Gezonde oranje koeken

3.7
(3)

Koningsdag en oranje gebak gaan voor mij hand in hand samen. Naast de oranje tompouce, koninklijke ontbijttaart en de oranje cheesecakejes ben ik dol op oranje koeken. Je kent ze wel, de old school roze koek gehuld in een oranje mantel. Oke, ik heb mijzelf opgeofferd om ze te maken en aangezien deze oranje rakkers zo’n daverend succes waren heb ik het recept voor jou uitgewerkt! Geheel glutenvrij, vegan te maken én zonder geraffineerde suikers!

Smeuïge glutenvrije oranje koeken met de herinnering aan vroeger!

Oranje koeken, wie kent ze niet? Jeugdsentiment! Deze Oranje Rakkers waren voor mij toch écht een traktatie voordat de glutenmonsters roet in het eten gooiden. Mierzoet door de feloranje glazuurlaag en een kleffe bite wanneer je in het cakeje hapt en tóch hebben ze iets charismatisch. Het verlangen naar zo’n koek had ik al lang in de koelkast geparkeerd, totdat Koningsdag toch wel akelig dichtbij kwam en ik de  toverspreuk op papier zette. Ik kon het niet laten om het nostalgische oranje koeken moment te creëren.

De koekbodem heeft iets weg van zandkoekjes, maar toch is deze smeuïger en niet te zoet. Gevolgd door een heerlijke frisse, zoete glazuurlaag! Oh My, dit maakt dé oranje koek helemaal af!

Aangezien ik de koeken erg kaal vond met alleen een oranje glazuur heb ik er wat gouden chocolade krullen overheen gestrooid. Ach, het is maar één keer per jaar Koningsdag! Doe eens gek, of niet de keuze is aan jou! ;)

Heb jij al plannen voor Koningsdag om er toch thuis een feestje van te maken? Hier alvast het recept van de gezonde glutenvrije oranje koeken!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Mengkom
 • Spatel
 • Muffinvormpjes 12 stuks
 • Pannetje

Ingrediënten:

Voor het deeg:

Voor de oranje topping:

 • 100 g poedersuikerIk gebruikte de poedersuikervervanger van Greensweet Stevia
 • 2 el sinaasappelsap  en 2 el wortelsap OF 4 el koud water en oranje kleurstof

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Ga ondertussen aan de slag met het maken van het deeg.
 2. Doe alle ingrediënten voor het bassisdeeg in een mengkom en spatel dit door elkaar.
 3. Vorm een bal van het deeg en maak hier 10 balletjes van. Is het deeg nog te plakkerig? Plaats de balletjes dan zo’n 15 minuten in de koelkast.
 4. Duw de balletjes uit over 10 muffinvormpjes. Heb je deze niet in huis? Maak dan 10 koeken van het deeg die niet te plat zijn, anders branden ze aan in de oven, dat wil je niet!
 5. Schuif de bakplaat de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 15 minuten. Laat de koeken afkoelen buiten de oven. Ze mogen niet te bruin zijn en gerust nog een beetje zacht. Ze harden vanzelf uit.
 6. Ga ondertussen aan de slag met het glazuur. Roer de poedersuiker en de sinaasappelsap en het wortelsap lepel voor lepel door de poedersuiker heen. Het glazuur mag niet te nat worden, is het nog te droog? Voeg dan een extra lepel wortelsap of sinaasappelsap toe. 
 7. Verdeel het glazuur over de koeken en plaats ze op een bakpapiertje.
 8. Laat het glazuur uitharden, dit vergt enige vorm van geduld hoe lastig ook. Ik kon het niet laten om alvast voor te proeven namelijk.
 9. Zodra het glazuur stevig genoeg is kun je de oranje rakkers uitdelen of natuurlijk bewaren.

Ga je deze oranje koeken maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek OH MY PIE! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.7 / 5. Reacties: 3

Geef als eerste je mening!

9 comments
 1. Hoi Marike,
  Ik heb ze gemaakt en ze waren heerlijk.
  Alleen kreeg ik de kleur van de bovenkant niet mooi knaloranje. Ik heb een flesje sap van de AH gebruikt wat wel heel oranje was 😊.
  Groetjes!

  1. Hi Paula,
   Wat leuk om te lezen zeg! Fijn dat ze in de smaak zijn gevallen.
   Ahh jammer van de kleur, maar goed dat het toch gelukt is met een omweg!

   Liefs,
   Marike

 2. Hou Marike, kun je ze ook invriezen? Deze koeken horen bij bloed doneren volgens mijn vriendin (en ik 😉) maar de gewone roze koeken vindt mijn buik niet zo leuk meer. Zou handig zijn als ik de koeken op voorraad heb in de vriezer

  1. Hi Aranka,

   Jazeker! Dat kan! Aah wat leuk om te lezen! Wist je trouwens dat er ook roze koeken op de website staan? Zoek ze maar op in de zoekbalk!

   Liefs,
   Marike

  2. Dit ziet er geweldig uit. Zou ik de havermeel en amandelmeel kunnen vervangen door bijv. Speltmeel ( niet glutenvrij, dat weet ik)

  1. Hi Els,

   Dat kan hoor! Ze worden dan alleen iets minder oranje. Wortelsap had ik ook niet 1.2.3, maar gaf wel een mooie kleur. Wellicht heb je nog iets in huis dat ook een oranje kleur geeft wanneer de kleur een beetje flets blijft.

   Geniet ervan!

   Liefs,
   Marike

 3. Hoi !
  we vinden ze hier erg lekker jammer dat ik de kleur niet zo mooi oranje kreeg met de wortelsap en de
  sinaasappelsap daar was ik wel verbaast over wand de wortelsap ziet er wel erg oranje uit maar goed het is voor mij nog even uitproberen allemaal bedankt voor het delen van al die lekkere dingen erg inspirerend!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts