Glutenvrije Red Velvet cake maak je zo!

Stiekem heb ik een zwak voor een Red Velvet cake. Wanneer ik zo’n torenhoge pie zie staan in de vitrines dan kan ik het niet laten om even een kijkje te nemen, ook al weet ik dat deze rode rakker vaak niet glutenvrij is. Ik ben op Red Velvet cake expeditie gegaan en onderzocht de werkelijke oorsprong van deze charismatische rode taart. Lekker gemaakt door de prachtige Red Velvet cakes van bakvriedin EefsFood ontstond er al snel een glutenvrije Oh My Pie! variant! Glutenvrij, lactosevrij én fluweelzacht om van te genieten!
glutenvrije red velvet cake
5
(1)

Glutenvrije Red Velvet cake

Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat maakt een Red Velvet cake nou zo speciaal?

Een Red Velvet cake is een traditionele Amerikaanse chocoladecake met een licht- tot donkerrode kleur. De letterlijke vertaling is dan ook:rode fluweeltaart”, en slaat op de typische kleur en structuur van de Red Velvet taart. Zonder de toevoeging van rode bietensap of rode kleurstof heeft de taart een bruine kleur, afkomstig van de chocolade of het cacaopoeder. De cake heeft een witte topping, gemaakt van roomkaas of witte chocolade. In de taart zit verder vaak karnemelk, boter, ​en bloem. Kortom: het is zo’n prachtige cake die je wel eens zag opduiken op Instagram en waarvan je dacht: deze moet ik eens proeven!

Waar komt de Red Velvet cake vandaan?

De originele “Velvet cake” komt uit Amerika, en was oorspronkelijk niet rood. Rond de jaren 1800 perfectioneerden Amerikaanse koks hun eigen chocoladetaartrecepten. Ze voegden voor het eerst amandelmeel, cacao en maïzena toe. Omdat de textuur van de taarten hierdoor “fluweelzacht” werd, kregen de taarten de naam “Velvet cakes”.

De moderne Red Velvet cake zoals we die vandaag kennen ontstond pas ruim honderd jaar later, rond de jaren 1930. De uitvinder ervan heet John Adams, een kleurstoffenverkoper uit Texas. In 1938 keurde het Amerikaanse Congres een wet goed dat de toevoeging van kleurstoffen in voedsel versoepelde. Kleurstoffenverkoper Adams was ervan overtuigd dat een rode cake een gat in de markt was. De Red Velvet cake was geboren.

​John Adams experimenteerde in de jaren 1930 met rode kleurstof in taarten en zo ontstond de Red Velvet cake.

De glutenvrije Red Velvet cake van Oh My Pie! is een lust voor het oog!

De melenmix combineert feilloos met elkaar waardoor er een fluweelzachte cake ontstaat met de smaken van chocolade, vanille én een frisse topping van slagroom. Dit kun je ook vervangen door een roomkaas frosting. Ik gebruikte de natuurlijke kleurstoffen van Unicorn Superfoods. Je kan ook bietenpoeder gebruiken of bietensap. Zorg er wel voor dat jouw beslag goed rood is.

Zit je er klaar voor? Hier komt het recept!

Ben je op zoek naar meer red velvet inspiratie? Kijk dan hier!

Recept:

#Benodigdheden:

 • Springvorm 18 cm. 
 • Mengkom
 • Spatel

Ingrediënten:

Voor de cake:

 • 100 g glutenvrij havermeel of rijstmeel
 • 50 g amandelmeel
 • 1 tl xanhtaangom
 • 25 g arrowroot
 • 1/2 tl zout
 • 1  tl bakpoeder
 • 1/4 tl baking soda
 • 20 g cacao
 • 50 g kokosolie
 • 30 g kokosyoghurt of Griekse yoghurt (laatste is niet lactosevrij)
 • 75 a 100  g kokosbloesemsuiker of Erythirtol (honing of ahornsiroop kan ook)
 • 1 tl vanille-extract
 • 120 ml karnemelk of plantaardige melk ( + 1 el appelazijn)
 • 2 eieren
 • 2 el Unicorn Beetroot of bietensap/poeder

Voor de topping:

 • 250 ml (soja of kokos) slagroom
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl citroenrasp
 • 1 el ahornsiroop

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder en bovenwarmte. Bekleed een 18 cm springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 2. Doe alle droge ingrediënten in een mengkom. Smelt de kokosolie en mix deze samen met de eieren, kokosyoghurt en het zoetmiddel door de droge ingrediënten. Mix net zo lang totdat er een egaal beslag ontstaat. Zeef eventueel de melen en de cacao van te voren even.
 3. Voeg als laatste de kleurstof toe, de cake moet echt goed rood zijn. Spatel weer door elkaar.
 4. Verdeel het beslag over de springvorm en schuif de cake de oven in. Bak de red velvet cake in zo’n 40 minuten gaar. Test even met een satéprikker in jouw cake om te controleren of deze gaar is.
 5. Laat de cake buiten de oven helemaal afkoelen. Wanneer de cake helemaal is afgekoeld kun je de springvormen verwijderen.
 6. Snijd het kapje van de cake af met een groot mes, zodat er een vlakke ondergrond ontstaat.
 7. Klop de (soja of kokos ) slagroom op met de vanille, citroen en ahornsiroop. Gebruik een spuitzak en spuitmondje om er mooie toefjes van te maken. Decoreer de bovenkant van de cake met allemaal toefjes slagroom en enkele kruimels van het redvelvet cake kapje.
 8. Snijd de taart in punten en geniet met een grote glimlach!

Ga je deze glutenvrije redvelvet cake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe‘!

glutenvrije red velvet cake
glutenvrije red velvet cake

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

12 comments
 1. Hoi ik heb alles in huis behalve de xanhtaangom kan ik dit vervangen voor iets anders misschien?
  Alvast bedankt voor je antwoord
  Groetjes

  1. Hey Jolanda,

   Je kan het eventueel weglaten of vervangen door 1 el chiazaad, gebroken lijnzaad of 1 el psylliumvezels. Ze geven net als xanthaangom meer binding aan jouw baksels.

   Liefs,
   Marike

 2. Echt rood is me niet gelukt dus heb er maar een eigen draai aan geven foto geplaatst op jou pagina bij de red velvet taart maar lekker dat die is en daar gaat het toch tenslotte om
  Lieve groetjes

  1. Hey Jolanda,

   Ahh wat jammer zeg! Wat heb je gebruikt om de kleur rood te krijgen? Dan kijk ik met je mee. Ik zal zo even op de pagina kijken!

   Groetjes,
   Marike

   1. De rode kleur is bij mij ook niet gelukt. Ik heb rode bietensap gebruikt zoals in het recept staat. Wat kan ik doen om de volgende keer een fel rode kleur te krijgen?

 3. Heb het recept helemaal gevolgd, het was mega lekker maar red velvet cake was het niet haha! Meer chocoladekoek. Heb ipv Xanthaangom psylium vezels gebruikt! Heb je tips voor een volgende keer om hem wel rood en luchtiger te maken?

 4. Beste o my pie. Ik probeer de red velvet taart te maken. Maar ik mis het moment van toegen van de karnemelk en de vanille. Kloot dit? Ik heb het wel toegevoegd maar nu is mn beslag heel dun. Heeeelllp

 5. Tot tweemaal toe dit recept geprobeerd. Alle ingrediënten en stappen gevolgd maar het is verre van een goede cake geworden. Sommige ingrediënten worden in het recept ook niet meer benoemd, het is ook heel weinig allemaal voor mijn gevoel als ik het met andere cake recepten vergelijk. Jammer, want de kosten voor alle ingrediënten is ook niet mis..

  1. Hee Kim,

   Dankjewel voor jouw reactie. In dit recept heb ik het niet getest, als ik hem zelf zou maken zou ik lijnzaad gebruiken en baking soda met citroensap om de cake meer lucht te geven.
   Je moet jezelf afvragen of je een “gezondere, voedzame” cake wil maken of dat deze gewoon lekker glutenvrij en vegan moet zijn? Als het laatste het geval is zou ik gaan voor een vegan en glutenvrij cakerecept met rode kleurstof en een standaard glutenvrije melenmix uit de winkel (zoals Schär mix C of Doves Farm).

   Groetjes,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts