Gezonde ontbijttaartjes met yoghurt en rood fruit

Gezonde ontbijttaartjes met yoghurt en rood fruit
0
(0)

Gezond ontbijten met taart? Jazeker! Vandaag laat ik je zien hoe ik één van mijn eerste taartjes ooit heb gemaakt en hoe makkelijk jij dit ook kan maken. Stel je voor! Een krokante voedzame bodem gevolgd door een frisse yoghurtvulling met vers fruit on top! Eindeloos kun je variëren met de bodem, vulling en topping zodat je al snel een eigen twist aan het recept kan geven. Maak er meerdere tegelijkertijd zodat je meerdere dagen kan genieten zonder dat je daar veel werk aan hebt. Zo’n glutenvrij én lactosevrij ontbijt wil toch iedereen?

Ontbijttaartjes gaven mij weer plezier in het glutenvrij eten.

Soms is het fijn om weer even terug te gaan naar de basis. Een easy peasy ontbijttaartje zonder poespas maar oh zo voedzaam én lekker. Ik teken ervoor! De eerste ontbijttaartjes waarmee ik ooit mijn liefde voor het glutenvrij bakken en experimenteren ontdekte stammen alweer uit het jaar kruik. Ze lieten mij zien dat glutenvrij eten niet saai hoefde te zijn en gaven mij vertrouwen dat ik dit ook zelf in mijn kleine keukentje voor elkaar kon krijgen. Heel wat taartjes verder hebben ook mijn bakkunsten en fotografisch inzicht een upgrade gekregen. Mijn geheim? Veel oefenen, niet opgeven én soms buiten de lijntjes durven te kleuren.

Lees hier mijn blogs over mijn glutenvrije zoektocht. 

Ook nu de kleine Vera veel aandacht vraagt, ga ik met liefde tussendoor de keuken in om ontbijttaartjes te maken Zo genieten we elke dag van een voedzaam ontbijt én blijft ontbijten een feest. Ik begin mijn dag altijd met een glimlach, zo’n ontbijt maakt veel slapeloze uurtjes goed!

Een glutenvrij ontbijttaartje gemaakt van pure ingrediënten

De bodem is gemaakt van glutenvrije granola. Nu kun je jouw favoriete granola of muesli gebruiken. Ik gebruik graag de granola van Oot of mijn eigen granola uit mijn boek Oh My Pie!. Je kan er ook voor kiezen om 50 gram havermout, 20 gram zaden en 20 gram rozijnen te gebruiken in plaats van de granola of muesli. De citroen en vanille geven extra smaak aan de yoghurt. Kies een stevige yoghurt die jij lekker vind! Proef ook even of de vulling naar wens is, iedereen heeft tenslotte een eigen smaak. Ik ben gek op rood fruit, dit mocht dan ook niet ontbreken bij mijn lievelingsrecept. Je kan ook kiezen voor mango, aardbeien, gebakken appeltjes, enzovoort! Leef je uit!

Ben je op zoek naar meer ontbijttaartjes inspiratie? Dan kan ik jou vast ook wakker maken voor de Bananarama, pindakaasontbijttaartje, carrot cake ontbijttaartje, blauwe bessen ontbijttcake of de frambozen ontbijtcake!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • 2 springvormpjes 10 a 12 cm
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Spatel
 • Pannetje

Ingrediënten:

Voor 2 ontbijttaartjes

Voor de bodem en vulling:

 • 90 g glutenvrije granola of muesli
 • 3/4 banaan
 • 1 tl Ceylon kaneel
 • Snufje zeezout
 • 400 g kokosyoghurt of Griekse yoghurt (laatste is niet lactosevrij en ook niet vegan)
 • 1 tl citroenrasp
 • 1 tl vanille-extract
 • 4 el ahornsiroop
 • 3 blaadjes gelatine of 2 g agar agar

Voor de topping:

 • 200 g rood fruit- diepvries
 • 1 el arrowroot- aardappelzetmeel of maizena is ook een optie
 • Optioneel: 1 el ahornsiroop

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in. 
 2. Prak de banaan tot moes en voeg de granola, kaneel en het zout toe. Spatel alles door elkaar. Verdeel het mengsel over de bodempjes van de springvormpjes en duw dit goed aan met de bolle kant van een lepel.
 3. Schuif de springvormpjes de oven in voor zo’n 7 minuten. Laat de bodempjes in de springvorm afkoelen buiten de oven en ga ondertussen verder met het maken van de vulling.
 4. Roer de yoghurt samen met de citroenrasp, vanille en zoetmiddel los in een mengkom. 
 5. Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes in een kommetje koud water. Knijp ze uit wanneer ze week geworden zijn. Verwarm ze in een pannetje met een klein beetje water en blijf goed roeren. 
 6. Wanneer er geen klontjes meer te zien zijn kun je vuur uitzetten. Roer een lepel van jouw yoghurtmengsel hier doorheen, voeg de rest al roerende toe. Ga verder met stap 8.
 7. Gebruik je agar agar? Verwarm de agar agar met een bodempje water totdat het kookt, voeg de yoghurt toe en laat het mengsel al roerende nog zo’n 2 minuten door pruttelen. Zet het vuur uit en ga door met stap 8. 
 8. Schenk de vulling over de bodempjes en schuif de taartjes de koelkast in zodat de vulling op kan stijven. Ik laat ze vaak een nachtje in de koelkast staan zodat ik de volgende ochtend alleen nog maar de topping toe hoef te voegen.
 9. Ga verder met het maken van de topping. 
 10. Los de arrowroot op in 2 el water, voeg dit toe aan de bosvruchten. Kook het mengsel op een zacht vuurtje totdat het begint in te dikken, blijf goed roeren tussendoor. Voeg eventueel het zoetmiddel toe en laat de topping afkoelen. Wanneer de vulling stijf genoeg en de topping is afgekoeld kun je deze verdelen over de taartjes. 
 11. Top de taartjes eventueel nog met vers fruit. de taartjes nog even in de koelkast en geniet ervan!

Bewaartip! Je kan de taart zo’n 3 a 5 dagen in de koelkast bewaren.

Ga je deze gezonde ontbijttaartjes met yoghurt en rood fruit maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek OH MY PIE! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts