De lekkerste glutenvrije vegan hartige taart maak je zo!

De lekkerste glutenvrije vegan hartige taart maak je zo!
4.5
(4)

Is het geen juweeltje om te zien? Deze hartige taart is toch wel een topper! Omdat het vandaag World Vegan Day is heb ik een waanzinnige glutenvrije hartige taart gemaakt in samenwerking met Schär die ook nog eens vegan is!

Eenvoudig, smaakvol en super kleurrijk door het gebruik van groentes uit het seizoen! Dit keer heb ik de bodem niet zelf gemaakt maar heb ik een easy peasy oplossing gevonden, namelijk het bladerdeeg van Schär. Dit is eenvoudig in gebruik maar geeft de juiste structuur om een bodem van te maken. Gevolgd door een smeuïge vulling op basis van tofu en pesto waarin pompoen, rode kool, broccoli en smaaktomaatjes een hoofdrol spelen. De knapperige Salini’s van Schär on top geven een salty bite waardoor jij je spontaan in de zevende (hartige) taarten hemel waant! Glutenvrij én vegan genieten is een feest voor iedereen!

Glutenvrij én vegan, hoe doe je dat?

World Vegan Day een bijzondere dag om het plantaardig bakken eens in het zonnetje te zetten en te laten zien dat het ook echt een feest kan zijn. Voor veel mensen is het een uitdaging, dat blijkt wel uit de hoeveelheid mailtjes die ik wekelijks ontvang met de noodkreet: “Marike hoe maak ik mijn glutenvrije baksel vegan zonder dat ik een baksteen uit de oven haal?” of “Het zou fijn zijn als er ook smaak aan zit, anders eet mijn gezin niet mee.” Ik ben erachter gekomen dat er heel veel mensen zijn die naast glutenvrij ook eivrij moeten eten vanwege een allergie of uit overwegingen vegan eten. Ik vind het fantastisch om ook voor deze doelgroep een feestje te maken van het eten. Deze hartige taart is daar een voorbeeld van.

Hartige taart zonder eieren

Hartige taart kun je toch niet maken zonder eieren? Dit kan wel degelijk! Ik heb eindeloos geëxperimenteerd om de juiste consistentie te krijgen en het is gelukt! Ik heb de eieren vervangen door tofu en plantaardige room, dit heb ik op smaak gebracht met wat pesto waardoor een smaakvolle roomsaus is ontstaan die perfect past bij de seizoensgroentes. De tofu vervangt in dit hartige recept dus de eieren. Na een bruiningskuurtje in de oven zal je zien dat eenzelfde structuur ontstaat. Geen zompige bodem maar een bodem met een krokantje en een smeuïge vulling.

Hartige taart zonder kaas maar mét smaak

Een hartige taart is uiteraard extra lekker met kaas, je kan vegan kaas gebruiken maar ik heb gekozen om de taart af te toppen met de Schär Salini’s. Deze hartige krokante krakelingen geven eenzelfde salty bite. Hierdoor is de hartige taart helemaal glutenvrij én vegan! Naast een heerlijke snack voor de hartige trek dus ideaal om in huis te hebben als topping voor deze hartige taart of andere ovenschotels.

Taart of cake bakken zonder eieren is mogelijk!

Welke eiervervanger je kunt inzetten is sterk afhankelijk van de functie van de eieren in het recept. Is het voor de binding? Voor stevigheid? De kleur? Om het recept luchtig te maken? Mijn tip is dan ook: kijk het recept goed na om uit te vinden wat voor functie de eieren in het recept hebben. Vervolgens kun je de juiste vervanger inzetten. En niet getreurd als je liever, om welke reden dan ook, geen eieren eet: er zijn genoeg vegan eiervervangers die deze eigenschappen prima kunnen nabootsen. Na het lezen en toepassen van deze tips & tricks heb je helemaal geen ei meer nodig!

Lees dit artikel voor alle tips én tricks!

Sta je te popepelen om aan de slag te gaan? Speciaal voor jou het heb ik het recept van deze overheerlijke glutenvrije vegan taart op papier gezet! Zit je er klaar voor? Daar gaan we dan!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Quichevorm 20 cm
 • Bakpan
 • Oven
 • Blender

Ingrediënten:

 • 1 pakje Schär bladerdeeg
 • 2 el olijfolie
 • 200 g pompoenblokjes
 • 100 g rode kool-gesneden
 • 100 g broccoli- in kleine roosjes
 • 1 rode ui- gesneden
 • 2 teentjes knoflook –geperst
 • 100 g smaaktomaatjes
 • 200 g tofu
 • 40 g pesto – ik gebruikte rode pesto
 • 200 g (plantaardige) yoghurt of plantaardige room
 • Verse tijm
 • 50 g zongedroogde tomaatjes
 • 1 zakje Schär Salini’s

Aan de slag

 1. Laat het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet ondertussen de springvorm alvast in.
 2. Bekleed de bodem met het deeg zodat de hele bakvorm is bedekt.
 3. Prik gaatjes in de bodem met een vork en bak de quiche zo’n 10 minuten in de voorverwarmde oven.
 4. Verhit de olijfolie in een bakpan en bak de pompoenblokjes samen met de ui en fijngehakte knoflook. Voeg de gesneden rode kool en broccoli toe en bak het geheel beetgaar.
 5. Blend ondertussen de tofu, plantaardige room en de pesto samen met een vleugje peper en zout tot een romige massa. Schenk dit over de bodem van de hartige taart.
 6. Verdeel de groentes en de gehalveerde smaaktomaatjes over de hartige taart samen met de blaadjes tijm.
 7. Schuif de taart dan ongeveer 30 minuten in de oven. Als de taart mooi goudbruin is gekleurd is deze klaar! Top de taart af de gehalveerde zongedroogde tomaatjes en met een crunch van Salini’s voor een hartige en krokante bite.
 8. Geniet ervan met volle teugen!

Ga je deze glutenvrije quiche maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 4

Geef als eerste je mening!

2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts