Speculaasbrokken cheesecake, glutenvrij en lactosevrij!

Wat ben ik toch dol op cheescake. Toen ik afgelopen week mijn speculaasbrokken spontaan combineerde met een cheesecake wist ik het zeker. Deze combinatie is een hit! Deze taart past helemaal bij de tijd van het jaar. Des te groter de reden om het recept vandaag te delen. Stel je eens voor! Een speculaasbodem gevolgd door een fluweelzachte cheescakelaag afgetopt met krokante speculaasbrokken. Hemels genieten, kan ik je alvast vertellen! Glutenvrij, lactosevrij en voor de liefhebbers koolhydraatarm te maken.
4.5
(2)

Speculaasbrokken cheesecake

Ik weet nog goed dat ik er net achter kwam dat ik glutenvrij moest eten. De dagen in aanloop naar 5 december heb ik veel minder leuk ervaren dan dat ik nu doe. Ik weet nog goed dat ik kruidnoten kocht en dat deze al Saharazand tussen mijn vingers door glipte. Ik werd er niet gelukkiger van. Zo blij dat ik na heel wat keukenavontuurtjes de meest smaakvolle glutenvrije Sinterklaasrecepten zelf heb ontwikkeld. Van de lekkerste kruidnoten tot overheerlijke gevulde speculaas! Deze glutenvrije en lactosevrije speculaas cheesecake is echt de bom! Een mooie aanvulling op de bestaande recepten. Deze cheesecake is niet alleen glutenvrij maar ook lactosevrij wanneer je (plantaardige) kwark gebruikt. Heb je dit niet of hoef je niet lactosevrij te eten? Gebruik dan een stevige yoghurt naar keuze! Oké, ik heb jullie nu lang genoeg laten watertanden. ;) Hier komt het recept!

Zo maak je de speculaasbrokken cheesecake koolhydraatarm!

Voor de liefhebbers deel ik vandaag een koolhydraatarme suggestie zodat je de cheesecake niet alleen glutenvrij maar ook koolhydraatarm kan maken. 
Maak van de helft van het gevulde speculaaskoeken recept een grote koek, bak deze in zo’n 15 minuten goudbruin en breek deze in stukken wanneer de koek is afgekoeld. Voilá koolhydraatarme speculaasbrokken! Gebruik enkel amandelmeel wanneer je de bodem maakt en zoet de bodem met Greensweet Brown. Voor de vulling kun je het beste Griekse yoghurt gebruiken en je kan de taart het beste zoeten met erythritol. 

Heel veel bakplezier!

Speculaasbrokken cheesecake

Speculaasbrokken cheesecake

Speculaasbrokken cheesecake, glutenvrij en lactosevrij!

Recipe by Marike
5.0 from 4 votes
Course: Feestdagen, Sint, Taart, TussendoortjesCuisine: Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Servings

10

servings
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

1

hour 
Calories

258

kcal
Total time

1

hour 

30

minutes

Een lekkere glutenvrije cheesecake met speculaasbrokken. De taart past helemaal bij deze tijd van het jaar. Met deze taart op tafel weet je zeker dat je punten scoort!

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 75 g glutenvrij havermeel OF 80 g amandelmeel

 • 75 g amandelmeel

 • 50 g (plantaardige) boter of kokosolie

 • 40 Greensweet Brown of kokosbloesemsuiker

 • 1 el speculaaskruiden

 • 1/2 ei of 30 g appelmoes

 • snufje zout

 • 1 tl bakpoeder

 • Voor de vulling:
 • 800 g Griekse yoghurt (niet vegan) of stevige plantaardige kwark of kokosyoghurt

 • 70 g agavesiroop of Erythritol

 • 4 eieren*

 • 1 tl vanille-extract

 • 1/2 recept van de speculaasbrokken of het deeg van de gevulde speculaaskoeken (zonder spijs)

 • 30 g amandelschaafsel

 • Wat heb je nodig?
 • springvorm 18 a 20 cm

 • Mengkom

 • Spatel

 • Bakplaat + bakpapier

Zo maak je het!

 • Zorg er als eerste voor dat je speculaasbrokken gemaakt hebt. Gebruik hiervoor het speculaasbrokken recept, koop ze in de winkel of wanneer je koolhydraatarm eet kun je van het speculaasdeeg van de gevulde speculaaskoeken een speculaaskoek maken en afbakken in zo’n 15 minuten.
 • Ga vervolgens aan de slag met het maken van de taartbodem. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de bodem en randen van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom en kneed tot een soepel deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en druk de bodem goed aan met de bolle kant van een natte lepel. Bak de bodem 10 tot 13 minuten en laat hem vervolgens buiten de oven afkoelen. Ga ondetussen aan de slag met het maken van de vulling.
 • Roer de stevige yoghurt of kwark los in een beslagkom. Voeg hier de eieren en vanille en het zoetmiddel aan toe. Roer alles goed door elkaar tot een beslag zonder klontjes. Schenk de helft van het cheesecakemensgel in de springvorm. Verdeel hier een aantal stukjes van de speculaasbrokken overheen. Dek dit af met het overige cheesecakemengsel. Bak de cheesecake 60 minuten. Zet onderin de oven een ovenvast schaaltje met water. Hierdoor scheurt de cheesecake minder snel.
 • Laat de cheesecake vervolgens nog een nachtje in de koelkast om op te stijven. Rooster het amandelschaafsel in een droge pan. Verkruimel de overige speculaasbrokken over de taart en strooi hier ook het amandelschaafsel overheen net voordat je hem gaat serveren. En nu genieten maar!

Notities

 • Bewaartip! De taart blijft zo’n 3 dagen goed afgedekt in de koelkast.
 • Vind je speculaasbrokken bakken teveel werk? Koop ze gerust kant- en-klaar of gebruik kruidnoten!
 • *Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 32 g arrowroot of tapiocameel

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije speculaasbrokken cheesecake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Speculaasbrokken cheesecake

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

2 comments
 1. Wat jammer om te lezen. De taart hoort juist niet zuur te zijn. Welke kwark heb je gebruikt? Ik kan je aanraden geen zure kwark /yoghurt te gebruiken maar een vollere variant. Tevens is de mix 1/2 kwark en 1/2 roomkaas ook erg lekker als je de smaak romiger wil maken.

  Groetjes,
  Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts