Glutenvrij aardbeien cheesecake ijs zonder ijsmachine!

Glutenvrije aardbeien cheesecake ijs zonder ijsmachine!
0
(0)

Op zomerse dagen of op dagen met veel regen en wind, ijs kan altijd! Ik trok de stoute schoenen aan en maakte zelf ijs, dit keer zonder ijsmachine. Zacht en romig ijs maken zonder ijsmachine lijkt een uitdaging maar het is zeker niet onmogelijk! De combinatie van aardbeien, cheesecake én ijs is te lekker voor woorden. Vandaag deel ik mijn tips én het recept met jou zodat je het recept kan maken én kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt bolletje ijs! Glutenvrij, lactosevrij én plantaardig genieten voor iedereen!

Ben je benieuwd waar je op moet letten wanneer je buiten de deur wil genieten van glutenvrij ijs? Lees dan deze blog even!

Genieten van een zelfgemaakt bolletje glutenvrij aardbeien cheesecake ijs is een feest voor iedereen!

Helaas, ik heb zelf geen ijsmachine thuis. Toch leek het mij heel leuk om het avontuur aan te gaan om zelf ijs te maken maar dan zonder ijsmachine. Met een cakevorm als basis gaat dit namelijk heel makkelijk, let maar op! Je hoeft er niet eens voor gestudeerd te hebben! Voor de basis heb ik kokosyoghurt en (plantaardige) slagroom gebruikt, hierdoor krijg je een luchtig maar romig resultaat! De koekjeskruimels heb ik zelfgemaakt maar je kan natuurlijk ook glutenvrije speculaasjes gebruiken. Doe deze in een plastikzakje en rol ze fijn met een deegroller. De kruimels voeg je toe aan het ijs. Easy peasy en net zo lekker!

Naast deze glutenvrije aardbeien cheesecake ijs zonder ijsmachine ben ik ook dol op het lactosevrije vanilleijs en frambozen ijs of wat dacht je van de vegan frambozen ijs bonbons?

Roer er op los!

Om lekker ijs te maken kunnen we de ijsmachine gewoon nadoen: het roerwerk doen wij. Vries jouw zelfgemaakte ijsmengsel in en haal het elke 30 minuten even uit te vriezer om een minuutje door te roeren of mixen. Hierdoor breek je de ijskristallen en blijven ze mooi klein, met dus als resultaat: zachter en romiger ijs. Doe dit ongeveer 6 à 7 keer.

Zacht roomijs zonder grote ijskristallen

Ijs bestaat uit ijskristallen. Best mooi en bijzonder, maar grote ijskristallen in je ijs is niet zo lekker. Voor romig en zacht ijs willen we zo klein mogelijke ijskristallen. Zorg dat je vriezer op de koudste stand staat. Want hoe kouder, hoe sneller het ijs bevriest en hoe kleiner de ijskristallen. Dek jouw ijs goed af met een folie wanneer je het weer in de vriezer zet na gebruik, hierdoor verklein je de kans op grote ijskristallen nog meer. 

Met deze tips én het recept gaat jouw ijsexperiment gegarandeerd lukken! Zit je er klaar voor? Hier komt het recept!

 

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Cakevorm
 • Spatel
 • Bakpapier
 • Bakplaat
 • Steelpannetje

Ingrediënten:

Voor het koekjesdeeg:

 • 60 g amandelmeel of (gv) havermeel
 • 1 tl speculaaskruiden
 • 2 tl kokosolie
 • 1 el ahornsiroop, agavesiroop of honing

Voor het vanille ijs:

 • 400 ml romige kokosmelk, kokosyoghurt of Griekse yoghurt
 • 200 ml (plantaardige) slagroom
 • 2 el ahornsiroop, agavesiroop of honing
 • 1 tl vanille-extract

Voor de aardbeienvulling:

 • 200 g aardbeien
 • 2 el agavesiroop of ahornsiroop
 • 1 tl citroensap
 • 1 el water

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Als eerste maken we de kruimels voor het koekjesdeeg. Roer de ingrediënten voor het koekjesdeeg door elkaar. Strooi de kruimels uit over een bakpapiertje en schuif dit zo hopsakee de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 8 a 10 minuten. Laat de kruimels afkoelen buiten de oven.
 2. Vervolgens gaan we aan de slag met het ijs!
 3. Klop de slagroom lobbig en voeg het vanille-extract en het zoetmiddel toe.
 4. Gebruik je een ijsmachine? Geluksvogel! Schenk dan het hagelwitte goedje in de ijsmachine en bereid deze volgens de gebruiksaanwijzing tot ijs.
 5. Heb je deze niet? Geen paniek!  Spatel de yoghurt door de slagroom heen. Schenk het mengsel in een cakevorm. Zet dit vervolgens op de bodem van de vriezer. Wanneer jouw  cakevorm contact maakt met de vriezer, dan bevriest jouw fluwelen goedje namelijk razendsnel! Roer het ijs elke 5 minuten even door elkaar. Je zal zien dat het na 20 minuten al bijna gestold is.
 6. Maak ondertussen de aardbeien coulis door de aardbeien in een pan met het zoetmiddel, water en citroensap te koken. Laat dit goedje zo’n 5 minuten pruttelen totdat er een stroperige massa ontstaat. Prak het fruit fijn. Ik deed dit heel degelijk met een vork. Als de saus ietsje begint in te dikken is hij klaar. Laat dit mengsel even afkoelen.
 7. Wanneer de ijsmix gestold is kun je deze uit de vriezer halen. Schep de helft in een bakje en verspreid hierover de fruitlaag en de koekkruimels. Verdeel hier vervolgens de rest van het ijsmengsel overheen. Maak met een mes strepen door het ijs. Zo ontstaan er mooie strepen en zullen de aardbeien en de kruimels zich beter verspreiden.
 8. Zet de bak met ijs nog even in de vriezer zodat het ijs nog op kan stijven.
 9. Scoop daarna met een warme ijslepel bolletjes ijs en geniet! Wacht niet te lang anders heb je een milkshake.

Ga je dit glutenvrije aardbeien cheesecake ijs zonder ijsmachine maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts