Glutenvrije foccacia zonder broodmix

Glutenvrije foccacia zonder broodmix
3.5
(17)

Een glutenvrije foccacia zonder glutenvrije broodmix, het leek mij een leuke uitdaging om te maken. Ik kan je zeggen, ik bakte 5 foccacia’s in een middag om uiteindelijk het perfecte recept in handen te krijgen. Een glutenvrije foccacia gemaakt van amandelmeel, rijstmeel zonder gist én extra lekker met geroosterde tomaatjes en rode ui. Lekker voor in het weekend of op een door de weekse dag! Glutenvrij én vegan te maken!

Lekker glutenvrij brood bakken lijkt vaak een hele kunst! Maak eens deze glutenvrije focaccia met broodmix, het glutenvrije haverbrood, Italiaanse borrelbrood, Iers sodabrood, courgette brood, bloemkoolbrood of de broodjes met verstopte groentes!

Glutenvrije foccacia zonder broodmix

Wij zijn gek op foccacia, regelmatig maak ik er één in het weekend met een glutenvrij broodmix als basis. Prima en makkelijk om te maken, maar ik kon het niet laten om de mix weg te laten en zelf te experimenteren. Het duurde even maar toen hadden we ook wat. Je begrijpt vast wel dat ik een gat in de lucht sprong toen deze glutenvrije foccacia uit de oven kwam. Diezelfde avond hebben we hem lekker opgegeten bij de soep lekker met wat zelfgemaakte pesto. Als basis heb ik amandelmeel en rijstmeel gebruikt, dit combineert perfect met elkaar. Je kan de rijstmeel ook vervangen door havermeel, tapiocazetmeel of boekweitmeel. De psylliumvezels geven een goede elasticiteit net als de xanthaangom. De eieren kun je goed vervangen door pompoenpuree, geloof mij de foccacia komt net zo lekker de oven uit!

Glutenvrij én zonder gist!

Ben je geen fan van gist? Dan is dit jouw dag! De glutenvrije foccacia maak je helemaal zonder gist! Ik heb bakpoeder gebruikt en baking soda + wat citroensap. Hierdoor wordt het broodje ook wat luchtiger en hoef je geen uren te wachten. Bakpoeder en baking soda ondersteunen elkaar in dit recept. Let wel op, los de baking soda goed op anders heb je kans dat jouw glutenvrije foccacia naar zeep smaakt, been there done that! Varieër er op los met verschillende groentes, dikke tip! De foccacia is extra lekker wanneer je de groentes kort grilt.

Glutenvrije foccacia zonder broodmix

Glutenvrije foccacia zonder broodmix

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Spatel

Ingrediënten:

Voor de glutenvrije foccacia:

 • 150 g amandelmeel
 • 150 g rijstmeel
 • 150 ml warm water
 • 2 el psylliumvezels (geen poeder)
 • 30 ml olijfolie
 • 2 eieren OF 100 g pompoenpuree
 • Flinke snuf zout
 • 1/2 tl xanthaangom
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl baking soda + scheutje citroensap of azijn

Voor de topping:

 • 100 g tomaatjes gehalveerd
 • 1/2 rode ui in ringen
 • Rozemarijn
 • 2 el olijfolie
 • Grof zeezout
 • Optioneel: olijven

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden onder- en bovenwarmte of 170 graden hetelucht. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 2. Doe de melen in de mengkom, voeg het zout, xanthaangom, bakpoeder, eieren of pompoenpuree en de olijfolie toe.
 3. Roer de psylliumvezels door het warme water en laat dit zo’n 10 minuten staan, spatel dit mengsel vervolgens door de melen heen. Ga verder met kneden met de hand totdat er geen stukjes meer te zien zijn. Het deeg kan even plakkerig zijn, dat is niet erg dat zal verdwijnen.
 4. Laat het deeg 10 minuten staan als het nog plakt, de psylliumvezels doen vanzelf hun werk.
 5. Los de baking soda op met het citroensap of het azijn, trek het deeg uit elkaar en voeg de opgeloste baking soda toe, kneed alles nog één keer goed door elkaar.
 6. Maak een bol van het deeg en maak hier een ovale vorm van op de bakplaat. Versier jouw glutenvrije foccacia met (geroosterde) tomaatjes, (geroosterde) uiringen, rozemarijn of olijven. Net wat jij lekker vindt!
 7. Smeer de foccacia in met olijfolie, doe dit ook over de tomaatjes en uien om verbranden te voorkomen.
 8. Bak de glutenvrije focaccia goudbruin in zo’n 25 minuten. Je zal zien dat het broodje nog wat smeuïg is wanneer je het uit de oven haalt, dit is prima.
 9. Laat het broodje iets afkoelen en geniet!

Ga je deze glutenvrije foccacia maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je de glutenvrije foccacia makkelijk terugvinden wanneer je ze wil gaan maken!

Glutenvrije focaccia zonder broodmix

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 3.5 / 5. Reacties: 17

Geef als eerste je mening!

16 comments
 1. Wat ziet dit er heerlijk uit! Deze ga ik zeker proberen.
  Bij de ingrediënten voor de topping staat zeezout tussen, maar dit kan ik niet terugvinden in de beschrijving van de werkwijze. Wanneer gaat dit er overheen? Als laatste voordat het de oven in gaat?

  Groetjes Angelique

 2. Hoi Marieke, ik zag dat Jamie Oliver baksoda oploste in een suiker oplossing ipv zuur. Heb jij dat al eens uitgeprobeerd? Hartelijke groet, Lydia

  1. Hey Ilse,

   Dat kan ook, je kan het gist met lauw warm water even laten staan + 1 el honing of ahornsiroop. Voeg het toe aan de melen en laat het deeg 2 uur rijzen.

   Liefs,
   Marike

 3. Hi Marike! Mijn focaccia is meer cakeachtig geworden. Het is ook amper gerezen in de oven. Het deeg was (ook na 10 minuten wachten) nog erg plakkerig, misschien heeft dat ermee te maken. Heb je enig idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts