Nutella brownies met chocolademousse, glutenvrij!

Nutella brownies met chocolademousse
4.5
(2)

Brownies gemaakt van Nutella, beter kan het eigenlijk niet! Herinner je nog die zelfgemaakte chocoladepasta die ik laatst deelde? Dat is echt de perfecte basis voor deze Nutella brownies! Brownies met een smeuïge bite, een crunch van nootjes en een fluweelzachte toef van chocolademousse. Een recept dat iedereen kan maken en waar je veel plezier van zal hebben. Glutenvrij, koemelkvrij, lactosevrij én vegan te maken!

Chocolade, ik ben er gek op. De chocolademousse taartjes met Bailey’s zijn nog altijd favoriet, of wat dacht je van de chocolade wafels, chocolade taartjes met roze chocolade, chocolade & kokos droom of de chocolademousse taartjes met crumble?

Nutella brownies met zelfgemaakte hazelnootpasta

Na de cheesecake brownies met frambozen waarbij ik voor de brownies notenpasta gebruikte als basis leek het mij super leuk om eens aan de slag te gaan met brownies op basis van hazelnootpasta. Zeg nou zelf hier hoef je gewoon weinig meer aan te doen. Nutella opzichzelf is al een feest laatstaan als basis van een brownie.

Extra lekker met een toef chocolademousse!

Wanneer de brownies helemaal zijn afgekoeld, kun je er natuurlijk slagroom op spuiten maar hoe lekker zou het zijn om je tanden te zetten in een brownie met een toef chocolademousse? FAN-TAS-TISCH! Kan ik je alvast verklappen. Ik heb plantaardige slagroom gebruikt, maar je kan natuurlijk ook gewone slagroom gebruiken. Wanneer je de chocolademousse even op laat stijven in de koelkast kun je er daarna hele mooie toeven van spuiten. Ik heb een grotere spuitmond gebruikt omdat de mousse best wel stevig was. Heb je geen spuitzak? Gebruik gerust gewoon een lepel, het gaat tenslotte om de smaak. 😉

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Browniebakvorm 18 x 18 cm of ronde bakvorm van 18 cm
 • Mengkom
 • Spatel
 • Pannetje + hittebestendige kom
 • Spuitzak + spuitmondje naar keuze

Ingrediënten:

Voor 9 brownies

Voor de brownies:

 • 250 g zelfgemaakte hazelnootpasta , Nutella of een hazelnoootpasta naar keuze
 • 3 eieren*
 • 1 tl vanille-extract
 • 60 g amandelmeel
 • Snufje zout
 • Optioneel: enkele noten grofgehakt – ik gebruikte macadamianoten

Voor de chocolademousse:

 • 200 ml (plantaardige) slagroom
 • 4 el ahornsiroop
 • 1 tl vanille extract
 • 125 g pure chocolade

Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 2 el arrowroot- tapiocameel OF kikkererwtenmeel geweekt in 4 el water + 100 gram appelmoes. Voeg als laatste 1/2 tl bakingsoda toe zodat de brownies ook luchtig worden.

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte.
 2. Breek de eieren boven een kom en klop met een handmixer in zo’n 5 minuten tot een lichtgeel schuim. Verwarm ondertussen de hazelnootpasta in een steelpan op laag vuur tot een lauwwarme, dik vloeibare pasta. Voeg de hazelnootpasat al kloppend geleidelijk aan het eimengsel toe, voeg ook de vanille en de ahornsiroop toe. Zeef het amandelmeel bij het beslag en spatel alles nog één keer door elkaar.
 3. Schenk het beslag in de bakvorm en bak de Nutella brownie zo’n 25 minuten in de oven. Laat de brownie afkoelen buiten de oven. 
 4. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de chocolademousse.
 5. Breng in een pan het water aan de kook en draai het vuur zacht. Verwarm de chocolade in een hittebestendige kom die op de pan past.
 6. Hang de kom in de pan met heet water (zonder dat deze het water raakt) en laat de chocolade langzaam  au bain marie smelten. Blijft de chocolade een beetje kruimelig, voeg dan een lepeltje kokosolie toe. Haal de kom van de pan en laat het mengsel iets afkoelen. Dat gaat het snelst door de kom 10 minuten in ijskoud water te zetten. Roer het mengsel regelmatig door.
 7. Klop in een ruime kom de slagroom bijna stijf met het zoetmiddel en vanille. Spatel de slagroom in 2 of 3 gedeelten door de chocolade. Zet de kom nu zo’n 2 uur in de koelkast zodat de chocolademousse steviger kan worden.
 8. Na twee uur is het tijd om de toefjes te maken. Doe de mousse in een spuitzak met spuitmondje. Snijd de brownies in 9 stukken en spuit op ieder stuk een flinke toef.
 9. Wil je er echt een feest van maken, strooi dan wat stukjes gehakte noten over de toefjes heen.

Ga je deze glutenvrije Nutella brownies maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 2

Geef als eerste je mening!

1 comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts