Overheerlijk glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is!

Een lekker glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is , ik kan alvast vertellen, er ging een wereld voor mij open! Dit lekkere brood is licht verteerbaar en snel klaar. Ideaal om te maken in het weekend zodat je kunt genieten van een heerlijke verse boterham zonder dat je er buikpijn van krijgt. Je kan de zonnebloempitten weglaten dus ook de mensen die hier niet van houden kunnen zorgeloos een boterham proberen. Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij en ook koolhydraatarm! Zelfs de thuisbakker met twee linker bakhanden kan overweg met dit recept!
Overheerlijk glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is!
3.8
(127)

Koolhydraatarm brood bakken

Dol ben ik op brood. Vroeger at ik het liefste brood, veel brood met oude kaas en een lik roomboter. Op het moment dat ik de diagnose coeliakie kreeg en mijn eerste glutenvrije boterham proefde, kon ik wel huilen. Ondertussen weet ik beter. Ik maak mijn broodjes gewoon zelf! Eerlijk gezegd was ik zelf geen broodbakker. Het werken met gist vond ik maar lastig en daardoor rolde er menig keer een bonk alias baksteen uit de oven. Teleurstelling op teleurstelling volgde. De afgelopen jaren heb ik heel veel geexperimenteerd met melen, glutenvervangers en recepturen. Daardoor ben ik nu helemaal thuis in het bakken van brood. Eerder maakte ik het glutenvrije brood zonder gist, het haverbroodje en ook het glutenvrije sodabrood. Ik ben nog altijd fan!

Een eenvoudig glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is bak je gewoon zelf.

Ik krijg super vaak de vraag naar een lekker glutenvrij brood. Tijdens de persoonlijke Masterclasses en de Hartige Masterclass deel ik al mijn tips en tricks live. Super leuk om te zien dat mensen hierdoor zelf alles kunnen bakken en geen mislukkingen meer hebben. Vandaag neem ik jou alvast mee in mijn avontuur om zelf eenvoudig glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij brood te bakken via het digitale papier. Dit keer heb ik amandelmeel gebruikt als basis, samen met psylliumvezels. De psylliumvezels vervangen de gluten en geven het brood voldoende elasticiteit zodat het brood mee veert wanneer je er op duwt. Amandelmeel maakt het brood koolhydraatarm. Je kan ook havermeel gebruiken maar gebruik dan 250 gram in plaats van 300 gram. Anders rolt er een bonk uit de oven en dat is alles wat je niet zou willen.

Koolhydraatarm brood bewaren

Het brood kun je zeker 3 dagen buiten de koelkast bewaren, in een papierenzak of vries het in per plak. Geloof mij, dit brood wil je proeven!

Meer glutenvrije broodrecepten? 

Lees dan eens mijn blog over glutenvrij brood bakken, het glutenvrije haverbrood of bekijk deze hartige avocado broodjes!


Koolhydraatarm brood

Overheerlijk glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is!

Overheerlijk glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is!

4 from 61 votes
Recipe by Marike Course: Brood, Koolhydraatarm, Tussendoortjes, glutenvrije receptenCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, Melkvrij, Tarwevrij, KoolhydraatarmDifficulty: Makkelijk
Servings

12

servings
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

1

hour 
Calories

80

kcal
Total time

1

hour 

15

minutes

Een lekker glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is. Met dit recept sla je twee vliegen in één klap! Makkelijk en snel, genieten maar!

ingrediënten

 • 300 g 300 amandelmeel

 • 40 g 40 psylliumvezels

 • 13 g 13 bakpoeder

 • 1 tl 1 zout

 • 1 tl 1 xanthaangom

 • 2 2 eieren

 • 2 2 eiwitten

 • 1 el 1 olijfolie

 • 240 ml 240 handwarm water

 • handje zaden en pitten voor de topping

 • Wat heb je nodig?
 • Cakevorm 21 cm of broodvorm

 • Mengkom

 • Spatel

 • Optioneel: mixer

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven op 200 graden onder- en boven warmte of 180 graden hetelucht.
 • Bekleed de bakvorm met bakpapier.
 • Doe alle ingrediënten in een mengkom en spatel alles goed door elkaar. Kneed desnoods het laatste stuk totdat er een deegbal ontstaat. Gebruik evenuteel een mixer met deeghaak om een mooi egaal deeg te krijgen.
 • Doe het deeg in de bakvorm en maak de bovenkant egaal met de spatel.
 • Strooi hier de pompoen- en/of de zonnebloempitten overheen.  Wanneer je het brood insmeert met eigeel blijven de zaden en pitten beter plakken, kleine tip.
 • Schuif jouw broodje de oven in voor een bruiningskuurtje van 60 minuten. Wanneer jouw brood te snel bruin kleurt kun je halverwege een alluminiumfolie over het brood leggen om aanbranden te voorkomen.
 • Haal het brood na 60 minuten uit de oven. Check met en satéprikker of het brood gaar is. Wanneer deze er droog uit komt dan is het brood klaar. Is dat niet het geval bak het brood dan nog 10 minuten langer.
 • Laat het brood afkoelen buiten de oven. Wanneer het brood is afgekoeld kun je ervan genieten!

Notities

 • Bewaartip! Bewaar het brood biuten de koelkast in een papieren zak of in een schone theedoek dan blijft het lekker vers of vries het brood per plak in.

#ohmypie

Ga je dit koolhydraatarme brood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Overheerlijk glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.8 / 5. Reacties: 127

Geef als eerste je mening!

41 comments
 1. Hi Marike, ik sta te popelen om deze te maken, ten eerste ziet het er makkelijk uit maar vooral erg smakelijk. Welke afmeting van een bakblik gebruik je hiervoor ? (Er staat donutvorm ? Fijne dag alvast

 2. Ziet er geweldig uit. Ben helaas allergisch voor ei. Kan ik dag vervangen voor lijnzaadei? En heb je tips voor het eiwit ?
  Liefs

  1. Ik ben fan!!! Heb het brood net gebakken en het is echt lekker, niet droog en kruimelig en smaakt goed. Wel een vraagje, kan je dit ook per.plakje invriezen en hoe ontdooi je het dan het best ? Dank je wel alvast

   1. Hi Irma,

    Wat tof om te lezen zeg! Geniet er vooral van!
    Je kan het brood ook per plakje invriezen. Ik haal het er dan op tijd uit zodat het zelf kan ontdooien op kamertemperatuur. Je kan het ook even in de voorverwarmde oven ontdooien.

    Groetjes,
    Marike

 3. Hoi,
  Ik heb zojuust de variant gemaakt met havermeel, maar ik wil eigenlijk een khd arm brood.
  Zie nu dat ik dan deze moet hebben. Waar vind ik xanthaangom ??
  Gr Patricia

 4. Ha,

  Klinkt heerlijk! Zou het graag willen proberen, wat wordt er bedoeld met eiwitten?
  Ik kom met bakken net kijken….;)

   1. In het recept staat 2 eieren en 2 eiwitten. Betekend dat dat je dan in totaal 4 eieren nodig bent ? Dan 2 heel en van de andere 2 alleen de eiwitten ?

 5. Hoi! Wat ziet dat er heerlijk uit !! Ik eet vegan , waarmee kan ik het ei en eiwit vervangen ? Lijnzaad of chiazaad? Of nog tips ? Alvast super bedankt !

 6. Lang geleden dat ik zulk mals brood heb gegeten. En heerlijk eenvoudig om te maken. Ik heb er voor gekozen er pompoenpitten broodjes van te maken.
  Zalig. Bedankt voor dit lekkere recept

 7. Hoi Marike, het brood is echt heerlijk en goed houdbaar, alleen zitten er soms een soort zwart paarsachtige luchtgaten in het brood. Wat zou dat kunnen zijn? Dat is dan al aanwezig zodra het uit de over komt, dus niet na een dag…

  1. Hey Eveline, wat fijn dat je blij bent met het recept! Voeg je pompoenpitten toe aan het brood? Het kan zo zijn dat de baking soda hiermee reageert als je dit gebruikt.
   Verder kun je het deeg even goed aanduwen wanneer het de bakvorm ingaat zodat de eventuele luchtbellen verdwijnen.

   Kun je iets met de tips? Ik ben benieuwd!

   Liefs,
   Marike

 8. Hoi Marieke. Het brood zit in de oven en ik ben benieuwd hoe het er straks uur komt en smaakt😁.
  Ik zou echter graag weten hoeveel koolhydraten er in totaal inzitten?
  Ik zag dat iemand anders die vraag ook heeft gesteld, maar kon er geen antwoord op vinden.
  Bedankt voor je reactie alvast.
  Warme groet,
  Maria

 9. Ik maak het brood nu al een paar maanden en vind het heerlijk. Bij de laatste paar broden heb ik 1 eetl. Gebroken lijnzaad en wat ciazaad toegevoegd. Is ook lekker.
  Vraagje: het brood is soms wat te vast. Kan ik zonder problemen exta water aan het deeg toevoegen?

 10. Klinkt heel goed, gv en kh-arm. Ik hoop dat je meer van deze recepten (gv én kh-arm) hebt. Kan dit brood ook in de broodbakmachine worden gemaakt?

 11. Dit brood net gemaakt en niet meer kunnen wachten totdat het afgekoeld is ☺
  Het is lauwwarm heel lekker! Bedankt voor het recept

 12. Hi Marike,
  Een heerlijk smakelijk broodje waar ik echt superblij mee was, ware het niet dat ik echt pijn in mijn buik en een opgeblazen gevoel van heb. Ik kan ( blijkt) niet tegen de psyllium vezels! Nu las ik dat juist dat ingrediënt voor de luchtigheid zorgt net als gluten in ander brood.
  En dat is nou juist wat ik er zo lekker aan vond. Weet je daar misschien nog een vervanger voor?
  Groetjes,
  Letty Robben

  1. Hey Letty, wat leuk dat je blij bent met het brood. Ah wat naar dat je er pijn van krijgt. Psylliumvezels zijn niet makkelijk te vervangen. Je zou gebroken lijnzaad kunnen proberen. Reageer je daar wel oke op?

   Liefs,
   Marike

 13. Hoi Marike ik was zo blij dat ik het recept zag, totdat ik eieren zag staan. Kun je die vervangen door iets anders? Merk dat de vragen op eieren niet worden beantwoord.
  Luefs Anoniem

 14. Het glutenvrije brood dat ook nog eens koolhydraatarm is…… is ook nog eens super lekker én super eenvoudig te maken. Afgelopen weekend voir het eerst gemaakt, bij een uitgebreide lunch die bestond uit diverse keto/kha hapjes. Ook Franse kaasjes stonden op tafel en de combinatie met het brood is echt fantastisch. Ook onze gasten waren er heel enthousiast over (als je tig keer te horen krijgt “wat is dit een lekker brood zeg!”, dan moet het echt wel in de smaak vallen 😉). Uiteraard wilden ze het recept!! Ik sta te popelen om het weer te maken, maar daar kom ik in het weekend pas weer aan toe, dan maar ook gelijk 2x….. of 3…..?! 😀

 15. Dag Marike,

  Enthousiast deze namiddag het broodje gebakken. Het zag er op de foto al heerlijk uit en het recept heel eenvoudig.
  Echter, toen ik het broodje uit de oven haalde, zag ik aan de buitenkant al dat het een vreemde kleur had…
  Ik sneed er een sneetje af, en inderdaad, de binnenkant is grijs van kleur!
  De smaak is nochtans lekker. Maar door de kleur ziet het eruit alsof het slecht is, en is niet erg aantrekkelijk om te eten.
  Een idee wat er zou fout zou kunnen gegaan zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts