Glutenvrije broodjes met verstopte groenten

Glutenvrije bolletjes met verstopte groenten
4.3
(7)

Smeuïge glutenvrije boodjes die krokant van buiten zijn en zacht van binnen. Ik sprong letterlijk een gat in de lucht toen deze broodjes uit de oven kwamen en ze niet alleen de looks hebben van lekkere broodjes maar ook wel degelijk de smaak en de structuur. Ze zijn ontzettend voedzaam doordat ze zijn gemaakt van pure meelsoorten, psylliumvezels én er zit groente in verstopt die je niet proeft. Ideaal voor de kids die wellicht wel een broodje mee willen eten. 😉 Vandaag deel ik mijn geheim van deze heerlijke glutenvrije broodjes met verstopte groenten. Zit je er klaar voor? Glutenvrij, lactosevrij én vegan!

Glutenvrij bakken, het lijkt een hele opgave, met het Oh My Pie! boek en het boek Bakken zonder Tarwe kom je thuis al een heel eind. Ben je op zoek naar meer brood inspiratie? Maak dan eens het eenvoudige brood zonder gist, het soda brood, het Italiaanse borrelbrood, het courgette brood of het bloemkoolbrood.

Hartig of zoet, aan jou de keuze!

Voor de grap maakte ik 4 hartige broodjes en vier zoete broodjes. Hoe? Heel simpel, ik voegde wat kaneel en gewelde rozijnen toe aan de zoete broodjes. Hierdoor kreeg ik een soort van rozijnenbolletjes. Super lekker! De andere broodjes bleven neutraal en daardoor geschikt voor zowel zoet als hartig beleg. 

Bakken met psylliumvezels

Psylliumvezels? Psylliumvezels zijn echt één van mijn fijnste ontdekkingen sinds ik glutenvrij eet. Wanneer ik broodjes bak, gaan er bijna standaard psylliumvezels in. Psylliumvezels, ook wel vlozaad genoemd, zijn echte glutenvervangers. Ze zorgen, net als xanthaangom, voor meer elasticiteit. Ook kan een glutenvrij brood dat psylliumvezels bevat langer bewaard blijven zonder dat het smaak verliest. Je hebt met psylliumvezels wel altijd meer vocht nodig dan bij gangbaar meel. Op 250 gram meel voeg je twee eetlepels psylliumvezels toe, en zo’n 50 ml aan extra water of plantaardige melk. In dit recept wel ik de psylliumvezels eerst in warm water, warm water is belangrijk want dan wordt het beter opgenomen, vergeet dit dus niet. Laat het mengsel even staan en je zal zien dat je het heel makkelijk mee kan kneden om elastische broodjes te krijgen. 

Glutenvrije broodjes met een voedzame basis

Havermout, havermeel, rijstmeel, psylliumvezels en geraspte wortel, meer heb je eigenlijk niet nodig. Ohja, nog wat bakpoeder én baking soda waardoor jouw broodjes ook luchtiger zullen worden i.p.v. bakstenen. De melen vormen een voedzame basis. Je kan natuurlijk ook voor boekweitmeel kiezen in plaats van rijstmeel. Dan smaken ze net zo lekker. Vervang de geraspte wortel eens door courgette of pompoen. Ik kan je nu al zeggen dat het een groot succes zal zijn. 

Bewaartip!

Je kan de broodjes zo’n drie dagen buiten de koelkast bewaren of per stuk invriezen. Bak ze nog heel even in de oven wanneer je ze de volgende dag wil eten, dan zijn ze weer helemaal vers! Vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerste!

 

 

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Spatel
  • Bakpapier
  • Mixer

Ingrediënten:

Voor 8 bollen

  • 1,5 el psylliumvezels
  • 250 ml warm water
  • 100 g wortel -geraspt
  • 75 g glutenvrije havermout
  • 75 g glutenvrij havermeel
  • 75 g rijstmeel
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda + scheutje appelazijn

Optioneel:

  • 40 g rozijnen
  • 2 tl kaneel
  • 1 el zaden of sesamzaad

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden onder- en bovenwarmte of 180 graden hetelucht.
  2. Laat de psylliumvezels weken in het warme water voor zo’n 15 minuten.
  3. Klop het mengsel luchtig met een mixer. Je zal zien dat de psylliumvezels binden met het water en dat het een flubberige massa zal worden.
  4. Rasp de wortel fijn en voeg dit toe aan de psylliumvezels.
  5. Spatel de melen, havermout, zout, olijfolie en het bakpoeder hier doorheen. Wil je zoete broodjes maken? Voeg dan de gewelde rozijnen en de kaneel toe.
  6. Los de baking soda op in een kommetje met het appelazijn zodat het begint te bruisen.
  7. Spatel dit door het deeg heen totdat het niet meer te zien is.
  8. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  9. Gebruik een ijsbolletjes tang om 8 bolletjes te maken. Besmeer ze met een beetje extra olijfolie en strooi hier zaden overheen naar keuze.
  10. Verlaag de ovenstand naar 190 graden (of 175 graden hetelucht) en bak de broodjes in zo’n 50 a 55 minuten goudbruin. De bolletjes zijn klaar wanneer ze krokant van de buitenkant zijn maar nog zacht zijn van binnen.
  11. Laat de bolletjes afkoelen buiten de oven en geniet van deze stevige maar smeuïge bollen!

Ga je deze glutenvrije broodjes met verstopte groenten maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.3 / 5. Reacties: 7

Geef als eerste je mening!

23 comments
  1. Hoi Marike,
    Een print-knop zou een supergoede aanvulling zijn. Ik moet telkens een vrij omslachtige handeling uitvoeren om jouw recepten te kunnen afdrukken.
    Of heb je een goede tip?
    Groet,
    Linda

  2. Hee Marike,

    Moet je om dit recept te laten slagen perse psylliumvezels gebruiken? En kan je de appelazijn vervangen voor iets anders?

    Groetjes len

    1. Hi Len,

      De psylliumvezels geven veerkracht aan het broodje. Je kan ze kopen bij Jumbo, AH en bij natuurvoedingswinkels, Etos heeft ze ook trouwens. Zonder deze toevoeging zullen ze kruimelig worden en dat is net wat we niet willen.

      De appelazijn kun je inruilen voor citroensap. Het gaat om het zuurtje waardoor bakig soda wordt geactiveerd.

      Liefs,
      Marike

  3. Hoi hoi. Kan ik de wortels vervangen door courgette? Ik heb geen wortels meer in huis maar dus wel courgette. 😅
    En ja, die printkop! Die zou hier massa’s gebruikt worden.
    Groetjes

  4. Hallo,

    Ik had geen rijstmeel in plaats daarvan heb ik kikkererwtenmeel gebruikt. Smaakt ook prima!
    Het water met de psylliumvezels werd bij mij een gel. ik heb uiteindelijk alles met de keukenmixer door elkaar gedaan, anders was het geen doen.
    De broodjes smaken heerlijk, maar ze rijzen niet zoveel na Nu heb ik dat wel vaker met bakingsoda en een zuurtje. Heb jij tips om er voor te zorgen dat het deeg nog een beetje na rijst?

    1. Hi Jacqueline,

      Wat leuk om te lezen! Het werken met psylliumvezels vergt soms enige oefening. Een mixer werkt dan heel fijn!
      Heb je de baking soda als laatste toegevoegd? Je kan evt nog wat extra bakpoeder toevoegen.

      Liefs, Marike

  5. Heerlijk waren ze, Marike! Hoe groot zijn jouw broodjes ongeveer in doorsnede?
    Die van mij bleven erg klein. Ook klonterden de psylliumvezels enorm toen ik er warm water bij deed. Had ik dat voorzichtiger, beetje bij beetje moeten doen misschien? Er bleven 1 cm grote brokken in zitten die er ook met het mixen niet meer uit gingen helaas. Zou dit de reden kunnen zijn geweest dat de broodjes kleiner uitvielen?

    Dank je wel alvast voor je reactie!

    1. Hi Jacqueline,

      De psylliumvezels moet je daarom nog even mixen nadat ze hebben geweekt. Je zal zien dat ze loskomen en dat het mengsel luchtiger zal worden.
      Heb je dit ook geprobeerd?

      Liefs,
      Marike

      1. Hai,
        Ik had dit gelezen en zo het recept gemaakt. Maar de broodjes zijn idd ieniemienie. Horen ze groter te worden in de oven of blijven ze gewoon zo groot als je ze maakt?
        (8 broodjes van dit mengsel zorgt bij mij namelijk voor broodjes die kleiner zijn dan een muffin…)
        Ook blijft het wat vochtig van binnen, klopt dat? Ik heb het al langer gebakken…

        1. Hey Bonny,

          Jeetje wat jammer, heb je baking soda gebruikt? Dit zorgt ervoor dat ze groter worden. Wat ook kan zijn is dat de baking soda over de datum is of niet goed is opgelost.
          Ik zal binnenkort een blog delen met meer tips!

          Liefs,
          Marike

  6. Super blij met dit recept. Vandaag deze broodjes voor de 2e keer gemaakt en ze zijn zó lekker dat ze de m’n vriezer maar niet halen:-)…ooit maak ik ze op voorraad.

  7. Mijn broodjes zijn ook niet gerezen…mijn deeg was wel heel elastisch. Ik heb ook vele melen vervangen: ik heb voor havermeel en havermout bruine en witte teffmeel gebruikt, en in plaats van rijstmeel, gebruikte ik amandelmeel. Mogelijk ligt het daaraan. Denk je dit ook, Marike?

  8. Deze broodjes zijn onze favoriet: makkelijk en snel om te maken, een heerlijke smaak en nog supergezond ook. Wij gebruiken overigens volkoren rijstmeel in plaats van witte rijstmeel en dat gaat prima; op die manier zijn de broodjes 100% volkoren. Ook maken we er 6 broodjes van in plaats van 8, omdat we ze anders wel erg klein vinden. Ze worden wel ietsje groter in de oven, maar niet veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts