Genieten van glutenvrij ijs doe je zo!

Wanneer de temperaturen stijgen tot standje sambal en de korte broeken en teenslippers weer geoorloofd zijn, vind ik het een feestje om ijssalons af te struinen op zoek naar hét lekkerste ijs. Aardbeienijs, mokka ijs, limoncello ijs, passievruchtijs, extra pure chocolade ijs of toch maar de old school vanille? Ik testte ze allemaal!  Niets is zo lekker als een ambachtelijk bolletje ijs in combinatie met een glutenvrij hoorntje. Ook met een glutenintolerantie kun je genieten van ijs buiten de deur. Vandaag deel ik mijn tips om een glutenfout te voorkomen en te zonder zorgen glutenvrij te genieten van een bolletje ijs! 
glutenvrij ijs eten doe je zo
5
(2)

Genieten van glutenvrij ijs doe je zo!

Een lange tijd heb ik gedacht dat een ijsje eten buiten de deur niet meer mogelijk was. Alleen, het is niet zo vanzelfsprekend om zonder ziek te worden zomaar een ijsje te kunnen kopen bij een ijssalon. Sterker nog, een lange tijd heb ik gedacht dat een ijsje eten in een ijssalon niet mogelijk was. Daarom hield ik het bij raketjes, perenijsjes en ander voorverpakt ijs, maar de hunkering naar Italiaans schepijs bleef en de teleurstelling dat ik hier niet meer van kon genieten was groot. Dat moest anders! 

In het artikel HIER en HIER  kun je meer lezen over mijn zoektocht na de diagnose coeliakie.

“Maar Marike, hoe doe je dat dan nu?”, hoor ik vaak. Ik besloot mijn tips uit te werken, op Facebook deed ik een oproep om tips en adresjes te delen. Alle informatie en tips heb ik uitgewerkt in dit artikel. Uiteraard ondersteund door beeldmateriaal van alle lekkere ijsjes die waar ik de afgelopen maand van heb genoten. Er moest natuurlijk wel getest worden. ;) 

Dan kun je met deze tips gegarandeerd uit de voeten!

Zoals je al hoort én ziet, ik ben dol op ijs en wellicht ben ik dan ook een luxe paardje. Ik ga liever voor een bolletje kwaliteit dan een grote bak vol met ijs dat een beetje zo-zo is. Combineer mijn liefde voor ijs, mijn kritische blik wat betreft smaak en kwaliteit met mijn expertise op glutenvrij gebied en er ontstaat spontaal een handzaam artikel!

Moet je rekening houden met een allergie of intolerantie? Dan kun je met deze tips gegarandeerd uit de voeten!

Informeer van te voren of het mogelijk is om een glutenvrij ijsje te bestellen. 

Eenvoudig maar het wordt vaak vergeten. Stel voordat je wil bestellen de vraag of het mogelijk is om een glutenvrij ijsje te bestellen. Vraag naar de allergenenkaart of check de labels bij de ijssmaken (staat vaak bij vermeld welke allergenen het bevat) Ik weet nog goed dat ik het lastig vond om deze vraag te stellen, ik wilde namelijk niet ‘te veel moeilijke vragen stellen’ of ‘te moeilijk zijn’. Dat heb ik geweten. Durf door te vragen, dus stel daarna de vraag. Hoe doen jullie dat? Uit het antwoord kun je opmaken of ze weten waar je het over hebt en of ze begrijpen dat dit voor jou heel belangrijk is. Vervolgens kun jij beslissen of je dit avontuur aan wil gaan of niet. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf en hoe meer ijssalons bekend raken met de glutenvrije werkwijze, des te meer glutenvrije mensen baat bij zullen hebben.

 

Aandachtspunten voor een glutenvrij ijsje

Oké, je weet dat er glutenvrij ijs verkrijgbaar is (Yes!), je hebt in je hoofd welke bolletjes ijs je zo meteen gaat kiezen, maar dan is er nog de kans op kruisbesmetting. Dat is eigenlijk het grootste aandachtspunt. Tegenwoordig zijn er al heel wat ijssalons in Nederland goed op de hoogte over de procedure, dat is veel waard! 

Meest wenselijk zou zijn: Geef aan dat je glutenvrij eet, het personeel wast de handen of gebruikt schone handschoentjes, maakt vervolgens gebruik van een schone ijslepel en schept het ijs in een glutenvrij hoorntje of bakje.

Glutenvrije oubliehoorntjes

Tegenwoordig heb ik ze helemaal ontdekt, glutenvrije hoorntjes. Mijn hart maakt 3 keer een sprongetje als op de menukaart staat vermeld dat er glutenvrije hoorntjes beschikbaar zijn. Deze zijn per stuk verpakt om kruisbesmetting te voorkomen. Ideaal! Het personeel zit hier zelf niet met z’n handen aan maar reikt het ijsje in het hoorntje aan in het plastic zodat je verzekerd bent van een glutenvrij ijsje. Ben je geen fan van hoorntjes? Ga dan voor een bakje uiteraard. 

Dé ijssalons waar je glutenvrij kan genieten van ijs vind je hier!

Ondertussen mag ik mij een ijskenner noemen, ik ga er dagelijks op uit om ijssalons te proberen, nouja niet de ijssalons maar het ijs bij diverse ijssalons. Regelmatig wordt ik verrast door de goede werkwijze, secuur en volgens het glutenvrij protocol en soms verbaas ik mij over de onwetendheid. Met veel liefde en enthousiasme help de ik de mensen op weg en maak ik ze bewust van de consequenties voor mensen met een allergie. 

Deze blog heb ik geschreven omdat ik jou en andere mensen wil inspireren, mijn ervaringen wil delen en wellicht op deze manier elkaar kunnen inspireren. In een slachtofferrol blijven zitten is niets voor mij, daarom heb ik een positieve draai gegeven aan dit thema. 

Hier is mijn lijst van de glutenvrije ijssalons die ik heb getest, via Facebook kreeg aangereikt en die ik per mail kreeg toegestuurd.

glutenvrij ijs eten doe je zo

 

Drenthe

Assen

 • Toscana IJssalon: werkt netjes volgens het protocol wanneer het personeel glutenvrij ijs schept.

Hoogeveen

 • Toscana IJssalon: werkt netjes volgens het protocol wanneer het personeel glutenvrij ijs schept.

Meppel

 • IJsmakers heeft zowel glutenvrij ijs als glutenvrije hoorntjes in het assortiment! 

 

Flevoland

Almere

 • Rino Gelato: glutenvrij ijs én glutenvrije hoorntjes.

Almere Buiten

 • Pauls ijs: het meeste ijs is glutenvrij, de hoorntjes zijn zowel glutenvrij als lactosevrij.

 

Friesland

Drachten

Joure

glutenvrij softijs

 

Gelderland

Apeldoorn

Borculo

Gortel

 • IJssalon Rozeboom: glutenvrije receptuur met uitzondering van de smaken waarin koekjes zijn verwerkt plus glutenvrije hoorntjes.

Kerkdriel

 • Het Zwijsje heeft bij alle ijssoorten de allergenen vermeld staan.

Lathum

 • IJs en Zo: nog geen glutenvrije hoorntjes, wel veel glutenvrije ijssmaken.

Nijmegen

Vaassen

Zaltbommel

 • IJssalon Tiesimo heeft glutenvrij ijs en een lekker glutenvrij hoorntje tegen bijbetaling van 0,50 euro. De schep wordt goed schoongemaakt.

 

Groningen

Winschoten

 • Toscana: ook glutenvrije hoorntjes en meer dan 40 soorten glutenvrij ijs!

 

Limburg

Arcen

 • Clevers: bijna alle ijssoorten zijn glutenvrij plus de hoorntjes!

Grubbenvorst

Horst

 • Bij Passi vind je ook zowel glutenvrij ijs als glutenvrije hoorntjes!

Kessel

Ohé en Laak

Plasmolen

Roermond

Tienray

glutenvrij ijs eten

 

Noord-Brabant

Baarle-Nassau

Best

 • IJssalon Roma heeft zo’n 8 tot 10 soorten glutenvrij ijs in huis én glutenvrije hoorntjes die per stuk verpakt zijn. Het ijs wordt wel in dezelfde machine bereid als het glutenbevattende ijs.

Boekel

Geldrop

Gemert

Hilvarenbeek

Nuenen

Overloon

Zevenbergen

 • Gelateria Chiara heeft diverse soorten glutenvrij ijs wat in een bakje geschept kan worden.

 

Noord-Holland

Alkmaar

Amsterdam

Beverwijk 

Blaricum

Bussum

 • Dolomiti IJssalon heeft minimaal 15 smaken glutenvrij ijs plus glutenvrije én lactosevrije hoorntjes.

De Koog (Texel)

Haarlem

Heemstede-Aerdenhout 

Hilversum

Julianadorp

Overveen

Schagen

Zaandam

 • De IJsboetiek heeft standaard glutenvrij aardbei en mango ijs in huis en glutenvrije hoorntjes. Daarnaast hebben zij nog 6 smaken ijs van Sprimfruits. 

 

Overijssel

Dedemsvaart

De Lutte

 • La Venezia heeft zowel glutenvrij ijs als glutenvrije hoorntjes in huis. 

Den Ham

Enschede:

Haaksbergen:

Hardenberg:

 • Toscana: zij bieden glutenvrij ijs én glutenvrije hoorntjes.

Hengelo

Lonneker

Losser

 • De Koale Kant heeft zowel glutenvrij ijs als glutenvrije hoorntjes in huis.

Ommen

Staphorst

 • IJsmakers heeft zowel glutenvrij ijs als glutenvrije hoorntjes in het assortiment! 

Steenwijk

 • IJsmakers heeft zowel glutenvrij ijs als glutenvrije hoorntjes in het assortiment! 
 • Snoephoekje: veel verschillende smaken glutenvrij ijs plus glutenvrije hoorntjes in huis.

 

Utrecht

Amersfoort

De Bilt

 • Gelato Burano: bijna al het ijs is glutenvrij en ze hebben speciaal verpakte glutenvrije vegan hoorntjes.

De Meern

 • Zomers heeft zowel glutenvrij ijs als glutenvrije hoorntjes.

Mijdrecht

Nieuwegein

 • IJsmakerij Schep! heeft wel glutenvrij ijs voor in bakjes, geen glutenvrije hoorntjes.

Soest

 • IJssalon Bemer: het ijs is 90% glutenvrij en ze hebben glutenvrije hoorntjes.

Utrecht

 • Lorenzo IJssalon is heel goed bekend met allergenen en schept het ijs 100% schoon. Ze maken ook al jarenlang het ijs voor het zomerkamp van De Nederlandse Coeliakievereniging. 
 • Roberto Gelato: zowel glutenvrij ijs als glutenvrije hoorntjes.
 • IJssalon Luciano: ongeveer 80% van het ijs is glutenvrij. Daarnaast hebben zij glutenvrije hoorntjes en wordt er heel goed op hygiëne gelet.
 • IJssalon Roma

Veenendaal

Vinkeveen

Woerden:

 

Zeeland

Hulst

 • Bij Zegers: zowel glutenvrije ijssmaken als glutenvrije hoorntjes. 

Middelburg

 • IJssalon Fresco heeft een allergenenlijst waarop staat welke ijssmaken glutenvrij zijn en ook glutenvrije hoorntjes.

Terneuzen

 • Bij Zegers: zowel glutenvrije ijssmaken als glutenvrije hoorntjes. 

 

Zuid-Holland

Alphen aan den Rijn

Berkel & Rodenrijs

 • Zoet! IJs & chocolade heeft een lijst hangen met allergenen. Bij het scheppen van glutenvrij ijs zorgen zij er zorgvuldig voor dat alles schoon is.

Boskoop

Delft

De Lier

 • IJssalon I Fiori: bijna alle ijssmaken zijn glutenvrij en worden zorgvuldig geschept. Ook zijn er gluten- en lactosevrije hoorntjes verkrijgbaar.

Den Haag

Dordrecht

Gorinchem

 • Venezia heeft een aparte allergenenlijst op de website vermeld staan. Er is een ruime keuze aan glutenvrije ijssoorten. 

Gouda

 • David’s Gelato heeft al 4 jaar glutenvrij ijs in het assortiment en gaat zorgvuldig om met allergenen. Glutenvrije hoorntjes vind je hier ook!

Hendrik Ido Ambacht

Hillegom

Leiden

 • Gelateria Maxim’s: standaard glutenvrij ijs en glutenvrije hoorntjes in huis.
 • IJscafé Danice heeft verstand van glutenvrij ijs scheppen en doet dit dan ook zeer zorgvuldig. 

Leiderdorp

 • IJscafé Danice heeft verstand van glutenvrij ijs scheppen en doet dit dan ook zeer zorgvuldig. 

Leidschendam-Voorburg

Maassluis

Nootdorp

Noordwijk

 • Vivaldi’s: ruim de helft van het assortiment is glutenvrij, glutenvrije hoorntjes zijn hier nog niet verkrijgbaar. 

Noordwijkerhout

 • Lucca & Stroop: alle smaken zonder koekjes zijn glutenvrij. (Nog) geen standaard glutenvrije hoorntjes in huis.

Poeldijk

Rijswijk

Rotterdam

Vlaardingen

 • Winzo IJssalon: glutenvrij ijs én glutenvrije oubliehoorns in het assortiment.

Wassenaar

Wateringen

 • IJssalon Vanilla: vele soorten glutenvrij ijs (zelfs met glutenvrije koekjes) en glutenvrije hoorntjes.

Zoetermeer

 • Pavarotti heeft ook glutenvrije hoorntjes in huis. 

Zwijndrecht

 • Gelateria Lorenzo: verschillende soorten glutenvrij ijs die in een bakje geschept kunnen worden.

 

glutenvrij ijsje eten

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

11 comments
 1. Hoi Marike, wat een geweldig lijst van ijssalons die GV ijs en hoorntjes hebben.
  Ik ga deze onthouden en zn als we ergens zijn zoeken voor een adres.
  Super lief!!

  Lieve groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts