Glutenvrije yoghurttaart met mango en frambozen

Glutenvrije yoghurttaart met vers fruit
4.6
(5)

Met zo’n parel op jouw bord kun je niet anders dan de dag beginnen met een feestje! Deze glutenvrije yoghurttaart geeft mij het ultieme lentegevoel. Ik word hier zo vrolijk van! Met een krokante bodem van havermeel en hazelnootmeel met een accent van lekkere specerijen gecombineerd met een frisse yoghurt-fruitvulling. De paastaart waar je zonder zorgen van kan genieten. Glutenvrij, lactosevrij en voor de liefhebbers vegan te maken!

Met deze yoghurttaart met mango en frambozen heb tover jij de de mooiste paastaart op tafel!

Nu de zon zich van z’n beste kant laat zien, is het toch écht lente. Ook al zijn we met z’n allen aan huis gekluisterd zitten, is het ook wel fijn om je zinnen te verzetten en van de kleine momenten een feestje te maken. Duik eens de keuken in om iets lekkers te maken. Dat hoeft niet lastig te zijn. Deze taart kost wel even tijd maar in de tussentijd dat de lagen opstijven kun je andere dingen doen. Zo blijft het ook leuk én krijg je er iets heel moois en lekkers voor terug. Deze glutenvrije yoghurttaart met mango en frambozen is een verfrissende gezondere taart die je gerust tijdens de paasdagen op tafel kan toveren!

Agar agar of gelatine?

Agar agar en gelatine zijn bind- of geleermiddelen. Ze zorgen ervoor dat vloeistoffen gebonden worden en je baksels opstijven. Gelatine is een eiwit dat wordt gehaald uit slachtafval, met name uit de botten en huiden van runderen en varkens. Gelatine zorgt ervoor dat je verschillende baksels makkelijk opstijven. Denk hierbij aan toetjes zoals kwarktaarten of panna cotta.

Agar-agar, je kunt er taarten of toetjes door op laten stijven, soepen mee binden of pudding mee maken. Het wordt gemaakt van gedroogd roodwier, dat is een soort alg/zeewier. De smaak, geur en kleur van agar-agar is neutraal, waardoor het heel goed is te gebruiken in de keuken. Meer en meer mensen eten vegan of vegetarisch waardoor agar-agar steeds bekender wordt. Je kan het tegenwoordig kopen bij de AH in het Aziatische schap of bij De Notenshop bijvoorbeeld.

Je kunt het taartje maken met agar agar of gelatine. Kies je voor agar agar dan is jouw taartje vegan! Binnenkort zal ik een artikel delen met alle voor- en nadelen van het gebruik van gelatine en agar-agar!

Ben je op zoek naar meer paasrecepten? Kijk dan HIER even!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 150 g glutenvrij havermeel
 • 50 g hazelnootmeel
 • 5 Medjoul dadels
 • 1 tl Livin’ La Vida Choca
 • 1 tl Ceylon kaneel
 • 2 el gesmolten kokosolie
 • Snufje zeezout
 • Optioneel: scheutje koud water

Voor de eerste laag:

• 250 g kokosyoghurt
• 2 el ahornsiroop
• 1 el kleurstof frambozen Organic Lab
• 2 blaadjes gelatine of 1 g agar agar

Voor de tweede laag:

• 175 g blauwe bessen (diepvries)
• 50 g kokosyoghurt
• 1 el ahornsiroop
• 1,5 blaadje gelatine

Voor de toplaag:

• 175 g mango (vers of diepvries)
• 50 g kokosyoghurt
• 1 el ahornsiroop
• 1,5 blaadje gelatine of 1 g agar agar

Voor de topping:

 • Blauwe bessen, frambozen en kokosrasp naar wens

Aan de slag

 1. Bekleed eerst de bodem en randen van de springvorm met bakpapier. Gebruik je gelatine? Zet ook dan alvast 5 blaadjes gelatine te weken in koud water.
 2. Verwarm de oven voor op 189 graden. Maak alle ingrediënten voor de bodem fijn met de hand of met een keukenmachine. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje koud water toe.
 3. Bekleed de bodem en de zijkanten met het deeg. Schuif de bodem de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 10 minuten.
 4. Pureer de kokosyoghurt met de ahornsiroop, frambozenpoeder of frambozen tot mousse en zet dit in een schaaltje apart. 
 5. Pureer de kokosyoghurt samen met de ahornsiroop en de ontdooide blauwe bessen tot een gladde massa en zet dit schaaltje even opzij. 
 6. Pureer de mango samen met de kokosyoghurt en de ahornsiroop. Zet dit in een schaaltje apart.
 7. Gebruik je gelatine?  Schep twee eetlepels van een bakje in een pan op een laag vuur en los hier de uitgeknepen gelatine in op. Giet al roerende de rest van het bakje in de pan totdat het één geheel is. Begin als eerste met de frambozen laag. en zet deze vervolgens in de koelkast. Ga door naar stap 9.
 8. Gebruik je agar agar? Kook de agar agar die je nodig hebt in een laagje water en roer dit goed door elkaar. Voeg het bakje met de frambozenyoghurt toe en laat dit zo’n twee minuten koken terwijl je goed blijft roeren. Zet het vuur na twee minuten uit en schenk de frambozenyoghurt over de bodem heen. Zet de taart in de koeklast en ga door naar stap 9. 
 9. Wanneer de laag stijf genoeg is kun je dit zelfde herhalen met de blauwe bessenyoghurt en de mango yoghurt. Zet de taart iedere keer tussendoor in de koelkast zodat de lagen goed stijf kunnen worden. 
 10. Wanneer de bovenste laag stevig genoeg is kun je de taart decoreren met verse frambozen, blauwe bessen en kokosrasp. Wil je er écht een feest van maken? Verdeel dan een klein laagje lemon curd over de taart voor het ultieme lentegevoel! 
 11. Snijd de taart in punten en geniet!

Bewaartip! Je kan de taart zo’n 3 a 5 dagen in de koelkast bewaren. Je zal zien dat de topping nog iets meer in zal dikken waardoor het een frosting wordt!.

Ga je deze glutenvrije yoghurttaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.6 / 5. Reacties: 5

Geef als eerste je mening!

10 comments
 1. Kan je de kokosyoghurt vervangen met een andere yoghurt of kwark? En kan je de kleurstof ook met iets anders vervangen?

  1. Beste Cora, dat kan zeker! Gebruik een stevige yoghurt of kwark bijv. Griekse Yoghurt die is al lekker romig van zichzelf. De roze kleurstof kun je vervangen door een scheutje frambozensap of gepureerde frambozen.

   Liefs,
   Marike

 2. Wow wat een waanzinnig mooie taart!
  Hoe lang zouden de verschillende lagen moeten opstijven in de koelkast voor er een nieuwe laag op kan?

  1. Hi Yvonne,

   Dankjewel voor het compliment! Wat leuk om te lezen!
   Afhankelijk van hoe dik de vulling is duurt het zo’n 1.5 uur a 2 uur eer de volgende laag er op kan. Je kan de springvorm ook even in de vriezer plaatsen om het proces te versnellen.

   Liefs,
   Marike

 3. Hoi Marike, hoeveel gelatineblaadjes heb je per laag nodig? In totaal heb je 5 blaadjes nodig toch? Deel je dit door 3? Sorry, dat is me niet helemaal duidelijk. Dank alvast voor je reactie! Groet Marjan

 4. Hoi Marike, hoeveel agar agar gebruik je bij de tweede laag? Is dit ook 1 gram? Staat er niet bij, wel bij de eerste en derde laag. De taart ziet er overigens prachtig uit!
  Groetjes Ciska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts