Gingerbread cheesecake, glutenvrij én vegan!

Gingerbread koekjes zijn één van de meest feestelijke koekjes voor Kerst. Het is ontzettend leuk om deze koekjes te maken en te versieren samen met je kinderen of gewoon alleen. Nog leuker om er een taart van te maken! Al een langere tijd had ik een idee en zie hier het resultaat! De krokante gingerbread bodem combineert perfect met de fluweelzachte vulling én de gingerbread mannetjes als topping maken de taart zo vrolijk! Het lijkt net alsof ze in een jacuzzi zitten met iets teveel schuim. Ik weet zeker dat kinderen ook dol zullen zijn op deze taart! De taart waarmee jij punten scoort! Glutenvrij, lactosevrij, koemelkvrij én vegan te maken!
Gingerbread cheesecake, glutenvrij én vegan!
5
(2)

Een glutenvrije cheesecake met de smaak van gingerbread koekjes!

Gingerbread koekjes, in Amerika zijn deze koeken razend populair. De rage is overgewaaid naar Europa en tegenwoordig zie je ze overal tijdens de feestdagen. Dat vind ik helemaal niet zo erg aangezien de koeken écht aan te raden zijn. Door het toevoegen van het gemberpoeder, krijgt het koekje een bijzondere en lichtpittige smaak. Ik ben fan. Je kan ze kant-en- klaar kopen of je kan ze natuurlijk zelf maken. De vulling is heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is even wachten. Daarom maak ik deze taart graag de avond van tevoren, zodat de vulling goed op kan stijven. Heb je niet zoveel tijd? Zet de taart even in de vriezer. Succes gegarandeerd!

Gingerbread cheesecake, kies jouw favoriete bodem!

Ik vind het altijd heerlijk om uit te pakken in de keuken, hier maak ik dan ook tijd voor. De bodem kun je maken zoals deze staat beschreven maar wil je een bodem met maar 2 ingrediënten maken? Gebruik dan 200 gram glutenvrije speculaasjes van YAM of gingerbread koekjes en 80 g (plantaardige) boter. Maal de speculaasjes tot kleine kruimels, verwarm de boter in een pannetje en voeg de kruimels toe wanneer de boter is gesmolten. Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en duw aan met de bolle kant van een natte koude lepel. Makkelijk én mega lekker!

Op zoek naar leuke kerstrecepten? Probeer de chocolademousse taartjes, glutenvrij kerstbrood, cranberry cheesecake, Brownie & Tiramisutaart, chocoladetaartjes met roze chocolade, glutenvrije frambozencake of bekijk de andere Kerstrecepten eens!

Baktips van Oh My Pie!

Er zijn altijd een aantal tips die ik jou alvast mee kan geven, wanneer je plantaardig eet of lactose- koemelkvrij, gebruik dan de plantaardige slagroom die je op kan kloppen van Alpro. Deze kun je vinden in het koelschap van de AH of Jumbo. Echt een aanrader! Ook acetaatfolie is een must om in huis te hebben, hiermee maak je strakke cheesecakes, kwarktaarten en andere no bake taarten met een natte vulling. Kun je wel tegen koemelk en lactose dan kun je in plaats van kokosyoghurt ook prima Griekse yoghurt gebruiken. Als laatste tip, steek de gingerbread poppetjes net voor het serveren in de taart, dan blijven ze lekker knapperig!

Zit je er klaar voor? Hier komt het recept! Ik kon niet kiezen uit de foto’s dus het is even scrollen en vooral watertanden wanneer de foto’s voorbij komen.

Gingerbread cheesecake, glutenvrij én vegan!

Gingerbread cheesecake, glutenvrij én vegan!

Gingerbread cheesecake, glutenvrij én vegan!

Gingerbread cheesecake, glutenvrij én vegan!

Gingerbread cheesecake, glutenvrij én vegan!

5 from 1 vote
Recipe by Marike Course: Cake en brownie, Desserts, Kerst, TaartCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Melkvrij, Vegan
Servings

10

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

2

hours 
Calories

165

kcal
Total time

2

hours 

20

minutes

ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 75 glutenvrij havermeel

 • 75 g amandelmeel

 • 2 tl kaneel

 • 2 tl gember

 • 2 tl kardemom

 • Snufje zout

 • 50 g (plantaardige) boter boter of kokosolie

 • 1 tl bakpoeder

 • 40 g agavesiroop of kokosbloesemsuiker

 • Voor de vulling:
 • 300 ml (plantaardige) slagroom

 • 200 g (kokos) yoghurt

 • 5 blaadjes gelatine of 3 g agar agar

 • 2 tl vanille-extract

 • 60 g agavesiroop of kokosbloesemsuiker

 • Optioneel: 2 tl kaneel

 • Optioneel: 2 tl rasp van een sinaasappel

 • Voor de topping:
 • 150 ml (plantaardige) slagroom

 • 1 tl vanille-extract

 • Optioneel: 1 tl xanthaangom of 1/2 zakje klopfix

 • 6 gingerbread koekjes of kant-en-klaar

 • Wat heb je nodig?
 • Springvorm 18 cm

 • Bakpapier

 • Mengkom

 • Spatel

 • Mixer

 • Spuitzak + spuitmondje (optioneel)

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 175 graden onder en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
 • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de mengkom en kneed dit tot één geheel. Verdeel het deeg over de bodem en maak mooi plat met de bolle kant van een natte koude lepel.
 • Schuif de bodem de oven in voor zo’n 11 a 15 minuten. Laat deze vervolgens afkoelen buiten de oven.
 • Bekleed de zijkanten eventueel met acetaatfolie, door dit folie worden de randen van de taart heel strak, ik vind dit heel mooi en fijn werken. Het is geen must.
 • Zet de springvorm in de koelkast, we gaan aan de slag met het maken van de overheerlijke vulling!
 • Roer de yoghurt, sinaasappelrasp, de vanille en de ahornsiroop door elkaar.
 • Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een bakje koud water. Knijp ze uit wanneer ze zacht geworden zijn.
 • Verwarm de gelatine in een pannetje al roerende en zet het vuur uit wanneer de gelatine is opgelost. Roer hier de yoghurt doorheen.
 • Klop ondertussen de (plantaardige) slagroom lobbig. Wanneer deze lobbig is kun je beetje bij beetje de yoghurt er doorheen spatelen. Spatel niet te lang want dan verdwijnt de lucht uit jouw vulling, zonde. Ga door naar stap 11.
 • Gebruik je agar agar? Kook de agar agar in een bodempje water zo’n 50 a 100 ml en blijf goed roeren, laat het zo’n 2 minuten koken. Voeg al roerende de yoghurt toe en laat het mengsel zo’n 1 a 2 minuten zachtjes pruttelen. Klop de slagroom lobbig en spatel hier de yoghurt doorheen. Wil je de vulling wat meer smaak geven? Zeef dan de specerijen door de mousse en spatel nog één keer door elkaar.
 • Schenk de vulling over de bodem van de springvorm en zet de taart in de koelkast voor zo’n 3 uur.
 • Wanneer de vulling stijf genoeg is kun je de slagroom opkloppen totdat deze goed stijf is, spatel de vanille en het zoetmiddel er doorheen. Vul een spuitzak met de slagroom en spuit toefjes slagroom op de taart. Halveer de gingerbread koekjes en steek de bovenlijfjes voordat je de taart serveert in de slagroom. Het lijkt nu net alsof de poppetjes in een jacuzzi zitten!
 • Snijd de taart in punten met een warm mes (!!) en geniet!

Notities

 • Je kan de taart zo’n 3 dagen afgesloten bewaren in de koelkast.

#ohmypie

Ga je deze gingerbread cheesecake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Gingerbread cheesecake, glutenvrij én vegan!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

1 comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts