Eenvoudige ontbijttaartjes met blauwe bessen; glutenvrij én vegan!

4
(8)

Geluk zit soms in een klein hoekje. In dit geval in een klein taartje. Afgelopen zondag was ik al heel vroeg wakker. Ik kon het niet laten om alvast een leuk ontbijtje te maken. Havermout, vijgen, speculaaskruiden en een vleugje liefde. Oftewel Deze eenvoudige ontbijttaartjes stonden dan ook zo op tafel. Geheel glutenvrij, vegan én zonder geraffineerde suikers.

Oké, ik moet bekennen dat er nu wel héél veel soorten ontbijttaartjes op de website te vinden zijn. Maar iedere keer spookt er weer een nieuw idee door mijn hoofd heen waardoor er continue nieuwe creaties blijven ontstaan. Deze eenvoudige ontbijttaartjes zijn te leuk om niet te delen. 

Met een heerlijke basis gemaakt van havermout, vijgen en een vleugje speculaaskruiden waar ik normaal gesproken een taartbodem mee zou maken. Deze schattige mini taartjes zijn niet alleen heel erg handzaam, ze zijn ook nog eens ontzettend lekker. Wie liever van meer bite houdt kan de taartjes ook afbakken in de oven, uiteraard zonder de vulling. Zodat je een echte koekbodem maakt. Ik zou zeggen 8 minuten op zo’n 170 graden hetelucht. 

De taartjes kun je vullen met een stevige yoghurt of kwark. Ik koos ervoor om mijn zelfgemaakt kokosyoghurt in te zetten. Hiermee zijn de taartjes niet alleen lactosevrij maar ook vegan. Kun je wel tegen melk? Gebruik gerust Griekse yoghurt of volle kwark. 

Tip voor de echte feestgangers onder ons: Vul de taartjes eens met (kokos) slagroom en top ze af met vers fruit. Dan ontstaat er spontaan een decadent gebakje!

De lekkerste taartjes maak je zelf die ook nog eens gegarandeerd glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij én vegan zijn zonder geraffineerde suikers zodat ook echt iedereen kan meegenieten. Speciaal voor jou heb ik het recept uitgewerkt! Gezond, gemak én genieten gaan prima samen.

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Keukenmachine

Ingrediënten:

Voor 5 taartjes

Voor de basis:

 • 150 g glutenvrije havermout
 • 150 g gedroogde vijgen OF zachte dadels 
 • 2 tl speculaaskruiden 
 • 30 g kokosolie – gesmolten
 • Scheutje plantaardige melk 
 • Snufje zeezout

Voor de vulling:

 • 100 g kokosyoghurt –of een andere stevige yoghurt 
 • 100 g blauwe bessen 
 • 40 g pure chocolade

Aan de slag

 1. Als eerste beginnen we met het maken van de bodempjes. Wel de gedroogde vijgen zo’n 10 minuten in warm water. Gebruik je zachte dadels? Ontpit deze en maak vervolgens alle ingrediënten voor de bodempjes fijn met een keukenmachine tot een soepel deeg. Wees voorzichtig met het toevoegen van wat plantaardige melk. Doe dit lepel voor lepel. Is het deeg te nat? Voeg dan wat extra havermout toe. Is het deeg te droog? Voeg dan wat plantaardige melk toe. 
 2. Verdeel het deeg in 5 balletjes. Bekleed het aanrecht met een bakpapier waar je de balletjes iets op uit kan drukken, niet te plat. Duw er met je duim een kuiltje in zodat je de taartjes kan vullen. 
 3. Schuif de bodempjes de koelkast in zodat het deeg op kan stijven. 
 4. Roer de yoghurt los en vul hiermee de taartjes. Verdeel de blauwe bessen over de taartjes en smelt de chocolade au bain-marie en swirl de chocolade over de taartjes.
 5. Serveer de taartjes met een glimlach en geniet!

Ga je deze eenvoudige ontbijttaartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 8

Geef als eerste je mening!

9 comments
 1. Vandaag met de dadels geprobeerd, maar de staafmixer kwam er niet goed doorheen. Manlief erbij, nog wat extra melk, maar het bleef tobben. Toch maar in de oven gedaan, maar na de 1e 8 min was t nog erg zacht. Nog maar 4 min erbij, en daarna nog eens 5.
  Zijn er meer mensen met ervaring?

  1. Hi Jannetta, wat goed dat je reageert! Jammer dat het niet is gelukt. Welke dadels heb je gebruikt? Als de dadels nog hard zijn kun je ze van te voren even laten weken. Zelf gebruik ik graag verse zachte dadels die kun je zo fijn maken.

   Laat het mij maar weten!

   Liefs,
   Marike

 2. Ik heb ze gemaakt en zijn heerlijk. Deels ingevroren, gisteravond er eentje uitgehaald en vanochtend gegeten. Neemt niks af van de samenstelling of smaak. De bodem vin ik erg lekker. Naar mijn (buik)mening is hij wel behoorlijk machtig. Ik ga er de volgende keer balletjes van maken, deze met gesmolten chocolade overgieten en een toefje kokosrasp erover. Zo wordt deze ontbijttaartbodem een verantwoord snoep tussendoortje 🙃

 3. Deze taartjes zijn echt favoriet bij ons in het gezin, zelfs bij mijn dochters van 16 jaar en 17 jaar.
  Ik maak ze dan soms op de zondagochtend samen met de en smoothie met fruit en havermelk.

 4. Hoi, ik heb nog wat blauwe bessen in de koelkast staan en deze lijken me heel erg lekker om daarmee te gaan maken 🙂 Ik vroeg me alleen af of ze ook met ander gedroogd fruit kunnen worden gemaakt zoals pruimen?

 5. Hoi Marike,
  Geprobeerd vandaag! Het viel in de smaak. Ik vroeg me wel af: haverproducten moet je toch eigenlijk eerst bakken of verhitten omdat het anders vocht onttrekt uit je lichaam? Ik hoor het graag. Ik had nu havermout vermalen tot een meel. Ik maak verder dankbaar gebruik van je recepten!
  Groetjes Lisanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts