Glutenvrije lemon meringue taartjes

Glutenvrije lemon merengue taartjes
5
(2)

Ze stonden als super lang om mijn verlanglijstje om te maken. Eindelijk is het zover, ik dook de keuken in om mij te wagen aan dit te lekkere recept. Deze glutenvrije lemon meringue taartjes zijn super goed gelukt! Met een krokante glutenvrije koekbodem, een zoete maar frisse citroenvulling én een overweldigende Italiaanse meringue on top! Een smaaksensatie eerste klas, het is nu al mijn lievelingsrecept waar ik stiekem best wel trots op ben! Hét recept waarmee jij punten scoort! Glutenvrij én vegan te maken!

Ben je dol op citroen? Probeer dit glutenvrije citroentaartje eens, de glutenvrije citroencake, de blauwe bessen ontbijttaart met citroen, chewy citroenkoeken of de citroen maanzaadcake!

Glutenvrije lemon meringue taartjes

Vorig jaar zag ik een super lekkere lemon meringue taart voorbijkomen bij collegeblogger Eefsfood, ik kon het niet laten om er mijn eigen draai aan te geven en deze overheerlijke taart glutenvrij te maken maar dan a la Oh My Pie! Zie hier het resultaat! De tartelettes heb ik meerdere keren gemaakt. De combinatie van amandelmeel en havermeel vind ik persoonlijk heel fijn, amandelmeel en rijstmeel gaat ook goed samen of alleen amandelmeel is ook erg lekker. Varieer dus gerust met de melen die jij kan waarderen. De xanthaangom zorgt ervoor dat het deeg goed blijft plakken en niet uitelkaar zal kruimelen. Je kan deze ook weglaten maar het koekdeeg kan hierdoor wel eerder kruimelen. Het spijslaagje geeft een extra dimensie aan jouw taartjes, dat zal je zien! Dit kun je ook weglaten als je dit teveel van het goede vindt de citroenmousse alleen is al echt super lekker. Ik heb hiervoor plantaardige slagroom gebruikt van Alpro, deze kun je opkloppen en staat in het koelschap van de AH en bij de grotere Jumbo´s. Niet vegan of lactosevrij, gebruik dan gewone slagroom net zo makkelijk.

Italiaanse meringue on top!

Voor de meringue op de taartjes maak je een Italiaanse meringue. Dit is iets lastiger dan een Franse meringue, die het vaakst gebruikt wordt in recepten. Bij een Italiaanse meringue maak je een suikersiroop die verhit wordt tot 121 graden. Dit giet je daarna bij de stijfgeklopte eiwitten en dan klop je tot het eiwitschuim afgekoeld is. Dit klinkt heel lastig, maar dat valt wel mee. Je hebt er alleen een suikerthermometer voor nodig. Deze is echt een aanrader om in huis te hebben als je wat vaker bakt.

Meringue zonder suiker

Yes, het kan echt! Ik maakte drie merengues, waarvan 1 met erythritol. Dat is een natuurlijk zoetmiddel met dezelfde smaak als suiker en dezelfde structuur. Dit werkt ook prima, probeer het eens!

Recepten ontwikkelen, bijstellen en fotograferen

Bij het zien van dit en de vele andere recepten is het voor jou misschien heel normaal dat er foto´s bij staan, een duidelijke tekst en dat deze beschikbaar is op mijn website. Er gaat echter veel werk aan vooraf, wat ik super leuk vind om te doen maar wat ook veel tijd kost, want ik wil wel een goed recept met jullie delen. Wanneer ik in de keuken sta en het lukt, dan vind ik het geweldig om foto´s te maken en te oefenen om de taartjes en andere recepten zo goed mogelijk op de foto te zetten. Hier had ik de taartjes net gevuld met citroenmousse. Op Instagram kun je de making off in filmpjes terugvinden. Volg mij daar gerust als je meer behind the scens beelden wil zien. 

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • 2 springvormpjes 10 cm of 2 kookringen 10 cm
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Spatel
 • Keukenmixer
 • Pannetje
 • Spuitzak en spuitmondje

Ingrediënten:

Voor twee glutenvrije lemon meringue taartjes

Voor de tartelettes:

 • 60 g amandelmeel
 • 60 g glutenvrij havermeel
 • 1 tl xanthaangom
 • 50 g kokosolie of (plantaardige) boter
 • 40 g poedersuiker Icing of ahornsiroop
 • 1 eiwit of 1 el appelmoes wanneer je de taartjes vegan wil maken
 • 1 tl vanille-extract
 • Snufje zout

Voor het spijs:

 • 60 g amandelmeel
 • 1 el citroensap
 • 1 el ahornsiroop

Voor de citroenmousse:

 • 150 ml plantaardige slagroom
 • 2 blaadjes gelatine of 1 tl agar agar
 • Rasp van een halve citroen
 • 1 tl vanille-extract

Voor de meringue:

 • 65 g eiwit of aquafaba
 • 37 ml water
 • 100 g erytrhitol of suiker

Aan de slag

 1. Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed alles tot een stevig deeg. Doe het deeg in een keukenfolie en plaats het deeg in de koelkast voor zo´n 30 minuten.
 2. Verwarm de oven voor op 170 graden onder en bovenwarmte.
 3. Haal het deeg uit de koelkast, strooi wat rijstmeel op het aanrecht en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3 mm dik. Steek rondjes uit die iets groter zijn dan de cirkel van de vormpjes die je gaat gebruiken.
 4. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het deeg aan de bovenkant netjes recht af. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed zo beide vormpjes. Prik het deeg op de bodem enkele malen in met een vork, hierdoor zal de bodem niet bol gaan staan tijdens het bakken.
 5. Bak de koekbodem  in zo’n 15 a 18 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.
 6. Ga ondertussen aan de slag met het maken van het spijs, kneed de ingrediënten door elkaar en bedek de bodempjes van de taartjes met het spijs. Zet de vormpjes in de koelkast.
 7. We gaan gelijk door met het maken van de citroenmousse.
 8. Klop de slagroom lobbig, niet te stijf anders kan de slagroom gaan schiften. Spatel hier de vanille doorheen, citroenrasp en de lemoncurd.
 9. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes in koud water totdat ze zacht zijn. Verwarm een pannetje met een paar eetlepels water en roer net zo lang totdat de gelatine is opgelost. Spatel dit voorzichtig door de citroenmousse. Ga door naar stap 11.
 10. Gebruik je agar agar? Doe de agar agar in een pannetje met een flinke scheut water, roer goed en laat het mengsel zo´n 2 minuten koken. Zet het vuur uit en voeg de agar agar al roerende toe aan de citroenmousse.
 11. De de mousse in een spuitzak, ik gebruikte hierbij geen spuitmondje. Leg de citroenmousse in de spuitzak een uurtje in de koelkast. Zodat deze steviger kan worden voordat we de taartjes ermee vullen.
 12. We gaan door met het maken van de meringue.
 13. Scheid de eieren en zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Maak je beslagkom en mixer vetvrij.
 14. Neem een pan met een dikke bodem en meng hier het water en de erythritol of de suiker in. Plaats het pannetje op laag vuur en roer in het mengsel totdat de suiker is opgenomen. Je mag niet meer roeren als het mengsel kookt.  Plaats een temperatuurmeter in de suikersiroop: we willen dat de suikersiroop 121 graden Celsius bereikt voordat we het toevoegen aan het eiwitmengsel.
 15. Zet ondertussen de mixer aan op medium speed om de eiwitten op te kloppen. Als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat je hoofd onder het eiwit zit, kun je de suikersiroop er aan toevoegen. Giet de suikersiroop rustig toe aan het schuim, terwijl je blijft mixen. Blijf 7 a 10 minuten mixen tot het schuim afgekoeld is, dit duurt even maar dan heb je ook wat! Je schuim is nu klaar!
 16. Zet het schuim in de koelkast zodat het verder af kan koelen. Ondertussen ga je verder met het maken van de taartjes.
 17. Haal de taartjes uit de koelkast evenals de citroenmousse. Vul de taartjes met de mousse.
 18. Vul de spuitzak met spuitmondje nu met het eiwitschuim. Spuit mooie toeven op de taartjes, laat je creativiteit de vrije loop!
 19. Gebruik vervolgens een gasbrandertje om de meringue een mooi kleurtje te geven. Dit hoeft niet per se, want de meringue is ook lekker om zo te eten.

Bewaartip!

Bewaar de glutenvrije lemon merengue taartjes in de koelkast, ze blijven zo´n 3 dagen goed. Wedden dat ze die tijd niet gaan halen, ze zijn op voordat je het weet!

Ga je deze glutenvrije lemon meringue taartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je deze glutenvrije lemon meringue taartjes makkelijk terugvinden wanneer je ze wil gaan maken!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 5 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

4 comments
 1. Hoi Marike, hoeveel vanille extract moet er door de citroenmousse?. Dat staat er niet bij. Ik heb een 1tl gedaan. Ik ben Het taartje nu aan het maken. Als die gelukt is krijg je een foto:-)

  1. Dit was ook mijn vraag. Toen ik het recept las, viel me gelijk op dat die miste. Helaas heb je nog geen antwoord gehad zie ik. Ik houd het ook even in de gaten, want ik wil deze graag maken voor het komende weekend. Hoe was het bij jou qua smaak met 1 tl erin?

   1. Beste Annet, er moet inderdaad 1 tl bij de mousse, ik heb dit aangepast. Ik liep een beetje achter door alle drukte met het reageren op de vele reacties die dagelijks binnenkomen. 🙂

    Fijne dag!

    Groetjes,
    Marike

 2. Hoi Marike!
  Ik ben bezig met de taartjes en nu is het laatste onderdeel: Italiaanse merengue!
  Ik gebruikte aquafaba, voor de eerste keer! Leuk: je klopt t echt zoals eiwitten. Mooi stijve pieken aan de garde. Suikerstrooier(!!??aaaahgrr, want kha) gemaakt en er langzaam bij laten druppelen. In kleine straaltjes zoals je mayonaise maakt. Resultaat: de eiwitpiekjen verdwijnen en het witte goedje veranderd in een langzame lawine van suiker(heroïne)
  Wat ging er mis?
  Moet ik doorgaan met mixen? Zo ja, Welke stand
  Ik gebruikte geen suikerthermometer.
  Groetjes!! Tine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts