Snel glutenvrij haverbrood maak je zo!

3.8
(88)

Een snel glutenvrij haverbrood zonder poespas rolt zo uit de oven! Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om zo’n smaakvolle rakker op tafel te toveren. Extra lekker vanwege de sesamzaadjes on top die het brood nét dat beetje extra geven waardoor ik er geen genoeg van krijg. Het liefste met een plak oude kaas of een old school boterham met pure vlokken. Dit wil je! Ik probeerde het recept uit met mijn nieuwe tol in de keuken, namelijk de Lékué broodmaker. Vandaag deel ik mijn broodbakgeheimen én het recept! Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig te maken!

De Lékué broodmaker: Brood maken is nog nooit zo makkelijk geweest!

Handig zo’n broodmaker! Ik ben echt fan. Al moet ik zeggen dat ik van te voren redelijk sceptisch was of deze broodbak-tool wel echt zo handig zou zijn en niet een mooie opvulling voor mijn keukenkastjes. Aangezien ik het liefste zo min mogelijk afwas creëer tijdens het bakken om de chaos nog enigszins te overzien is de Lékué broodmaker een ideale uitkomst. Een mengkom en lekvrije broodbakvorm in één. Je mengt, kneed én bakt allemaal met één ding. Het brood wordt ook nog eens heel knapperig en blijft niet plakken aan de broodvorm. Oké oké geen opvulling voor mijn keukenkastjes dus maar een aanwinst die heel veel gebruikt wordt. 

Gelukkig kun je het brood ook eenvoudig maken zonder deze handige broodmaker, dan kan jij ook direct aan de slag zonder te moeten wachten totdat de broodmaker bij jou wordt bezorgd door de pakketjesman. 😉 Wachten duurt dan ineens erg lang. 

Bakkers klaar? Bakken maar! Geen échte broodbakker? Geen nood, dit recept is te maken door iedereen. Ook de bakkers met twee linkerbakhanden. 

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Broodmaker of mengkom
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Spatel

Ingrediënten:

Voor 1 brood: 

 • 250 g glutenvrij havermeel*
 • 1 tl zeezout
 • 50 g glutenvrije havermout
 • 40 ml olijfolie
 • 2 eieren**
 • 175 ml plantaardige melk of yoghurt
 • 1 tl baking soda + 1 scheutje appelazijn of citroensap
 • 2 el sesamzaad

*Heb je geen glutenvrij havermeel in huis of gebruik je liever een anders soort meel? Boekweitmeel leent zich hier ook prima voor!

**Eivrij of vegan? Vervang de eieren in dit geval door 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 6 el lauwwarm water

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Meng het havermeel in een kom (of de deegkom van de broodmaker) met het zout, havermout, olijfolie en de eieren.
 3. Los de baking soda op met de azijn of het citroensap en voeg dit toe.
 4. Schenk al roerende de plantaardig melk of yoghurt door het mengsel en meng alles totdat er een deeg ontstaat.
 5. Sprenkel wat meel op het werkblad en doe een klein beetje olijfolie op jouw handen kneed het deeg door tot het iets elastisch wordt en je er makkelijk een bol van kunt vormen.Het deeg mag best een klein beetje plakkerig zijn.
 6. Vorm het deeg tot een ovaalbrood en plaats deze in de broodbakvorm op op een met bakpapier beklede bakplaat.
 7. Maak het broodje met de handpalmen een beetje vochtig met water, strooi het sesamzaad over het broodje.
 8. Schuif het brood de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 30 a 35 minuten.
 9. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. Laat het brood afkoelen buiten de oven.
 10. Lekker met een plak oude kaas, hummus of een old school boterham met pure vlokken. Hmmmmm!

Ga je dit broodje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.8 / 5. Reacties: 88

Geef als eerste je mening!

58 comments
 1. Vandaag dit brood gemaakt. Was heerlijk. (Ook een deel boekweitmeel gebruikt) Alleen het deeg bleef heel plakkerig. Heb er nog aardig wat meel bij gegooid. Klopt het dat het zo plakkerig is voor het bakken?

  1. Hi Cynthia,

   Wat goed om te lezen! Doe wat olie op je handen als je hem voor de laatste keer uitrolt en bestrooi het keukenblad met meel, dan komt het goed!

   Liefs,
   Marike

  2. Bij mij was het ook wel plakkerig maar ging prima. Na het bakken viel het echter niet te snijden. Viel dan bijna in kruimels uit elkaar.

 2. Hoi, bij de ingrediënten staat zowel bakpoeder als er onder baking soda met azijn of citroensap, maar in de beschrijving zie ik alleen het bakingsoda mengsel staan.

  Is het 1 van de 2 of beide?

  1. Hi Xandra,

   Je hebt gelijk! Ik pas het aan! De bakpoeder kun je toevoegen aan de haver!
   Ik ben benieuwd naar jouw overheerlijke broodje.

   Liefs,
   Marike

   1. Hoi Marike,

    Vandaag dit broodje gemaakt en het is heerlijk! Ik ga deze zeker vaker maken!
    Dankjewel voor het delen van het recept!

   1. Hi Anja,

    Baking soda geeft extra rijskracht. Ik zou de baking soda op laten lossen in wat appelazijn en vervolgens toevoegen. Dan bruist het en voeg je het toe. Je zal zien, geen nasmaak én een top hoog broodje!

    Liefs,
    Marike

   1. Ondanks al mijn bak ervaring en jouw tips is het ook bij mij niet goed gegaan.
    Ik denk dat de yoghurt niet vervangen kan worden door plantaardige melk. Yoghurt bevat bacteriën en melk niet.

 3. Beste,
  Mijn brood is niet gerezen (heb boekweitmeel en oa 1x theelepel backingpoeder gebruikt met citroensap, 1 ei en 2 el lijnzaad en wat water (vw 1 ei) en 175 ml havermelk..en olijfolie (extra vierge)….wel in een gewone bakvorm gedaan….?

 4. heee, ik heb het brood gisteren gemaakt. Ik vind de smaak top maar mijn brood is helemaal gerezen en de binnenkant was nog een beetje vochtig, ondanks dat ik het brood 2x zolang in de oven had laten staan. Wat kan ik volgende keer misschien anders doen?

  1. Hi Lotte,

   Wat goed dat je reageert! Jammer dat het brood nog vochtig bleef. Welke ovenstand heb je gebruikt? Dit kan nog wel eens verschil uitmaken.

   Liefs,
   Marike

  1. Moet er nou wel of geen bakpoeder in? En hoeveel?

   Het is nu onduidelijk nav bovenstaande teksten en het staat niet in het recept.

 5. Intussen al meermaals gemaakt, echt superlekker! Vandaag geprobeerd met volkoren havermeel en haverzemelen. Weerom zo heerlijk. Belegd met zelfgemaakte pompoenconfituur maakt het helemaal af. Dank voor dit fantastisch recept.

 6. Ik heb vandaag het brood geprobeerd,
  Het was hier niet echt gelukt. Ik had wel de bakpoeder vervangen door droge gist (want mijn zoontje mag ook geen bakpoeder hebben). Denk dat ik het brood dan best even laat rijzen tussenin, want het is even plat gebleven als het de oven inging. Van smaak is het wel lekker. Dus morgen nieuwe poging maar dan na’t kneden een half uurtje laten rijzen en dan nog eens kneden en bakken. Op hoop van succes

 7. ik heb dit vandaag gemaakt (zit nog nog in oven), maar mijn deeg was nog zeer vloeibaar. kon dit zeker niet kneden. heb er nog heel wat bloem bij bijgedaan tot het ietwat op deeg geleek, maar het was niet kneedbaar… één plakboel. heb alles nauwkeurig gewogen en toegepast … wat is de oorzaak? rijst ook niet.

 8. Hoi!

  Echt net het brood gebakken. Het mengsel bleef erg nat dus had nog wat extra havermeel toegevoegd. Helaas is het brood ook niet gaan rijzen en is het nog erg klef van binnen. Ik heb wel gewoon bakpoeder en baksoda met citroensap gebruikt.

  Ondanks alles smaakt het wel erg goed! Ik kan hier helaas geen foto’s plaatsen…

  Zita

 9. Hoi,

  Zo jammer dat het maar niet lukt! Eerste keer was het meel gewoon te plakkerig om te kneden terwijl ik alles precies had gedaan. Tweede poging met karnemelk ging redelijk, maar het brood rijst niks in de oven en breekt in stukken! Heel graag tips hoe het dan wel bij iedereen lukt. Wat is de ovenstand tijdens de 35 minuten?
  Gr Ank

  1. Hey Ankie, wat ontzettend vervelend. Heb je eieren gebruikt of niet? Wat je nog zou kunnen proberen is het toevoegen van 10 gram psylliumvezels. Deze zorgen voor binding en stevigheid.

   Liefs,
   Marike

 10. Hallo,
  Ik heb dit broodje vandaag gemaakt maar dan met het gebroken en geweekte lijnzaad ipv de eieren.
  Met het bakken is het broodje opengebarsten en bij het snijden brokkelt het redelijk… Enig idee hoe dat komt? Meer olie? Of lukt dat beter met de eieren ipv lijnzaad?
  De smaak is wel erg lekker. Ik zou hem graag even mooi als op jouw foto krijgende volgende keer. Ik maak hem zeker nog een keer. Misschien dan met de eieren.
  Groetjes
  Marianne

  1. Hi Marianne,
   Wat jammer om te lezen zeg! Ik zou het proberen met eieren. In principe moet het ook lukken met lijnzaad. Je zou de temperatuur iets minder hoog kunnen zetten en een schaaltje water onderin een oven zodat het brood niet teveel uitdroogt.

   Succes! Het gaat je vast lukken!

   Liefs, Marike

 11. Ik heb alle bovenstaande tips uitgeprobeerd. Echter het brood blijft uit elkaar vallen.wat zou ik nog meer kunnen proberen?

 12. Ik heb al verschillende broden en cakes geprobeerd van Oh my pie, Heb zelfs 2 kookboeken gekocht en doe precies wat in de recepten staat. Smaak is steeds super lekker maar niets lijkt te lukken om de broden of de cakes te laten rijzen. Dat maakt het allemaal wat zwaarder. Echt jammer. Heb al vezels toegevoegd.

  1. Beste Cythia,

   Wat jammer om te lezen. Dat hoor inderdaad niet zo te zijn. Mag ik vragen op welke ovenstand je bakt? Stuur mij eventueel een mailtje dan kijk ik met je mee.

   Lieve groet,
   Marike

 13. Hoi hoi!

  Nou ik sluit mij aan bij alle reacties, heerlijk!
  Ik heb in de gauwigheid niets gezien over het bewaren van het brood. Kan ik het ook in plakjes invriezen? Of heb je een andere tip? Anders wordt het zo snel droog ben ik bang!

  Groetjes Marloes

  1. Hey Marloes,

   Je kan het brood in plakjes snijden en invriezen of in een papieren zak buiten de koelkast bewaren. Ik zal dit toevoegen aan het recept!

   Liefs,
   Marike

 14. Mijn brood is veel donkerder van kleur dan die op de foto. De smaak is goed, maar het brood is bijna niet te snijden omdat het zo brokkelig is. Heb alles volgens recept gedaan.

  1. Mijn brood is ook te nat en kon ook geen bolletje mee maken. Waarschijnlijk klopt de hoeveelheid plantaardige melk niet in verhouding met een yohurt

 15. Ik heb 100 gram havermeel vervangen door quinoameel. Ondanks dat het broodje vrij klef de oven in ging, vind ik ’em iets aan de droge kant. Verder prima, valt niet uit elkaar ofzo. Kan het zijn dat quinoa meer vocht nodig heeft?

  1. Hi Louise,

   Dankjewel voor het berichtje! Dat kan zeker! Quinoameel heeft iets meer vocht nodig. Je kan ook 80 gram quinoameel gebruiken ipv 100 gram havermeel.

   Liefs,
   Marike

 16. Help, mijn broodje lukt niet echt. Reeds 2 maal geprobeerd. Veel te nat en dus zeker niet kneedbaar. De 2 de keer minder vocht toegevoegd en nog steeds te nat . Brood is dan kruimelig . Moet men eerst het vocht met het havermeel eerst laten staan tot de haver is opgenomen? Wat is jullie ervaring aub.

 17. Vandaag gemaakt/gebakken: het deeg was zeer plakkerig en daar kon echt geen bol van gevormd worden en ik moest er daarom flink wat bloem aan toevoegen ondanks dat ik het recept precies gevolgd heb. Jammer, ik denk dat de verhoudingen niet kloppen want ik lees hetzelfde probleem vaak terug in de eerder reacties.

 18. Heb net het brood gebakken en het is heerlijk, maar valt helemaal in kruimels uit elkaar. Probeer er boter op te smeren, maar dat lukt echt niet. Jammer, is daar iets aan te doen?

 19. Hay,

  Heb het geprobeerd te maken met yoghurt. Alle hoeveelheden aangehouden. Het deeg was erg plakkerig dus psyllium vezels toegevoegd. Het brood is niet gerezen en kwam als een homp uit de oven

 20. hoi! Mijn deegje is niet gerezen, alles volgens recept gedaan. Deeg was ook niet plakkerig, misschien de volgende keer meer melk? En toch meer dan een flinke theelepel baking soda? Verder wel heel lekker broodje, ook al is het heel compact!

 21. Vandaag geprobeerd dit brood te maken. Het mengen ging goed, echter het kneden …. wat een plakboel. 1/4 van het deeg heb ik gewoon moeten wegspoelen omdat het er niet af te krijgen was. Ik heb het uiteindelijk ook niet in vorm kunnen krijgen. Nochtans mooi alle instructies gevolgd ! Het is nu ook niet dat ik een leek in de keuken ben of nog nooit met de hand een brood heb gebakken. Benieuwd of er uiteindelijk nog iets gebeurt in de oven, want het deeg op zich smaakt wel zeer lekker …

 22. Hallo Mariette en Annick, ik meen dat er inderdaad ook een probleem is met het recept, het loopt te vaak fout als ik deze commentaren lees …. Bij mij net hetzelfde probleem als bij jullie. Er valt geen bol van te maken. Het zit nu meer dan beschreven staat in de oven en het is nog steeds niet voldoende gerezen … Vervelend !

 23. Net dit brood gebakken, wat een succes!!! Recept goed gevolgd, baking soda met citroen gemengd. Ik heb biologische magere yogarde gebruikt voor de yoghurt. Echt een feestje:-)
  Dit brood ga ik vaker bakken. Goede start van het weekend.

 24. Ook bij mij is het ‘deeg’ veel te nat en plakkerig. Heb er zeker 100 g havermeel en wat havermout bij moeten doen om het enigszins op brooddeeg te laten lijken. Bij het bakken rijst het broodje nauwelijks, blijft zeer compact. Ook is het niet helemaal gaar. Ik gebruik een hete lucht oven op 220 graden. Brood valt uit elkaar bij het snijden. Smaak is overigens wel goed! Kan er ook een reactie komen op het veel te natte en plakkerige deeg? Meer mensen hebben dit probleem, maar een antwoord daarop heb ik nog niet gezien.

 25. Ik was heel enthousiast toen ik dit recept zag, maar ook bij mij is het mengsel zó plakkerig dat je het geen deeg kunt noemen en het is absoluut niet kneedbaar. Het werd een grote kliederboel. Ik denk dat er veel minder plantaardige melk bij moet (misschien maar 50 ml). Dat ga ik een volgende keer proberen.

 26. Ook hier een heel nat deeg wat niet te kneden was. Heb er 50 gram havermeel aan toegevoegd, maar nog steeds plakkerig.
  Bij de ingrediënten staat niks over bakpoeder en ‘een scheutje’ azijn vind ik ook nogal vaag. Is dat een el of een tl?
  Jammer dat iedereen nog zoveel met veranderen aan het recept om een goed resultaat te krijgen!

  En ook erg jammer dat er geen reactie is van ohmypie!

  Slechte reclame voor het boek! 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts