Glutenvrije chocolade soezen

Glutenvrije chocolade soezen
5
(3)

Chocolade soezen! Als kind kon ik hier nachten over dromen, reikhalzend keek ik met pretoogjes uit naar het moment dat deze met slagroom gevulde Rakkers werden geserveerd. Jeugdsentiment! Ondertussen kan ik de smaak van een échte chocolade soes bijna niet meer herinneren aangezien de glutenmonsters roet in het eten gooiden. Ik kon het niet laten om thuis weer eens te experimenteren op zoek naar dé perfecte glutenvrije chocolade soes. Zie hier een adembenemend eindresultaat waar je u tegen zegt. Glutenvrij én lactosevrij te maken!

Luchtige soezen met een frisse slagroomvulling én een krakend verlangen van chocolade, om van te genieten!

Glutenvrije soezen met smaak ben ik nog niet tegengekomen in de winkel. De buitenkant van de soezen was dan vaak taai of de slagroom smakeloos. Ik besloot de keuken in te gaan om weer eens zelf glutenvrije chocolade soezen op tafel te toveren. Eerder maakte Colette al de Glutenvrije Moorkoppen én de Oranje soezen. Ik heb het recept een upgrade gegeven met de kennis die ik nu heb en de tips die ik jullie mee kan geven. Ik kan je zeggen, de glutenvrije chocolade soezen zijn fenomenaal én de lekkerste die ik tot nu toe heb geproefd!

Tips voor de perfecte glutenvrije soes!

 1. Een soes van een melkbeslag is lekkerder, malser en minder snel droog. De soezen blijven wel wat kleiner dan wanneer je het soezenbeslag aanmaakt met water.
 2. Als het jouw kookbeslag niet stevig genoeg is voordat je de eieren toevoegt, zal er wanneer de eieren zijn toegevoegd een slap beslag ontstaan. Het resultaat is een platte en aan de onderzijde holle soes. Misbaksels dus!

Eerste hulp bij misbaksels!

“Help, mijn soezen zien er uit als een raar rotsgebergte!”
Een grote onregelmatige en gebarsten soes.

Mogelijke oorzaak:
* Te hoge baktemperatuur.

“Ohjee, mijn soezen zijn zo klein dat ik ze niet eens kan vullen”.
Kleine gekrompen soes met schuimachtige kern.

Mogelijke oorzaken:
* Te lage baktemperatuur.
* Beslag niet goed door verhit, waardoor de eieren niet goed zijn opgenomen in het beslag

Vermijden of voorkomen door:
* Baktemperatuur aan te passen.
* Beslag langer verhitten (gaar maken).

“Wow, mijn soezen zijn enorm groot maar liggen er verloren en platgeslagen bij op de bakplaat”.
Soezen zijn groot en plat en hebben een dunne en holle bodem.

Mogelijke oorzaken:
* Beslag te slap.
* Er zijn teveel eieren gebruikt.
* Bakplaat is te vet.

Vermijden of voorkomen door:
* Hoeveelheid ei aanpassen.
* Zorgen dat er geen vet op het bakpapier ligt.

Voldoende tips om van te voren door te lezen om mislukte soezen te voorkomen. Zit je er klaar voor? Hier komt het recept!

Fotografie

Alle credits van deze belachelijk mooie fotografie gaan naar FoodSlices.Zij heeft mij geholpen om tijdens mijn zwangerschap wat recepten op de foto te zetten zodat jullie ook tijdens mijn verlof kunnen genieten van mooie recepten! 

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Mengkom
 • Pannetje
 • Bakpapier + bakplaat
 • Spatel
 • Spuitzak

Ingrediënten:

Voor het soezenbeslag:

 • 50 g (gv) havermeel
 • 50 g rijstmeel
 • 50 g (room)boter of kokosolie
 • 2 eieren
 • 125 ml (plantaardige) melk
 • 1 tl bakpoeder

Voor de vulling:

 • 250 ml (plantaardige) slagroom
 • 1 tl vanille-extract
 • 5 el ahornsiroop

Voor de topping:

 • 50 g pure chocolade
 • 1 el kokosolie

Aan de slag

 1. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden onder- en bovenwarmte of 180 graden hetelucht.
 2. Doe de boter of de kokosolie en de (plantaardige) melk in een steelpan en breng dit al roerende aan de kook.
 3. Haal de pan van het vuur en roer de melen samen met het bakpoeder er goed door heen.
 4. Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot het deeg als een bal van de bodem loslaat (ongeveer 1 min).Haal de pan van het vuur.
 5. Roer één voor één de eieren door het beslag totdat ze goed zijn opgenomen.
 6. Verdeel het beslag met twee lepels in 8 gelijke hoopjes op de bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de hoopjes omdat de soezen rijzen tijdens het bakken.
 7. Bak de soezen in ongeveer 25 minuten gaar en bruin. Laat daarna de soezen afkoelen.
 8. Smelt de pure chocolade au bain marie en dip de soezen in de gesmolten chocolade. Laat het wat afdruipen en laat ze 30 minuten uitharden in de koelkast.
 9. Klop de slagroom op met een mixer of handmixer samen met de vanille en de ahornsiroop.
 10. Maak een klein gaatje aan de onderkant van de soezen en vul ze met de opgeklopte slagroom of snijd de soezen open en vul ze met de slagroom.

Ga je deze glutenvrije chocolade soezen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!  

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 3

Geef als eerste je mening!

8 comments
 1. Oh wat zien ze er lekker uit😍. Zou ik de eieren ook hierbij kunnen vervangen? En voor welke vervanger zou ik dan het beste kunnen kiezen?

  1. Hey Marlies,

   Dankjewel! Ik heb nog geen oplossing gevonden om de eieren te vervangen. Als ik die heb dan gaat de vlag uit! We blijven experimenteren!

   Liefs,
   Marike

 2. Ik heb de glutenvrije chocolade soezen gemaakt. Ze smaakten heerlijk, maar het resultaat was niet echt om te fotograferen. Zeker niet in vergelijking tot de foto’s op dit blog. Ik ga het nog een keer proberen, hopelijk lukt het dan beter.

 3. Ik zie vaak in je recepten kokosolie staan. Ik vroeg mij af gebruik je dan de bewerkte of de onbewerkte? Want de onbewerkte smaakt natuurlijk naar kokos, proef je dat dan niet erg terug in de baksels?

  1. Hoi Sanne,
   Onbewerkte kokosolie raakt haar geur en smaak grotendeels kwijt wanneer het wordt verhit, dus daar proef je niets meer van!
   Beide soorten zijn te gebruiken, maar mijn voorkeur gaat uit naar de onbewerkte variant, omdat dat puurder is.
   Groetjes Anne

 4. Ze staan in de oven! 😋
  Ben erg benieuwd naar het resultaat… Het was een hele mooie bal in de pan, maar ik ben bang dat mijn eieren te groot waren, want het deeg liep enorm uit toen ik het op de bakplaat legde. Maar misschien gebeurt er nog een wonder in de oven… We gaan het zien! En anders proberen we het gewoon nog een keertje 😁
  Dank je wel voor het delen van je heerlijke, glutenvrije, vaak gezondere en vooral prachtige recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts