Glutenvrij bakken doe je zo!

Glutenvrij bakken doe je zo! Vroeger at ik niets liever dan een oer-Hollandse bruine boterham met oude kaas. Daar kwam verandering in op het moment dat ik dat knapperige, nog een beetje warme brood van de bakker moest verruilen voor een glutenvrije boterham uit de supermarkt. Ik raad het niemand aan; ik weet nog goed dat het brood als zand uiteen viel, nog voordat het überhaupt op mijn bord lag. Vandaag deel ik mijn tips om glutenvrij te bakken. Zodat ook jij overheerlijke glutenvrije creaties op tafel kan toveren! Lees je mee?
Glutenvrij bakken doe je zo
4.6
(16)

Glutenvrij bakken

Glutenvrij bakken doe ik nu zo’n 8 jaar dagelijks en met heel veel plezier. Nu zijn voor mij heel veel dingen vanzelfsprekend maar ik herinner mij nog goed het moment dat ik hier net mee begon. Dat was alles behalve makkelijk en vanzelfsprekend want wow ik had nooit gedacht dat er in zoveel producten gluten zouden zitten én dat glutenvrij bakken toch echt anders is dan bakken met gluten. Toch is het zeker mogelijk. Ik heb een aantal tips voor jou die mij enorm hebben geholpen om het glutenvrij bakken onder de knie te krijgen. In elk geval een begin om weer plezier te krijgen in de keuken. 🙂 

Durf te experimenteren

Glutenvrij bakken is écht anders dan bakken met meel dat gluten bevat. Je gebruikt andere meelsoorten, het bakproces verschilt en daarnaast heeft het deeg een andere dikte én structuur. Mijn meest belangrijke tip is dan ook; laat al je verwachtingen los en start met een frisse en open blik!

Glutenvrij bakken met een glutenvrije melenmix

Ik maak vaak een pot waarin ik een aantal glutenvrije meelsoorten combineer. Hierdoor zal er niet één smaak overheersen, dat scheelt weer. Mijn favoriete melenmix: boekweitmeel, teffmeel, amandelmeel en rijstmeel, varieer er op los en schudden maar!

Glutenvrij bakken begint bij het uitkiezen van een lekker recept!

Je hebt geluk, ik heb de afgelopen jaren al meer dan 1000 glutenvrije recepten gemaakt waar jij nu van kan genieten. Kies één van deze recepten uit en begin. Je zal zien dat het eigenlijk niet zo heel erg moeilijk is en dat je ineens ontdekt dat jij dit ook kan. Ga jij voor de glutenvrije ontbijttaartjes, de glutenvrije cakes, glutenvrije brood recepten of toch liever de glutenvrije taarten?

Bij het bakken van glutenvrij brood helpt het om een bakje met water op de bodem te plaatsen voor een extra lekker knapperig korstje.

Xanthaangom

Xanthaangom wordt ook wel gezien als verbinder. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in diverse voedingsmiddelen of al bindmiddel. Als je een broodrecept wilt maken, voeg dan een theelepel xanthaangom toe, en meng deze goed door het meel. Het zorgt ervoor dat de meelsoorten goed aan elkaar hechten en het geeft de nodige elasticiteit. Glutenvrij brood is vaak erg kruimelig maar je zult merken dat dit door het toevoegen van xanthaangom veel minder wordt. Werkt trouwens ook als een trein bij het maken van ontbijtkoek, bananenbrood of een andere cakesoort! Gebruik niet te veel, want dan krijg je een rubberen of bijna kauwgom-achtige bite.

Marike’s tip! Voeg eens een theelepel xanthaangom toe bij de vulling van een kwarktaart en mix dit voor zo’n 3 minuten met een mixer. Er ontstaat ineens een fluweelzachte vulling die nóg luchtiger is!

Psylliumvezels

Psylliumvezels zijn echt één van mijn fijnste ontdekkingen sinds ik glutenvrij eet. Wanneer ik broodjes bak, gaan er bijna standaard psylliumvezels in. Psylliumvezels, ook wel vlozaad genoemd, zijn echte glutenvervangers. Ze zorgen, net als xanthaangom, voor meer elasticiteit. Ook kan een glutenvrij brood dat psylliumvezels bevat langer bewaard blijven zonder dat het smaak verliest. Je hebt met psylliumvezels wel altijd meer vocht nodig dan bij gangbaar meel. Op 250 gram meel voeg je twee eetlepels psylliumvezels toe, en zo’n 50 ml aan extra water of plantaardige melk.

Heb je dit glutenvrije brood zonder gist wel eens geprobeerd?

Chiazaad of gebroken lijnzaad

Gebroken lijnzaad en chiazaad zijn bindmiddelen die je prima kunt inzetten als glutenvervanger. Ze vormen namelijk een soort gel die de werking van gluten in deeg deels overneemt. Super goedkoop én ook nog eens heel makkelijk om toe te passen.

Zetmeel

Zetmeelsoorten zoals maïzena, arrowroot en tapioca gebruik je als bindmiddel. Nadeel is alleen wanneer je deze zetmeelsoorten als glutenvervanger wil gebruiken, het eindresultaat redelijk compact blijft. Dit kun je tegengaan door wat extra bakpoeder toe te voegen. Arrowroot zet ik graag in kleine hoeveelheden tussen de 20 en 40 gram in. Het zorgt ervoor dat het baksel smeuïg blijft en minder snel kruimelt (dag glutenvrij-supermarktbrood-ervaring).

Glutenvrij bakken met ei of eivervangers

Voeg een ei toe! Omdat glutenvrij brood vaak wat droger smaakt dan een normaal brood, scheelt het toevoegen van een ei aan je deeg vaak al ontzettend veel. Je kunt een heel ei nemen, of alleen het eigeel of -wit gebruiken. Nadeel van ei is wel dat de smaak nogal overheersend aanwezig kan zijn. Check daarom óók de eivervangers eens!

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek OH MY PIE! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Glutenvrij bakken

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.6 / 5. Reacties: 16

Geef als eerste je mening!

10 comments
 1. Wat een fijn artikel!
  Mijn eerste winkel glutenvrije brood was dus inderdaad zo’n zand broodje waarbij je bij elke hap het gevoel hebt dat je je verslikt.

  Er zijn al wat brood recepten die ik wil gaan proberen.
  Met deze keuken geheimen erbij word dat vast een stuk makkelijker. 🙂

  1. Hi Evelien,

   Wat leuk en wat goed om te lezen! Heeel veel bakplezier! Mocht je er niet uitkomen, zet het gerust op de mail. Ik help je verder!

   Groetjes,
   Marike

  1. Hi Peter,

   Jazeker, dat kan! Ik zou er wel rekening mee houden om er niet teveel van in te doen en ze op te lossen in wat vocht om een te stevige structuur te voorkomen.

   Liefs,
   Marike

 2. Ik heb een appeltaart gebakken met een combinatie melen van rijstmeel boekweitmeel en tapiocameel echter is ‘t heel kruimelig. Zou ik dan psysyliumvezels en plantaardige melk kunnen toevoegen voor een krokante en stevige bodem?

  1. Hi Chantal,

   Oei daar moet inderdaad meer vocht bij of een lepel gesmolten kokosolie om de bodem krokant te maken. Psylliumvezels zullen de bodem meer gummy maken.

   Groetjes,
   Marike

 3. Hallo , Wat een mooie site ! Ik bak sinds kort glutenvrij , cakes, bananenbrood en muffins,tenminste , ik probeer het. Nu mijn vraag : wanneer gebruik je Psyllium , wanneer Xanthaangom, en kun je het ook beiden in één baksel doen? Soms kom je recepten tegen met GV mailsoorten, zónder Psylllium of Xanthaangom.

  Heb jij een duidelijk lijstje met antwoorden voor bovenstaande vragen ? Het zou heel veel mislukte baksels voorkomen 🙂

  Vast bedankt !

  gr Janneke

  1. Hi Janneke,

   Dankjewel voor de reactie. Psylliumvezels en xanthaangom maken glutenvrije baksels elastisch. Zeker wanneer je brood bakt is één van de twee of zijn ze allebei handig om te gebruiken. Psylliumvezels geven daarnaast ook volume. Er is niet persé een lijstje wanneer je wat gebruikt. Wanneer ik een cake of ontbijttaartje maak is vaak appelmoes of yoghurt die ervoor zorgt dat het lekker smeuïg is. Xanthaangom kan helpen om de structuur in cakes en ontbijttaartjes nog beter te maken, voeg dan enkel een mespuntje toe. Als het gaat om broodjes, bolletjes en broden dan kun je het beste ook psylliumvezels toevoegen. Los deze wel op in warm water en gebruik hele vezels ipv poeder.

   In mijn recepten heb ik dit allemaal beschreven. 🙂

   Kun je hier iets mee?

   Groetjes,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts