Glutenvrij haverbrood zonder gist!

Wanneer ik iemand mij de vraag stelt, wat mis je het meeste sinds je glutenvrij moet eten dan is mijn antwoord: Een échte lekkere boterham. Misschien herken je het wel, ook al ben ik het gewend dat ik voor een broodje niet zomaar een bakker in kan lopen, toch blijft het soms een gemis. Dagelijks krijg ik heel veel vragen over hét glutenvrije broodrecept waarmee je een lekker maar ook makkelijk glutenvrij brood kan maken.
Glutenvrij haverbrood zonder gist!
3.8
(420)

Glutenvrij haverbrood bakken

Vandaag deel ik één van mijn lievelingsrecepten, waarmee jij een makkelijk glutenvrij haverbroodje zonder poespas kan maken. Dat niet als een baksteen uit de oven komt, dat niet gortdroog is en ook nog eens veerkrachtig is! Het is ontzettend voedzaam én ongelofelijk lekker! Het brood zit boordevol vezels en je kan er volop mee variëren. Wat wil je nog meer? Glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij!

Glutenvrij haverbrood maak je zelf!

Ieder weekend maak ik het graag zelf, een makkelijk glutenvrij brood. Ik snijd het brood in sneetjes en wat ik niet gebruik vries ik in, super handig! Nu moet ik eerlijk bekennen dat het regelmatig voor komt dat het brood op is na het weekend. Geef ons eens ongelijk?! Zeker wanneer je dit broodje hebt geproefd dan begrijp je ineens waarom. Het fijne vind ik toch wel dat je geen gist nodig hebt waardoor het broodje niet nog een tijd hoeft te rijzen. Het staat letterlijk binnen een uur op tafel. Doordat het brood gemaakt is van glutenvrij havermeel en havermout is het erg voedzaam. De meeste glutenvrije broden die je in de supermarkt koopt zijn alles behalve voedzaam en vaak ook duur. Dit is dus een prima alternatief en ook nog eens een stuk goedkoper. Hoe je zelf een makkelijk glutenvrij broodje kan bakken leg ik je stap voor stap uit!

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor het maken van brood? Probeer dan dit koolhydraatarme brood eens, de bolletjes, het haver-kastanje broodje of het courgette brood!

Bakken zonder gist

In dit recept heb ik geen gist gebruikt maar baking soda. Dit heb ik opgelost met wat citroensap en pas als laatste toegevoegd. Je zal zien dat het mengsel enorm gaat bruisen, de baking soda geeft voldoende lucht aan jouw broodje zodat het lekker luchtig wordt! Bakpoeder zou je ook kunnen gebruiken maar dan wordt jouw broodje waarschijnlijk iets minder luchtig. Je kan gist gebruiken, laat de baking soda weg. Gebruik 5 gram en los dit op in het water, voeg een lepel (kokosbloesemsuiker) toe en laat dit mengsel 10 minuten staan. Wanneer je het brood gaat maken voeg je de gist toe en maak je een bal van het deeg. Laat het brood een uur rijzen. Vorm er een bal van, doe deze in de bakvorm en laat het broodje nog een half uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Gebruik je liever geen havermeel en havermout? Vervang dit dan door boekweitmeel of een combinatie van boekweitmeel en rijstmeel.

Lees hier het artikel: Glutenvrij broodbakken doe je zo!

Ben je er klaar voor? Stroop de mouwen maar op! We gaan aan de slag!

Glutenvrij haverbrood zonder gist!
Glutenvrij haverbrood zonder gist!

Recept:

Wat heb je nodig?

Cakevorm of broodvorm van 20 cm of bak het brood op de bakplaat

Ingrediënten:

 • 240 g glutenvrij havermeel
 • 250 g warm water of plantaardige melk
 • Handje glutenvrije havermout
 • 40 g psylliumvezels OF 20 g psylliumpoeder
 • 1 tl zout
 • 4 eieren
 • 1 el ahornsiroop of honing
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl baking soda + scheutje appelazijn of citroensap
 • Optioneel: sesamzaad + pompoenpitten + zonnebloempitten

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven op 200 graden onder- en boven warmte. Bekleed de bakvorm of de bakplaat met bakpapier.
 2. Doe het havermeel samen met de psylliumvezels en het zout in een mengkom. Roer alles goed door elkaar, gebruik eventueel een garde zodat de vezels goed mengen met het meel.
 3. Voeg vervolgens de olie, zoetmiddel, water en 3 eieren toe. Split het overgebleven ei en voeg het eiwit toe. Houd de eidooier apart. Los de baking soda op met het citroensap en voeg ook dit toe.
 4. Spatel alles door elkaar heen, gebruik je handen of een keukenmixer met deeghaak zodat er een deegbal ontstaat. Het deeg kan nog wat plakkerig zijn. 
 5. Laat de deegbal even rusten en je zal zien dat je na 10 minuten verder kan kneden. Voeg de havermout toe.
 6. Kneed nog een keer door. Voeg de helft van de pitten en sesamzaad toe en plaats het brood in een broodbakvorm of op een bakplaat bekeeld met bakpapier. 
 7. Verdeel met een kwastje het eigeel over het brood, strooi hier eventueel nog wat pitten overheen. Dit geeft een extra bite. :) Schuif jouw broodje de oven in voor een bruiningskuurtje van 40 a 50 minuten. Wanneer jouw brood te snel bruin kleurt kun je halverwege een aluminiumfolie over het brood leggen om aanbranden te voorkomen.
 8. Haal het brood na 40 a 50minuten uit de oven. Check met en satéprikker of het brood gaar is. Wanneer deze er droog uit komt dan is het brood klaar. Is dat niet het geval bak het brood dan nog 10 minuten langer.
 9. Laat het brood afkoelen buiten de oven. Wanneer het brood is afgekoeld kun je ervan genieten! Eetsmakelijk!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.8 / 5. Reacties: 420

Geef als eerste je mening!

#OHMYPIE

Ga je dit glutenvrije haverbrood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de hashtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

BEN JE OP ZOEK NAAR MEER INSPIRATIE?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Glutenvrij haverbrood zonder gist!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.8 / 5. Reacties: 420

Geef als eerste je mening!

113 comments
     1. Hoi Marike,

      Nadat ik handwarm water bij de psylliumvezels heb toegevoegd zijn er dikke klonters ontstaan. Wat doe ik fout?

     2. Hi Janet,

      Heb je psylliumvezels of poeder gebruikt? Psylliumpoeder heeft een andere verhouding dan psylliumvezels. Psylliumpoeder zijn fijngemalen psylliumvezels. Je hebt maar 1/3 van de aangegevenhoeveelheid psylliumvezels nodig wanneer je psylliumpoeder wil gebruiken. Dat gaat dus ook op voor dit recept. Peaks heeft de vezels aangepast naar poeder, heb ik gezien. Je kan de psylliumvezels (die ik persoonlijk fijner vindt) kopen bij Kruidvat, Etos, Pit&Pit en bij De Notenshop zijn ze weer voorradig. Ik hoop dat je hier verder mee kan.

      Groetjes,
      Marike

     3. En als je geen oven meer hebt? Wat adviseer je omtrent de baktijd en temperatuur in een broodmachine?

   1. Een heerlijk broodje, helemaal gelukt. Misschien iets minder luchtig dan het broodje op de foto.
    Ik heb ook sorghummeel gebruikt, omdat ik geen havermeel had.
    Ik heb het deeg gemengd in de keukenmachine en dan merkte ik wel op dat de deeg vaster werd naargelang de tijd dat ik het draaide.
    De psylliumvezels heb ik droog heel goed gemengd met het meel. Als het natte deel erbij kwam, direct mengen en dan de keukemachine in.
    De eigeelsmaak boven op het brood smaak je wel een beetje vind ik.
    Top broodje, echt! Dankjewel

  1. Hi Milou, ik bewaar het brood in een papieren zak buiten de koelkast. Het blijft zo’n drie dagen goed, meestal doe ik het broodje nog even in de oven voordat ik ervan eet als het ouders is. Invriezen kan ook!

   Liefs,
   Marike

  2. Hoi, het brood is erg lekker geworden! Wel heb ik het uiteindelijk een half uur extra in de over gehad voor het gaar was en het in wat compacter/ kleffer dan de jouwe er uit ziet. Heb je een tip om hem volgende keer luchtiger te krijgen? Ik heb je recept precies gevolgd ;)

  1. Ik heb het brood nu 2x gemaakt en het smaakt erg goed. Mijn vrouw is er blij mee ;) Alleen is het nog redelijke klef wanneer het na 45 minuten uit de oven komt.
   Het valt mij op dat het deeg bij mij natter is in vergelijking met jouw deeg in de Instagram video.
   Wat doe ik verkeerd of wat kan ik veranderen? Meer meel, minder water?

   1. Ik heb hetzelfde als wat Jurgen schrijft: het blijft zo nat. Het staat nu ruim tien minuten langer in de oven en ik had er met kneden al flink wat meer havermeel door gedaan omdat het deeg zo nat was. Zijn er nog tips? Ik hoop het want het is wel het 1e broodje dat ik bak dat echt een beetje als brood eruitziet ipv als cake.
    Dank vast!

    1. Kleine update. Heb het broodje nog drie kwartier langer in oven gelaten en het bleef te nat. Verder smaakt het lekker maar lijkt me niet gezond zo nat.
     Kan t werken om er minder psylliumvezels in te doen?

     1. Ik denk dat het kan liggen aan het type havermeel. Zelf heb ik altijd meer vocht nodig bij volkoren havermeel en minder bij “gewoon” havermeel. Misschien een ei minder proberen of volkoren havermeel nemen.

     2. Hi Laura,

      Wat vervelend, ik heb dit zelf nog niet eerder ervaren ook al bak ik het broodje al ruim drie jaar wekelijks. Ik denk graag met julle mee. Gebruik iets minder water in jouw geval, heb je warm water gebruikt? Dit wil ook verschil uitmaken met de werking van psylliumvezels.

      Liefs,
      Marike

     3. Ik heb het recept geponeerd. Ik kreeg het niet gemengd heel stug en kreeg het alleen met een schuurspons van mijn handen af. Even laten staan, maar het bleef hetzelfde. Resultaat is een geaderd brood van de psylliumvezels. De luchtigheid is prima. De smaak en en met name de geur vind ik naar.

    2. Wat een heerlijk brood. Het kneden vergt wel wat oefening nog maar het resultaat is heerlijk. Ik heb hem 45 min gebakken en toen nog 5 minuten op zijn koppie gebakken en helemaal gaar en niet nat ofzo. Precies de ingredienten gebruikt als in recept en de vezels van de Etos. Deze gaat hier vaker uit de oven rollen.

   2. Beste Jurgen,

    Wat fijn dat het is gelukt! Hmm dat is inderdaad gek. Wellicht namen mijn psylliumvezels meer vocht op. Ik zou iets minder vocht gebruiken, ik denk dat dit al heel veel zal schelen voor jouw broodje.

    Groetjes,
    Marike

   1. Hi Marieke,
    Nadat ik mijn man het zoveelste onsmakelijke gluten/lactose/sojavrije broodje uit de supermarkt zag eten, ben ik me gaan verdiepen in “het zelf maken”. Ik kwam jouw recept tegen. Het smaakt naar brood!!! Heerlijk! Het lijkt alleen nog niet helemaal gaar, dus misschien de volgende keer iets langer. We bakken nu de plakjes per keer even af. Nu al genieten! Heb je een tip waarin ik het best kan bakken? Heb nu een siliconen bakvorm gebruikt.
    Groetjes bianca

  1. Brood is bij mij erg goed gelukt alleen zakte hij enorm in nadat hij even uit de oven was, hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen ?

   1. Hoi Marike, Heerlijk brood maar ook bij mij zakte hij na het afkoelen enorm in. Ik heb hem 40 min op 200 graden in een hete luchtoven gebakken (boven en onder warmte). Misschien de volgende keer langer in de oven doen? Hij was op zich wel gaar. Hoor graag je advies en bedankt voor alle lekkere en fijne recepten!

    1. Bij mij precies hetzelfde. Het brood was heel mooi gerezen, maar kort nadat ik het uit de oven heb gehaald is het ingezakt tot ongeveer de helft. Ben ook heel benieuwd wat er fout is gegaan.

     1. Hi Anette,

      Wat vervelend zeg! Ik begrijp heel goed dat je ervan baalt. Zelf heb ik dit nog niet meegemaakt, ik zal de keuken eens induiken om te kijken wat we hiermee kunnen.
      Heb je psylliumvezels gebruikt of poeder? Welke stand oven gebruik je?

      Liefs,
      marike

     2. Ik heb psylliumvezels gebruikt en ovenstand op 180 graden hete lucht oven. Wat me verder opviel is dat na een dag de pompoenpitten helder groen worden. Komt dat door de combinatie met baksoda misschien?

     3. Hai Annette, die felgroene pompoenpitten is volgens mij een reactie met de baksoda en azijn. Ik heb dat ook als ik een Iers sodabrood bak. Ik vraag me af of dat gezond is.

  1. Hallo Marike, ik heb het brood geprobeerd te bakken, maar het ging bij mij al mis met de psyllium vezels. Toen ik het warme water erbij deed werd het al meteen een bal ipv een brei. Toen heb ik er nog maar wat meer water bij gedaan, maar nu is het brood heel klef en is bij afkoelen ingezakt. De smaak is goed, maar naar mijn idee zit er teveel psyllium in. Klopt die 40 gram? Of waar is het bij mij mis gegaan? Te warm water? Ik heb nog niet veel bakervaring en ik wil het graag nog eens proberen te bakken.
   Groetjes Martine

   1. Hi Martine,

    Heb je psylliumpoeder gebruikt toevallig? 40 gram klopt namelijk wel. De hele vezels van psyllium werken het beste. Mix deze even met een mixer en het water om klontjes te voorkomen.

    Dan moet het zeker goed gaan!

    Liefs,
    Marike

   2. Een heerlijk broodje, helemaal gelukt. Misschien iets minder luchtig dan het broodje op de foto.
    Ik heb ook sorghummeel gebruikt, omdat ik geen havermeel had.
    Ik heb het deeg gemengd in de keukenmachine en dan merkte ik wel op dat de deeg vaster werd naargelang de tijd dat ik het draaide.
    De psylliumvezels heb ik droog heel goed gemengd met het meel. Als het natte deel erbij kwam, direct mengen en dan de keukemachine in.
    De eigeelsmaak boven op het brood smaak je wel een beetje vind ik.
    Top broodje, echt! Dankjewel

  2. Hi Els,

   Dankjewel voor de reactie. Ik kocht ze bij De Notenshop dus online, maar ze zijn ook te koop bij Etos als Jusovezels. Ga voor de hele vezels en niet voor het poeder, deze klontert sneller.

   Groetjes,
   Marike

 1. Wat een heerlijk brood! Net het eerste plakje gesneden en met roomboter besmeerd. Bijna helemaal volgens recept: psylliumvezels met havermelk wel 3 uur laten staan vanwege thuisonderwijs 😅 En de oventijd was 55 min. Dank je, Marike! Groetjes Maud

  1. Hi Maud,

   Wat fijn! Met havermelk is het brood nog zachter he?! De baktijd kan soms iets variëren omdat ovens verschillen, ik zal dit er extra bij vermelden.

   Liefs,
   Marike

 2. Hoi Marike,
  ik heb alleen psylliumpoeder in huis… gebruik ik daar wel dezelfde hoeveelheid van? En dan heel goed roeren om op te lossen? Of gaat dat echt niet?

 3. Ook hier is hij ‘mislukt’. De smaak is heel lekker en hij ziet er mooi uit, maar hij blijft nat en grijzig van binnen.

  Ik denk, als ik zo naar de reacties kijk, dat dit toch te maken heeft met die psylliymvezels. Ook ik heb de poeder versie van Peak’s. Ik heb niet de melk bij de vezels gedaan, maar de vezels bij de melk. Het werd in eerste instantie een dikke brij en bij het laatste schepje werd het opeens één grote stevige massa. Ik heb het toch gebruikt in het brood en goed door het meel gekneed.

  Zou het poeder minder vocht nodig hebben? Zou je anders een foto online kunnen gooien hoe de psylliumvezels met vocht eruit zouden moeten zien? Dan kunnen we wellicht zelf wat doseren totdat we ongeveer hetzelfde plaatje hebben. Bij de notenshop is hij namelijk uitverkocht.

  Ook viel me op dat hier 40 gram vezels doorheen moet, maar dat zowel op de verpakking als bij de notenshop staat dat er 5 tot 7 gram door 500 gram gemengd moet worden. Wij doen 40 gram door 250 gram. Heb je daar een reden voor?

  1. Beste Hanneke, dankjewel voor de reactie. Ik heb alles uitgezocht en er op los geexperimenteerd met psylliumpoeder. Dit heeft een andere verhouding dan psylliumvezels. Psylliumpoeder zijn fijngemalen psylliumvezels. Je hebt maar 1/3 van de aangegevenhoeveelheid psylliumvezels nodig wanneer je psylliumpoeder wil gebruiken. Dat gaat dus ook op voor dit recept. Peaks heeft de vezels aangepast naar poeder, heb ik gezien. Je kan de psylliumvezels (die ik persoonlijk fijner vindt) kopen bij Kruidvat, Etos, Pit&Pit en bij De Notenshop zijn ze weer voorradig. Ik hoop dat je hier verder mee kan.

   Groetjes,
   Marike

 4. Hoi,

  Zou ik de psylliumvezels ook weg kunnen laten? En wat voor werking hebben de psylliumvezels? Wie weet kan ik er dan een alternatief voor vinden. Alvast bedankt voor je reactie!

 5. Heb het al vaak geprobeerd maar steeds hetzelfde resultaat een te nat brood van binnen. Zit nu al een uur in de oven en plak er maar weer 20 min bij want hij is nog nat van binnen. Dacht ligt aan de vezels in poeder vorm maar nu de juiste vezels en weer hetzelfde probleem. Iemand enig idee wat ik fout doe?

  1. Hi Martine,

   Wat vervelend dat het niet lukt. Heb je de psylliumvezels geweekt in heet water en de psylliumvezels even laten staan? Gebruik evenuteel iets minder heet water voor de vulling. Dan moet het écht lukken!

   Lieve groet,
   Marike

   1. Hoi Marike!

    Ik heb het brood nu 2x gemaakt en ben erg enthousiast over de smaak! Vandaag was hij mooi gelukt in een broodbakblik, alleen zakte hij kort nadat ik het uit de oven haalde in.

    Na het lezen van enkele reacties is mij nog niet goed duidelijk waardoor dit kan komen en wat ik eventueel anders kan doen.

    Groetjes Lieke

    1. Hi Lieke,

     Dankjewel voor de reactie.Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over de smaak. Hoe was de structuur van het brood? Was deze nog iets nattig? Dan kan het zijn dat het brood nog niet helemaal gaar was en dat het nog iets langer in de oven had moeten staan. Dit kan namelijk nog wel eens per oven verschillen. De ene oven bakt sneller en heter dan de andere oven. Dit zou je kunnen proberen.

     Lieve groet,
     Marike

  2. Hoi, ik wil graag ook dit brood maken, lijkt me heel erg lekker. Ivm een medische oorzaak kan ik alleen niet kneden. Kan het denk je op een glutenvrij programma in een broodbakmachine? Of is een ander programma mss beter? Alvast bedankt!

 6. Heb het brood net gemaakt, de baktijd aangehouden; korst leek knapperig, en de satéprikker kwam er schoon uit. Brood klonk hol als je er op tikte…Alles goed leek me.
  Heb t brood laten afkoelen en zag daarna tot mijn verbazing dat t brood wat ingestort was in het midden Geen knapperige korst meer…
  Wat is er fout gegaan?

 7. Wonderbaarlijk!! Dat zo’n onwerkbaar nat deeg, zo’n mooi brood heeft gemaakt.
  Sinds jaren niet zo’n lekker gv brood gemaakt/gegeten.
  De smeuiigheid komt vast door de enorme hoeveelheid psylliumvezels. Dus dank voor dit recept

 8. Beste Ohmypie,
  Ik heb vandaag twee broodjes gebakken. Ze zijn alle twee goed gelukt. De eerste is iets te snel uit de bakvorm gehaald en daarbij op zijn kop gezet waardoor de bovenzijde daarvan iets is ingezakt en de textuur bovenin te vast is , maar dat is een schoonheidsfoutje. Smaakt ook goed. Het eerste brood hebben we uiteindelijk 60 minuten gedaan en de helft van de tijd met een zilverfolie er over. Het tweede brood moest 70 minuten voordat ik de prikker en schoon uit haalde.

  Wat mij opgevallen is, is dat de psylliumvezels van het kruidvat in een potje zitten waar 125 gram op staat, maar als ik het naweeg is het 75 gram inhoud. Ik heb 25 gram vezels genomen per brood met 250 ml oatdrink van de Litlle. De vezels zijn eigenlijk best duur. Dit is prima gegaan. Voor herhaling vatbaar.

 9. Hoi!
  Bedankt voor het recept. Idd wat nat nog vanbinnen maar vind ik net lekker! Ik vind wel dat het veel meer naar ei smaakt dan een gewoon tarwe of speltbrood. Kan dit of ligt het aan mij? Bedankt!

  1. Beste Virginia,

   Dankjewel voor de reactie. Wat jammer dat de smaak overheerstend was, inprincipe hoort dit niet de bedoeling zijn. Wat je zou kunnen doen is een klein scheutje honing/ahornsiroop toevoegen aan het beslag. Dat neutraliseert de smaak.
   Liefs,
   Marike

 10. Wat een heerlijk brood! Na heel veel diverse recepten te hebben geprobeerd, eindelijk één die heerlijk smaakt en goed gelukt is!
  Bij het ‘kneden’ een handje extra havermout meel toegevoegd. En echt het deeg even laten rusten na het toevoegen van de psyllium vezels.
  Bedankt voor het fijne recept!

 11. Deeg bleef mega nat en plakkerig. Ik had er weinig hoop. Toch in de oven gedaan, 180 graden, hete lucht, 45 minuten wel halverwege t brood op z’n kop gelegd. Het is een FANTASTISCH brood! Ik ben er zo blij mee! Dankjewel!!

 12. Heerlijk brood, wat ik nu al een aantal maal heb gemaakt. Ik heb psylliumpoeder gebruikt en de melk er met een garder doorheen geklutst en dan komen er geen klontjes. Echt top!

 13. Marike, ik ben, na 60jaar problemen te hebben, eindelijk te weten gekomen dat ik o.a. geen gluten verdraag, maar ook geen eieren. Ik zou voor de eerste x graag een brood willen bakken volgens jouw recept, maar wat te gebruiken in plaats van de eieren?
  Dank bij voorbaat.

  1. ff googlen op ei vervangers. Dan kom je oa het volgende tegen:
   1 ei = 1 eetlepel gebroken lijnzaad. Meng dit met 3 eetlepels warm water en laat het een paar minuten weken. Er vormt zich een elastisch mengsel dat lijkt op een ei zonder eigeel. Het werkt ook hetzelfde. Let op dat je gebroken lijnzaad koopt of heel lijnzaad eerst fijnmaalt met een notenmaler of vijzel. Geschikt voor zowel zoete, hartige als luchtige gerechten.

 14. Wauw..ik ben helemaal blij. Vandaag je brood gemaakt en wat is het lekker maar zeker ook luchtig. Had al van alles geprobeerd maar het bleef een droge homp brood..tot ik jou recept hebt ontdekt met psyllium vezels. Deze blijft!!!! Het maken was wel even een dingetje want ik kreeg geen deegbal maar toch een kleffe boel. En best zwaar te mixen. Maar met het bakken helemaal goed gekomen, wel wat langer in de oven laten staan.

 15. Ik heb de psyliumpoeder en doe dit dus eerste door het meel. Maar moet ik daar nu nog wat extra water aan toevoegen? Ik deed eerst de poeder in een bakje met het water en daarna bij het deeg. De klonten vond je terug in het brood. De smaak was gelukkig prima.

  1. Hi Eva,

   Wat ook helpt is het deeg even mixen met een mixer met een deeghaak. Dan zie je geen kleurverschil in het brood :)

   Liefs,
   Marike

 16. De smaak van het brood is heerlijk. Maar in het midden blijft het erg compact en ‘rauw’(?). Net als bij andere glutenvrij broodrecepten. Is dit een kwestie van langer bakken? Ik heb het vandaag voor het eerst gebakken en de saté prikker was echt droog bij het testen….

 17. Hoi Marike,
  Wat een fijn brood! De smaak was top. Heb ervan genoten.
  Wel bij mij ook hetzelfde probleem van het inelkaar stortende brood. Ook de dikke brij bij het aanmaken van de vezels klinkt bekend. Ik heb een pakje gekocht waarop vezels staat, maar ik vind het verdacht fijn en dus op poeder lijken. Wellicht dat dit het probleem bij iedereen is? Ik ga volgend weekend mijn vezels 1/3 gebruiken en hopelijk blijft hij dan lekker hoog en luchtig.

  1. Wat jammer Kim! Vezels zijn wat grover dan poeder. Wanneer er een klont ontstaat dan heb je wellicht poeder te pakken inderdaad. Wat nog wel eens wil helpen is de vezels en het water met een mixer zo’n 5 minuten te mixen voordat je het toevoegt aan de andere ingrediënten. Succes!

   Groetjes,
   Marike

 18. @Marike, ik heb helaas ook psylliumpoeder gekocht ipv psylliumvezels (stom! maar het verschil is niet zo duidelijk als je geen expert bent haha). Maar we moeten het dus ff met poeder doen.. In een van jouw blogposts schreef je dat als je poeder gebruikt ipv vezels dat je het poeder moet toevoegen aan het meel en niet eerst water of plantaardige melk bij doen tot het een papje vormt. Maar hier nu in de comments lees ik dat je bij poeder toch adviseert om er water bij te doen en erna te mixen?
  Ik ben een beetje in de war.. Groetjes van een psyllium dummie
  bedankt voor je recepten!!

  1. Hi Gigi,

   Ohjee, kan gebeuren! ;) Voeg het poeder bij het meel, mengen en dan voeg je de rest van de ingrediënten toe. Gebruik het liefst een mixer met deeghaken zodat alles goed kan mengen. :) Dan komt het goed!

   Liefs,
   Marike

 19. Wat een geweldig recept, gisteren voor het eerst geprobeerd en meteen gelukt. Ik heb wel een vraagje of het mogelijk is om de baking soda te vervangen en waardoor? Ik heb het idee dat mijn darmen hierop reageerde.

  Groetjes Monique

  1. Super leuk om te lezen! Baking soda is wel essentieel in dit recept. Je zou het eventueel kunnen vervangen door wijnsteenbakpoeder, maar dan zal het brood iets compacter worden.

   Liefs,
   Marike

 20. Heerlijk brood.
  Weet nog maar net dat ik voortaan glutenvrij moet eten. Ik had verwacht dat het meer zou rijzen in de oven. Het brood is wel wat klef en is nauwelijks omhoog gekomen.
  Een beetje klef vind ik wel lekker.
  Ook na 2 dagen in bakpapier bewaart in de broodtrommel en nog erg vers van smaak.
  Ik maak het met de keukenmachine met een deeghaak, dat gaat heel goed.
  Dank je wel!

 21. Ik heb dit brood nu 2x gemaakt en de smaak is heerlijk.
  Maar helaas blijft er klef achtige delen in het brood zitten. Niet aan de buitenkant, want bij de kapjes is het perfect, maar wel in de rest van het brood.

  De eerste keer heb ik het exact gemaakt zoals het recept aangeeft. De vezels (van de notenshop) met het warme water werd snel een wat vaster geheel. Uiteindelijk voelde het deeg goed aan en kon ik er een mooi vloerbroodje van vormen. Ik heb een keukenmachine gebruikt met deeghaak en het brood 45 minuten in de heteluchtoven op 180 graden. Vanwege de wat kleffe delen nog eens 20 minuten in de oven, maar helaas dat verbeterde het niet.

  De tweede keer heb ik alles, behalve de baking soda en pitten, bij elkaar gedaan, in de hoop op een goede verdeling van de vezels, De keukenmachine met deeghaak gebruikt. Daarna de bakingsoda en de pitjes toegevoegd en heb het deeg vervolgens een half uur laten rusten. Ook nu voelde het deeg goeden heb ik het weer in een mooi broodmodel gebakken. Dit keer eerst 50 minuten, daarna afgedekt met folie en nog een keer 15 minuten. Helaas opnieuw kleffe gedeeltes in het brood. Heel jammer, want de smaak is heerlijk, maar dat kleffe lijkt me niet heel gezond. Alsof het op die plekken niet gaar is.

  Wat gaat hier nu mis? Waar kijk ik overheen? Ik hoop dat je me hier mee kunt helpen.
  Alvast bedankt.

  Groetjes, Angelique

 22. Aan iedereen die van het merk Peak’s de Psylliumvezels gebruikt: houd de hoeveelheid aan voor de Psylliumpoeder, want ik ben erachter gekomen dat wat op de verpakking staat, niet correct is. Het is de poedervariant dat erin zit. Ik ben er helaas te laat achter gekomen voor mn brood van vandaag. De volgende keer de juiste hoeveelheden gebruiken.

 23. Mijn brood is heel goed gelukt na 3 pogingen alleen ik zou het graag iets hoger willen hebben en dus iets meer laten rijzen. Wat kan ik dan doen?

 24. Dit heerlijke brood recept heb ik nu 5 keer gemaakt. Steeds het halve recept. Dan heb ik genoeg voor een paar dagen. Het wordt heerlijk luchtig met een goede broodstructuur. Voedzaam ook.
  Als zoetmiddel gebruikte ik een lepeltje appelstroop. De laatste twee keer voegde ik gedroogde rozemarijn toe als smaakmaker.

 25. Hai,
  Vandaag voor het eerst dit recept geprobeerd, maar helaas niet helemaal gelukt, kwam er gelukkig na het eerste mengen met water achter dat ik poeder had ipv vezels (ook die van peaks staat heel groot vezels op de doos, maar goed). Ik kreeg niet echt een deeg bal, het was een stuk vloeibaarder, toch geprobeerd te bakken en broodje ziet er mooi uit maar idd te vochtig wat veel mensen hier ook zeggen. Is het nou idd het idee dat je met poeder ipv vezels dat poeder eerst door de meel mengt en daarna pas water toevoegt? dat las ik ergens anders op jouw pagina, dan ga ik dat nl volgende keer proberen…

 26. Ik eet sinds een maand glutenvrij. Heb nog nauwelijks brood gegeten in deze maand maar nu dan toch maar dit brood geprobeerd. Wat een lekker, luchtig, fluffy brood. Super recept! Het brood is waanzinnig goed gelukt, ik kan het bijna niet geloven. Ik verwachtte een mislukking omdat ik vergeten was de baking soda en citroensap toe te voegen. Ik heb dit toen ik het deeg eigenlijk al in de vorm wilde doen, nog snel een beetje erdoorheen gekneed. Toen het even in de oven stond, begon het brood toch te rijzen! Ik heb het brood wel een stuk langer in de oven gelaten omdat het nog niet gaar was. De oven stond echter een groot deel van de tijd op een lagere temperatuur dus waarschijnlijk moest het daardoor langer bakken. Dank voor dit super recept!

 27. Deze heb ik al meerdere keren gebakken en het lukt steeds beter. Vandaag had ik iets te weinig psyliumvezels. Heb er toen maar wat teffvlokken en een handje boekweit bij gedaan. Het deeg was vrij nat, ook na de 10 minuten rust die in het recept staat. Ik heb het wel extra lang gebakken, mede omdat mijn oven niet altijd constant is met de temperatuur.
  Ik ben erg content met het resultaat deze keer. Dank voor dit top recept!

  1. Hee Paulien, leuk om jouw berichtje te lezen! Heel slim opgelost! En ook wat betreft de baktijd, wanneer de oven niet constant is met de temperatuur kan dit invloed hebben op de lengte van de baktijd. Geniet vooral van het heerlijke brood!
   Lieve groet,
   Marike

 28. Ik heb het glutenvrije haverbrood gemaakt. Echt super lekker!
  Helemaal volgens het recept, 50 minuten in de oven en boven verwachting gelukt.
  Bedankt dat je dit recept deelt, ben er echt heel blij mee!
  Heerlijk genieten van lekker en luchtig brood.

 29. Dag Marike, het brood is qua smaak heerlijk en vult goed. Wat me alleen maar niet lukt is om het mooi gebakken te krijgen. Na (een lang)) bruiningskuurtje van zeker een uur zitten er in mijn brood nog steeds gedeeltes wat niet goed gebakken lijkt. Ik vermoed dat het een klont psyliumvezels is. Ik heb al diverse manieren geprobeerd om dit anders te krijgen, maar het resultaat is nooit zo mooi als op jou foto. Hoe komt dit?

  1. Hee Emmy, wat leuk om te lezen dat je het brood hebt gebakken! Wat balen dat het niet lukt zoals je hoopt. Het zou kunnen zijn dat de psyllium niet zo goed is gemengd met de rest waardoor je klonten terugziet in het brood. Wat je zou kunnen doen: alle droge ingrediënten goed mengen met een garde of mixer en vervolgens geleidelijk het warme water + de eieren toevoegen. Mix alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten goed gemengd worden. Bak het brood op een iets hogere temperatuur op 220 graden. Dan zal het brood in jouw oven wellicht net iets beter bakken.

   Lieve groet,
   Marike

 30. Inmiddels heb ik dit broodje een aantal keren gebakken. Vind het erg lekker en vooral fijn dat het snel klaar is. Het moet bij mij wel iets langer in de oven voor het beste resultaat. Zal aan mijn oven liggen waarschijnlijk.
  Ik vervang de havermeel soms voor 1/4 deel teffmeel. Dat is ook lekker

  1. Hee Paulien, wat leuk om te lezen zeg! De baktijd kan per oven nog weleens verschillen. Goed dat je de juiste baktijd voor jouw oven hebt gevonden.

   Liefs,
   Marike

 31. hoi marike,
  ik wil graag het brood maken met broodbakmachine, als ik het op bakstand glutenvrijbrood zet werkt dat dan met dit brood?
  groetjes Deborah

 32. Hey Marike, volgende week gaan we samen met onze deelnemers ( duurzame dagbesteding loveStock voor mensen met psychische problemen)
  We zijn benieuwd hoe het gaat smaken
  Groetjes Rianne Willems

 33. Een heerlijk broodje, meteen de eerste keer helemaal goed gelukt. En zo fijn om een voedzaam glutenvrij brood te kunnen maken. De volgende keer smeer ik geen ei op de bovenkant; dat vond ik vrij overheersend terugkomen id smaak.Maar dat is een kleinigheidje.

 34. Voor het eerst dit broodje gebakken met mooi en lekker resultaat! Ik heb eerder veel koolhydraatarm of -beperkt brood gebakken en dit is weer een volgende stap! Ik had alleen havervlokken in huis, dus die heb ik gemalen met mijn koffiemolentje.
  ik ben er blij mee, dus dank voor dit recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts