De lekkerste glutenvrije ciabatta maak je zo!

0
(0)

In de keuken met Colette van (www.justbyco.nl), dat is altijd een feest! Colette is al twee jaar gastblogger van Oh My Pie! en ondertussen ook een goede vriendin. Eindeloos kunnen we kletsen over eten, taartjes én lekker brood. We hebben namelijk naast onze passie voor het maken van smaakvolle recepten nog een overeenkomst: we eten allebei glutenvrij. Colette heeft al jarenlang buikklachten en ze kwam er vorig jaar achter dat ze sensitief is voor gluten. Ze heeft baat bij glutenvrije voeding. In samenwerking met Schär hebben we een mooi artikel gemaakt. Ben je benieuwd? Lees dan snel mee!

Wist je dat ongeveer 170.000 mensen in Nederland een glutenintolerantie (coeliakie) hebben, maar slechts 30.000 mensen hiervan pas zijn gediagnosticeerd?

Sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen ook intolerant of sensitief zijn voor gluten en baat hebben bij glutenvrije voeding.

Het is belangrijk om pas met een glutenvrij dieet te beginnen als je je arts hebt bezocht. Als je al eerder met een glutenvrij dieet bent begonnen, bestaat de kans dat de antistoffen niet meer zichtbaar zijn in je bloed, waardoor de arts de diagnose coeliakie niet meer kan stellen.
Doe hier de test om te checken of je een glutenvrij dieet ook wat voor jou kan betekenen en neem contact op met je huisarts om de resultaten te bespreken.

Samen met Colette dook ik bij haar thuis de keuken in om wat lekkers te maken. Genoeg tijd om haar eens het hemd van het lijf te vragen om achter haar glutenvrije bakgeheimen te komen!

Wat zijn de ingrediënten die je eigenlijk altijd standaard in huis hebt?

Oef, even denken. Glutenvrije havermout heb ik eigenlijk altijd in huis. Ik kan echt niet zonder! Amandelmeel, dadels, lactosevrije yoghurt en xanthaangom. Met deze ingrediënten bak ik namelijk graag!

Xanthaangom? Wat doe je daarmee?

Xanthaangom gebruik ik vaak bij het bakken van brood. Het geeft een betere structuur aan mijn broden waardoor het brood veel minder kruimelt. Daarnaast gebruik ik het ook graag in mijn kwarktaarten, het geeft meer volume aan de vulling als je het mixt. Super handig!

We zien bij jou heel veel taartjes voorbij komen. Welke is jouw favoriet?

Klopt, ik ben dol op taart. Zo bak ik vrijwel iedere week één a twee taarten. Deze deel ik met mijn jongens, super lekker bij de thee! Zij hoeven niet glutenvrij te eten, maar genieten hier vrolijk van mee! Mijn brownie-taart met aardbeien roomvulling vind ik toch echt de lekkerste.

Hoe lukt het jou om de taart netjes door te snijden zonder dat de cake breekt?

De kunst is om de cake goed af te laten koelen. Een warme cake breekt gegarandeerd. Zorg ervoor dat je de cake snijdt en niet duwt. Dus maak een snijdende beweging. Ik kan je beloven: het werkt.

Colette, je eet nu ruim een jaar glutenvrij, wat mis jij het meeste?

Lekker glutenvrij brood! Ik ben echt een broodmens, het liefste eet ik dit de hele dag door. Ik mis de elasticiteit van gewoon brood. Gelukkig lukt het mij steeds beter om zelf glutenvrij brood te maken waar ik ook van kan genieten.

Wat is jouw ultieme glutenvrije broodbaktip?

Ik heb een aantal dingen geleerd de afgelopen tijd die ik graag deel. Zorg er namelijk altijd voor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Denk dan aan de eieren en de boter of kokosolie. Sinds kort zet ik altijd een bakje water op de bodem van de oven voor een extra lekker knapperig korstje op het brood. Dit vind ik fantastisch!

Heb je wel eens een misbaksel gehad?

Jaa heel vaak. Mensen denken vaak dat het mij altijd in één keer lukt, dat is niet zo. Ik heb regelmatig pech. Vooral op de momenten dat ik aan het experimenteren ben. Dan kloppen de verhoudingen bijvoorbeeld niet, tussen brood/ vocht en rijsmiddel waardoor er een bonk van een brood ontstaat waarmee ik een ruit in zou kunnen gooien. Niet heel handig. Gelukkig krijg ik er steeds meer handigheid in en lukt het mij steeds beter om van te voren een inschatting te maken hoe een baksel uit zal vallen.

Welk advies zou jij de lezers mee willen geven?

Durf te experimenteren en geef nooit op. Al doende leer je en zullen jouw baksels beter worden. Kom je er niet uit? Stel vragen aan mensen die er ervaring mee hebben. Zo leer je echt het snelste!

Aangezien Colette écht een broodfan is leek het mij leuk om haar favoriete glutenvrije broodrecept te achterhalen. Al snel kwam ik erachter dat we allebei een groot verlangen hebben naar ciabatta brood! Vroeger was ik dol op dit brood én Colette deelt dit gevoel! Ciabatta zijn die rustieke Italiaanse broodjes zonder poespas. Luchtig, smeuïg van binnen met een krokante korst.

Met Mix B van Schär is het gelukt om onze jeugdherinneringen weer nieuw leven in te blazen. We maakten een glutenvrije ciabatta maar dan met een eigen twist. De zongedroogde tomaatjes, olijven en Italiaanse kruiden zijn een fijne aanvulling en zorgden voor een extra smaaksensatie. Die hebben we wel verdiend!

De Mix B van Schär is een complete mix waarmee je zonder al te veel moeite een overheerlijk luchtig glutenvrij brood bakt. Je kunt er volop mee variëren! Wit brood, bolletjes, pizza’s maar ook ciabatta! Ideaal!

 Ben je benieuwd naar ons recept? Lees dan snel mee!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Theedoek

Ingrediënten:

Voor één ciabatta

 • 500 ml water- ijskoud
 • 7 g gist
 • 1 el ahornsiroop
 • 500 g Schär mix B 
 • Snufje zout
 • 2 el olijfolie of walnootolie
 • 100 g zongedroogde tomaatjes
 • Italiaanse kruiden
 • 30 g olijven

Aan de slag

 1. Meng het water, gist, ahornsiroop, Schär mix B, zout en de olijfolie in een mengkom tot één geheel.
 2. Maak de theedoek vochtig en plaats de over deze mengkom. Zet de mengkom op een warme plek voor zo’n 2 uur.
 3. Strooi wat bloem op het aanrecht en plaats hier het deeg op. Rek het deeg meerdere keren uit en vouw het dicht.
 4. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 5. Snijd de zongedroogde tomaatjes en olijven in kleine stukjes en vouw deze mee in het deeg samen met de Italiaanse kruiden.
 6. Vorm een ciabatta met je handen en wat olijfolie en dep het af met wat water, zodat er een krokante korst zal ontstaan.
 7. Schuif de ciabatta de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 30 minuten.
 8. Laat het brood even afkoelen buiten de oven voordat je er het mes in zet.
 9. Geniet ervan!

Ga je deze glutenvrije ciabatta maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

18 comments
   1. Lekker brood, maar wat doe ik tegen een ” ontploft ” modelletje?

    Hij is nu wel egaal ontploft. Vorige x op 1 plek. Haha

 1. Hoi Marike, dat ziet er heerlijk uit en ik ga het zeker proberen. Ik vraag me alleen af waar ik die donutvorm voor nodig heb. Vergissing misschien? 😉

   1. Heb exact het recept gevolgd, maar met de handen aan het deeg zitten is geen optie, het is één plakkerige lopende deeg! Heb dan noodgedwongen meer meel moeten toevoegen, maar na het bakken lijkt het wel op rubber. Dit is niet wat er na het volgen van een dergelijk recept zou mogen gebeuren. Het klopt gewoon niet!

 2. Lekker brood, maar wat doe ik tegen een ” ontploft ” modelletje?

  Hij is nu wel egaal ontploft. Vorige x op 1 plek. Haha

 3. Ik heb je recept geprobeerd, het resultaat was fantastisch. heerlijke krokante broodjes.
  Ik vraag me alleen af waarom moet het water ijskoud zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts