Onweerstaanbare moussetaart met pompoen en chocolade, glutenvrij én vegan te maken!

Onweerstaanbare chocolade pompoen mousse taart glutenvrije en vegan
4.7
(3)

Het lijkt wel een pantertaart! Was de enthousiaste kreet bij het zien van de taart. Een taart die er eigenlijk heel anders uit had moeten zien, werd een enorm succes én hoe! De pompoenen uit de moestuin van mijn vader waren niet aan te slepen. Hoe leuk is het om te bakken met deze met liefde gekweekte pompoenen? Ik besloot de keuken in te duiken voor een aantal lekkere recepten. Daar stond ik dan met een stuk pompoen in de keuken, klaar om een taart te maken, wat er anders liep en waarom deze taart zo waanzinnig lekker is vertel ik je nu!

Pompoenrecepten zijn er volop! Probeer de pompoen tulbandjes eens, de pompoen donuts, de herfst eikeltjes , pompoen Wellington of de pompoentaart eens!

Een moussetaart met chocolade en pompoen, de smaak bleek onweerstaanbaar!

Ik besloot de keuken in te gaan met een stuk pompoen, al snel schoof ik een lekkere bodem de oven in. Je kan kiezen voor glutenvrij havermeel of amandelmeel, glutenvrij havermeel geeft een iets compactere bodem dan amandelmeel. De keuze is aan jou! Het leek mij zo tof om een gestreepte taart te maken met een oranje en bruine kleur. Al snel bleek dat de opgeklopte slagroom de oranje kleur wegnam en de smaak van vanille ervoor in de plaats kwam. De chocoladevulling van pompoen en opgeklopte slagroom bleek ontzettend lekker, deze was alleen iets dunner dan de witte vulling waardoor er geen zebrastrepen ontstonden maar een panterprint! Hoe tof is dat? De frambozen en toefjes slagroom maken de taart helemaal af, als dit geen feest is! Ik zeg, een aanrader voor iedereen!

Pompoenen ook wel de triatleet onder de groentes handig om mee te bakken!

Ik heb het al vaker gedeeld, maar mijn liefde voor pompoenen is groot. Ik maak nog regelmatig de pompoenbrownies of de pompoen ontbijttaartjes. Het fijne is dat het gedeeltelijk boter kan vervangen en wel volume en smeuïgheid geeft aan baksels. Het maakt een cake bijvoorbeeld niet waterig maar smeuïg. Ik ben er gek op! Nog een plus van pompoen is dat het geen uitgesproken smaak heeft, wanneer je de smaak van chocolade toevoegt aan gepureerde pompoen ontstaat er ineens een chocolade mousse. Natuurlijk moet je hem dan nog wel zoeten. In deze taart heb ik de pompoen gebruikt als vulling en het geeft een smeuïge structuur aan de moussetaart.

Met deze pantertaart maak je indruk!

Wellicht ben je al fan van het charismatische uiterlijk van deze taart, dat begrijp ik goed. Wanneer je net zo’n juweeltje als ik wil maken, dan is het belangrijk dat je de randen bedekt met acetaatfolie. Dit folie zorgt ervoor dat de randen heel strak zullen zijn wanneer je de taart uit de springvorm haalt. Let er wel op dat je het acetaatfolie pas toevoegt wanneer je de bodem hebt gebakken, gebakken plastic in de oven is toch iets minder. Ben je geen fan van pompoen? Zoete aardappel is ook een optie, of gebruik 250 ml meer opgeklopte slagroom voor de iets minder verantwoorde versie.

Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers vegan genieten!

Yes, de taart is glutenvrij, zoals je van bent gewend. Ik laat je zien hoe je zelf van een glutenvrij leven een feestje kan maken. Wil je de taart lactosevrij maken of vegan? Gebruik dan plantaardige slagroom. Ik gebruik dan vaak de whipping cream van Alpro. Je kan er ook voor kiezen om kokosslagroom te gebruiken, klop dan het harde gedeelte van een blikje kokosmelk luchtig (dat minimaal 24 uur in de koeling heeft gestaan).

Zit je er klaar voor? Hie volgt het recept!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Springvorm 18 cm
 • Mengkom
 • Spatel
 • Bakpapier
 • Acetaatfolie
 • Mixer
 • Pannetje

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 100 g glutenvrij havermeel of 110 g amandelmeel
 • 50 g grofgehakte noten
 • 6 Medjoul dadels
 • 1 tl speculaaskruiden
 • 2 el kokosolie- gesmolten
 • Snufje zout
 • Scheutje plantaardige melk

Voor de vulling:

 • 400 g pompoenblokjes
 • 400 ml (plantaardige) slagroom
 • 7 blaadjes gelatine of 4 g agar agar
 • 75 g Erythritol of ahornsiroop
 • 1 tl vanille-extract
 • 35 g cacaopoeder
 • 100 g pure chocolade – vegan? gebruik dan vegan chocolade

Voor de topping:

 • 1 el cacao om de taart mee te bestrooien
 • 150 ml (plantaardige) slagroom
 • 1 tl vanille-extract
 • 20 g ahornsiroop of Erytrhitol
 • Handje frambozen

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte.
 2. Ontpit de dadels, zorg ervoor dat jouw dadels zacht zijn en pureer ze met een keukenmachine tot een egale massa. 
 3. Doe de ingrediënten voor de bodem samen met de dadels in een mengkom, spatel deze door elkaar en kneed ze tot een egaal deeg. Is het deeg te droog voeg dan nog een scheutje plantaartige melk toe. Verdeel het deeg met de bolle kant van een lepel over de bodem van de springvorm.
 4. Schuif de bodem de oven in voor zo’n 8 a 10 minuten. Laat de taartbodem afkoelen buiten de oven.
 5. Bekleed eventueel de zijkanten met acetaatfolie.
 6. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
 7. Kook de pompoen in zo’n 10 minuten boterzacht. Giet de pompoen af en laat het uitlekken in een vergiet. Zorg er echt voor dat de pompoenstukjes niet meer te nat zijn dat gaat ten koste van de kwaliteit van de vulling.
 8. Pureer de pompoen met het zoetmiddel en het vleugje kaneel tot een egale mousse zonder stukjes.
 9. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Knijp de blaadjes uit en verwarm deze in een pannetje, roer goed totdat ze zijn opgelost. Zet het vuur uit en spatel de gelatine door de pompoenpuree en ga door naar stap 11.
 10. Gebruik je agar agar? Kook de agar agar in 100 ml water, je zal zien dat het indikt roer ondertussen goed. Laat het 2 minuten koken en voeg de pompoenpuree toe. Roer goed door elkaar en laat weer 2 minuten doorpruttelen. Zet het vuur uit en ga verder met stap 11.
 11. Verdeel de pompoenpuree over twee mengkommen. Voeg in één mengkom met een zeef de cacao toe en spatel dit goed door elkaar. Roer nu ook de chocolade stukje er doorheen, doordat de pompoen nog warm is smelten deze vanzelf.
 12. Klop de slagroom lobbig dus niet stijf. Anders gaat de slagroom schiften zodra je de pompoen toevoegt.
 13. Voeg aan elke kom met pompoen slagroom toe, verdeel dit over de twee kommen, spatel alles voorzichtig door elkaar.
 14. Pak voor iedere kom een lepel. Plaats in het midden van de taart twee lepels chocomousse gevolgd door witte mousse, ga net zo lang door tot jouw mousse op is. Klap het blik tussendoor op het aanrecht, opwaartse beweging zodat de mousse zich goed kan verspreiden.
 15. Zet de taart zo’n 3 uur in de koelkast zodat de vulling op kan stijven.
 16. Strooi wat cacao met een zeefje over de taart.
 17. Wanneer je de taart wil serveren kun je de slagroom opkloppen, voeg net voordat de slagroom stijf is de vanille en het zoetmiddel toe. Maak mooie toetjes op de taart en versier de taart eventueel met frambozen.
 18. Zet de taart in de koelkast zodat de topping op kan stijven. Wanneer deze stevig genoeg is kun je de springvorm verwijderen en genieten!

Bewaartip!

Je kan de taart zo’n 3 dagen afgesloten bewaren in de koelkast.

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.7 / 5. Reacties: 3

Geef als eerste je mening!

2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts