Glutenvrij borrelbrood maak je eenvoudig en snel!

0
(0)

Een eenvoudig glutenvrij borrelbrood zonder gist, gemaakt van boekweitmeel en kastanjemeel is een feest voor de smaakpapillen. Luchtig, fijne structuur, smaakvol én altijd inzetbaar! Dit broodje heb ik ondertussen in mijn armen gesloten. Gevuld met pompoenpitten en olijven voor een hartige bite. Uiteraard kun je er op los variëren, het is tenslotte jouw feestje! Ook voor de bakkers zonder baktalent een eitje! Wat wil een mens nog meer? Glutenvrij, lactosevrij en lekker!

Eigenlijk ben ik dol op hartig! Voor een vers gebakken glutenvrij borrelbrood ren ik mijn bed uit!

De afgelopen maanden heb ik veel, vooral héél veel geëxperimenteerd met het maken van brood, bolletjes en nog meer brood. Glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij wel te verstaan. Een mond vol aan woorden en tot voor kort voor mij (en ik denk voor veel andere mensen) een crime in de keuken. Door op ontdekkingstocht te gaan met de nog onbekendere meelsoorten ontstonden de meest verrassende creaties, dan hebben we het vooral over de smaak. Er ging letterlijk een wereld van smaken en structuren voor mij open. Al deze glimlachmomentjes en sprongetjes van geluk heb ik gebundeld in mijn TWEEDE BAKBOEK. Nog niet gezien? De blog over het boek kun je HIER lezen en het boek kun je HIER kopen.

Een eenvoudig glutenvrij brood borrelbrood zonder gist bak je gewoon zelf!

Vandaag neem ik jou alvast mee in mijn avontuur om zelf eenvoudig glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij brood te bakken. Het boekweitmeel combineert erg goed met het kastanjemeel. Kastanjemeel heeft een notige smaak en valt niet als een baksteen op de maag maar zorgt voor een luchtige structuur. De psylliumvezels vervangen de gluten en geven het brood voldoende elasticiteit zodat het brood mee veert wanneer je er op duwt. Heb je beide producten nog niet in huis? Geen nood, kastanjemeel kun je prima vervangen door amandelmeel in dit geval. De psylliumvezels kun je eventueel ook achterwege laten, de structuur zal iets kruimeliger zijn. Uiteraard kun je ook xanthaangom toevoegen of de structuur te verbeteren, gebruik dan een halve theelepel. 

Ben je er klaar voor? Stroop de mouwen maar op! We gaan aan de slag!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Mengkom
 • Spatel 
 • Bakvorm 21 cm

Ingrediënten:

 • 200 g boekweitmeel
 • 150 g kastanjemeel*
 • 1 tl bakingsoda
 • 1 tl bakpoeder
 • Snufje zeezout
 • 1 el psylliumvezels
 • 300 ml lactosevrije yoghurt
 • 3 eieren**
 • 1 el olijfolie
 • 1 el appelazijn of citroensap
 • 30 g pompoenpitten
 • 100 g groene olijven
 • Optioneel 50 g zongedroogde tomaatjes

*Kastanjemeel kun je eventueel vervangen door glutenvrij havermeel of 175 g amandelmeel.

**Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 3 el gebroken lijnzaad geweekt in 9 el warm water.

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met wat kokosolie.
 2. Doe het boekweitmeel samen met en het kastanjemeel, bakpoeder, baking soda, psylliumvezels en het zeezout in een mengkom. Mix de lactosevrije yoghurt, appelazijn en kokosolie in een andere kom en voeg daar de eieren aan toe.
 3. Schenk de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar tot er een stevig broodbeslag ontstaat.
 4. Halveer de olijven en voeg tweederde toe aan het broodbeslag.
 5. Verdeel het beslag over de bodem van het cakeblik en verdeel de pompoenpitten en de overige olijven hier overheen.
 6. Schuif het brood de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 45 minuten.
 7. Laat het brood afkoelen buiten de oven.

Ga je dit glutenvrije borrelbrood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

7 comments
 1. Heel mooi recept. Ik snap nooit het verschil tussen backing soda en bakpoeder. Kan ik ook de dubbele hoeveelheid backing soda gebruiken.

  1. Hi Constance,

   Zeker eens proberen, het brood is zooo lekker! Bakpoeder geeft rijskracht zonder zuur, en baksoda moet worden opgelost in een zuurtje zoals citroensap of azijn. Baksoda werkt direct waar bakpoeder iets meer tijd nodig heeft. Door het samen te gebruiken versterk je de werking. Ik zou dan enkel baksoda gebruiken als ik jou was, niet heel veel meer dan staat aangegeven anders zal de smaak veranderen.

   Liefs,
   Marike

   1. Hoi Marike,
    ik wil het borrelbroodje morgen graag maken maar ik wil er de zongedroogde tomaatjes aan toevoegen. Moet die 50gr.volledig in het beslag samen met de olijven of ook een deel bovenop het brood samen met de olijven en de pompoenpitten?
    Groetjes,Petra😊

    1. Hi Petra,
     Is het gelukt? Ik zou zongedroogde tomaatjes aan het beslag toevoegen en eventueel wat olijven en zaden voor bovenop achterhouden.

     Geniet!

     Liefs,
     Marike

 2. Beste marike,

  Ik wil je allereerst bedanken voor de fantastische recepten!
  Ik vroeg mij af of je mij een vervanger voor GV Melk/yoghurt kunt aanradan om het budget laag te houden.
  GV produkten in het buitenland zijn namelijk helaas veel duurder dan in Nederland.

  Looking forward to your reply.

  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts