Glutenvrije brioche, een makkelijk recept!

Glutenvrije brioche, een makkelijk recept!
4
(23)

Een glutenvrije brioche, wat heb ik dit gemist. Vroeger stond er altijd tijdens de feestdagen en soms zelfs in het weekend een brioche op tafel, waar we als gezin ontzettend van genoten. Met de overgebleven plakjes maakten we wentelteefjes. Deze herinneringen staan mij nog heel goed bij. Het leek mij een te gekke uitdaging om een glutenvrije brioche te maken, luchtig, smeuïg en vol van smaak. Ik kan jullie vertellen, het is gelukt! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!

Gek op brood? Probeer eens het glutenvrije haverbrood, koolhydraatarme brood, groente broodjes, het glutenvrije muelsibrood of het glutenvrije dadel- rozijnen notenbrood!

Brioche is voor mij echt jeugdsentiment!

Heb jij ook van die mooie herinneringen aan dingen die je het meeste mist wanneer je glutenvrij moet eten? Net als croissantjes stond het maken van een brioche hoog op mijn lijstje. In Nederland ben ik nog geen lekkere glutenvrije brioche tegengekomen. Je begrijpt vast dat ik na het maken van deze glutenvrije brioche een sprongetje deed van geluk! De keuken rook de hele week zo ongelofelijk lekker. De geur van een verse brioche in de oven is echt geweldig!

Glutenvrije brioche maak je zo!

Neem er wel even de tijd voor, je kan het deeg evenueel de avond van tevoren maken en het deeg in de koelkast bewaren zodat je het de volgende dag kan bakken. Bewaar het deeg niet langer dan 48 uur en verpak het in keukenfolie zodat het niet uit zal drogen. Voor de glutenvrije brioche heb ik een glutenvrije melenmix gecombineerd met tapiocameel. De Brötmix van Schär doet het erg goed deze kun je kopen in de supermarkt bijvoorbeeld bij de AH, maak je liever zelf een glutenvrije melenmix gebruik dan 1/3 rijstmeel, 1/3 tapiocameel en 1/3 arrowroot of maizena. Dan krijg je ook een heel mooi resultaat! Tapiocameel kun je online kopen of bij de toko, het brood krijgt hierdoor een luchtige structuur en hierdoor valt het brood niet als een baksteen op jouw maag. Tapiocameel, of tapiocazetmeel, is een populaire, glutenvrije bloem gemaakt van het zetmeel van maniokwortel.Het is misschien het meest bekend om de fijne textuur die het geeft aan glutenvrij gebak, maar het werkt ook goed als een allergievriendelijk verdikkingsmiddel voor sauzen, soepen, puddingen en stoofschotels. Wil je tapiocameel vervagen? Gebruik dan cassavemeel of aardappelzetmeel.

Oh My Pie! baktips

Het fijnste is toch wel dat wanneer je het recept volgt en de tips opvolgt, het recept moet slagen! Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je de gist even laat staat in de warme (plantaardige) melk samen met het zoetmiddel en laat het deeg echt die twee uur rijzen, langer mag ook. Wanneer je dit niet doet is er een kans dat jouw brood naar gist smaakt. Been there, done that! Is het deeg te plakkerig wanneer je het laat rijzen? Strooi er dan niet nog meer meel bij, hierdoor wordt het brood namelijk te droog. Het tapiocameel bevat veel zetmeel en neemt vocht op tijdens de rijstijd. Geef het brood de kans om het zelf op te lossen, jouw geduld zal lonen. 🙂

Een glutenvrije brioche die ook vegan is

Het is niet heel moeilijk om de glutenvrije brioche te maken zonder dierlijke producten. Zo kun je plantaardige boter gebruiken en de eieren inruilen voor 100 gram appelmoes. Gebruik voor het bestrijken van de glutenvrije brioche plantaardige melk.  Het resultaat is net zo goed! Ik heb het voor jou uitgeprobeerd. 😉

Zitten jullie er klaar voor? Hier komt het pareltje van het recept!

[/et_pb_image]

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Cakevorm of broodvorm 
 • Mengkom
 • Spatel 
 • Optioneel: mixer met deeghaken
 • Vochtige doek + keukenfolie 

Ingrediënten:

Voor 1 grote glutenvrije brioche:

Ingrediënten:

 • 250 g Schär Brötmix*
 • 250 g tapiocameel
 • 1 tl xanthaangom
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl zout
 • 200 ml (plantaardige) melk
 • 10 g gedroogde gist
 • 120 g (plantaardige) boter
 • 60 g ahornsiroop
 • 2 eieren**

*Je kan ook jouw eigen glutenvrije melenmix maken van: 1/3 rijstmeel + 1/3 arrowroot + 1/3 tapiocameel

*Bakken zonder eieren? Gebruik ipv de eieren 100 g appelmoes

Aan de slag

 1. Doe de melen in een mengkom, spatel hier het zout, xanthaangom en vanille-extract door elkaar.
 2. Verwarm de melk zodat deze handwarm is, doe dit in een kommetje, voeg de gist en de ahornsiroop toe. Roer dit één keer door elkaar en laat het zo’n 10 minuten staan.
 3. Verwarm de boter totdat deze is gesmolten, spatel dit samen met de eieren door de droge ingrediënten en voeg hier ook de melk aan toe.
 4. Spatel alles goed door elkaar of gebruik een mixer met deeghaken. Je zal zien dat het deeg nog plakkerig is, maar dit zal snel veranderen. In tapiocazetmeel zit namelijk veel zetmeel zoals het woord al zegt.
 5. Laat het deeg zo’n 2 uur rijzen onder een natte doek. Je zal zien dat het deeg veel minder plakkerig is na twee uur. Merk je dat jouw deel heel erg plakt? Strooi dan wat extra meel op het aanrecht wanner je er bolle van maakt en rol ze hier doorheen.
 6. Pak het bakblik erbij en vet deze goed in met boter. Maak 6 a 7 bollen van het deeg, maak hierbij jouw handen goed nat met koud water. Leg de bollen naast- en tegenover elkaar in het bakblik. Maak de bollen iets nat met de toppen van jouw vingers en dek het af met keukenfolie. Span dit niet te strak anders heb je kans dat de bollen geplet worden wanneer ze nog iets gaan rijzen.
 7. Laat de glutenvrije brioche nog 60 minuten rijzen.
 8. Wanneer de rijstijd bijna voorbij is kun je de oven aanzetten en voorverwarmen op 175 graden hetelucht of 160 graden onder- en bovenwarmte.
 9. Bestrijk de glutenvrije brioche met geklutst ei of wat plantaardige melk. Schuif de glutenvrije brioche de oven in voor zo’n 40 a 45 minuten. Let op, wanneer deze te snel bruin wordt kun je de bovenkant afdekken met alluminiumfolie.
 10. Laat de glutenvrije brioche helemaal afkoelen buiten de oven. Haal het brood uit de bakvorm (snijd eventueel de randen los voordat je de bakvorm omkeert). Nu is het tijd om lekker te genieten, aansnijden maar!

Bewaartip! Bewaar de glutenvrije brioche in een papieren zak of dek deze af met alliumiumfolie. De brioche is  zeker zo’n 3 dagen te bewaren. Wanneer deze net gebakken is, is de glutenvrije brioche het aller-aller lekkerste.

Ga je deze glutenvrije cheesecake bites met blauwe bessen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek Oh My Pie! of mijn  boek ‘Bakken zonder Tarwe!

 

Glutenvrije brioche, een makkelijk recept!

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4 / 5. Reacties: 23

Geef als eerste je mening!

25 comments
 1. Ha Marike, als ik het deeg vanavond maak en in de koelkast zet, moet het dan morgenochtend nog een keer rijzen of kan het direct in de oven?
  Groeten, Tineke

 2. Hallo, ik snap het niet goed hoe ik zelf een melenmix kan maken. Kun je aan geven hoeveel van een bep. soort meel? Als je net zoveel arrowroot erbij moet doen is dat dan niet erg veel?

 3. Wat ziet dit brood er heerlijk uit!
  Is het mogelijk om de gist te vervangen met bijvoorbeeld backing soda? (i.v.m. gistintolerantie)

 4. Brioche dit weekend gemaakt, maar helaas miste ik de zoetheid van het brood. En het zag er ook niet zo geel uit als op de foto. Wat heb ik verkeerd gedaan. Alles wel laten rijzen, zoals in de beschrijving stond en ook dezelfde ingrediënten gebruikt.

   1. Ja, het deeg is wel goed gerezen, maar misschien volgende keer nog langer laten rijzen. Of zou de oven toch niet warm genoeg worden?

 5. Hoi Marike,

  Ik wil het recept ook graag gaan uitproberen! Maar kan ik het rijstmeel over vervangen door een ander meel? En welke verhouding dan?
  Ik hoor het graag ;).

 6. Ik was ook nog even benieuwd naar het antwoord op de vraag van Tineke – wanneer doe je het nou precies in de koelkast (volgens Joya na de twee uur rijzen), maar hoe lang moet het daarna nog uit de koelkast? Onze koelkast is best koud…
  Verder gebruik je ahornsiroop, is dat ook te vervangen door gewone suiker of basterdsuiker? Ahornsiroop is natuurlijk wel vloeibaar, dus ik vraag me af hoe dat met het vocht zit.

 7. Hoi Marike

  Ik wil dit maken en je gaf aan dat je het deeg in de koelkast kunt bewaren, vanaf welk punt kan dit na de laatste rijzing? Hoe lang moet je hem uit de koelkast halen voordat je hem in de oven kunt doen?

 8. Hallo,
  Vandaag, na lange tijd moeten wachten op zanthaangom, eindelijk brioche gebakken. Wat een tegenvaller! Droog en bitter. Niet te eten! Helaas. Keurig het recept gevolgd met 83gr. Rijstmeel, 83 gr. Tapiocameel en 83 gr. Maizena. Om er vervolgens 250 gr. Tapiocameel bij te doen. Verder stipt recept gevolgd. Ik snap niet waar die bittere smaak vandaan komt. En ik proef ook niks van de boter of eieren. Helaas…. wat heb ik verkeerd gedaan?

 9. Hoi Marike, het brioche ziet er heerlijk uit! Ik heb zelf geen glutenallergie of intolerantie maar eet plantaardig dus ik maak nog al eens een recept van jou☺️🌱Weet je dan welk “ gewoon” meelsoort ik het best kan gebruiken? Patentbloem? Succes verder met je leuke en inspirerende website!👍🏻👍🏻 Hartelijke groetjes, Yvonne.

 10. Ik ben benieuwd naar dit recept. Het deeg is nu aan het rijzen bij mij. Ik neem aan dat het 160 graden hetelucht of 175 graden boven- en onderwarmte moet zijn en niet andersom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts