Appelkruimeltaartjes glutenvrij én vegan!

Appelkruimeltaartjes glutenvrij en vegan
0
(0)

Appelkruimeltaartjes, ik heb er een zwak voor. Wanneer de geur van vers gebakken appeltaart bij ons in huis de ronde doet sta ik klaar om te proeven. Het leek mij leuk om een keer kleine appeltaartjes te maken die je kan delen of gewoon zelf op kan eten. Ze zien er niet alleen heel stoer uit, ze doen het ook nog eens heel goed als toetje met een bolletje ijs wanneer je mensen over de vloer hebt. Je hebt geen eieren nodig om deze appelkruimeltaartjes te maken en ook gluten, lactose en melk komt hier niet bij kijken. Oftewel de appelkruimeltaartjes waar iedereen van mee kan genieten!

Ben jij gek op appeltaart? Kijk dan eens bij deze overheerlijke Oma’s appeltaart, de gezondere appeltaart, de appelcake met cheesecakevulling, het glutenvrij appelkruimeltaartje of deze appeltaart cheescecake!

Easy peasy appelkruimeltaartje om te maken!

Mijn inbox stroomt regelmatig vol met de vraag of ik ook een lekker recept heb kleine taartjes voor één of twee personen. Gelukkig staan er ondertussen al heel wat recepten online die hieraan voldoen maar het blijft leuk wanneer ik weer een topper ontdek waar heel veel mensen blij van zullen worden. Het koekdeeg maak je heel gemakkelijk met havermeel en amandelmeel. Kun je niet tegen amandelmeel gebruik dan gerust tijgernotenmeel extra fijn (dit geeft dezelfde smaak en structuur als amandelmeel en kun je één op één vervangen). In mijn boek Bakken zonder Tarwe deel ik hier alles over. Kun je niet tegen havermeel? Gebruik dan eens boekweitmeel, boekweitmeel en amandelmeel is een gouden combinatie. Door de appeltjes alvast heel kort te bakken worden ze al zacht en garen ze makkelijker in de taartjes. Doordat de taartjes klein zijn hoeven ze korter in de oven waardoor de appel minder tijd heeft om gaar te worden. De arrowroot of maizena zorgt ervoor dat de appeltjes goed bij elkaar blijven wanneer je de taartjes aan zal snijden. Je kan dan heelmakkelijk puntjes snijden. Echt een aanrader! Ik koos ervoor om stukjes vijg toe te voegen, het is namelijk het vijgen seizoen (droge vijgen voegde ik toe). Je kan ook kiezen voor rozijntjes of laat ze weg, het is jouw feest vandaag!

Appeltkruimeltaartjes, extra lekker met een bolletje ijs!

Vorige week prees ik mij gelukkig, de pakketjes meneer stond voor de deur met wel een heel tof pakket. Ik ontving alle smaken ijs van Professor Grunschnabel. Kleurrijke potten ijs met verschillende smaken, die ik allemaal kon eten!  Het ijs is 100% plantaardig en bevat dus geen dierlijke producten zoals bijvoorbeeld koemelk of slagroom. In plaats daarvan is er gebruik gemaakt van kokosmelk in de creamy smaken en vers fruit in de fruity smaken. Verder is het  ijs 100% vrij van conserveringsmiddelen, synthetische geur- en smaakstoffen, e-nummers en toegevoegde kleurstoffen. Kortom superlekker ijs dat 100% vrij is van lactose, gluten, soja- en melkproducten.Samen met Mister Oh My Pie! testte we de appelrkuimeltaartjes met een bolletje ijs. Ik koos voor de Maromokotro Snow White, een combinatie van kokos en vanille. De Mister koos voor Indian Winter, een combinatie van kokos en kruidige Chai, een top combinatie die heel goed bij de herfst past. Je kan het ijs kopen bij de AH, aanradertje! 

Het recept heb ik voor jou op papier gezet! Ga er vooral van genieten!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • 2 springvormpjes 10 a 12 cm
 • Mengkom
 • Spatel
 • Bakpapier

Ingrediënten:

Voor 2 taartjes voor 2 a 6 personen:

Voor het basisdeeg:

 • 60 g amandelmeel
 • 60 g glutenvrij havermeel
 • 60 g (plantaardige) boter of kokosolie
 • 1 tl kaneel
 • Snufje zout
 • 30 g ahornsiroop

Voor de vulling:

 • 1 appel
 • 1 tl arrowroot
 • 1 el ahornsiroop
 • Scheutje citroensap
 • 1 tl kaneel
 • Optioneel: rozijnen of stukjes vijg

Voor de kruimels:

 • 20 g havermout
 • 10 g amandelschaafsel

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bodems van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in.
 2. Doe de ingrediënten voor het basisdeeg in een mengkom en kneed deze door elkaar totdat er er een soepel deeg ontstaat. Blijft het deeg te droog? Voeg dan een scheutje plantaardige melk toe.
 3. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met het deeg en zorg ook voor een kleine opstaande rand, houd een klein beetje deeg apart, dit heb je nog nodig voor de kruimels.
 4. Zet de springvormpjes even in de koelkast.
 5. Snijd de appel in dunne plakjes en bak deze kort in een pannetje met het citroensap, ahornsiroop en de kaneel totdat deze wat zachter zijn.
 6. Haal het pannetje van het vuur en meng de arrowroot door de appeltjes.
 7. Verdeel het appelmengsel met eventueel de stukjes vijg en rozijnen over de springvormpjes en duw dit goed aan.
 8. Kneed de havermout en de amandelschaafsel door het resterende deeg totdat er een kruimeldeeg ontstaat.
 9. Verdeel de kruimels over de taartjes en schuif deze de oven in voor zo’n 35 minuten. Laat de taartjes afkoelen buiten de oven.
 10. Extra lekker met een bolletje ijs! Ik zeg, genieten maar!

Bewaartip! Bewaar de taartjes in de koelkast. Ze zijn zeker zo’n 3 dagen te bewaren. Wanneer ze net gebakken zijn, zijn ze natuurlijk het aller-aller lekkerste.

Ga je deze appelkruimeltaartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

7 comments
 1. Ha Marike,

  Kan ik de appelkruimel taartjes ook in één bakvorm van 20 cm maken? En kan ik de tijd hetzelfde houden of moet ik deze aanpassen?

  Dank je wel alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts