Glutenvrije oliebollen die ook vegan zijn!

Glutenvrije oliebollen die ook vegan zijn!
3.6
(29)

Het is alweer bijna 31 december, bij oud- en nieuw horen oliebollen. Glutenvrije oliebollen zijn toch wel het lekkerste wanneer je ze zelf maakt. Ik kijk er ontzettend naar uit om weer aan de slag te gaan in de keuken. Ik deel mijn favoriete oliebollen recept waarmee je glutenvrije oliebollen kan bakken die ook lactosevrij zijn én vegan. Wij zijn er gek op thuis, iedereen lust ze. Hoe fijn is dat?! Zet de frituurpan alvast maar klaar, hier gaan we dan!

Ben je nog op zoek naar recepten voor oud- en nieuw? Deze oliebollen uit de oven zijn een verantwoord alternatief, wat dacht je van de chocolademousse taartjes, appelbeignets pannenkoekjes of de appeltaartjes?

Glutenvrije oliebollen maken

Zelf oliebollen bakken hoeft niet heel moeilijk te zijn. Ik heb ervoor gekozen om een melenmix te gebruiken. Het fijnst vond ik de Schär Mix B om te gebruiken. Heb je deze niet in huis? Gebruik dan een melenmix die je kan gebruiken voor brood. Gewone glutenvrije bloem werkt niet, dan worden ze niet lekker. Been there done that. Voor het oliebollenbeslag gebruiken we geen eieren, door het bruiswater beetje bij beetje toe te voegen zal je zien dat de oliebollen al heel luchtig worden. Wij zijn gek op oliebollen met rozijnen. Ben je hier geen fan van dan kun je ze ook weglaten. Voeg eens wat stukjes appel toe, ananas, stukjes karamel of een vleugje Baily’s en je zal zien dat er ineens een decadente oliebol uit de frituur rolt! Glutenvrij hoeft niet saai te zijn, dat bewijzen deze oliebollen maar weer eens!

Download nu GRATIS het E-book met glutenvrije én vegan feestrecepten!

Oh My Pie! baktips!

 • Blijft jouw beslag te stevig, voeg dan iets meer bruis water toe tijdens het mixen.
 • Het beslag zal iets stugger zijn dan ‘normaal’ oliebollenbeslag. Een ijsbolletjesschep die niet al te klein is kan hierbij helpen om mooi bollen te scheppen.
 • Zorg ervoor dat de pan niet te vol zit met oliebollen, de oliebollen worden extra mooi wanneer ze genoeg ruimte hebben om te zwemmen.

Glutenvrije oliebollen die ook vegan zijn!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Mengkom
 • Handmixer
 • Ijsbollenschep
 • Schuimspaan
 • Keukenpapier
 • Frituurpan of gietijzerenpan
 • 2 l zonnebloemolie

Ingrediënten:

 • 500 g glutenvrije bloemmix – ik heb Schär Mix B gebruikt, of gebruik een andere mix geschikt voor brood
 • 440 ml lauw warme plantaardige melk
 • 300 ml bruisend water
 • 30 g (kokosbloesem) suiker
 • 16 g gedroogde gist
 • 10 g zout
 • 1 tl kaneel
 • 200 g rozijnen- geweld

Aan de slag

 1. Doe de glutenvrije bloemmix met het gedroogde gist in een kom en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens de lauwwarme plantaardige melk, zout, kokosbloesemsuiker en de kaneel toe.
 2. Gebruik een handmixer met deeghaken om alles te mengen. Voeg beetje bij beetje het bruiswater toe, totdat er een glad beslag is ontstaat. Spatel de rozijnen als laatste door het beslag en dek de kom af met een vochtige doek. Laat het rijzen op een warme plek voor zo’n 1 a 1,5 uur.
 3. Verwarm de olie voor op 175 graden in een frituurpan of grote pan op het vuur. Gebruik zonnebloemolie om te frituren. Het makkelijkste is om een ijsbollenschep te gebruiken, schep hiermee mooi bollen en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bak de oliebollen in zo’n 6 a 7 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
 4. Bestrooi ze met poedersuiker en geniet!

Bewaartip!

Je kan de oliebollen prima een 2 a 3 dagen bewaren, warm ze even op dan zijn ze extra lekker. Vries ze in, zodat je op elk gewenst moment kan genieten van zo’n lekkere oliebol!

Ga je deze glutenvrije oliebollen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Glutenvrije oliebollen die ook vegan zijn!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.6 / 5. Reacties: 29

Geef als eerste je mening!

13 comments
   1. De oliebollen heb ik net een half uurtje klaar (12 flinke bollen :-)
    Ze zijn natuurlijk geproefd en goedgekeurd door man en kinderen!

    Ik heb bovenstaand recept precies gevolgd, maar alleen een keukenmachine met deeghaken gebruikt. Er bleven nog wel wat klontjes in het beslag. Het beslag was bij mij ook meer dan verdubbeld waar ik niet op gerekend had, maar daardoor wel lekker luchtig!

    1. Hi Annelies,

     Wat leuk om te lezen! Soms kan het zo zijn met een keukenmachine dat deze niet tot de bodem komt waardoor er klontjes in kunnen komen helaas. Een staafmixer kan de oplossing bieden als de klontjes niet weg te krijgen zijn. Fijn dat jullie hebben genoten!

     Liefs,
     Marike

 1. Nou, dit was geen succes helaas. Elk jaar traditie om met mijn moeder voor familie en vrienden oliebollen te bakken. Dit jaar voor mij voor het eerst glutenvrij.
  Ik kan de bloemmix van Schär niet gebruiken ivm aanwezigheid soja (allergie). Dus gezocht naar een andere samenstelling van melen die samen een goede vervanging zouden opleveren. (Rijstmeel, boekweitmeel en tapioca) Het beslag bleef echter veels te dun. Bijna waterig zelfs. Dus dit jaar helaas geen oliebollen voor mij.
  Volgend jaar eerst maar wat oefenen voor 31 december ;-) Als je nog een tip hebt…..

  De beste wensen voor jou en je gezin! Ik ben super dankbaar voor al je lekkere recepten. We hebben gisteren nog gesnoept van het chocolademousse taartje :-)

 2. Hier al tweemaal een groot succes! Het beslag op 50 graden met vochtige doek laten rijzen in de oven. Met magere melk.
  Variant 1: met stukjes appel, ananas en fudge
  Variant 2; met citroensap van een halve kleine citroen (volgende keer probeer ik rasp), stukjes sinaasappel en geconfijte gember.
  Jammie! Heerlijk luchtig, en níet droog. En de volgende dag nóg lekkerder :)
  Dank voor het recept!

 3. Op dit moment staat mijn man deze oliebollen te bakken en wat lukken ze onwijs goed zeg!!! Ik heb al in jaren geen oliebollen gegeten, en ben er nu enorm van aan het smullen! Dank je wel voor dit goede recept! Fijne jaarwisseling! Die van ons komt helemaal goed met deze bollen :) :) :)

 4. Voor het eerst in mijn leven oliebollen gebakken en wat zijn ze heerlijk zeg !! Ook een aantal met rozijnen en walnoten gemaakt, een persoonlijk favoriet. Erg blij dat ik dit jaar gewoon van oliebollen kan genieten dankzij dit recept !!
  Bedankt en een fijne jaarwisseling !!

 5. Wat een goed recept! Het uitgeprobeerd en wat waren ze heerlijk. De volgende dag opgewarmd in de airfryer en ze waren weer heerlijk warm en krokant. Dit blijft mijn recept voor altijd.
  Had als variant ook wat appel erbij gedaan 😋 . Bedankt voor dit recept.

  1. Hee Griet, dat heb ik zelf niet geprobeerd. Wellicht heb je het ondertussen zelf getest. Ik hoop dat ze hebben gesmaakt!

   Lieve groet,
   Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts