Glutenvrije speculaascake om van te smullen!

0
(0)

Speculaas kan altijd, maar vooral in de wintermaanden is dit goedje niet uit mijn keuken en baksels weg te slaan. Deze gezondere glutenvrije speculaascake is er één om van te dromen! Een smeuïge cake waarin de speculaaskruiden perfect tot hun recht komen. Licht zoet én voedzaam. Sinterklaas in aantocht of niet. Dit wil je! Glutenvrij én lactosevrij genieten!

De Sinterklaasrecepten zijn mijn favoriet!

Nu het bijna december is vliegen de Sinterklaasrecepten ons om de oren. Des te fijner om jullie te voorzien van recepten zonder gluten en lactose, zodat iedereen kan meegenieten. Heb je de glutenvrije gevulde speculaas al gespot? Man, man, man wat is die lekker! Deze gezonde glutenvrije speculaascake is er één om te onthouden. De smeuïge cake is om door een ringetje te halen. Zonder boter of andere poespas. De appelmoes geeft de cake de perfecte structuur. Hier zou van kunnen blijven eten. Daarom snijd ik de cake in plakken en vries ik ze per stuk in zodat ik er op alle momenten van zou kunnen genieten. Ga jij de glutenvrije speculaascake maken? 

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Cakevorm 21 cm
 • bakpapier
 • mengkom
 • spatel

*Ingrediënten:

Voor één speculaascake

 • 100 g amandelmeel
 • 100 g boekweitmeel
 • 3 eieren*
 • 50 g kokosolie
 • 150 g appelmoes
 • 3 el speculaaskruiden
 • 60 g Greensweet Brown of kokosbloesemsuiker of dadelstroop
 • Snufje zout
 • 1/2 tl bakingsoda + scheutje citroensap
 • 3 el amandelschaafsel

*Eivrij of vegan? Vervang de eieren dan door een eivervanger.

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
 2. Meng het amandelmeel, boekweitmeel, eieren, kokosolie (gesmolten), appelmoes, speculaaskruiden, zoetmiddel en snufje zout tot een glad cakebeslag.
 3. Proef even of jouw cakebeslag op smaak is. Voeg zo nodig nog wat zoetmiddel of specerijen toe.
 4. Los de baking soda op met wat citroensap of appelazijn in een apart bakje, spatel dit door het beslag.
 5. Schenk het beslag in de cakevorm, garneer de cake met het amandelschaafsel.
 6. Bak de cake in 40 minuten goudbruin in de oven.
 7. Laat de glutenvrije speculaascake afkoelen buiten de oven. Eetsmakelijk!

Bewaartip! Snijd de cake in plakken en vries deze per stuk in zodat jij iedere dag kan genieten van zo’n heerlijk voedzaam tussendoortje!

Ga je deze heerlijke cake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

21 comments
 1. Deze ga ik dit jaar maken als aanvulling op de glutenvolle pepernoten en speculaas die tijdens pakjesavond op tafel staan. Meestal wordt de baksels ook door de gluteneters gewaardeerd dus ben benieuwd met dit recept :)

   1. Ziet er zalig uit. Ik mag jammer genoeg geen appel omwille van mijn PDS. Waardoor zou ik de appelmoes kunnen vervangen?

 2. Hij staat net 10 minuten in de oven en mijn huis ruikt nu al heerlijk! Straks na het eten nemen we lekker een plakje bij de koffie, heerlijk! Ik ben benieuwd of hij net zo lekker smaakt als dat hij ruikt.

 3. Zojuist dit recept gemaakt. Weet je hoe het kan dat de cake er bij jouw lekker fluffy uitziet en die van mij heel compact? Ik heb precies je recept gevolgd.
  Ik hoor het graag, dank je wel

  1. Ja dat had ik dus ook! Heb hem gisteren gebakken en hij smaakt prima, maar totaal niet luchtig. Dat is wel een beetje jammer.

   1. Hi Annemieke,
    Wat jammer, in principe hoort hij luchtig te zijn, ik zie heel veel luchtige cakes voorbij komen. Ik heb hem iets bijgesteld het recept om er zeker van te zijn dat deze bij iedereen luchtig is. Gebruik eens baking soda + wat citroensap in plaats van bakpoeder of wijnsteenbakpoeder. Je zal zien dat er een fluffy cake uit de oven komt rollen.

    Liefs,
    Marike

  2. Hi Sofie,
   Wat jammer, in principe hoort hij luchtig te zijn, ik zie heel veel luchtige cakes voorbij komen. Ik heb hem iets bijgesteld het recept om er zeker van te zijn dat deze bij iedereen luchtig is. Gebruik eens baking soda + wat citroensap in plaats van bakpoeder of wijnsteenbakpoeder. Je zal zien dat er een fluffy cake uit de oven komt rollen.

   Liefs,
   Marike

 4. Hoe kan ik deze cake het beste bewaren?
  Ik heb enkele plakjes ingevroren maar als ik het nu wil bewaren voor morgen? Buiten de koelkast in een afgesloten bakje of juist in de koelkast?

 5. Dag Marike,
  Kan ik het boekweitmeel ook vervangen door lupinemeel of quinoameel? En zo ja, kan ik dan dezelfde hoeveelheid hiervoor gebruiken?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Een hartelijke groet,

  Christel

 6. Kan je de kokosbloesemsuiker ook vervangen met ahornsiroop?
  Ik wil de cake namelijk nu maken alleen de kokosbloesemsuiker is op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts