Glutenvrije kruidnoten en glutenvrije gevulde speculaas

Nu de dagen steeds kouder worden en 5 december steeds dichterbij komt is het een feestje om de geur van versgebakken kruidnoten of speculaas te ruiken al dan niet te proeven. Knapperige kruidnoten en gevulde speculaas horen bij het Sinterklaasfeest. Zelf kruidnoten en gevulde speculaas bakken is toch wel het allerleukste én het allerlekkerste! Dit kan heel gemakkelijk glutenvrij. Speciaal voor jou heb ik in samenwerking met Schär mijn favoriete Sinterklaasrecepten op papier gezet, zodat jij in een handomdraai overheerlijke glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas kan bakken met één basisrecept, hoe fijn is dat?!
Glutenvrije kruidnoten en glutenvrije gevulde speculaas
0
(0)

 

Heb je de Overheerlijke Oma’s appeltaart al gespot? Deze maakte ik ook met de Mix C van Schär!

Glutenvrije gevulde speculaas en kruidnoten maak je het het lekkerste zelf!

Ieder jaar kijk ik enorm uit naar de decembermaand, de gezelligheid met familie maar vooral de tijd die wij er thuis voor vrij maken om lekkere dingen te maken in de keuken. Nu zal het dit jaar wel iets anders zijn en zijn we nog meer thuis dan anders. Dat zorgt er juist voor dat we nog meer tijd hebben om thuis de keuken in te gaan en er een feestje van te maken. Het leek mij zo leuk om één recept te ontwikkelen waarmee je kruidnoten maar ook glutenvrije gevulde speculaas kan maken. Na een aantal experimenten is het gelukt! De perfecte glutenvrije kruidnoten rolden uit de oven en binnen no-time stond er ook een rijkelijk gevulde speculaas op tafel met zelfgemaakt spijs. Je hebt er slechts enkele ingrediënten voor nodig. Ik heb de Schär Mix C als basis gebruikt, deze mix is de allrounder in de keuken als het gaat om zoete baksels. Met de Schär Mix C maak je zonder moeite lekkere cakes, taarten en koekjes, zo fijn! De Schär Mix C is ideaal om glutenvrije kruidnoten en glutenvrij gevulde speculaas mee te maken en ik laat je zien hoe je dit zelf kan doen!

Glutenvrije gevulde speculaas en kruidnoten die je ook vegan kan maken!

Ik krijg heel vaak de vraag of glutenvrij en vegan te combineren zijn in een recept. Mijn antwoord is volmondig ja. Je ziet dan ook heel vaak in mijn recepten een vegan optie voorbijkomen. Dat laat ik ook weer zien bij deze recepten. Door plantaardige boter of kokosolie te gebruiken in plaats van roomboter maak je het recept direct plantaardig. Voor de gevulde speculaas kun je het eiwit en de eierdooier weglaten. De eierdooier wordt alleen gebruikt om de gevulde speculaas te laten glimmen. Dit effect kun je ook krijgen door voor je baksel de oven in gaat de gevulde speculaas in te smeren met een klein beetje abrikozenjam. Je zal zien: je proeft het niet én jouw gevulde speculaas schittert van het aanrecht af!

Oh My Pie! baktips!

Het maken van kruidnoten is niet heel ingewikkeld, je moet alleen wel enkele dingen goed onthouden. Wanneer je deze tips toepast zullen jouw kruidnoten nooit meer mislukken, dat beloof ik. Wanneer je het deeg hebt gemaakt, is het echt belangrijk om het een half uur in de koelkast te leggen. Hierdoor zullen jouw kruidnoten niet te veel uitlopen tijdens het bakken waardoor de kans op een grote plaatkoek een stuk kleiner zal zijn.

Voor het gevulde speculaas kan ik je de tip geven om het deeg en het spijs de avond van tevoren te maken. Doordat het deeg en het spijs even kunnen rusten in de koelkast kunnen de smaken er heel goed intrekken zodat de speculaas en het spijs een intensere smaak krijgen, dit komt jouw baksel alleen maar ten goede!

Zit je er klaar voor? Hier komen dan ook echt de recepten!

Glutenvrije gevulde speculaas

Glutenvrije gevulde speculaas

Glutenvrije gevulde speculaas

Glutenvrije kruidnoten en glutenvrije gevulde speculaas

4 from 7 votes
Recipe by Marike Course: Cake en brownie, Feestdagen, Glutenvrije recepten, Sint, TaartCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Tarwevrij, Melkvrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

12

hoeveelheid
Voorbereiding:

1

hour 
Baktijd:

35

minutes
Calorieën

120

kcal
Total time

1

hour 

35

minutes

Glutenvrije gevulde speculaas én glutenvrije kruidnoten maak je heel gemakkelijk met dit basisrecept! Glutenvrij én vegan genieten maar!

ingrediënten

 • 200 g 200 Mix C Kuchen & Kekse

 • 100 g 100 donkerbruine basterdsuiker

 • 120 g 120 roomboter of plantaardige boter

 • 15 a 23 g 15 a 23 speculaaskruiden- proef jouw deeg even om te testen hoe intens jij de speculaassmaak wil hebben, iedere speculaaskruiden is anders.

 • 1 1 Snufje zeezout

 • 30 ml 30 (plantaardige) melk

 • Voor het spijs:
 • 150 g 150 amandelmeel

 • 150 g 150 poedersuier

 • rasp van 1/2 citroen

 • ½ ei of enkele eetlepels water

 • Voor de garnering:
 • Handje halve blanke amandelen of amandelschaafsel

 • Optioneel: 1 eierdooier of 1 el agavesiroop gemengd met 2 el plantaardige melk

Zo maak je het!

 • Doe de ingrediënten voor het kruidnotendeeg in een mengkom, behalve de (plantaardige) melk. Kneed de ingrediënten door elkaar. Voeg als laatst beetje bij beetje de (plantaardige) melk toe. Kneed het deeg totdat het een soepel geheel is dat niet plakt of te droog is. Is het deeg te nat? Voeg een klein beetje meel toe. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje (plantaardige) melk toe.
 • Wikkel het deeg in keukenfolie en leg het voor zo’n 30 minuten in de koelkast.
 • Verwarm na die 30 minuten de oven voor op 170 °C met onder en bovenwarmte of op 160 °C hetelucht.
 • Wil je kruidnoten maken? Bekleed de bakplaat met bakpapier, maak kleine balletjes van het deeg. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de balletjes zit zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken tijdens het bakken. Bak de kruidnoten in zo’n 25 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen buiten de oven en genieten maar!
 • Wil je de glutenvrije gevulde speculaas maken? Spatel het amandelmeel en de poedersuiker door elkaar, maak de citroen schoon, rasp de gele schil en voeg het rasp samen en voeg ½ ei toe. Eet je plantaardig? Vervang het ei door enkele eetlepels plantaardige melk. Kneed dit tot een bal en wikkel het amandelspijs in een keukenfolie en plaats het amandelspijs in de koelkast.
 • Bekleed de springvorm met 2/3 van het speculaasdeeg. Zorg ervoor dat de bodem en de opstaande randjes bedekt zijn.
 • Verdeel hier het spijs overheen. Rol de rest van het deeg uit tot een lap ter grootte van de vorm en leg op de spijs. Druk de randen goed aan.
 • Klop het eigeel los. Bestrijk de bovenkant met behulp van de bakkwast met het eigeel. Duw de amandelen in het deeg en bak de gevulde speculaas 35 min. in het midden van de oven. Laat de glutenvrije gevulde speculaas afkoelen buiten de oven.

Notities

 • Bewaartip! Bewaar de gevulde speculaas in een afgesloten bakje buiten de koelkast. De gevulde speculaas is zo’n 7 dagen lekker vers!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije gevulde speculaas maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije kruidnoten en glutenvrije gevulde speculaas

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

12 comments
 1. Hee Marike!
  Ik heb vanavond je recept uitgeprobeerd voor de gevulde speculaas.
  Ik had wel een grotere bakvorm dus hij was dunner.
  Maar helaas mislukt en smaakte naar zeep. Er moesten ook wel erg veel kruiden in.. bijna een heel potje speculaas kruiden.

  Kan het zijn dat er een type fout zit in het deeg recept?
  3 gram speculaas kruiden ipv 30?
  Ik gebruikte de koek en speculaas kruiden van het merk Silvo

  Groetjes Anneloes

  1. Hi Anneloes,

   Oei, dat is heel gek en heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Het klinkt alsof je baking soda hebt toegevoegd, dan smaakt een baksel naar zeep.
   Ik weet niet hoe intens de kruiden van Silvo zijn. Ik zal erbij zetten dat men even moet letten op de intensiteit van de kruiden. Ik gebruikte de speculaaskruiden van green gypsy spices.

   Groetjes,
   Marike

   1. Hoi Marike,

    Ik heb verder geen andere dingen toegevoegd. Bedankt voor de aanpassing. Ik ga hem snel nog een x proberen en dan in het klein!

    Groetjes Anneloes

 2. Hoi Marike,

  Kan ik in dit recept de suiker en poedersuiker vervangen door bijvoorbeeld sukrin (alternatief voor suiker) of een andere suiker vervanger?

  Groetjes

 3. Ik heb de gevulde speculaas volgens recept gemaakt. Alleen wat minder suiker. Ik houd niet van erg zoet. De kritieken van de proevers zijn lovend. Heel erg lekker. Top recept 👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts