Glutenvrije spekkoek maak je zo!

Glutenvrije spekkoek maken doe je zo!
3.6
(10)

Een glutenvrije spekkoek bakken stond al een tijd op mijn to-bake lijst, maar het was er nog nooit van gekomen. Ondertussen is mijn inbox de afgelopen maanden redelijk volgelopen met de vraag naar een fijn recept om zo’n glutenvrije spekkoek te maken. Daar was Anne, deze inspirerende dame ging voor Oh My Pie! aan de slag om een waanzinnige glutenvrije spekkoek op tafel te toveren die óók nog eens koolhydraatarm is. Check deze fantastische rakker! Ik kon het niet laten en dook meteen de keuken in om dit stukje jeugdsentiment te maken en eerlijk is eerlijk; hier word je ongelofelijk blij van! Zit jij klaar voor het recept van deze glutenvrije, lactosevrije én koolhydraatarme spekkoek? Hier komt’ie!

Ik at mijn eerste stukje échte spekkoek heel wat jaren geleden in Maleisië, een moment om nooit te vergeten.

Het is alweer 12 jaar geleden dat ik voor het eerst deze gestreepte rakker tegenkwam. Ik kende het niet, serieus. Misschien komt dat doordat ik er niet mee opgegroeid ben. Het moment dat ik voor het eerst spekkoek at zal ik nooit vergeten, die eerste hap was zo speciaal. Wat een smaaksensatie! Daarna heb ik nooit meer van een homemade spekkoek kunnen genieten. Toen de gluten roet in het eten gooide heb ik er eigenlijk nooit meer over nagedacht om er een glutenvrije variant van te maken. Er was tenslotte nog zoveel lekkers dat ik wilde proberen en wilde omtoveren naar een glutenvrij recept. Des te meer waardeer ik deze input. 

Zelf glutenvrije spekkoek maken, het kost even tijd máár het huis ruikt heeerlijk én het is de moeite meer dan waard!

Oké, het duurde niet lang of ik stond in de keuken. Met een groot kruis in mijn agenda onder het motto “Spekkoek middag”, ging ik aan de slag met het recept. Er gaan heel wat eieren in het recept, een plantaardige versie heb ik nog niet. Hier ga ik nog mee stoeien. Maar voor alle glutenvrije- en lactosevrije rakkers is dit recept alvast een feest! Je maakt twee beslagjes, een gekruid beslag met speculaaskruiden en kaneel en een vanille beslag. De laagjes worden laagje voor laagje gebakken, het kost wat tijd en rekenwerk maar écht, dit is genieten!

Zet alvast een kruis in jouw agenda en plan een bakmiddag in! Deze overheerlijke glutenvrije spekkoek zal hoge ogen gooien bij alle spekkoek liefhebbers!

glutenvrije spekkoek

Glutenvrije spekkoek maak je zo!

Recipe by Marike
4.3 from 3 votes
Course: Cake en brownie, Desserts, Glutenvrije recepten, Taart, Tussendoortjes
Servings

10

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal
Total time

0

minutes

ingrediënten

 • 8 eiwitten

 • 10 eidooiers

 • 100 g Green sweet stevia vanille

 • 250 g roomboter, plantaardige margarine op kamertemperatuur (of kokosolie)

 • 100 g amandelmeel

 • 25 g kokosmeel

 • snufje zout

 • 1 el kaneel of speculaaskruiden

 • 1 tl nootmuskaat

 • 1 tl kruidnagelpoeder

 • 1/2 tl kardemon

 • 1 el cacao

 • Wat heb je nodig?
 • Springvorm 16 cm 

 • Mengkom

 • Mixer

 • Beslagkom

Zo maak je het!

 • Begin met het voorverwarmen van de oven op 160 graden boven en onder warmte. Vervolgens ga je de eiwitten opkloppen met 25 gram van het zoetmiddel. Klop de eiwitten stijf op en zet de kom vervolgens aan de kant.
 • Het is nu tijd om de roomboter, plantaardige margarine OF kokosolie samen met de rest van het zoetmiddel romig op te kloppen met de mixer. Gebruik bij voorkeur een keukenmachine, zodat je je handen vrij houdt. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eidooiers toe. Als alle eidooiers erin zitten, mix je het beslag voor 10 minuten romig op.
 • Voeg vervolgens het amandelmeel, kokosmeel en het snufje zout toe. Spatel vervolgens de eiwitten erdoor tot een luchtig beslag. Verdeel dit beslag vervolgens in 2 gelijke delen. 1 deel blijft zoals het beslag is. Het andere deel krijgt de kruiden toegevoegd. Voeg in een schaaltje de kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, cacao en kardemon toe en roer dit goed door. Voeg de kruiden toe aan het 2e deel van het beslag. Spatel dit goed door, maar houd het luchtig.
 • Bekleed de springvorm met bakpapier. Zowel de bodem als de zijkanten. Daarna begin je met het donkere beslag. Schep vervolgens 1 soeplepel van het gekruide donkere beslag in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. Bak de spekkoek dan voor 10 minuten in de oven. Haal deze er daarna uit en schep 1 soeplepel van het lichte mengsel hier bovenop. Verdeel deze vervolgens ook gelijkmatig en bak ook weer voor 10 minuten in de oven. Ga door met afwisselen tot je beslag op is. Let wel op dat je halverwege de oven verzet naar alleen bovenwarmte. De laatste laag bak je vervolgens voor 15 a 20 minuten, tot hij goudbruin gekleurd is.
 • Laat de glutenvrije spekkoek daarna buiten de oven volledig afkoelen. Snijd in 16 puntjes. Bewaar de spekkoek in de koelkast of vries ze in, zodat je er langer van kan genieten (gouden tip.. want anders is hij zo op).

Voedingswaarden:

De voedingswaarden zijn per puntje. ervan uitgaande dat je de koolhydraatarme spekkoek in 16 puntjes snijdt.

 • Kcal: 169.0
 • Kh: 1.2
 • Ei: 5.3
 • Vet: 15.6

Ga je deze overheerlijke glutenvrije spekkoek maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Koolhydraatarme spekkoek

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.6 / 5. Reacties: 10

Geef als eerste je mening!

8 comments
  1. Ik heb eigenlijk dezelfde vraag en zie hier helaas geen antwoord op. 😅 Is er een alternatief?

   Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts