Bosvruchten yoghurt ontbijttaartjes, glutenvrij en lactosevrij

Bosvruchten yoghurt ontbijttaartjes, glutenvrij en lactosevrij
5
(1)

Bosvruchten ontbijttaartjes, de titel alleen al doet mij watertanden. Een kleurrijk experiment in de keuken afgelopen week, eindigde in een succeservaring. Ik kan niet anders dan deze met jullie te delen. Nu we meer thuis zijn is het een traktatie om jezelf af en toe te verwennen. Deze bosvruchten yoghurt ontbijttaartjes passen daar helemaal bij! Deze kleurrijke ontbitjtaartjes toveren zonder moeite een glimlach op je gezicht. Dat is nog eens fijn wakker worden! Het fijne is misschien toch wel dat iedereen hiervan kan genieten, de taartjes zijn namelijk glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken. Zit je er klaar voor? Hier komt het recept!

Ben je dol op bosvruchten? Eerder deelde ik al deze bosvruchtenontbijttaartjes, citroenkoeken met bosvruchtenvulling, boscruchten cheesecake of de bosvruchten kruimeltaart!

Een glutenvrije ontbijttaartje voor iedereen!

De ontbijttaartjes maak ik vaak op één dag in de week. Zo kan ik 3 dagen lang genieten van een puntje ontbijttaart. Tegenwoordig deel ik deze met de mister, allebei de helft. Aangezien de Mister helemaal niet glutenvrij hoeft te eten en ook niet gek was op minder zoete taarten laat het maar zien dat dit taartje een allrounder is. Hier wil iedereen van meegenieten! WIl je er een dessertje van maken? Vervang dan 200 g yoghurt door 150 ml (plantaardige) slagroom die je zelf op kan kloppen. Klop deze op (niet te stijf) en spatel dit door de vulling. De taartje zullen nog romiger worden. Ik ben dol op deze taartjes!

Hoe krijg je de taartjes zo mooi paars?

Dat is denk ik een vraag die nu al vaak gesteld zal worden. Ik gebruik graag natuurlijke kleurstoffen, dit keer heb ik ervoor gekozen om de Acai te gebruiken voor een hele mooie paarse kleur. Je kan ook de Pink Pitaya gebruiken voor een roze kleur of wellicht de Blue Spirulina voor een blauwe kleur. Heb je dit niet in huis? Niet getreurd! Gebruik eens het sap wat vrijkomt wanneer je de bosvruchten ontdooit. Je zal zien dat de kleur ook mooi paars/roze zal worden alleen iets minder intens.

Ik zie een taartje met laagjes? Hoe doe ik dit?

Yes, dat heb je goed gezien! Eén van de twee taartjes heeft twee lagen. Dit maak je door de helft van de vulling in over de bodem te gieten. Schuif het taartje even de vriezer in, voeg iets meer kleurstof toe aan de rest van de vulling en verdeel dit vervolgens over de onderste laag. Je zal zien dat er ineens twee toffe lagen ontstaan! Je moet er wel even geduld voor hebben!

Mijn taartjes worden nooit zo strak als die van jou, hoe doe jij dit toch?

Dat is geen hogere wiskunde, gebruik eens acetaatfolie! Doe dit na het bakken in de vorm, aan de zijkanten. Na afloop trek je het folie gemakkelijk van de taartjes. Je zal zien dat jouw taartjes ineens heel strak zijn!

 

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • 2 springvormpjes 10 a 12 cm
 • Mengkom
 • Spatel
 • Pannetje
 • Bakpapier
 • Acetaatfolie

Ingrediënten:

Voor 4 personen (2 taartjes)

Voor de bodempjes:

 • 50 g amandelmeel
 • 15 g cacaopoeder
 • 3 Medjouldadels of 30 g ahornsiroop
 • Snufje zeezout
 • Scheutje plantaardige melk
 • Optioneel: enkele grof gehakte noten

Voor de vulling:

 • 400 g stevige yoghurt naar keuze -ik gebruikte kokosyoghurt, deze is lactosevrij en vegan
 • 2 tl Acai poeder -Je kan ook Pink Pitaya gebruiken voor een roze taart
 • 1/2 tl vanille extract
 • 30 g ahornsiroop
 • 1 tl citroenrasp
 • 3 blaadjes gelatine of 2 g agar agar

Voor de topping:

 • 200 g bosvruchten- ontdooid + enkele verse bosvruchten voor de garnering
 • 2 blaadjes gelatine of 1 g agar agar
 • 20 g ahornsiroop

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes.
 2. Maak de ingrediënten voor de bodem fijn met een keukenmachine of kneed ze tot een soepel deeg (dit kan alleen wanneer de dadels heel zacht zijn).
 3. Verdeel het deeg over de bodempjes, schuif ze voor 8 minuten de oven in en ga verder met de vulling.
 4. Roer de yoghurt naar keuze los in een mengkom, spatel hier de vanille, citroen en de ahornsiroop doorheen.
 5. Pak een apart schaaltje, doe hier de Acai poeder in of andere natuurlijke kleurstof. Roer dit door elkaar met 2 el water zodat er geen klontjes te zien zijn, voeg dit toe aan de yoghurt en roer weer door elkaar.
 6. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes in koud water. Wanneer ze week geworden zijn, verwarm je ze in een pannetje met enkele eetlepels water. Blijf goed roeren en wanneer ze zijn opgelost zet je het vuur uit. Roer hier een beetje van het yoghurtmengsel doorheen en voeg de rest toe. Roer goed door. Zie je toch klontjes? Gebruik een staafmixer om het mengsel mooi egaal ta maken. Werkt altijd. 😉 Ga door naar stap 7.
 7. Gebruik je agar agar? Kook de agar agar met 100 ml water in een pannetje, roer goed door. Je zal zien dat het snel indikt. Na zo’n twee minuten kun je de yoghurt zachtjes mee laten pruttelen voor zo’n twee minuten.
 8. Schenk de vulling over de bodempjes van de taartjes. Zet de taartjes vervolgens in de koelkast.
 9. Laat ze zo’n 3 uur opstijven in de koelkast. Ik maak ze daarom vaak ‘s avonds, zodat ik de volgende ochtend alleen de vulling er nog overheen hoef te doen.
 10. De bosvruchten kun je met de ahornsiroop door elkaar roeren.
 11. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes in koud water. Wanneer ze week geworden zijn, verwarm je ze in een pannetje met enkele eetlepels water. Blijf goed roeren en wanneer ze zijn opgelost zet je het vuur uit. Roer hier een beetje van het bosvruchtenmengsel hier doorheen en voeg dan de rest toe. Ga door naar stap 12.
 12. Gebruik je agar agar? Kook de agar agar met 50 ml water in een pannetje, roer goed door. Je zal zien dat het snel indikt. Na zo’n twee minuten kun je de bosvruchten zachtjes mee laten pruttelen voor zo’n twee minuten.
 13. Verdeel de iets afgekoelde bosvruchten over de taartjes. Zet de taartjes vervolgens in de koelkast. Wanneer de topping stijf genoeg is kun je ervan genieten!

Bewaartip!

Je kan de taartjes zo’n 3 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast of vries ze in per stuk.

Ga je deze glutenvrije ontbijttaartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 1

Geef als eerste je mening!

4 comments
 1. Hoi
  Wat maak jij toch steeds mooie ontbijttaarjes,
  Ik zou het ook graag willen leren hoe je dat moet doen. Maar ik merk dat wij bij ons in de beurt niet alles kunnen krijgen. Waar kan ik het bestellen. Of geef je ook wel eens workshops in taarten maken.

  1. Hi Nicoline,

   Wat leuk om te lezen zeg! Dankjewel! Ik geef Masterclasses op dit moment liggen die even stil, maar ze gaan in het in nieuwe jaar weer van start. Daarnaast geef ik ook Masterclasses aan huis. Voor meer informatie kun je mij een mailtje sturen naar info@ohmypie.nl dan kan ik je daar meer over vertellen.

   Liefs,
   Marike

 2. Hi! Ziet er heerlijk uit! Hoeveel en welke vorm citroen gebruik je hier (stap 4)? Zie het niet staan in de ingredientenlijst 😊. En een andere vraag: op de foto zie ik drie lagen, maar in het recept lees ik er twee terug? Doe je wellicht ene helft yogurtmengsel met pitayapoeder en andere met acaipoeder? Alvast bedankt!! Groetjes

  1. Hi Priscilla,

   Dankjewel! De citroen staat erbij hoor :). De lagen heb ik bescherven in de tekst van het intro. Zo kun je ervoor kiezen om met lagen te werken of te kiezen voor 1 kleur.

   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts