Overheerlijke glutenvrije Oma’s appeltaart

Overheerlijke glutenvrije Oma's appeltaart
4
(55)

Niets is lekkerder dan de appeltaart van mijn oma. Ik weet nog heel goed hoe ik hier als kind intens van kon genieten. Samen met mijn oma heb ik ooit mijn eerste taart gebakken, niet zomaar een taart maar Oma’s appeltaart. Het allerleukste was toch wel om stiekem het deeg te proeven wanneer mijn oma even niet oplette. Dan was het altijd maar hopen dat je genoeg deeg overhield om een mooi raster te maken op de bovenkant. Herkenbaar? Ik ging aan de slag in samenwerking met Schär met hét recept van mijn Oma’s appeltaart maar dan in een glutenvrij jasje. Hiervoor gebruikte ik de Schär Mix C, een fijne basismix waarmee je in een handomdraai de lekkerste koekjes, taartjes en andere zoete baksels op tafel tovert!

Op het moment dat ik hoorde dat ik glutenvrij moest eten, dacht ik dat ik nooit meer een lekkere appeltaart zou kunnen eten.

Het is alweer 10 jaar geleden dat ik erachter kwam dat coeliakie de boosdoener bleek te zijn van de klachten die ik had. Buikpijn, alsof er continue iemand met een mes in je buik aan het wroeten is. Pijnscheuten die niet fijn zijn en waar geen paracetamol tegenop kan. De aanhoudende buikpijn, de huiduitslag en de vermoeidheid hebben mij heel lang belemmerd in mijn dagelijkse leven. Ik was zo blij dat ik er nu écht iets aan kon doen maar tegelijkertijd vond ik het spannend om de glutenvrije zoektocht aan te gaan.

In Nederland bestaat nog een sterke onderdiagnose van gluten-gerelateerde aandoeningen als coeliakie en glutensensitiviteit. Heb jij last van vage klachten? Doe dan de zelftest – het invullen duurt slechts 10 minuten.

Door veel te experimenteren in de keuken ontdekte ik dat glutenvrij bakken niet moeilijk hoeft te zijn.

Op het moment dat ik hoorde dat ik glutenvrij moest eten, dacht ik dat ik nooit meer een lekkere appeltaart zou kunnen eten. Door mij te verdiepen in glutenvrij eten kwam ik erachter dat ik eigenlijk zelf heel veel lekkers kon maken zonder al te veel gedoe. Ik ging op supermarkt-safari en testte de producten op de glutenvrije afdeling. Zo wist ik op een gegeven moment precies wat ik wel en niet lekker vond. Het fijne is toch wel dat het glutenvrije schap in de supermarkt steeds meer is uitgebreid met kwalitatief goede producten. Door heel veel te experimenteren in de keuken ontdekte ik al snel dat het je met een aantal handvatten heel gemakkelijk glutenvrij kan bakken. Zo is uiteindelijk ook Oh My Pie! ontstaan, door te denken in mogelijkheden in plaats van te denken aan alles wat niet zou kunnen met coeliakie.

Een overheerlijke glutenvrije Oma’s appeltaart die niet in elkaar zakt bij het aansnijden!

Deze appeltaart is niet zomaar een appeltaart en het heeft even geduurd voordat ik het perfecte glutenvrije recept had gevonden die echt kan tippen aan de appeltaart van mijn oma. Mijn oma maakte namelijk ook niet zomaar appeltaarten, zij was een koningin in het maken van hoge appeltaarten, die niet meteen uiteenvielen bij het aansnijden. Daar had ze een trucje voor en wat ben ik blij dat ik dit van haar heb mogen leren. Door de appelpartjes samen met wat arrowroot of maïzena te bestrooien en te mengen met de rozijnen, kaneel en suiker heb je de basis al gelegd. Duw deze appelpartjes stevig aan wanneer je ze op de deegbodem legt. Ik verzeker je, dit wordt een top taart!

Glutenvrij én vegan!

Yes, je leest het goed! Deze overheerlijke glutenvrije Oma’s appeltaart is niet alleen glutenvrij maar ook vegan. Er is geen gebruik gemaakt van eieren of melkproducten waardoor ook mensen die melkvrij, lactosevrij en/-of eivrij eten gerust mee kunnen genieten. Wil je de taart een beetje laten glimmen? Gebruik dan voordat de taart de oven in gaat wat abrikozenjam. Je zal zien dat de taart er fantastisch uitziet na een bruiningskuurtje in de oven.

Meer appeltaart recepten

Ben je fan van appeltaart? Dan is deze verantwoorde appeltaart wellicht echt iets voor jou, het appeltaart ontbijttaartje, de appeltaart wafels of de appeltaart cheesecake. Ik ben benieuwd welke jouw favoriet zal zijn!

Overheerlijke glutenvrije Oma's appeltaart

Overheerlijke glutenvrije Oma’s appeltaart

4 from 27 votes
Recipe by Marike Course: Taart, Tussendoortjes, AppeltaartCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

8

puntjes
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

1

hour 
Totale tijd

1

hour 

30

minutes

De lekkerste glutenvrije appeltaart is toch echt de appeltaart van mijn oma. Kruidig, vol van smaak en met een perfecte structuur waardoor je geen verschil proeft met een appeltaart met gluten. Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken.

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 350 g 350 Schär Mix C

 • 1,5 el 1,5 kaneel

 • Rasp van een ½ citroen

 • Snufje zout

 • 1 tl 1 vanille-extract

 • 140 g 140 basterdsuiker

 • 200 g plantaardige boter – roomboter is ook mogelijk*

 • Voor de vulling:
 • 4 4 appels- ik gebruikte 2 Elstar appels en 2 Goudrenetten 

 • 1 tl 1 kaneel

 • 2 el 2 arrowroot of maïzena

 • 2 el 2 basterdsuiker

 • 50 g 50 rozijnen

 • Voor de crumble:
 • Restjes deeg van de bodem

 • 50 g 50 gemengde noten

 • Optioneel: 1 eierdooier of 1 el abrikozenjam

Zo maak je het!

 • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom en kneed er een stevig deeg van.
 • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Kneed het deeg nog even door en rol driekwart van het deeg uit. Bekleed hiermee de bodem van de springvorm.
 • Ontdoe de appels van hun klokhuizen en snijd de appels in partjes. Doe de appelpartjes in een kom en meng de kaneel, arrowroot en de basterdsuiker erdoor. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en schep de appelvulling in de taartvorm. Druk de vulling stevig aan.
 • Hak de noten grof en meng deze samen met het overige deeg door elkaar totdat er kruimels ontstaan. Blijft jouw deeg te samenhangend? Voeg dan een klein beetje Schär Mix C toe. Verdeel de kruimels over het appelmengsel.
 • Besmeer de taart met de eierdooier of de abrikozenjam (als je voor de vegan optie gaat) zodat de kruimels goed blijven plakken en de taart een beetje gaat glimmen.
 • Schuif de appeltaart de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 60 minuten.
  Als de bovenkant van de taart te donker wordt, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.
 • Laat de taart afkoelen buiten de oven voordat je de springvorm verwijdert. Zet de taart nog een paar uurtjes in de koelkast dan is de taart het allerlekkerste. Geniet!

Notities

 • Serveer de appeltaart met opgeklopte (soja) slagroom.
 • Bewaartip! Bewaar de appeltaart afgedekt in de koelkast, dan blijft deze zeker 7 dagen goed.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije appeltaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Overheerlijke glutenvrije Oma's appeltaart

Dit artikel betreft een samenwerking met Schär. 

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 55

Geef als eerste je mening!

27 comments
 1. Hi Marike, leuk recept! Is de glutenvrije meelmix van de AH ook goed te gebruiken voor dit recept, of raad je echt de mix van Schar aan?

  1. Ik wil graag deze taart maken maar ik gebruik liever geen gewone suiker. Kan ik dat vervangen door kokosbloesemsuiker en dan ook dezelfde hoeveelheid of heb je een ander idee?

 2. Vandaag de taart gebakken. Hij was erg lekker alleen vraag ik me af hoe jij het deeg uitrolt, bij mij brak het aan alle kanten. Ik drukte het er met de vingers in maar dat is nooit zo netjes.

  1. Hi Johanna,

   Ik begrijp jouw punt, ik rol het zelf niet uit maar verdeel het in de bakvorm met mijn handpalm. Door het deeg even koud te leggen plakt het minder.
   Wellicht kun je hier iets mee?

   Groetjes,
   Marike

 3. Deze taart gisteren gemaakt, echt een aanrader, maar ook bij mij kon ik het deeg niet goed uitrollen. Maar dat is geen punt wel goed in de vorm gekregen. En de nootjes hebben even geroosterd voor ik ze met het deeg mengde. Ik had nog kweeperen jam dus die er boven op gedaan! Heerlijk! Dank voor dit recept!

 4. Dag Marike, kan ik ook een zelfgemaakte mix met amandelmeel gebruiken? Zelf denk ik van wel maar ik twijfel wat ik dan zal toevoegen. Havermeel? Rijstmeel? Iets anders?
  Groeten, Tineke

 5. Hallo Lieve Oh My Pie!
  Heb deze taart al twee keer gebakken – en ik zeg – dat wordt 10 en 20 keer 😀
  De tweede keer heb ik een beetje geexperimenteerd – heb noten ook bij de deeg erbij gedaan – pecannoten. en voor kruimels – paar lepels amandelmeel erbij + pecannoten.
  er wordt gevochten voor de laatste stuk taart 😀

  Grtz,
  Linda L.

 6. Eindelijk een super lekkere appeltaart zonder gluten. En ook nog vegan!
  Geen slechte dingen voor je buik; echt genieten dus!
  Ik heb ipv basterdsuiker kokosbloesemsuiker gebruikt, maar vond hem een beetje te zoet.
  Ga het volgende keer met stevia proberen alleen weet ik nooit zo goed hoeveel ik daar dan van moet gebruiken.

 7. Hoi Marieke,
  Ik heb dit weekend een appeltaart gebakken (niet volgens jouw recept) maar ipv gewoon meel glutenvrij bloem gebruikt en bakpoeder. Nu merk ik dat de korst/bodem droog is en wat uit elkaar valt. Had ik nog iets moeten toevoegen wat meer samenhang geeft??

  1. Hallo
   Vandaag ook deze taart uitgeprobeerd. Ook op de manier zoals Heleen hierboven beschrijft. En ook het probleem dat de taart droog is en brokkelt.
   Zit er in de Schärmix misschien al iets waardoor het daarmee niet gebeurt?

 8. Hoi Marike,
  Deze taart voor de eerste keer gemaakt en hij staat nu in de oven.
  In plaats van gemengde noten heb ik er stukjes ongezwavelde abrikoos en pecannoten ingedaan.
  Aan de geur zal het niet liggen, heerlijk!!
  Groet Judith

 9. Hoi hoi
  Ik wil deZe lekkere appeltaart deze week gaan bakken voor mijn kleindochter. Kan ik uitgaan van een springvorm van 24cm?
  Alvast bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts