Glutenvrije cheesecake met speculaas en amandelspijs

Glutenvrije cheesecake met speculaas en amandelspijs
0
(0)

Het is bijna 5 december en de Sinterklaasrecepten vliegen je om de oren maar de aller allerlekkerste heb ik voor het laatste bewaard. Deze glutenvrije speculaas met een laagje amandelspijs is de spreekwoordelijke kers op de taart! Het begon als een experiment en eindigde in een succeservaring.

Ik nam de taart mee als cadeautje voor een Masterclass samen met twee te leuke meiden in Zeeland. Deze glutenvrije cheesecake met speculaas en amandelspijs viel zo in de smaak dat het recept niet uit kon blijven. Een recept waarmee je punten scoort tijdens de feestdagen! Niet alleen op 5 december maar ik ook tijdens de kerstdagen! In deze blog leg ik jou uit hoe je in een handomdraai deze feestelijke taart kan maken. Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers vegan te maken!

Sinterklaasrecepten, je hebt ze vast al voorbij zien komen. Ben jij gek op speculaas? Maak dan eens deze glutenvrije krokante speculaasbrokken, de glutenvrije gevulde speculaas of de speculaas cake! Houd je wel van een uitdaging dan is de speculaascake echt iets voor jou!

Glutenvrije cheesecake met speculaas en amandelspijs

De titel alleen al, meer woorden zijn er niet nodig bij het zien van deze pie! Ik kan niet anders zeggen dat ik toch wel een vreugdedansje deed toen deze taart voor de derde keer heel goed lukte! We hebben de proeftaarten verdeeld, iedereen vond de taart geweldig, een groter compliment kunnen we niet krijgen! De bodem is krokant en combineert super goed met het zoete maar toch frisse laagje amandelspijs, de zachte yoghurt-slagroomvulling én de krokante speculaaskruimels on top! Echt een taart waar je mij altijd voor wakker zou kunnen maken. Ben jij ook zo gek op amandelspijs? Wanneer je dit zelf maakt is het toch echt het allerlekkerste. Je kan het ook weglaten als je geen spijsliefhebber bent. Kun je niet tegen amandelmeel? Vervang dit dan door tijgernotenmeel (chufameel) extra fijn. Geeft dezelfde smaak en proeft heel goed! Zo kun je toch spijs eten zonder dat je noten eet. Kijk maar naar deze glutenvrije en nootvrije glutenvrije gevulde speculaas!

Een feesttaart voor de hele maand december!

Niet alleen op 5 december zal deze taart vele harten veroveren maar ook tijdens de kerstdagen. De warme smaken doen van speculaas en amandelspijs passen ook prima bij de Kerst. Strooi er wat eetbare glitters overheen en het feest is compleet! Super fijn dat je de taart ook prima een dag van tevoren kan maken, verdeel net voor het serveren de speculaaskruimels over de taart en genieten maar! Zo heb je geen kerststress of Sintstress op de dag dat je de taart ook daadwerkelijk nodig hebt.

Baktips van Oh My Pie!

Er zijn altijd een aantal tips die ik jou alvast mee kan geven, wanneer je plantaardig eet of lactose- koemelkvrij, gebruik dan de plantaardige slagroom die je op kan kloppen van Alpro. Deze kun je vinden in het koelschap van de AH of Jumbo. Echt een aanrader! Ook acetaatfolie is een must om in huis te hebben, hiermee maak je strakke cheesecakes, kwarktaarten en andere no bake taarten met een natte vulling. Kun je wel tegen koemelk en lactose dan kun je in plaats van kokosyoghurt ook prima Griekse yoghurt gebruiken. Als laatste tip, strooi de speculaaskruimels pas voor het serveren over de taart, dan blijven ze lekker knapperig!

Zit je er klaar voor? Hier komt het recept! Ik kon niet kiezen uit de foto’s dus het is even scrollen en vooral watertanden wanneer de foto’s voorbij komen. 😉

Glutenvrije cheesecake met speculaas en amandelspijs

Glutenvrije cheesecake met speculaas en amandelspijsGlutenvrije cheesecake met speculaas en amandelspijs

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Springvorm 18 cm
 • Bakpapier
 • Acetaatfolie
 • Mengkom
 • Spatel

Ingrediënten:

Voor de bodem:

Voor het spijs:

Voor de vulling:

Voor de topping:

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden onder en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
 2. Doe alle ingrediënten voor de bodem in de mengkom en kneed dit tot één geheel. Verdeel het deeg over de bodem en maak mooi plat met de bolle kant van een natte koude lepel.
 3. Schuif de bodem de oven in voor zo’n 8 minuten. Laat deze vervolgens afkoelen buiten de oven.
 4. Ga ondertussen aan de slag met het maken van het amanelspijs. Roer alle ingrediënten door elkaar en kneed er vervolgens een spijsbal van. Duw het uit over de bodem van de taart zodat er overal een even dikke spijslaag te zien is.
 5. Bekleed de zijkanten eventueel met acetaatfolie, door dit folie worden de randen van de taart heel strak, ik vind dit heel mooi en fijn werken. Het is geen must.
 6. Zet de springvorm in de koelkast, we gaan aan de slag met het maken van de overheerlijke vulling!
 7. Roer de yoghurt en de vanille en de ahornsiroop door elkaar.
 8. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een bakje koud water.Knijp ze uit wanneer ze zacht geworden zijn.
 9. Verwarm de gelatine in een pannetje al roerende en zet het vuur uit wanneer de gelatine is opgelost. Roer hier de yoghurt doorheen.
 10. Klop ondertussen de (plantaardige) slagroom lobbig. Wanneer deze lobbig is kun je beetje bij beetje de yoghurt er doorheen spatelen. Spatel niet te lang want dan verdwijnt de lucht uit jouw vulling, zonde. Ga door naar stap 12.
 11. Gebruik je agar agar? Kook de agar agar in een bodempje water zo’n 50 a 100 ml en blijf goed roeren, laat het zo’n 2 minuten koken. Voeg al roerende de yoghurt toe en laat het mengsel zo’n 1 a 2 minuten zachtjes pruttelen. Klop de slagroom lobbig en spatel hier de yoghurt doorheen.
 12. Schenk de vulling over de bodem van de springvorm en zet de taart in de koelkast voor zo’n 3 uur.
 13. Wanneer de vulling stijf genoeg is kun je net voor het serveren de speculaasjes er overheen kruimelen. Verwarm de chocolade au bain marie en swirl dit over de taart heen met een lepel of door een boterhamzakje te gebruiken. Doe de gesmolten chocolade hier in en knip een mini puntje van het hoekje af, nu kun je de chocolade over de taart heen swirlen voor wat extra confetti!;)
 14. Snijd de taart in punten met een warm mes (!!) en geniet!

Bewaartip!

Je kan de taart zo’n 3 dagen afgesloten bewaren in de koelkast.

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Glutenvrije cheesecake met speculaas en amandelspijs

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

4 comments
 1. Bij het recept staat niets over chocolade. Terwijl er op de taart wel chocolade zit!
  Hoeveel chocolade is nodig voor deze mooie en lekkere afwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts