Appelkruimel cheescake, glutenvrij en vegan

Appelkruimel cheesecake waar je helemaal zelf van mag genieten. Appeltaart en cheesecake zijn mijn lievelingstaarten, wanneer je beide samenvoegt dan ontstaat er vanzelf een smaaksensatie! Met een krokante bodem, luchtige vulling en een smaakvolle topping van appeltjes met een crunchy crumble. Ik kan je zeggen, deze taartjes moet je proeven! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!
Appelkruimel cheescake, glutenvrij en vegan
4.2
(11)

Appelkruimel cheesecake: een combinatie van appeltaart en cheesecake

Appelkruimel cheesecake, ik kan je veel vertellen maar volgens mij zeggen de beelden meer dan 1000 woorden. 😉 In het weekend of in de vakantie is het extra leuk om eens uit te pakken in de keuken, deze appelkruimel cheesecakejes zijn dan de ultieme traktatie! Het maken ervan duurt niet heel lang, alleen  het opstijven van de vulling kan even duren. In de tussentijd kun jij allerlei andere dingen doen. De bodem maakte ik van havermout en amandelmeel, de amandelschaafsel geeft echt iets extra’s! De kleine springvormpjes zijn niet weg te denken uit mijn keuken, het liefste bak ik alles in deze 10 cm vormpjes! Het voordeel hiervan is, is dat er geen grote taart in de koelkast staat en je niet bang hoeft te zijn dat de taartjes snel bederven want ze zijn zo op! Ik maakt er twee tegelijk. Je kan ze delen met 4 personen of zelfs met 6, dat is aan jou!

Gebakken crumble of ongebakken, aan jou de keuze

De combinatie van gebakken appelstukjes met een lekkere crumble vind ik echt FAN-TAS-TISCH! Je kan ervoor kiezen om het deeg dat je overhoud bij het maken van de bodempjes te ‘crumbelen’ en even mee te bakken op een bakpapiertje (evenlang als de bodempjes) of je bewaart het even in de koelkast en je strooit het over de taartjes heen na het bakken. Aan jou de keuze!

De appelkruimel cheesecake is glutenvrij en vegan te maken!

Het voordeel van deze taartjes is toch wel dat ze glutenvrij zijn en ook nog eens vegan te maken zijn. Kun je niet tegen amandelmeel? Gebruik dan tijgernotenmeel extra fijn of havermeel. Wil je de taartjes vegan maken? Gebruik dan agar agar in plaats van gelatine.

Ontdek de Oh My Pie! appeltaart recepten!

Ben jij net zo gek op appeltjes als ik? Probeer dan eens deze Oma’s appeltaart, gezondere appeltaart, appeltaart cheesecake , ontbijttaart met appeltjes of de appeltaart ontbijtcake met cheesecakeballetjes!

Appelkruimel cheesecake glutenvrij en vegan

Appelkruimel cheescake, glutenvrij en vegan

Appelkruimel cheescake, glutenvrij en vegan

4 from 2 votes
Recipe by Marike Course: Desserts, Ontbijt, Ontbijttaartjes, Taart, Tussendoortjes, Glutenvrije receptenCuisine: Glutenvrij, Vegan, Lactosevrij, KoemelkvrijDifficulty: Makkelijk
Servings

6

servings
Bereidingstijd

20

minutes
Wachttijd

2

hours 
Calories

130

kcal
Total time

2

hours 

20

minutes

De combinatie van cheesecake en appeltaart in één taart! De appelkruimel cheesecake is niet alleen een feest om te eten maar ook om te maken! Glutenvrij én vegan!

ingrediënten

 • Voor de bodempjes + crumble:
 • 70 g glutenvrije havermout

 • 70 g amandelmeel

 • 15 g amandelschaafsel

 • Snufje zeezout

 • 40 g ahornsiroop

 • 2 el kokosolie – gesmolten

 • Voor de vulling:
 • 400 g kokosyoghurt OF 200 g kokosyoghurt + 150 ml plantaardige slagroom

 • 3 blaadjes gelatine of 2 g agar agar

 • 30 g ahornsiroop

 • 1 tl vanille-extract

 • 1 tl citroenrasp

 • Voor de topping:
 • 1 grote appel of 2 kleintjes

 • 2 el ahornsiroop

 • 1 tl kaneel

 • Handje rozijnen

 • 1 el arrowroot

 • 1 el kokosolie of (plantaardige) boter om in te bakken

 • Scheutje water of appelsap

 • Wat heb je nodig?
 • 2 springvormpjes 10 a 12 cm

 • Bakpapier

 • Mengkom

 • Spatel

 • Pannetje

 • Optioneel: Acetaatfolie

Zo maak je het!

 • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in.
 • Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom, spatel dit door elkaar en verdeel 2/3 over de bodempjes van de springvormpjes. Duw aan met de bolle kant van een lepel. Zet de rest van het mengsel even weg in de koelkast of roer het door elkaar en bak ze mee op een bakpapiertje. 
 • Schuif het springvormpje de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 8 minuten.
  Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
 • Doe de yoghurt in een mengkom, voeg het zoetmiddel, vanille en de citroenrasp toe. Spatel dit goed door elkaar. Ben je echt een feestganger? Gebruik dan (plantaardige) slagroom en klop deze lobbig met een mixer of handmixer.
 • Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine los van elkaar in een bakje met koud water totdat deze week geworden zijn. Knijp ze goed uit en verwarm een pannetje met de gelatine en een scheutje water. Roer dit door elkaar totdat de gelatine is opgelost. Zet het vuur uit en voeg al roerende de yoghurt toe. Meng dit goed met elkaar totdat er een egaal mengsel is ontstaan. Zie je klontjes? Geen paniek! Gebruik even de staafmixer om er een egaal mengsel van te maken. Werkt als een trein! Ga door naar stap 7.
 • Gebruik je agar agar? Kook de agar agar in een klein laagje water en roer dit goed door, er mogen geen klontjes ontstaan, gebeurt dit toch? Voeg dan iets meer water toe. Voeg de yoghurt toe en kook dit zachtjes mee terwijl je blijft roeren. Zet het vuur vervolgens uit.
  Heb je acetaatfolie in huis? Verdeel dit dan over de zijkanten van de springvorm, hierdoor worden de randen heel strak.
 • Verdeel de vulling over de bodem en zet deze vervolgens in de koelkast.
  Ga aan de slag met het maken van de appelvulling. Snijd de appel(s) in kleine blokjes, strooi er wat kaneel overheen en zoetmiddel. Verwarm een koekenpan met een klein beetje olie of boter.
 • Bak de appeltjes en rozijnen een paar minuten totdat ze lekker zacht zijn geworden. Voeg een scheutje water of appelsap toe om de appeltjes te blussen. Zet het vuur uit en roer hier de arrowroot doorheen, zodat de appeltjes zullen binden.
 • Laat de appeltjes goed afkoelen, verdeel de appelstukjes over de vulling. Strooi hier de crumble overheen en geniet!

Notities

 • Bewaartip! Je kan de taartjes 3 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast of vries ze in per stuk.

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.2 / 5. Reacties: 11

Geef als eerste je mening!

#OHMYPIE

Ga je deze glutenvrije appelkruimel cheesecake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

BEN JE OP ZOEK NAAR MEER INSPIRATIE?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Appelkruimel cheesecake, glutenvrij en vegan

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.2 / 5. Reacties: 11

Geef als eerste je mening!

18 comments
 1. Hallo, ik heb al verschillende lekkere taartjes gemaakt. Eén voor één lekker ! Bovendien heb ik al vele nieuwe ingrediënten leren kennen en aangekocht in de notenshop. Maar arrowroot heb ik nog niet. Kan je de arrowroot door iets vervangen??

  1. Hi Helen,

   Wat onzettend leuk om te lezen! Arrowroot kun je kopen bij Ekoplaza bijv of onine bestellen. Je kan ook heel goed maizenz gebruiken of aardappelzetmeel, dit is in de supermarkten te koop.

   Heel veel bakplezier alvast!

   Groetjes,
   Marike

 2. Ohhhh dit ga ik maken voor onze weekend hapjes! Mijn moeder gaat hier ZO blij mee zijn! haha. Wel een vraagje; ik zie vaak ahornsiroop en vanille extract.. Zou je dit (1 op 1) kunnen vervangen door agavesiroop/vanille aroma?:)

  1. Ik was heel enthousiast bij het lezen van de titel van het recept. Helaas was mijn enthousiasme snel weg bij het lezen van de ingrediënten van de vulling. Blaadjes gelatine zijn zeker niet vegan en agar agar loopt na 3 uur terug en laat dan een laag vocht achter waardoor de bodem een spons wordt.

 3. Hoi Marike,
  Wat een heerlijke recepten heb je steeds weer! Het liefst gebruik ik agar agar, maar dat heeft wisselend succes. Deze appel cheesecake was de eerste keer prachtig. De tweede keer toch niet stijf. Kan dit te maken hebben met hoe lang ik de yoghurt doorkook? Of geeft het juist te maken dat ik de agar agar met alleen water te kort doorkook?
  Groeten, Mirjam

  1. Gelatine hoort niet te koken. Het hoeft alleen vloeibaar te worden in een pannetje en dan kun je het gelijk door het yoghurtmengsel spatelen. Dan zou het goed moeten werken! Het wordt al vloeibaar bij een temperatuur rond de 30 °C. Dus slechts licht verwarmen is voldoende.

 4. hoi,

  ik wil graag deze taartjes maken en heb vormpjes van 12cm. Worden ze dan net zo hoog als de foto of moet ik dan wat meer ingrediënten toevoegen?

  groetjes

  1. Hi Tessa, dan worden ze inderdaad iets lager dan de mijne. Je zou het recept x 1,5 kunnen doen voor extra hoge taartjes. 🙂

   Groetjes,
   Marike

 5. Vandaag dit lekkere taartje gemaak.
  Vind zelf dat me dat goed is gelukt.
  Smaakt heerlijk lekker fris.
  Mijn man vond het taartje ook lekker.zo lief dat hij gewoon met me mee doet, hij eet al ruim een jaar gluten en lactose vrij met me mee.

 6. Hi Marike,
  Wat een heerlijke taartjes, we hebben er inmiddels al een aantal gemaakt. Kan je me uitleggen hoe je aan het aantal calorieën komt van 130 ? In de Kokosyogurt zit 170 kcal per 100 ml.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts