eieren… Waarschijnlijk omdat kippen granen en tarwe meel als voer eten en dat komt ook in het ei..

 1. Ik heb tarwe allergie en kan ook geen eieren… Waarschijnlijk omdat kippen granen en tarwe meel als voer eten en dat komt ook in het ei..

 2. Ik reageer ook snel op eieren, ik heb dit stukken minder op eieren van kippen die maisgevoerd zijn of zomers op een grasland lopen(vaak bij een kippenboer in de buurt). Let dan wel op dat dit in de winter niet grasgevoerde kippen zijn.

 3. beste,mijn kleindochter is allergisch vr gluten,ei ,dierlijke melk,soya,banaan.
  als we een echte(gekochte) eivervanger gebruiken kloppen de recepten niet meer,kan dit wel met bovenstaande tips?
  ik heb heel fijne glutenvrije broodrecepten v de voedingsanalyste gekregen,maar jammer telkens met ei!
  ik zou heel graag eens een lekker taartje maken,tips zijn welkom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts